Ухвала
від 02.04.2020 по справі 458/971/19
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 458/971/19

Провадження № 2/455/567/2020

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

02 квітня 2020 року м.Старий Самбір

Суддя Старосамбірського районного суду Львівської області Ніточко Л.Й.,

розглянувши справу №458/971/19 за позовною заявою ОСОБА_1 , жительки АДРЕСА_1 , зареєстрованої в АДРЕСА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ,

до Верхненської сільської ради Турківського району Львівської області, юридична адреса: с. Верхнє, вулиця Центральна, будинок №59 а , Турківського району Львівської області, поштовий індекс 82534, код ЄДРПОУ - 04373614,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - приватний нотаріус Турківського районного нотаріального округу Львівської області Комарницька Оксана Йосифівна, адреса: м. Турка, вулиця Міцкевича, 2/13 Турківського району Львівської області, поштовий індекс 82500,

про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за заповітом,

В С Т А Н О В И В:

06.12.2019 року ОСОБА_1 звернулася до Турківського районного суду Львівської області з позовною заявою до Верхненської сільської ради Турківського району Львівської області про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за заповітом, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла її мати, ОСОБА_2 , яка на день смерті проживала та була зареєстрована за адресою: АДРЕСА_3 . До моменту своєї смерті, ОСОБА_2 розпорядилася своїм майном шляхом складання заповіту 26.01.2015 року, згідно якого, на випадок своєї смерті, заповіла все своє майно, де б воно не було і з чого б не складалося, і все, що належатиме їй на день смерті, своїм дітям: ОСОБА_3 , 1967 року народження, ОСОБА_4 , 1987 року народження, ОСОБА_5 , 1991 року народження, в рівних частинах. Її брат ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , ще до смерті матері, у віці 41 рік. На час його смерті спадщина не відкривалася, так як права власності на будь - яке майно померлий не мав, дружини чи дітей також не мав. 26.09.2015 року вона змінила своє дівоче прізвище ОСОБА_6 на ОСОБА_7 .

02.11.2018 року вона звернулася до приватного нотаріуса Турківського районного нотаріального округу Львівської області Комарницької О.Й. із заявою про прийняття спадщини за заповітом.

19.11.2018 року її сестра, ОСОБА_8 , звернулася до приватного нотаріуса Ужгородського міського нотаріального округу Закарпатської області з заявою, в якій зазначила, що усвідомлюючи значення своїх дій та можливість керувати ними, розуміючи обставини, які мають для неї істотне значення, без застосування до неї фізичного чи психічного тиску з боку інших осіб, за її справжньою волею, своєю заявою відмовилася від прийняття спадщини після смерті матері, як по заповіту так і по закону на її користь. Додатково повідомила, що права на обов`язкову частку у спадщині немає. Не заперечує, щоб свідоцтво про право на спадщину на все спадкове майно було видано на її ім`я. Відтак, відмовилася від прийняття спадщини на її користь.

Вона фактично спадщину прийняла, оскільки зареєстрована у вказаному будинку, постійно проживала з спадкодавцем, вступила у володіння та користування житловим будинком та господарською спорудою, сплачує всі необхідні платежі за будівлю, здійснила поточний ремонт житлового будинку, та разом зі своєю сім`єю періодично проживає в цьому житловому будинку, доглядає його, утримує в належному стані.

Враховуючи те, що житловий будинок, що знаходиться в АДРЕСА_3 прийнятий в експлуатацію та зареєстрований у Верхненській сільській раді Турківського району Львівської області за померлою ОСОБА_2 , то саме вона є власником цього житлового будинку, але при цьому не зареєструвала право власності на нього в установленому законом порядку до дня своєї смерті.

08.08.2019 року звернулася до приватного нотаріуса Турківського районного нотаріального округу Львівської області Комарницьої О.Й. із заявою про видачу свідоцтва про спадщину за заповітом, однак, приватним нотаріусом винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій №173/01-16 від 14.08.2019 року в зв`язку з тим, що нею не подано правовстановлюючих документів на даний житловий будинок.

Відтак, відсутність правовстановлюючих документів унеможливлює реалізацію майнових прав, як спадкоємця у позасудовому порядку, тому виникла необхідність звернутися до суду з даним позовом.

Просить визнати за нею право власності на житловий будинок (позначений у технічному паспорті літ. А-1), загальною площею - 82.80 м.кв., та господарську споруду - шопу (позначену у технічному паспорті літ. Б), що знаходиться у АДРЕСА_3 в порядку спадкування за заповітом ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Розпорядженням в.о. голови Турківського районного суду Львівської області Кріль Л.М. справу передано на розгляд найбільш територіально наближеного суду - до Старосамбірського районного суду Львівської області в зв`язку з неможливістю автоматизовано розподілити справу, оскільки рішенням Вищої ради правосуддя №3049/0/15-19 від 21.11.2019 року єдиний працюючий суддя Турківського районного суду Львівської області Кріль ОСОБА_9 відсторонений від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження (всі інші посади суддів - вакантні), що підтверджується протоколом про неможливість автоматизованого розподілу справи між суддями.

27.03.2020 року справа поступила до Старосамбірського районного суду Львівської області.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 27.03.2020 року справа передана судді Ніточко Л.Й..

Підстави для залишення позовної заяви без руху, її повернення, відмови у відкритті провадження відсутні. Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

Відповідно до п. 2 ч.4 ст. 274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування.

Вказана справа не може бути розглянута в порядку спрощеного позовного провадження і її розгляд слід здійснювати за правилами загального позовного провадження. Тому справу слід прийняти до розгляду, з метою виконання вимог передбачених ч.1 ст. 189 ЦПК України, розпочати підготовче провадження та призначити підготовче засідання у справі.

Керуючись ст.ст. 187, 260, 261, 353 ЦПК України, суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Верхненської сільської ради Турківського району Львівської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - приватний нотаріус Турківського районного нотаріального округу Львівської області Комарницька Оксана Йосифівна, про визнання права власності на нерухоме майно у порядку спадкування за заповітом.

Справу розглядати в порядку загального позовного провадження.

З метою виконання вимог ч.1 ст.189 ЦПК України розпочати підготовче провадження у справі.

З урахуванням попередньо призначених справ, графіку судових засідань та графіку відпусток, та з великою кількістю надходження справ, в тому числі із Турківського районного суду Львівської області, призначити підготовче судове засідання у приміщенні Старосамбірського районного суду Львівської області за адресою: місто Старий Самбір, вулиця Шевченка-бічна, №1, Старосамбірського району Львівської області на 15 лютого 2021 року на 09 годину 15 хвилин.

Копію ухвали, копію позовної заяви та доданих документів, надіслати учасникам судового розгляду.

Визначити відповідачу п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідач має право надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч.8 ст.178 ЦПК України).

Встановити третій особі строк для подання пояснень щодо позову або відзиву - п`ятнадцять днів з дня вручення позову або відзиву з викладенням своїх аргументів і міркувань на підтримку або заперечення проти позову та відповідні докази та надати пояснення до позову або відзиву, додати документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснення і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Встановити позивачці п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини третьої - п`ятої ст.178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/sud1322/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Л.Й.Ніточко

СудСтаросамбірський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення02.04.2020
Оприлюднено03.04.2020
Номер документу88560434
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —458/971/19

Рішення від 23.06.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

Ухвала від 26.05.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

Ухвала від 24.02.2022

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

Ухвала від 10.12.2020

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

Ухвала від 05.10.2020

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Пошивак Ю. П.

Ухвала від 02.04.2020

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні