Ухвала
від 06.04.2020 по справі 911/280/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

06.04.2020Справа № 911/280/20

За позовом Керівника Фастівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі

Фастівської міської ради

до Товариства з обмеженою відповідальністю Українське інженерно-виробниче

підприємство Будкомплекс

про стягнення 532 528, 35 грн.,

Суддя Ломака В.С.

Без виклику представників учасників справи.

ВСТАНОВИВ:

Керівник Фастівської місцевої прокуратури звернувся до господарського суду Київської області з позовом в інтересах держави в особі Фастівської міської ради (далі - позивач) до Товариства з обмеженою відповідальністю Українське інженерно-виробниче підприємство Будкомплекс (далі - відповідач) про стягнення 532 528, 35 грн. безпідставно збережених коштів у вигляді несплаченої орендної плати за користування земельною ділянкою по вулиці А.Шептицького (Червоний шлях), 16 у місті Фастів Київської області з кадастровим номером 3211200000:08:006:0021.

В обґрунтування заявлених позовних вимог прокурор зазначає, що 04.03.2010 року між Фастівською міською радою та відповідачем було укладено Договір оренди земельної ділянки, відповідно до якого відповідачу було передано в оренду спірну земельну ділянку строком на 5 років до 27.05.2014 року. В подальшому, рішенням Фастівської міської ради № 21/52-LIV-VІ від 03.07.2014 відповідачу було надано дозвіл на поновлення договору оренди земельної ділянки строком на 1 рік та зобов`язано відповідача в місячний термін укласти додаткову угоду до Договору оренди та зареєструвати її у відповідності з чинним законодавством. Проте, відповідачем додаткової угоди до договору оренди укладено не було, а 02.07.2019 року розташоване на спірній земельній ділянці нерухоме майно було відчужено відповідачем на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Портіленд . Таким чином, посилаючись на положення статей 125, 206 Земельного кодексу України, статті 1212 Цивільного кодексу України прокурор вказує, що відповідач право користування (оренди) спірною земельною ділянкою згідно з вимогами законодавства не оформив, хоча використовував її для розміщення об`єкта нерухомого майна до 02.07.2019 року. Отже, внаслідок протиправної поведінки відповідача, що полягає у користуванні земельною ділянкою за відсутності правовстановлюючих документів, власник земельної ділянки позбавлений права отримувати дохід у розмірі орендної плати, через що до місцевого бюджету не надійшли кошти у сумі 532 528, 35 грн.

Ухвалою господарського суду Київської області від 10.02.2020 позовну заяву Керівника Фастівської місцевої прокуратури передано за підсудністю до господарського суду міста Києва відповідно до статті 31 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвалою господарського суду міста Києва від 10.03.2020 відкрито провадження у справі № 911/280/20, вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 07.04.2020 року.

Проте, згідно з Указом Президента України від 13 березня 2020 року № 87/2020 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 березня 2020 року Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 , постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (із змінами та доповненнями), установлено з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року на усій території України карантин.

Вказаною вище постановою заборонено, зокрема:

- регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні, крім перевезення легковими автомобілями; службовими та/або орендованими автомобільними транспортними засобами підприємств, закладів та установ за умови забезпечення водіїв та пасажирів під час таких перевезень засобами індивідуального захисту в межах кількості місць для сидіння і виключно за маршрутами руху, погодженими з органами Національної поліції, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; в одному міському електричному (трамвай, тролейбус) та автомобільному транспортному засобі, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах, кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах, за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів, крім перевезень автомобільними транспортними засобами, передбаченими в абзаці четвертому цього підпункту; в одному транспортному засобі та автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах у режимі маршрутного таксі, кількості пасажирів, яка одночасно не перевищує половини кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу та визначених у реєстраційних документах, за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів; заїзд на територію автостанцій автобусів, які здійснюють перевезення пасажирів у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, та реалізацію власниками автостанцій квитків автомобільним перевізникам, які виконують такі перевезення;

- з 17 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. перевезення пасажирів метрополітенами мм. Києва, Харкова і Дніпра відповідно до рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 16 березня 2020 р.;

- з 12 год. 00 хв. 18 березня 2020 р. до 24 квітня 2020 р. перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення (приміському, міському, регіональному та дальньому). Дозволяється здійснення акціонерним товариством "Українська залізниця" окремих пасажирських рейсів у внутрішньому залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Міністерством інфраструктури та Міністерством охорони здоров`я, а також окремих пасажирських рейсів у міжнародному залізничному сполученні, рішення щодо яких приймається в кожному окремому випадку за погодженням з Міністерством інфраструктури, Міністерством закордонних справ та Адміністрацією Державної прикордонної служби.

В Україні станом на 9:00 год. 06.04.2020 зафіксовано нові випадки інфікування коронавірусом COVID-19. За добу було зафіксовано 68 нових випадків. Крім того, мають місце летальні випадки (офіційний сайт МОЗ України: https://moz.gov.ua/article/news/operativna-informacija-pro-poshirennja-koronavirusnoi-infekcii-2019-ncov-).

У рішенні Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", введеному в дію Указом Президента України від 13.03.2020 № 87, констатовано, що епідемічна ситуація в Україні у зв`язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, набула надзвичайно загрозливого характеру.

Окрім того, Законом України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 17.03.2020 № 530-ІХ, серед інших заходів передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення карантину, правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням і боротьби з ними.

Також слід зазначити, що Рада суддів України звернулась до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін. Водночас Рада суддів України просить громадян утриматися від відвідин суду, якщо у них є ознаки будь-якого вірусного захворювання (заява Голови Ради суддів України щодо карантинних заходів від 11.03.2020).

Листом від 16.03.2020, адресованим Верховному Суду, Вищому антикорупційному суду, місцевим та апеляційним судам, Рада суддів України рекомендувала встановити особливий режим роботи судів України, зокрема, роз`яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв`язку із карантинними заходами та по можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, в порядку письмового провадження.

Людина, її життя і здоров`я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (стаття 3 Конституції України).

Cтаття 27 Конституції України передбачає, що обов`язок держави - захищати життя людини.

При цьому, відповідно до Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), розділ Х Прикінцеві положення Господарського процесуального кодексу України доповнено пунктом 4 такого змісту: 4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) .

Згідно з приписами частини 2 статті 232 Господарського процесуального кодексу України, процедурні питання, пов`язані з рухом справи в суді першої інстанції, клопотання та заяви осіб, які беруть участь у справі, питання про відкладення розгляду справи, оголошення перерви, зупинення або закриття провадження у справі, залишення заяви без розгляду, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом, вирішуються судом шляхом постановлення ухвал.

З огляду на викладене, у зв`язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), з метою недопущення розповсюдження коронавірусу COVID-19, для убезпечення від ризику життя та здоров`я людей, зокрема представників учасників справи та працівників суду, суд повідомляє, що підготовче засідання у справі № 911/280/20, призначене на 07.04.2020 року, в зазначену дату не відбудеться. Про дату, час та місце розгляду справи учасників справи буде повідомлено додатково після стабілізації епідеміологічного стану в країні, про що буде винесено відповідну ухвалу.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст. ст. 232, 234 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд міста Києва,-

УХВАЛИВ:

1. Повідомити учасників справи № 911/280/20, що призначене на 07.04.2020 року підготовче засідання не відбудеться.

2. Про дату, час та місце підготовчого засідання учасники справи будуть повідомлені додатково.

3. Запропонувати учасникам справи надати суду інформацію щодо засобів зв`язку для оперативного повідомлення про дату, час та місце наступного підготовчого засідання (електронна пошта, телефон, мобільний телефон, месенджер тощо).

4. На період карантинних заходів рекомендувати учасникам справи всі необхідні документи (заяви, пояснення, клопотання) надавати до суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі Електронний суд , поштою або факсом (відповідно до листа Ради суддів України № 9рс-186/20 від 16.03.2020).

5. Копію цієї ухвали направити учасникам справи.

6. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя В.С. Ломака

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено08.04.2020
Номер документу88611409
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/280/20

Рішення від 29.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 15.09.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 04.08.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 14.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 15.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 06.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 10.03.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ломака В.С.

Ухвала від 10.02.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Заєць Д.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні