Ухвала
від 25.03.2020 по справі 450/3827/19
ПУСТОМИТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 450/3827/19 Провадження № 1-кс/450/154/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

за результатами розгляду клопотання про застосування заходу забезпечення кримінального провадження

"25" березня 2020 р. слідчий суддя Пустомитівського районного суду Львівської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участі заступника начальника СВ Пустомитівського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , прокурора Пустомитівського відділу Львівської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_4 , власника майна ОСОБА_5 , представника власника майна ОСОБА_6 , розглянувши в залі суду в м. Пустомити клопотання заступника начальника СВ Пустомитівського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Пустомитівського відділу Львівської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_4 у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019140270001655 від 30.10.2019 року, про арешт майна,-

В С Т А Н О В И В:

20.03.2020 року на розгляд слідчого судді Пустомитівського районного суду Львівської області надійшло клопотання заступника начальника СВ Пустомитівського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Пустомитівського відділу Львівської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_4 про накладення арешту на майно в межах кримінальному провадженні за ч. 4 ст. 358 КК України внесене до ЄРДР № 12019140270001655 від 30.10.2019 року, в якому просить накласти арешт на речові докази у кримінальному провадженні: автомобіль марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 , 2005 р.в., який зареєстрований за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає: АДРЕСА_1 , та реєстраційне свідоцтво на нього № НОМЕР_2 від 20.09.2019.

Клопотання обґрунтовує тим, що 30.10.2019 року в СВ Пустомитівського ВП ГУНП у Львівській області надійшли матеріали за зверненням ОСОБА_7 про факт використання ОСОБА_8 завідомо підроблених документів для проведення перереєстрації і відчуження належного заявнику автомобіля марки «Пежо Експерт», 2005 року випуску на іншу особу без його відома, як власника автомобіля.

В ході досудового розслідування допитано як свідка ОСОБА_7 , який серед іншого повідомив, що, на його думку, ОСОБА_8 , який був уповноважений ОСОБА_7 на підставі довіреності лише на користуватися транспортним засобом ОСОБА_7 , а саме автомобілем марки «PEUGEOT» «Expert» реєстраційний номер НОМЕР_3 номер кузова НОМЕР_1 , перереєстрував право власності на вказаний автомобіль без згоди власника ОСОБА_7 , оскільки такої він йому не надавав, а видана довіреність вчинення такого роду дій теж не допускала.

До матеріалів кримінального провадження долучена відповідь з регіонального сервісного центру МВС у Львівській області вих. № 31/13-8953, згідно якої автомобіль марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 зареєстрований за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який прож.: АДРЕСА_1 . Крім цього до вказаної відповіді додано історію перереєстрації даного автомобіля згідно із базою даних «НАІС ДАІ» МВС України.

На виклики до слідчого з метою допиту з приводу обставин, які розслідуються у кримінальному провадженні, здійснені повістками, що скеровані за їх місцем проживання, ОСОБА_8 , його дружина ОСОБА_9 та ОСОБА_5 не прибули.

Відтак, на думку слідчого, є достатні підстави вважати, що у ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який прож.: АДРЕСА_1 перебуває у власності автомобіль марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 , право власності на який останній набув на підставі правочинів та реєтраційних дій, вчинених за допомогою підроблених документів, а отже з метою запобігання вчинення останнім будь-яких дій спрямованих на його переховування або переоформлення на інших осіб, необхідно накласти арешт на вказаний автомобіль, оскільки в подальшому неможливо буде встановити обставини, які необхідно довести за допомогою проведення судових товарознавчих та техніко-криміналістичних експертиз, оскільки інформація отримана за результатами їх проведення необхідна для повного та всебічного досудового розслідування вище вказаного кримінального провадження.

20.03.2020 року заступником начальника СВ Пустомитівського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 у на вул. Промислова, 18, в с. Давидів Пустомитівського району Львівської області на виконання ухвали слідчого судді Пустомитівського районного суду від 17.03.2020 про надання тимчасового доступу проведено огляд автомобіля марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_4 . За результатами огляду 20.03.2020 вищеназваний автомобіль разом із реєстраційним свідоцтвом на нього № НОМЕР_2 від 20.09.2019 вилучені з місця події (проведення огляду), та визнані речовими доказами у даному кримінальному провадженні.

Факт можливого використання підроблених документів з метою заволодіння вказаним транспортним засобом, тобто, для вчинення кримінального правопорушення, яке розслідується у даному кримінальному провадженні підтверджується також документами, вилученими в ході досудового розслідування на підставі ухвал слідчого судді Пустомитівського районного суду в Регіональному сервісному центрі МВС у Львівській області, «Першій регіональній товарній біржі» (м. Чернівці), Львівському державному нотаріальному архіві.

Слідчий зазначає, що з метою недопущення можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, перетворення, передачі, відчуження власником чи іншими особами, якими він використовується, вказаних речей та предметів, а саме: автомобіля марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 , що в подальшому не дасть можливість провести необхідні судові експертизи з метою встановлення всіх обставин події і, за необхідності, забезпечити відшкодування завданих злочином збитків необхідно накласти арешт на вказаний транспортний засіб та просить клопотання задоволити.

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали з підстав наведених у ньому.

Власник майна ОСОБА_5 клопотання заперечив з тих підстав, що даний автомобіль необхідний ОСОБА_5 для догляду за матір`ю, ОСОБА_10 , 1931 року народження, яка проживає у с. Бачів, Перемишлянського району Львівської області, проживає там одна, та потребує постійного догляду та утримання її сином, що проживає на значній відстані від неї у м. Львові, особливо в період карантинних заходів, зумовленим спалахом вірусу COVID-19.

Представник ОСОБА_5 адвокат ОСОБА_6 клопотання заперечила з наведених ОСОБА_5 , підстав.

Розглянувши клопотання слідчого, перевіривши додані до клопотання документи приходжу до висновку, що таке підлягає до задоволення з наступних підстав.

30.10.2019 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019140270001655 внесені відповідні відомості за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України за фактом використання невідомою особою завідомо підроблених документів, які стали підставою для проведення перереєстрації його автомобіля марки «Пежо Експерт» 2005 року випуску на іншу особу.

У ході досудового розслідування допитано як свідка ОСОБА_7 який серед іншого повідомив, що його думку ОСОБА_8 , який був уповноважений користуватися його транспортним засобом, а саме автомобілем марки «PEUGEOT» «Expert» реєстраційний номер НОМЕР_3 номер кузова НОМЕР_1 , перереєстрував право власності на вказаний автомобіль без згоди його власника, - ОСОБА_7 .

З відповіді з регіонального сервісного центру МВС у Львівській області вих. № 31/13-8953, станом 15.10.2019, автомобіль марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 зареєстрований за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Крім цього до вказаної відповіді додано історію перереєстрації даного автомобіля згідно із базою даних «НАІС ДАІ» МВС України.

Згідно наявної в матеріалах клопотання копії свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу серії НОМЕР_2 , автомобіль марки PEUGEOT EXPERT, реєстраційний номер НОМЕР_4 , номер шасі НОМЕР_1 , на праві власності належить ОСОБА_5 , який проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

20.03.2020 року заступником начальника СВ Пустомитівського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 у на вул. Промислова, 18, в с. Давидів Пустомитівського району Львівської області на виконання ухвали слідчого судді Пустомитівського районного суду від 17.03.2020 про надання тимчасового доступу проведено огляд автомобіля марки «PEUGEOT» модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 , д.н.з. НОМЕР_4 . За результатами огляду 20.03.2020 вищеназваний автомобіль разом із реєстраційним свідоцтвом на нього № НОМЕР_2 від 20.09.2019 вилучені.

Постановою слідчого від 20.03.2020 року автомобіль PEUGEOT EXPERT, реєстраційний номер НОМЕР_4 , номер шасі НОМЕР_1 визнано речовим доказом у кримінальному провадженні № 12019140270001655 від 30.10.2019 року.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

П.1 ч.2 ст. 170 КПК України передбачено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів.

Згідно ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч.3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Арешт може бути накладений і на майно, на яке раніше накладено арешт відповідно до інших актів законодавства. У такому разі виконанню підлягає ухвала слідчого судді, суду про накладення арешту на майно відповідно до правил цього Кодексу.

Суд критично оцінює пояснення власника майна та його представника щодо заперечення клопотання, оскільки спірний автомобіль визнаний речовим доказом у кримінальному провадженні та з метою недопущення вчинення відносно вказаного майна непоправних дій, зокрема його пошкодження чи знищення, арешт транспортного засобу є необхідном заходом забезпечення кримінального провадження, а тому такі не є обґрунтованими та доцільними.

Слідчим доведено, що є достатні підстави вважати, що автомобіль марки PEUGEOT EXPERT, реєстраційний номер НОМЕР_4 , номер шасі НОМЕР_1 , який на праві власності належить ОСОБА_11 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 , відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу, окрім того з метою недопущення відчуження власником чи іншими особами зазначеного автомобіля та знищення слідів злочину, що унеможливить здійснення усіх необхідних в рамках кримінально провадження слідчих дій, зокрема судових товарозначвих та техніко-криміналістичних експертиз, існують всі підстави для задоволення клопотання та застосування даного заходу забезпечення кримінально провадження.

Керуючись ст.ст. 98, 170,171,172 КПК України, слідчий суддя,

П О С Т А Н О В И В :

клопотання заступника начальника СВ Пустомитівського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Пустомитівського відділу Львівської місцевої прокуратури № 3 ОСОБА_4 у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12019140270001655 від 30.10.2019 року, про арешт майна задоволити.

Накласти арешт на автомобіль марки «PEUGEOT», модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 , 2005 р.в., який зареєстрований за ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає: АДРЕСА_1 , та реєстраційне свідоцтво на нього № НОМЕР_2 від 20.09.2019 року.

Місце зберігання автомобіля марки «PEUGEOT», модель «Expert» номер кузова НОМЕР_1 визначити територію Пустомитівського ВП ГУНП у Львівській області, що за адресою: Львівська область, м. Пустомити, вул. Шевченка, 1.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення до Львівського апеляційного суду через Пустомитівський районний суд Львівської області.

Слідчий суддяОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.03.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88514855
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —450/3827/19

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Львівський апеляційний суд

Урдюк Т. М.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 17.03.2020

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 08.11.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

Ухвала від 11.11.2019

Кримінальне

Пустомитівський районний суд Львівської області

Мельничук І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні