Ухвала
від 31.03.2020 по справі 360/1296/20
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

31 березня 2020 року СєвєродонецькСправа № 360/1296/20 Суддя Луганського окружного адміністративного суду Пляшкова К.О., перевіривши матеріали за адміністративним позовом Старобільської місцевої прокуратури Луганської області (92700, Луганська область, м. Старобільськ, вул. Монастирська, 15) до Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області (92123, Луганська область, Троїцький район, с. Привілля, пров. Парковий, 14) про визнання бездіяльності протиправною, зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

До Луганського окружного адміністративного суду 27 березня 2020 року надійшов адміністративний позов Старобільської місцевої прокуратури Луганської області (далі - позивач) до Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області (далі - відповідач), в якому позивач просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області щодо оформлення та державної реєстрації права власності на комплекс нерухомого майна Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області;

- визнати протиправною бездіяльність Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області щодо оформлення та державної реєстрації права постійного користування земельною ділянкою під будівлею та спорудами Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області;

- зобов`язати Привільську сільську раду Троїцького району Луганської області оформити та провести державну реєстрацію права власності на комплекс нерухомого майна Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області;

- зобов`язати Привільську сільську раду Троїцького району Луганської області оформити та провести державну реєстрацію права постійного користування земельною ділянкою під будівлею та спорудами Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що Старобільською місцевою прокуратурою Луганської області у межах, наданого ч. 4 ст. 23 Закону України Про прокуратуру , права витребувати за письмовим запитом, ознайомлюватися та безоплатно отримувати копії документів і матеріалів органів державної влади та органів місцевого самоврядування, опрацьовано інформацію відділу освіти Троїцької районної державної адміністрації Луганської області від 03.02.2020 № 66.

З`ясовано, шо Відділом освіти Троїцької райдержадміністрації на підставі Акта приймання передачі основних засобів від 01.07.2019 передано на баланс Привільській сільській раді, управління об`єктом спільної власності територіальних громад Троїцького району та фактично передано селищній раді у користування будівлю Привільської ЗОШ І-ІІІ ступенів з комплексом об`єктів.

Пунктом 1.4 Статуту Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області, затвердженого рішенням Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області від 05.06.2019 № 34/3 (далі - Статут), передбачено, що засновником закладу освіти є Привільська сільська рада Троїцького району Луганської області. Згідно з п. 4.2 Статуту управління закладом освіти здійснюється засновником закладу освіти, яким є Привільська сільська рада Троїцького району Луганської області. Пунктами 6.3, 6.4 Статуту визначено, що матеріально-технічна база закладу освіти включає будівлі, споруди, землі, комунікації, обладнання, інші матеріальні цінності. Майно закладу освіти перебуває у комунальній власності Привільської сільської ради і закріплено за ним на правах оперативного управління відповідно до чинного законодавства.

Однак, за відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, единого реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, комплекс об`єктів нерухомого майна Привільського ліцею, розташованих за адресою: Луганська область. Троїцький район, село Привілля, вулиця Спортивна, будинок 2, є комунальною власністю територіальної громади сіл, селищ Троїцького району Луганської області в особі Троїцької районної ради.

При цьому, у порушення вимог ч. 3 ст. 66 Закону України Про освіту Привільська сільська рада дотепер заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на будівлю та прилеглі споруди навчального закладу, а також права постійного користування земельними ділянками під зазначеними приміщеннями закладу освіти не вжила.

Отже, саме бездіяльність Привільської сільської ради Луганської області, яка виразилась у невиконанні вимог Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , створює передумови для зловживань щодо розпорядження нерухомим майном, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей, а також порушено вимоги земельного законодавства, технічну документацію щодо користування зазначеною земельною ділянкою, що використовується навчальним закладом, не розроблено, право користування землею не оформлено, та державну реєстрацію права не проведено.

Відповідно до частини другої статті 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя відкриває провадження в адміністративній справі на підставі позовної заяви, якщо відсутні підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення чи відмови у відкритті провадження у справі.

Зазначена позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 КАС України, підстав для повернення позовної заяви, відмови у відкритті провадження в адміністративній справі суд не встановив, у зв`язку з чим вважає за необхідне відкрити провадження у справі.

Окрім того, в позовній заяві позивачем заявлено клопотання про залучення до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Привільський ліцей Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області.

В обґрунтування вказаного клопотання позивач послався на наявність обґрунтованого припущення, що судове рішення у справі може вплинути на його права та обов`язки, оскільки між вказаною третьою особою і сторонами, на боці якого вона бере участь у справі, існують певні правовідносини (права і обов`язки).

Розглянувши клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, суд дійшов до такого.

Предметом даного позову є бездіяльність відповідача щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою, яка належить Привільській сільській раді Троїцького району Луганської області та знаходиться під будівлями та спорудами Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області.

За приписами частини другої статті 49 КАС України, якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

У зв`язку з тим, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання позивача та залучити Привільський ліцей Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області до участі у справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача.

Частинами першою, другою статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Враховуючи клопотання позивача про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, відповідно до статті 12, статей 257, 263 Кодексу адміністративного судочинства України вказана справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін (у письмовому провадженні).

Керуючись статтями 9, 12, 77, 80, 162-163, 168, 171, 173, 179, 243, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Клопотання позивача про залучення до участі у справі третьої особи - задовольнити.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Привільський ліцей Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області (92123, Луганська область, Троїцький район, с. Привілля, вул. Спортивна, 2, код ЄДРПОУ: 32472597).

Справу розглянути за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Запропонувати відповідачу протягом трьох днів з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження надати заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Запропонувати позивачеві надати суду протягом п`яти днів з дати отримання даної ухвали всі наявні документи та пояснення, які, на його думку, мають значення для розгляду справи та підтверджують доводи позивача, крім тих, які вже надані з позовною заявою, а також заперечення проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Запропонувати відповідачеві протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі надіслати суду: відзив на позовну заяву, інформацію стосовно вжиття заходів щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою та державної реєстрації права постійного користування під будівлями та спорудами Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області, та права власності на комплекс нерухомого майна Привільського ліцею Привільської сільської ради Троїцького району Луганської області.

До відзиву додаються: 1) докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; 2) документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами. Неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову.

Роз`яснити учасникам справи, що позивач має право подати до суду відповідь на відзив (ст. 163 КАС України), відповідач - заперечення (ст. 164 КАС України), а треті особи - пояснення щодо позову або відзиву (ст. 165 КАС України) протягом п`ятиденного строку, відлік якого починається, відповідно: для позивача - з моменту отримання відзиву на позов, для відповідача - з моменту отримання відповіді на відзив, а для третіх осіб - з моменту отримання позову або відзиву.

Відповідь на відзив, заперечення повинні відповідати вимогам ст. 162 КАС України.

Справа розглядатиметься суддею Пляшковою К.О. одноособово.

Інформацію щодо справи учасники справи можуть отримати на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою сторінки https://court.gov.ua/fair/sud1270/.

Копію ухвали про відкриття провадження в адміністративній справі надіслати особам, які беруть участь у справі, разом з витягом про їхні процесуальні права та обов`язки, встановлені статтями 44, 47 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала про відкриття провадження у справі набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не може бути оскаржена окремо від рішення суду.

СуддяК.О. Пляшкова

Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено01.04.2020
Номер документу88499215
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —360/1296/20

Ухвала від 05.05.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

Ухвала від 31.03.2020

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

К.О. Пляшкова

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні