Ухвала
від 31.03.2020 по справі 910/2729/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

31.03.2020Справа № 910/2729/20

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім БМЗ (03115, м. Київ, вулиця Михайла Котельникова, будинок 45-В; ідентифікаційний код: 38272630)

До Антимонопольного комітету України (03035. м. Київ, вул. Митрополита В. Липківського, 45 ідентифікаційний код: 00032767)

Про визнання недійсним рішення від 19.12.2019 №832-р Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу у справі № 143-26.13/56-19

Суддя Бондаренко Г.П.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Торговий дім БМЗ (далі позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Антимонопольного комітету України (далі відповідач) про визнання недійсним рішення від 19.12.2019 №832-р Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу у справі № 143-26.13/56-19.

Звертаючись до суду із даним позовом позивач просить:

- визнати недійсним та скасувати рішення Антимонопольного комітету 19.12.2019 № 832-р Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу у справі № 143-26.13/56-19 в частині, що стосується визнання Товариства з обмеженою відповідальністю Торговий дім БМЗ таким, що вчинило порушення законодавства про захист економічної конкуренції, яке передбачене п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України Про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, шляхом спотворення результатів торгів, та накладення на Товариство з обмеженою відповідальністю Торговий дім БМЗ штрафу у розмірі 5 197 080 грн.

Також позивач просить стягнути з Антимонопольного комітету України витрати по сплаті судового збору.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що позивач вважає рішення від 19.12.2019 № 832-р Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу у справі № 143-26.13/56-19 є незаконним та необґрунтованим, а його прийняття було здійснено з порушенням норм матеріального і процесуального права.

16.03.2020 Суд постановив ухвалу про залишення позовної заяви без руху, встановив позивачеві строк на усунення недоліків - 5 днів з дня отримання ухали про залишення позову без руху.

23.03.2020 до суду надійшла заява на усунення недоліків позовної заяви, якою позивач усунув недоліки, встановлені ухвалою суду від 16.03.2020.

Судом встановлено, що позивач отримав ухвалу від 16.03.2020 про залишення позовної заяви без руху 19.03.2020, отже заява про усунення недоліків подана позивачем у встановлений строк.

Так, у позовній заяві позивач просив суд залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ПРОМТЕХЦЕНТР .

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Наслідки незалучення у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору встановлені ст. 51 Господарського процесуального кодексу України.

Так, у разі, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору. До такої заяви повинні бути додані докази про направлення її копії особі, про залучення якої як третьої особи подана заява.

У разі розгляду справи без повідомлення третьої особи про розгляд справи, обставини справи, встановлені судовим рішенням, не мають юридичних наслідків при розгляді позову, пред`явленого стороною, яка брала участь у цій справі, до цієї третьої особи або позову, пред`явленого цією третьою особою до такої сторони (ч. 1, 2 ст. 51 Господарського процесуального кодексу України).

Розглянувши заяву про залучення до участі у справі Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ПРОМТЕХЦЕНТР в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Суд приходить до висновку, що остання підлягає задоволенню, оскільки рішення у даній справі може вплинути на права та обов`язки такої особи, так як Антимонопольного комітету 19.12.2019 № 832-р Про порушення законодавства про захист економічної конкуренції та накладення штрафу у справі № 143-26.13/56-19 безпосередньо стосується Товариства з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ПРОМТЕХЦЕНТР .

Адже, у даному рішенні зазначено, що позивач та Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ПРОМТЕХЦЕНТР вчинили порушення, передбачене п. 4 ч. 2 ст. 6, п. 1 ст. 50 Закону України Про захист економічної конкуренції спотворення результатів торгів.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України, за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви або заяви про усунення недоліків, поданої в порядку, передбаченому статтею 174 цього Кодексу.

В абз. 2 ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України визначено, що загальне провадження призначене для розгляду справ, які через складність та інші обставини недоцільно розглядати за правилами спрощеного позовного провадження.

Пунктом 5 ч. 4 ст. 247 Господарського процесуального кодексу України внормовано, що у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, що виникають з відносин, пов`язаних із захистом економічної конкуренції, обмеженням монополізму в господарській діяльності, захистом від недобросовісної конкуренції.

Згідно приписів ст. 181 Господарського процесуального кодексу України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання. Дата і час підготовчого засідання призначаються суддею з урахуванням обставин справи і необхідності вчинення відповідних процесуальних дій. Підготовче засідання має бути розпочате не пізніше ніж через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі.

Суд дійшов висновку, що вказану справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження, оскільки справа є складною з огляду на наявні в ній матеріали.

На виконання наведених приписів Господарського процесуального кодексу України, суд вважає за необхідне призначити підготовче засідання у справі та встановити сторонам строки для подання ними документів на підтвердження своєї правової позиції в даному спорі.

Керуючись статтями 12, 121, 176, 177, 178, 181, 182, 234, 235, 247 Господарського процесуального кодексу України, Суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 910/2729/20

2. Розгляд справи № 910/2729/20 здійснювати у порядку загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання у справі № 910/2729/20 призначити на 12.05.20 о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 19. Повідомити, що явка сторін або їх уповноважених представників є обов`язковою, та про обов`язок сторін повідомляти суд про причини неявки.

4. Задовольнити клопотання позивача та залучити до участі у справі Товариство з обмеженою відповідальністю Науково-виробниче підприємство ПРОМТЕХЦЕНТР (08132, Київська обл., Києво-Святошинський р-н. м. Вишневе, вул. Залізнична, буд. 92. офіс 65; ідентифікаційний код: 39118200) в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача.

5. Встановити відповідачу строк подання відзиву на позов із урахуванням вимог статті 165 Господарського процесуального кодексу України - 15 днів з дня вручення ухвали, але не пізніше закінчення строку підготовчого провадження, у випадку продовження процесуального строку судом, та 10 днів на подання заперечень на відповідь на відзив.

6. Запропонувати позивачу у строк 15 днів з моменту отримання відзиву, але в будь-якому разі до закінчення підготовчого провадження, у випадку продовження процесуального строку судом надати суду відповідь на відзив.

7. Запропонувати третій особі надати пояснення в порядку, передбаченому статтями 168 та 179 Господарського процесуального кодексу України. Повідомити, що третя особа може подати пояснення в порядку статті 168 Господарського процесуального кодексу України протягом 15 днів з дня отримання копії позовної заяви з додатками.

8. Повідомити учасників судового процесу, що подання ними клопотань, заяв з процесуальних питань та заяв по суті справи можуть бути подані до суду у строк до закінчення підготовчого провадження, у випадку відновлення або продовження процесуального строку подання таких клопотань судом.

9. Попередити відповідача , що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи (частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України).

10. Повідомити учасників справи про підготовче засідання. Визнати їх явку в судове засідання обов`язковою.

11. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua .

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Дата підписання: 31.03.2020.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Г. П. Бондаренко

Дата ухвалення рішення31.03.2020
Оприлюднено02.04.2020
Номер документу88533981
СудочинствоГосподарське
Сутьзахист економічної конкуренції та накладення штрафу у справі № 143-26.13/56-19

Судовий реєстр по справі —910/2729/20

Постанова від 20.04.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 23.03.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 17.02.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Ухвала від 16.01.2021

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Разіна Т.І.

Рішення від 17.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 19.10.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 08.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні