Ухвала
від 02.04.2020 по справі 465/1790/20
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/1790/20

1-кс/465/579/20

У Х В А Л А

слідчого судді

02.04.2020 м. Львів

Слідчий суддя Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали скарги Товариства зобмеженою відповідальністю«Автопоміч» в особікерівника ОСОБА_3 на бездіяльність посадових осіб Франківського ВП ГУ НП у Львівській області, що полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення,-

В С Т А Н О В И В :

Скаржник - Товариство з обмеженою відповідальністю «Автопоміч» в особі керівника ОСОБА_3 звернулося до суду із скаргою на бездіяльність посадових осіб Франківського ВП ГУ НП у Львівській області, що полягає у невнесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань про кримінальне правопорушення.

Обґрунтовуючи скаргупокликається нате,що 11.03.2020було подано заяву про злочин до Франківського ВП ГУ НП у Львівській області. Заяву зареєстровано під № М-364. Відповідно до поданої заяви, повідомлялось про вчинення підробки підпису на документах, що містяться в матеріалах цивільної справи № 465/7487/19. В матеріалах справи містяться підроблені документи, а саме, позовна заява, заява про відмову від позову, клопотання про розгляд справи в режимі відеоконференції. Підписи на вказаних документах відрізняються від підписів ОСОБА_4 , зокрема, на підписах в паспорті або інших документах де ОСОБА_4 особисто ставив підпис. Враховуючи, що підписи візуально відрізняються від реальних підписів ОСОБА_4 суд визнав явку ОСОБА_4 обов`язковою, проте, ОСОБА_4 не з`явився у судове засідання. Підробка документів очевидна навіть при огляді органолептичним методом, на що звернула також увагу суддя ОСОБА_5 , у судовому засіданні. Вказані дії містять ознаки складу злочину передбаченого ст. 358 КК України.

18.03.2020 скаржник отримав відповідь від органу досудового розслідування, з якої стало відомо, що відомості по вказаній вище заяві до ЄРДР не вносились.

Вважає,що ФранківськимВП ГУНПу Львівськійобласті допущена бездіяльність, яка полягає у невнесенні відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за заявою про кримінальне правопорушення на підставі ст. 214 КПК України. Просить скаргу задовольнити.

У судове засідання представник скаржника- керівник ТОВ «Автопоміч» ОСОБА_3 не з`явився, скерував на адресу суду заяву про здійснення розгляду скарги без його участі за наявними в матеріалах справи документів у зв`язку із впровадженням на всій території України карантину.

Представник Франківського ВП ГУ НП у Львівській області у судове засідання не з`явився, матеріали за заявою скаржника до суду не скерував, про причини неявки не повідомив, хоч належним чином був повідомлений про час та місце розгляду скарги. Відповідно до ч. 3ст. 306 КПК України, його відсутність не є перешкодою для розгляду скарги.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19»встановлено карантин на всій території України з 12.03.2020 до 03.04.2020.

Листом Ради суддів України від 16.03.2020 № 9рс-186/20, враховуючи вказану постанову КМУ, рекомендовано судам на період з 16.03.2020 по 03.04.2020, встановити особливий режим роботи судів України.

Постановою Кабінету Міністрів України № 239 від 25.03.2020про внесення змін до деяких актів Кабінету Міністрів України уПостанові Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р.№ 211"Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"(Офіційний вісник України, 2020 р., № 23, ст. 8) - із змінами, внесенимипостановою Кабінету Міністрів України від 16 березня 2020 р. № 215: упункті 1слова і цифри "до 3 квітня 2020 р." замінено словами і цифрами "до 24 квітня 2020 р."

Водночас,статтею 3 Конституції Українипередбачено, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Стаття 27 Конституції Українипередбачає, що обов`язок держави - захищати життя людини.

Враховуючи наведене, у зв`язку з поширенням на території України коронавірусу COVID-19 та введенням Урядом України протиепідемічних заходів, з метою запобігання розповсюдженню особливо небезпечного вірусного захворювання, розгляд справи відбувається за відсутності сторін.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників провадження, фіксування судового засідання на підставі ч. 4ст. 107 КПК України,не здійснювалося.

Дослідивши скаргу та додані до неї матеріали, слідчий суддя дійшов до наступного висновку.

З наявної в матеріалах справи заяви вбачається, що представник скаржника 11.03.2020 ОСОБА_3 звертався у Франківський ВП ГУ НП у Львівській області із заявою щодо внесення відомостей до ЄРДР відносно, оскільки в матеріалах цивільної справи № 465/7487/19 за позовом ОСОБА_4 до ТзОВ «Автопоміч» містяться підроблені документи з фальшуванням підпису, тобто містять ознаки складу злочину, передбаченого ст. 358 КК України (аркуш справи 2).

Із відповіді наданої начальником Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 18.03.2020 № М-364/41/01/09-20 вбачається, що заяву скаржника внесено до Журналу єдиного обліку за № 5000 від 12.03.2020, відомості до ЄРДР не вносились, по завершенні розгляду даних матеріалів Франківським ВП ГУ НП у Львівській області складено висновок (аркуш справи 3).

У своїй скарзі, скаржник покликається на вимогист. 214 КПК України, відповідно до яких, заява, повідомлення про вчинення кримінального правопорушення або після самостійного виявлення з будь - якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, прокурор, слідчий зобов`язані внести відповідні відомості до Єдиного реєстру судових розслідувань та розпочати розслідування. Здійснення досудового розслідування до внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань не допускається.

Відповідно до частини четвертої вказаної норми закону, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

Статтею 2 КПК України,завданням кримінального провадження визначено захист особи, суспільства і держави від кримінальних правопорушень, як реалізується шляхом забезпечення права на звернення до уповноважених органів державної влади з заявою про вчинене кримінальне правопорушення.

Враховуючи те, що після подання заяви про вчинення кримінального правопорушення, відомості про кримінальні правопорушення не були внесені уповноваженими особами Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області та не надано заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, такі дії та бездіяльність є неправомірними. Відтак,констатую факт порушення вимогКПК України,і,як слідчийсуддя,вважаю,що скарга представника скаржника ОСОБА_3 на бездіяльність Франківського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, підлягає задоволенню.

Як слідчий суддя, це своє рішення мотивую повноваженнями та обов`язком, визначеними п. 18 ст. 3, ст. 8, ч. 1, 3-6 ст. 9 КПК України, а також ч. 1ст. 1 КПК України, згідно якої, порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України.

Відповідно дост. 214 КПК України, внесення відомостей до ЄРДР відноситься до процесуальних рішень та дій, а згідно ч. 1 ст. 5 цього Кодексу, процесуальна дія проводиться, а процесуальне рішення приймається згідно з положенням цього Кодексу, чинними на момент такої дії або прийняття такого рішення.

Згідно з ч. 3 ст. 110 КПК України, рішення слідчого прокурора приймаються у формі постанови, повідомлення про прийняте рішення відноситься до процесуальної дії, за допомогою якої, слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд повідомляє певного учасника кримінального провадження про дату, час та місце проведення відповідної процесуальної дії або про прийняте процесуальне рішення чи здійснену процесуальну дію (ст. 111 КПК України).

Відповідно дост. 307 КПК України, за результатами розгляду скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора постановляється ухвала за правилами цьогоКодексу.

На підставі наведеного, керуючись 220,221,303-307,309,376 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Скаргу задовольнити.

Визнати протиправноюбездіяльність посадовихосіб ФранківськогоВП ГУНП уЛьвівській області,коло якихвизначено ч.4ст.214КПК України,яка полягаєу невнесенні відомостейв ЄРДРза заявоюТовариства з обмеженою відповідальністю «Автопоміч» в особі керівника ОСОБА_3 .

Зобов`язати начальника Франківського ВП ГУ НП у Львівській області особисто чи через посадових осіб, перелік яких передбачений ч. 4 ст. 214 КПК України, внести відомості в ЄРДР за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «Автопоміч» в особі керівника ОСОБА_3 щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 358 КК України.

Копію витягу з реєстру скерувати заявнику.

Про виконання ухвали повідомити суд у встановленому законом порядку.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_7

СудФранківський районний суд м.Львова
Дата ухвалення рішення02.04.2020
Оприлюднено06.02.2023
Номер документу88587189
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —465/1790/20

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Кузь В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні