Ухвала
від 30.03.2020 по справі 200/9939/19-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

30 березня 2020 р. Справа №200/9939/19-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Абдукадирової К.Е., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області про роз`яснення судового рішення від 05 листопада 2019 року в адміністративній справі № 200/9939/19-а за позовом ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , поштова адреса: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) до Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (84208, Донецька область, Костянтинівский район, с. Кіндратівка, вул. Заборського, 99, код ЄДРПОУ 04340678) про скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії,

УСТАНОВИВ:

09 серпня 2019 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, в якому позивач просить:

- скасувати пункт 3 рішення Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 25 лютого 2019 року № VІІ/44-10 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгострокову оренду із земель сільськогосподарського призначення (невитребуваних земельних часток (паїв) громадян - колишніх членів КСП "Заповіти Ілліча") для ведення товарного сільськогосподарського виробництва гр. ОСОБА_1 на території Кіндратівської сільської ради";

- зобов`язати Кіндратівську сільську раду Костянтинівського району Донецької області встановити в рішенні Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 25 лютого 2019 року №VII/44-10 величину орендної плати за використання земельних ділянок у розмірі 1 % від грошової оцінки.

Рішенням Донецького окружного адміністративного суду від 05 листопада 2019 року адміністративний позов ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , поштова адреса: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) до Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (84208, Донецька область, Костянтинівский район, с. Кіндратівка, вул. Заборського, 99, код ЄДРПОУ 04340678) про скасування пункту 3 рішення Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 25 лютого 2019 року № VІІ/44-10 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгострокову оренду із земель сільськогосподарського призначення (невитребуваних земельних часток (паїв) громадян - колишніх членів КСП "Заповіти Ілліча") для ведення товарного сільськогосподарського виробництва гр. ОСОБА_1 на території Кіндратівської сільської ради" та зобов`язання Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області встановити в рішенні Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 25 лютого 2019 року №VII/44-10 величину орендної плати за використання земельних ділянок у розмірі 1 % від грошової оцінки - задоволено частково.

Скасувано пункт 3 рішення Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 25 лютого 2019 року № VІІ/44-10 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгострокову оренду із земель сільськогосподарського призначення (невитребуваних земельних часток (паїв) громадян - колишніх членів КСП "Заповіти Ілліча") для ведення товарного сільськогосподарського виробництва гр. ОСОБА_1 на території Кіндратівської сільської ради".

Зобов`язано Кіндратівську сільську раду Костянтинівського району Донецької області повторно розглянути питання встановлення величини орендної плати за використання земельних ділянок, відповідно до рішення Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області від 25 лютого 2019 року № VІІ/44-10 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгострокову оренду із земель сільськогосподарського призначення (невитребуваних земельних часток (паїв) громадян - колишніх членів КСП "Заповіти Ілліча") для ведення товарного сільськогосподарського виробництва гр. ОСОБА_1 на території Кіндратівської сільської ради" з урахуванням висновків, які викладені в судовому рішенні.

Постановою Першого апеляційного адміністративного суду від 28 січня 2020 року апеляційну скаргу Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області - залишено без задоволення, а рішення Донецького окружного адміністративного суду від 05 листопада 2019 року у справі № 200/9939/19-а - без змін.

У березні 2020 року від Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області надійшла заява про роз`яснення судового рішення від 05 листопада 2019 року в адміністративній справі № 200/9939/19-а.

В обґрунтування заявленої вимоги щодо роз`яснення рішення Донецького окружного адміністративного суду від 05 листопада 2019 року заявник посилається на те, що рішення суду є невиконаним, оскільки воно є не зрозумілим (неясним) в частині, що стосується статусу земельних ділянок.

Відповідно до положень статті 254 КАС України за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

Подання заяви про роз`яснення судового рішення допускається, якщо воно ще не виконано або не закінчився строк, протягом якого судове рішення може бути подане для примусового виконання.

Відповідно до приписів частини статті 254 КАС України суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може розглянути питання роз`яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви. Таким чином розгляд заяви про роз`яснення судового рішення здійснюється в письмовому провадженні.

Суд зауважує, що роз`яснення рішення полягає у викладенні судом його змісту у більш доступній, чіткій та конкретизованій формі, при цьому забезпечуючи дотримання принципів "незмінності" змісту рішення та виключно в межах тих питань, які були предметом судового розгляду. Суд не повинен давати відповідь на нові вимоги або на невирішені вимоги, не допускається також зміна формулювання змісту цього рішення.

Позицію щодо незмінності судового рішення, зокрема, викладено в пункті 19 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 20 травня 2013 року № 7 "Про судове рішення в адміністративній справі".

Так, у даному пункті постанови Пленуму зазначено, що за правовою природою роз`яснення судового рішення є продовженням його ухвалення, а ухвала про роз`яснення є його складовою. Результатом розгляду заяви про роз`яснення судового рішення є постановлення судом ухвали про задоволення заяви або відмову в задоволенні заяви.

В ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Проте, з аналізу поданої заяви вбачається, що фактично відповідач просить суд надати додаткові обґрунтування наявності підстав задоволення позову та процедуру виконання рішення суду в зазначеній справі.

Судом установлено, що на сесії Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області, яка відбулася 25 лютого 2019 року прийнято рішення № VII/44-10 "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгострокову оренду із земель сільськогосподарського призначення (не витребуваних земельних часток (паїв) громадян - колишніх членів КСП "Заповіти Ілліча") для ведення товарного сільськогосподарського виробництва гр. ОСОБА_1 на території Кіндратівської сільської ради".

Так, у зазначеному рішенні зазначено, що керуючись статтею 26 Закону України "Про місцеве самоврядування", статтями 5. 13 Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)", статтями 19, 25, 30 Закону України "Про землеустрій", Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні":

- затверджено проект землеустрою щодо відведення земельних ділянок в довгострокову оренду із земель сільськогосподарського призначення (невитребуваних земельних часток (паїв) громадян-колишніх членів КСП "Запові ти Ілліча") для ведення і опарної о сільськогосподарського виробництва гр. ОСОБА_1 на території Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (за межами населених пунктів) (п. 1);

- надано громадянину ОСОБА_1 земельні ділянки кадастрові номери 1422483500:23:000:0178, 1422483500:23:000:0179, 1422483500:23:000:0180 та 1422483500:24:000:0140, загальною площею - 27.3200 га. у тому числі: ріллі - 17,8873 га, пасовищ - 9,4327 та, в довгострокову оренду строком на 7 років до моменту витребування, які розташовані на землях сільськогосподарського призначення (невитребуваних земельних часток (паїв) громадян-колишніх членів КСП "Заповіти Ілліча") Кіндратівської сільської ради за межами населених пунктів для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який мешкає за адресою: АДРЕСА_1 (п.2);

Спірним, 3 пунктом зазначеного рішення, який позивач просить скасувати визначено, "Встановити величину орендної плати за використання земельних ділянок у розмірі 8,5% за рілля від грошової оцінки цих земель та 10% за пасовища від грошової оцінки цих земель".

Таким чином, спірним питанням даної справи є питання щодо встановлення відповідачем величини орендної плати за використання земельних ділянок у розмірі 8,5% за рілля від грошової оцінки цих земель та 10% за пасовища від грошової оцінки цих земель, а не статусу цих земель.

За таких обставин, заява відповідача щодо роз`яснення судового рішення є необґрунтованою, отже, задоволенню не підлягає.

Керуючись статтями 243, 248, 254, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області про роз`яснення судового рішення від 05 листопада 2019 року в адміністративній справі № 200/9939/19-а за позовом ОСОБА_1 (адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , поштова адреса: АДРЕСА_2 , ІПН НОМЕР_1 ) до Кіндратівської сільської ради Костянтинівського району Донецької області (84208, Донецька область, Костянтинівский район, с. Кіндратівка, вул. Заборського, 99, код ЄДРПОУ 04340678) про скасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії - відмовити.

Ухвала набирає законної сили відповідно до норм статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. Якщо справа була розглянута в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Апеляційна скарга подається до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Ухвала постановлена у нарадчій кімнаті та її повний текст складений та підписаний 30 березня 2020 року.

Суддя К.Е. Абдукадирова

Дата ухвалення рішення30.03.2020
Оприлюднено01.04.2020
Номер документу88523659
СудочинствоАдміністративне
Сутьскасування рішення та зобов`язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —200/9939/19-а

Ухвала від 30.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 03.03.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 24.02.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Постанова від 28.01.2020

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 27.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 27.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Ухвала від 17.12.2019

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Сіваченко Ігор Вікторович

Рішення від 05.11.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 09.10.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Абдукадирова К.Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні