Постанова
від 11.02.2020 по справі 910/16660/18
ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

вул. Шолуденка, буд. 1, літера А, м. Київ, 04116, (044) 230-06-58 inbox@anec.court.gov.ua

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" лютого 2020 р. Справа№ 910/16660/18

Північний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Скрипки І.М.

суддів: Тищенко А.І.

Михальської Ю.Б.

при секретарі судового засідання Пшеницькій Т.І.

за участю представників сторін згідно протоколу судового засідання від 11.02.2020

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду апеляційну скаргу Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" на рішення Господарського суду міста Києва від 24.04.2019 (повний текст рішення складено 17.05.2019)

у справі №910/16660/18 (суддя Паламар П.І.)

за позовом Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент"

до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (відповідач - 1)

Київської міської ради (відповідач - 2)

про визнання відмови незаконною, договору укладеним

В судовому засіданні 11.02.2020 відповідно до ст.ст. 240, 283 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частину постанови.

ВСТАНОВИВ:

Короткий зміст позовних вимог

У грудні 2018 Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради та Київської міської ради про:

- визнання відмови Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської місткої ради (Київської міської державної адміністрації) від 22.11.2017 №05707-20884 підготувати в установленому порядку проект договору оренди земельної ділянки на підставі рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105 незаконною;

- визнання укладеним Договір оренди земельної ділянки по вул. Іллінській, 16, вул. Волоській, 4 у Подільському районі м. Києва між Дочірнім підприємством з 100% іноземною інвестицією Союз Контракт Інвестмент та Київською міською радою у наступній редакції:

ДОГОВІР оренди земельної ділянки

м. Київ,


року.

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) - далі у тексті - Орендодавець , в особі Київського міського голови Кличка Віталія Володимировича, що діє на підставі ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні - з однієї сторони, та Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією СоюзКонтракт Інвестмент (ідентифікаційний код 32160392, місцезнаходження юридичної особи: 03131, м. Київ, Столичне шосе, будинок 103, корпус 1, поверх 21; дата державної реєстрації, дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 10.09.2002, 25.02.2005, 1 070 120 0000 006250) - далі у тексті - Орендар , в особі директора Лахманик Юлії Романівни, який діє на підставі Статуту, - з другої сторони, уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті - Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1.Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105 передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (далі - об`єкт оренди або Земельна ділянка), визначену цим Договором, для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями. Земельна ділянка, яка є об`єктом оренди, належить до земель комунальної власності територіальної громади міста Києва на підставі Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності .

Реєстрація права власності на об`єкт оренди здійснюється згідно з Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень одночасно з державною реєстрацією права оренди.

2. Об`єкт оренди

2.1. Об`єктом оренди відповідно рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105, відомостей Державного земельного кадастру та цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- кадастровий номер - 8000000000:85:369:0001;

- місце розташування - вул. Іллінська, 16, вул. Волоська, 4 у Подільському районі м. Києва;

- цільове призначення - 03.10 Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов`язаної з отриманням прибутку);

- категорія земель - землі житлової та громадської забудови;

- вид використання - для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно- офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями;

- розмір (площа) - 0,2943 (нуль цілих дві тисячі дев`ятсот сорок три десятитисячні) га.

2.2. Відповідно до витягу з технічної документації Головного управління Держгеокадастру у м. Києві від 23.08.2017 нормативна грошова оцінка Земельної ділянки на дату укладення Договору становить 52 001 988 (п`ятдесят два мільйони одну тисячу дев`ятсот вісімдесят вісім) грн. та 19 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 5 (п`ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 5 (п`яти) відсотків від її нормативної грошової оцінки.

Річна орендна плата за Земельну ділянку на період будівництва встановлюється у розмірі 3 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки.

У випадку, коли розташовані на Земельній ділянці будівлі, споруди або їх частини здаються в оренду іншим суб`єктам, орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 6 (шести) відсотків від її нормативної грошової оцінки пропорційно орендованій площі будівель, споруд або їх частин. Обчислення розміру орендної плати за Земельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

4.3. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою, внесення змін до цього Договору та з урахуванням п.п. 4.7. даного Договору.

4.4. Розмір орендної плати змінюється шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою, якщо орендна ставка, визначена у п.п.4.2. Договору, нижча ніж мінімальна орендна ставка, визначена чинним законодавством України. Після прийняття відповідного рішення Київської міської ради та доведення даного рішення до Орендаря для ознайомлення, Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату відповідно до нової орендної ставки.

4.5. Зміна нормативної грошової оцінки Земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.6. Орендна плата сплачується Орендарем рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом тридцяти календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця на рахунок 33218812700008, код 18010600 у ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019. Одержувач: УДКСУ у Подільському р-ні м. Києва, код ЄДРПОУ 37975298. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов`язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.

4.7. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов`язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.8. Розмір орендної плати переглядається у разі зміни умов господарювання, передбачених Договором, зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, погіршення стану орендованої Земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами, та у інших випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік. Після прийняття відповідного рішення Київської міської ради Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату відповідно до нової орендної ставки.

4.9. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором:

- у 10-денний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором;

- справляється пеня, розмір та розрахунок пені здійснюються відповідно до Податкового кодексу України.

За порушення Орендарем п.п. 8.4. Договору щодо термінів забудови Земельної ділянки (реконструкції об`єкта), останній зобов`язаний сплатити подвійну ставку орендної плати, визначеної у п.п. 4.2 цього Договору, але не більше дванадцяти відсотків від нормативної грошової оцінки Земельної ділянки, за кожен день з моменту виявлення порушень до моменту його усунення. Контроль за виконанням умов договору та виявлення порушень здійснюється Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), в межах компетенції, визначеної рішенням Київської міської ради від 25 вересня 2003 року № 16/890 Про Порядок здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель у м. Києві .

4.10. У випадку викупу даної Земельної ділянки Орендарем, Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату до моменту державної реєстрації права власності на дану Земельну ділянку.

4.11. У випадку відчуження об`єкта нерухомого майна, що належало Орендарю та розташоване на Земельній ділянці, Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату до моменту державної реєстрації в установленому законодавством порядку переходу або припинення права оренди даної Земельної ділянки.

4.12. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює контролюючий орган, визначений податковим законодавством, за місцезнаходженням Земельної ділянки.

5. Умови використання Земельної ділянки

5.1. Умови збереження стану об`єкта оренди:

На Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов`язана з цільовим призначенням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження

проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки у зв`язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення сплачує Орендар.

6. Умови і строки передачі Земельної ділянки в оренду

6.1. Сторони підтверджують, що Земельна ділянка, яка є об`єктом за цим Договором, передається в оренду у придатному для її використання стані та вважається переданою Орендодавцем Орендареві з моменту державної реєстрації права оренди.

6.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

7. Умови повернення Земельної ділянки

7.1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві Земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої Земельної ділянки, пов`язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв`язується у судовому порядку.

У разі погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок) або приведення її (їх) у непридатний для використання за цільовим призначенням стан збитки, що підлягають відшкодуванню, визначаються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. N 284 (ЗП України, 1993 р., N 10, ст. 193).

8. Права та обов`язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання Земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дострокового розірвання цього Договору;

- відшкодування понесених збитків, в тому числі неотриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов`язаний:

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати Земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися Земельною ділянкою;

- передати в користування Земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3. Орендар має право:

самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов`язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має переважне право перед іншими особами на поновлення Договору;

- переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її продажу.

8.4. Орендар зобов`язаний:

- приступати до використання Земельної ділянки в строк, встановлений цим Договором, після державної реєстрації права оренди даної Земельної ділянки;

- використовувати Земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- у випадку зміни нормативної грошової оцінки Земельної ділянки або при зміні функціонального використання об`єкта нерухомості, що розташований на Земельній ділянці, у десятиденний термін в письмовій формі замовити в установленому порядку витяг з технічної документації (довідку) про нову нормативну грошову оцінку Земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін. Після одержання цього витягу (довідки) передати його (її) до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки, копію витягу з технічної документації, засвідчену печаткою та підписом керівника Орендаря, передати до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об`єктів (їх частин), що розташовані на Земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання Земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування Земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни при виникненні відповідного права на землю у нового власника об`єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до Земельної ділянки представнику контролюючих органів;

- повернути Земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед контролюючим органом, визначеним податковим законодавством, за місцезнаходженням Земельної ділянки про сплату орендної плати;

- питання відшкодування відновної вартості зелених насаджень або укладання охоронного договору на зелені насадження вирішувати у відповідності до рішення Київської міської ради від 27.10.2011 № 384/6600;

- виконати вимоги, викладені в листах Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 12.12.2008 №09-14898 та від 02.06.2008 № 19-6800, дочірнього підприємства Інститут генерального плану міста Києва від 11.04.2008 № 1042, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві від 23.05.2008 № 05-08/2105, Головного управління охорони культурної спадщини від 17.09.2008 № 6438, Державної служби з питань національної культурної спадщини від 24.06.2008 № 22-1689/35, Київської міської санепідстанції від 11.06.2008 № 4483, Інституту археології від 01.10.2008 № 12/01-08-672, Головного управління земельних ресурсів від 13.10.2009 № 05-5212;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах Земельної ділянки;

- питання пайової участі вирішити відповідно до законодавства;

- у п`ятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до контролюючого органу, визначеного податковим законодавством, за місцезнаходженням Земельної ділянки.

8.5. Право на оренду Земельної ділянки комунальної власності не може бути відчужено її Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано у заставу.

8.6. Сторони також мають інші права і несуть інші обов`язки, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10. Страхування об`єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об`єкт оренди.

11. Зміна умов Договору та припинення і поновлення Договору

11.1. Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2. Витрати, пов`язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3. Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження Земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі власника Земельної ділянки та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря;

- набуття права власності на об`єкти нерухомості, що розташовані на орендованій іншою особою Земельній ділянці. В даному випадку в договорі про відчуження об`єктів нерухомості, що розташовані на Земельній ділянці, що є об`єктом цього Договору, визначається суб`єкт (Орендар за цим Договором або новий власник об`єктів нерухомості), який сплачує орендну плату відповідно до розмірів, встановлених цим Договором, та несе відповідальність за зобов`язаннями, передбаченими цим Договором для Орендаря, до моменту державної реєстрації відповідного права на дану Земельну ділянку на нового власника нерухомості.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4. Припинення Договору шляхом розірвання. Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- у разі необхідності використання Земельної ділянки для суспільних потреб у порядку, встановленому законодавством;

- в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує Земельну ділянку способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично (протягом півроку) не сплачує орендну плату, порушення строків завершення забудови Земельної ділянки (реконструкції об`єкта), встановлених п.п.8.4 Договору, здійснення без згоди Орендодавця відчуження права користування Земельною ділянкою третім особам;

11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов`язків, визначених у п.п. 5.1. та 8.4. цього Договору.

11.6. Розірвання цього Договору здійснюється в установленому законом порядку.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов`язків, має переважне право перед іншими особами на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію та сплачувати орендну плату за період від дня закінчення дії цього Договору до дня поновлення його дії у порядку та у розмірах, встановлених цим Договором.

- У разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

11.8. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов`язаний повернути Орендодавцеві Земельну ділянку на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов`язку щодо умов повернення Орендодавцеві Земельної ділянки Орендар зобов`язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.9. Перехід права власності на орендовану Земельну ділянку до третьої особи, реорганізація юридичної особи - Орендаря не є підставою для зміни умов або припинення Договору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання Договору та вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2. У разі невиконання Орендарем умов цього Договору та обов`язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов`язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13. Суборенда Земельної ділянки

13.1. Орендар має право передати Земельну ділянку або її частину у суборенду в порядку, встановленому чинним законодавством України.

13.2. Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Договір набуває чинності з моменту вступу в законну силу судового рішення.

Київський міський голова

Орендар

Позивач зазначає, що йому на праві власності належить нерухоме майно, розміщене на земельній ділянці по вулицях Іллінській, 16 та Волоській, 4 у м. Києві.

Рішенням Київської міської ради № 1036/3105 "Про передачу Дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" земельної ділянки для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями на вул. Іллінській, 16, вул. Волоській, 4 у Подільському районі м. Києва" від 24 грудня 2009 затверджено проект землеустрою щодо відведення йому земельної ділянки та передано в короткострокову оренду на 5-ть років указану земельну ділянку площею 0,29 га за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування, у зв`язку з переходом права власності на будівлі та споруди.

Листом № 17/31 від 31 серпня 2017 він звернувся до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо підготовлення проекту договору оренди земельної ділянки.

Листом № 05707-20884 від 22 листопада 2017 відповідач - 1 відмовив йому у підготовленні проекту договору оренди земельної ділянки у зв`язку з відсутністю плану зонування або детального плану території.

Також вказував, що 3 жовтня 2017 він запропонував Київській міській раді укласти договір оренди земельної ділянки, надіславши проект відповідного договору.

Посилаючись на те, що відмова відповідача - 1 у підготовленні проекту договору оренди є незаконною, відповідач - 2 не повернув йому підписаний примірник договору, тим самим безпідставно не погодив запропоновані ним умови договору, позивач на підставі ст.ст. 15, 16, 649 ЦК України, ст. 184 ГК України, просив позов задовольнити, визнати відмову відповідача - 1 щодо підготовлення проекту договору оренди незаконною та визнати договір оренди земельної ділянки укладеним у запропонованій ним редакції.

Короткий зміст рішення місцевого господарського суду та мотиви його прийняття

Рішенням Господарського суду міста Києва від 24.04.2019 у справі №910/16660/18 у задоволенні позову відмовлено повністю.

Відмовляючи у задоволенні позову, місцевий господарський суд виходив з того, що чинним земельним законодавством не встановлено особливого порядку укладення договору оренди землі. Пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Станом на 31.08.2017 (час звернення позивача з пропозицією укласти договір оренди), визначений рішенням Київської міської ради № 1036/3105 від 24.12.2009 п`ятирічний строк оренди земельної ділянки сплинув, у зв`язку з чим рішення органу місцевого самоврядування втратило чинність.

Враховуючи відсутність чинного на час укладення договору оренди рішення органу місцевого самоврядування про передачу спірної земельної ділянки в оренду, суд першої інстанції дійшов висновку, що відповідачі правомірно відмовили позивачу в укладенні з ним відповідного договору.

Короткий зміст вимог апеляційної скарги та узагальнення її доводів

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, позивач 22.05.2019 звернувся до Північного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове про задоволення позову.

Апеляційна скарга обґрунтована порушенням судом норм матеріального та процесуального права, невідповідністю висновків, викладених в оскаржуваному рішенні обставинам справи.

Доводи позивача, викладені в апеляційній скарзі:

- твердження суду про те, що після спливу 5 років після винесення рішення Київської міської ради №1036/3105 від 24.12.2009 дане рішення втратило чинність, не ґрунтується на нормах чинного законодавства, оскільки такий строк і не почав свій перебіг, так як договір оренди укладено не було, як наслідок не було здійснено реєстрацію права оренди;

- згідно з позицією Великої Палати Верховного Суду, викладеною в постанові від 04.12.2018 у справі №32/563 (провадження №12-172гс18), право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди та його державної реєстрації;

- позивач здійснив всі необхідні дії щодо виконання зазначеного рішення Київської міської ради та такі дії були прийняті Головним управлінням земельних ресурсів як належним чином вчинені, шляхом поставлення відповідного штампу на титульному аркуші технічної документації;

- на сьогодні відсутнє будь - яке рішення Київської міської ради, яке передбачає строк чинності чи строк втрати чинності рішень Київської міської ради;

- судом не надано оцінку висновку експерта №01/58-18-19 від 14.01.2019, складеного за результатами проведеної будівельно - технічної та земельно - технічної експертизи.

Узагальнені доводи та заперечення інших учасників справи

У додаткових поясненнях на апеляційну скаргу представник Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради зазначає, що судом повно, всебічно та об`єктивно досліджено фактичні обставини справи та винесено законне та обґрунтоване рішення, а доводи позивача, викладені в апеляційній скарзі, не спростовують правильних висновків, викладених в оскаржуваному рішенні.

Вказує, що позивачем вчинено бездіяльність щодо укладання договору оренди земельної ділянки понад 9 років, оскільки саме через нехтування своїм правами та обов`язками суб`єкта господарювання, якому органом місцевого самоврядування було ухвалено надати в користування земельну ділянку, рішення Київської міської ради №1036/3105 від 24.12.2009 втратило чинність.

Зазначає, що у зв`язку з пропущенням позивачем місячного терміну для звернення до Департаменту з клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та виготовленню документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою, а також втратою чинності рішення, земельна ділянка не була зареєстрована за підприємством, а кадастровий номер був скасований в автоматичному порядку, що не позбавило підприємства права на звернення до відповідного органу з заявою про внесення відомостей до Державного земельного кадастру про таку земельну ділянку.

Відповідач-2 у відзиві на апеляційну скаргу посилається на відсутність доказів визначення розміру земельної ділянки, необхідної для обслуговування будівель та споруд на вказаній земельній ділянці, шляхом проведення судової експертизи. Крім того, в силу ст.ст.124, 134, 135 ЗК України права на земельні ділянки комунальної власності під звичайне будівництво житлових будинків підлягали продажу виключно на земельних торгах.

Дії суду апеляційної інстанції щодо розгляду апеляційної скарги по суті

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями Північного апеляційного господарського суду від 04.06.2019 апеляційну скаргу позивача передано на розгляд судді Скрипці І.М., сформовано колегію суддів у складі: головуючий суддя Скрипка І.М., судді Михальська Ю.Б., Тищенко А.І.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 10.06.2019 у справі №910/16660/18 відкрито апеляційне провадження, розгляд справи призначено на 18.07.2019.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 18.07.2019 у справі №910/166602/18 оголошено перерву у справі на 19.09.2019, враховуючи необхідність додаткового з`ясування обставин справи.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 19.09.2019 оголошено перерву у справі на 24.10.2019, враховуючи необхідність ознайомлення з відповіддю на додаткові пояснення у справі та додаткового з`ясування обставин справи.

Ухвалою Північного апеляційного господарського суду від 23.10.2019, у зв`язку з участю колегії суддів: головуючий суддя Скрипка І.М., судді Михальська Ю.Б., Тищенко А.І. 24.10.2019 на загальноукраїнському семінарі на тему: "Проблеми єдності судової практики під час розгляду судами господарських спорів" згідно наказу Голови Північного апеляційного господарського суду від 11.10.2019 №56-А, розгляд справи призначено на 14.11.2019.

10.10.2019 від представника відповідача-1 надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Ухвалами Північного апеляційного господарського суду від 14.11.2019, 28.11.2019, 30.01.2020 та 06.02.2020 оголошувалась перерва у справі №910/16660/18, останній раз на 11.02.2020.

Явка представників сторін

Представники позивача в судовому засіданні апеляційної інстанції 11.02.2020 підтримали доводи апеляційної скарги з підстав, викладених у ній та додатково поданих письмових поясненнях, просили її задовольнити, оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове про задоволення позову.

Представник відповідача - 2 в судовому засіданні апеляційної інстанції 11.02.2020 заперечував проти задоволення апеляційної скарги, просив її відхилити, а оскаржуване рішення залишити без змін.

Представник відповідача - 1 в судове засідання апеляційної інстанції 11.02.2020 не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, 10.10.2019 надіслав клопотання про розгляд справи без його участі.

Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень (ч. 3 ст. 120 ГПК України).

Учасники процесу були належним чином повідомлені про час та місце судового засідання, про що свідчать наявні в матеріалах справи докази.

Враховуючи положення ч. 12 ст. 270 ГПК України, відповідно до якого неявка сторін або інших учасників справи, належним чином повідомлених про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи, зважаючи на те, що явка представника відповідача - 1 обов`язковою в судове засідання не визнавалась, судова колегія вважає за можливе розглянути справу у його відсутність за наявними у справі матеріалами.

Обставини справи, встановлені судом першої інстанції у даній справі та перевірені судом апеляційної інстанції

Дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" на праві власності належить нерухоме майно, яке розміщене на земельній ділянці по вулицях Іллінській, 16 та Волоській, 4 у м. Києві.

Це підтверджується поясненнями позивача, наявними у матеріалах справи договорами купівлі-продажу №№ 3155, 3156 від 10 серпня 2007, № 964 від 3 березня 2005, №9892 від 28 грудня 2004, № 5974 від 13 жовтня 2003, № 6838 від 5 листопада 2003, № 5135 від 16 липня 2004, №№ 2101з, 2113з, 2118з від 27 липня 2004, № 1546 від 14 квітня 2005, №2136з від 28 липня 2004, № 5277 від 23 липня 2004, рішенням Господарського суду міста Києва від 27 березня 2005 у справі № 6/735.

Також встановлено, що рішенням Київської міської ради № 1036/3105 "Про передачу Дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" земельної ділянки для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями на вул. Іллінській, 16, вул. Волоській, 4 у Подільському районі м. Києва" від 24 грудня 2009 було затверджено проект землеустрою щодо відведення позивачу земельної ділянки та передано в короткострокову оренду на 5 років указану земельну ділянку площею 0,29 га за рахунок міських земель, не наданих у власність чи користування, у зв`язку з переходом права власності на будівлі та споруди.

Позовні вимоги у справі обґрунтовані порушенням відповідачами права позивача на набуття у користування земельної ділянки, на якій розташоване належне йому нерухоме майно, та яка є необхідною для обслуговування цього майна.

При цьому, вони зводяться до порушення відповідачами обов`язку укласти з позивачем договір оренди відповідної земельної ділянки на підставі вищевказаного рішення Київської міської ради.

Спір між сторонами виник у зв`язку з передачею в оренду землі територіальної громади міста Києва.

Листом №17/31 від 31 серпня 2017 позивач звернувся до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо підготовки проекту договору оренди земельної ділянки.

Листом №05707-20884 від 22 листопада 2017 Департамент відмовив йому у підготовці проекту договору оренди земельної ділянки у зв`язку з відсутністю плану зонування або детального плану території.

Також встановлено, що 03.10.2017 позивачем запропоновано Київській міській раді укласти проект договору оренди земельної ділянки, надіславши проект відповідного договору.

Мотиви та джерела права, з яких виходить суд апеляційної інстанції при прийнятті постанови

У відповідності до вимог ч.ч. 1, 2, 5 ст. 269 ГПК України суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. В суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

У відповідності до ст. 129 Конституції України та ч. 1 ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

При цьому колегія суддів зазначає, що хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, це не може розумітись як вимога детально відповідати на кожен довод сторін (рішення Суду у справі Трофимчук проти України no.4241/03 від 28.10.2010).

Колегія суддів, беручи до уваги межі перегляду справи в апеляційній інстанції, заслухавши доповідь судді-доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення учасників апеляційного провадження, перевіривши правильність застосування господарським судом при прийнятті оскарженого рішення норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку про те, що апеляційна скарга підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Ключовим елементом принципу правової визначеності є однозначність та передбачуваність правозастосування, а отже системності та послідовності у діяльності відповідних органів, насамперед судів. Суб`єкти (учасники спору) завжди повинні мати можливість орієнтувати свою поведінку таким чином, щоб вона відповідала вимогам норми на момент вчинення дії. Для оцінки правовідносин у даному спорі суд керується правилами, викладеними Європейським судом з прав людини (далі - ЄСПЛ) у рішенні в справі Sunday Times v.Unated Kingdom. У даній справі ЄСПЛ зазначив, що закон повинен бути досить доступним, він повинен служити для громадянина відповідним орієнтиром, достатнім у контексті, в якому застосовуються певні правові норми у відповідній справі; норма не може вважатися законом, якщо вона не сформульована з достатньою чіткістю, яка дає можливість громадянинові регулювати свою поведінку.

У справі Steelandothers v. The Unated Kingdom ЄСПЛ наголосив, що Конвенція вимагає, щоб усе право, чи то писане, чи неписане, було достатньо чіткім, аби дати змогу громадянинові, якщо виникне потреба, з належною порадою, передбачати певною мірою за певних обставин наслідки, що може спричинити певна дія.

Згідно з ч. 2 ст. 13 Конституції України кожний громадянин має право користуватися природними об`єктами права власності народу відповідно до закону.

Частиною 2 ст. 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

За змістом ст.ст. 142-145 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об`єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень. Права органів самоврядування захищаються у судовому порядку. Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

За змістом ст. 14 Конституції України, з якою кореспондуються приписи ч.ч. 1, 2 ст. 373 ЦК України та ст. 1 Земельного кодексу України, земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Право власності на землю гарантується. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Відносини щодо користування землею є земельними відносинами та врегульовані Конституцією України, ЦК України, ЗК України, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами, зокрема, Закону України "Про оренду землі".

Питання набуття і реалізації права на одержання землі в оренду врегульовані розділом IV ЗК України.

Згідно із ч.ч. 1-3 статті 78 Земельного кодексу України право власності на землю - це право володіти, користуватися і розпоряджатися земельними ділянками. Право власності на землю набувається та реалізується на підставі Конституції України, цього Кодексу, а також інших законів, що видаються відповідно до них. Земля в Україні може перебувати у приватній, комунальній та державній власності.

Частинами 1, 2 ст. 83 Земельного кодексу України визначено, що землі, які належать на праві власності територіальним громадам сіл, селищ, міст, є комунальною власністю. У комунальній власності перебувають усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності.

Згідно з цими положеннями громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної або комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом, або за результатами аукціону (ст. 116 ЗК України).

Сільські, селищні, міські ради передають земельні ділянки у власність або у користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для всіх потреб (ст. 122 ЗК України).

Передача в оренду земельних ділянок комунальної власності, на яких розташовані об`єкти нерухомого майна (будівлі, споруди), що перебувають у власності юридичних осіб, здійснюється шляхом укладення договору оренди земельної ділянки без проведення земельних торгів в порядку надання земельних ділянок комунальної власності у користування (ст.ст. 123, 124, 134 ЗК України). Аналогічні положення закріплені в ч. 2 ст. 16 Закону України "Про оренду землі".

За приписами ст. 13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Отже, громадяни та юридичні особи у визначеному законом порядку набувають прав власності та користування земельними ділянками відповідно до їх цільового призначення для ведення господарської діяльності або задоволення особистих потреб. Відносини, пов`язані з набуттям та реалізацією громадянами, юридичними особами прав на земельні ділянки та з цивільним оборотом земельних ділянок ґрунтуються на засадах рівності сторін.

За змістом ст.ст. 13, 14 Конституції України, ст. 11 ЦК України, ст.ст. 123, 124, 127, 128 ЗК України рішенням органу місцевого самоврядування або державної адміністрації про надання земельної ділянки господарюючому суб`єкту у власність або в користування здійснюється волевиявлення власника землі і реалізуються відповідні права у цивільних правовідносинах з урахуванням вимог ЗК України, спрямованих на раціональне використання землі як об`єкта нерухомості (власності).

Отже, індивідуальними актами органів держави або місцевого самоврядування реалізовується волевиявлення держави або територіальної громади як учасника цивільно-правових відносин на виникнення, зміну або припинення цивільних прав і обов`язків.

Відтак, прийняття уповноваженим органом рішення про надання земельної ділянки в оренду та укладання на виконання цього рішення договору, є взаємопов`язаними фактами.

З огляду на викладене, надання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в оренду шляхом укладення відповідного договору здійснюється на підставі рішення ради, прийнятого за результатами розгляду заяви (клопотання) особи, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду, поданої відповідно до ст.16 Закону України Про оренду землі та ст.123 ЗК України.

При цьому підставою набуття відповідного права є саме рішення ради, яке відповідно до ч.5 ст.126 Земельного кодексу України оформлюється договором як документом, що посвідчує право оренди земельної ділянки, зареєстрованим відповідно до закону.

Винесенню відповідного рішення органу місцевого самоврядування передує вчинення комплексу дій щодо визначення місця розташування земельної ділянки, яка має передаватись в оренду, розроблення відповідної документації із землеустрою тощо.

З матеріалів справи вбачається, що Дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" на праві власності належить нерухоме майно, яке розміщене на земельній ділянці по вулицях Іллінській, 16 та Волоській, 4 у м. Києві.

Як зазначає позивач, 12.10.2006 Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" звернулось до Київської міської ради з клопотанням (заявою) про надання у користування земельної ділянки, яка знаходиться за адресою вул. Іллінська, 16, вул. Волоська, 4 у Подільському районі м. Києва. Засвідчена копія даного клопотання (заяви) з відміткою про реєстрацію наявна в матеріалах справи як складова частина проекту землеустрою.

За твердженнями позивача, саме це клопотання (заява) про надання у користування земельної ділянки від 12.10.2006 і було пропозицією укласти договір (офертою).

За результатами розгляду вказаного клопотання (заяви) про надання у користування земельної ділянки від 12.10.2006, Дочірнім підприємством з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" було отримано згоду Київського міського голови від 25.06.2007 на розроблення документації із землеустрою, розроблено відповідну документацію та подано її на затвердження до Київської міської ради.

Рішенням Київської міської ради №1036/3105 від 24.12.2009 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки Дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями на вул. Іллінська, 16, вул. Волоська, 4 у Подільському районі м. Києва, та передано Дочірньому підприємству з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" земельну ділянку 0,29 га в короткострокову оренду на 5 років за рахунок земель, не наданих у власність чи користування, у зв`язку з переходом права власності на будівлі і споруди (договори купівлі-продажу від 10.08.2007 №3156, від 10.08.2007 №3155, від 03.03.2005 №964, від 28.12.2004 № 9892, від 13.10.2003 №5974, від 05.11.2003 №6838, 16.07.2004 №5135, від 27.07.2004 №2101з, від 27.07.2004 №2118з, від 27.07.2004 №2113з, від 14.04.2005 №1546, від 28.07.2004 №2136з, від 23.07.2004 №5277, рішення Господарського суду міста Києва від 27.03.2008).

Передувало прийняттю рішення Київської міської ради № 1036/3105 від 24.12.2009 проходження проектом землеустрою комплексної будівельної експертизи, проект одержав позитивний висновок комплексної будівельної експертизи №5577 від 24.07.2007, позивач отримав дозвіл на виконання будівельних робіт №2764-Пд/С.

Твердження суду першої інстанції про те, що після спливу 5 років після винесення рішення КМР від 24.12.2009 №1036/3105, дане рішення втратило чинність, не ґрунтується на нормах чинного законодавства, оскільки такий строк і не почав свій перебіг, так як договір оренди укладено не було, як наслідок не було здійснено реєстрацію права оренди. Колегією суддів при цьому враховано висновки Великої Палати Верховного Суду, викладені у постанові від 04.12.2018 у справі №32/563, відповідно до яких право на оренду земельної ділянки виникає після укладення договору оренди і його державної реєстрації.

Пунктом 3.2. рішення Київської міської ради №1036/3105 від 24.12.2009 було передбачено, що Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією "СоюзКонтракт Інвестмент" у місячний термін мало звернутись до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) з клопотанням щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натурі (на місцевість) та виготовленню документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою.

Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" звернулося з листом №22/31 від 06.09.2010 до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) щодо організації робіт по винесенню меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та виготовленню документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою (вхідний №45656 від 29.09.2010), що підтверджується матеріалами справи.

Вказаний лист з відміткою про отримання адресатом, відповідними візами службових осіб Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради є складовою частиною Технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання договору оренди земельної ділянки, яка була зареєстрована Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради.

За твердженнями позивача, технічна документація була внесена до міського земельного кадастру та зберігалась в архіві Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради до серпня 2016.

Крім того, Приватне акціонерне товариство Інститут землевпорядних технологій (яке розробляло документацію із землеустрою на замовлення позивача) теж з листом звернулось до Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради щодо організації роботи по винесенню меж земельної ділянки в натурі (на місцевість) та виготовленню документа, що посвідчує право користування земельною ділянкою кадастровий номер 85:369:0001.

Було розроблено та погоджено технічне завдання №4340 від 01.11.2010 на розробку технічної документації зі складання договору оренди землі. Завдання погоджено начальником відділу землевпорядкування Подільського району, в.о. начальника управління координації та аналітико - правової роботи, першим заступником начальника Головного управління земельних ресурсів та було затверджено начальником Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації). Було отримано дозвіл на видачу інформації (обмінного файлу) з бази даних державного земельного кадастру Головного управління земельних ресурсів та складно акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), який було погоджено начальником відділу землевпорядкування - головним землевпорядником Подільсткого району та план земельної ділянки 8000000000:85:369:0001.

Штампом Головного управління земельних ресурсів від 11.11.2010 на титульному аркуші Технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) та складання договору оренди земельної ділянки та на аркуші Земельно-кадастрової інформації на земельну ділянку 8000000000:85:369:0001 підтверджується факт перевірки файлу та прийняття до бази даних 11.11.2010.

Таким чином, Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" здійснило всі необхідні дії щодо виконання рішення Київської міської ради №1036/3105 від 24.12.2009 та зазначені дії були прийняті Головним управлінням земельних ресурсів, як належним чином вчинені, шляхом проставлення відповідного штампу на титульному аркуші технічної документації, що свідчить про належне виконання позивачем п.3.2 рішення КМР від 24.12.2009 №1036/3105.

Поточні рішення Київської міської ради, що приймались після 24.12.2009 містять інше формулювання цього пункту, а саме в місячний термін надати до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) документи, визначні чинним законодавством, необхідні для укладення договору оренди землі.

Як зазначає апелянт, з 01.01.2013 запрацювала нова система державної реєстрації земельних ділянок та функції ведення державного земельного кадастру у м. Києві були передані від Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу КМР (КМДА) до Головного управлення Держземагентва у м. Києві та з 01.01.2013 державна реєстрація земельних ділянок здійснювалась Головним управлінням держземагенства у м. Києві, а Головне управління земельних ресурсів виконавчого органу КМР (КМДА) передало власну базу земельного кадастру до Державного агентства земельних ресурсів України (рішення Київської міської ради від 25.12.2012 № 715/8999).

У вказаній базі даних була відсутня земельна ділянка, яка передана Дочірньому підприємству з 100 % іноземною інвестицією Союз Контракт Інвестмент площею 0,29 га.

Відповідно до розділу VII ПРИКІНЦЕВІ ТА ПЕРЕХІДНІ ПОЛОЖЕННЯ Закону України Про Державний земельний кадастр цей Закон набирає чинності з 1 січня 2013.

В пункті 11 цих положень було передбачено, що враховуючи особливий статус міста Києва як столиці України та з метою збереження створеної за кошти міського бюджету автоматизованої системи ведення Державного земельного кадастру в м. Києві, встановити, що до 1 січня 2020 ведення Державного земельного кадастру в місті Києві в обсязі, який згідно із цим Законом здійснюється територіальними органами центрального органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у районі, місті, здійснюється виконавчим органом Київської міської ради. Відомості, необхідні для ведення Державного земельного кадастру, передаються безоплатно центральному органу виконавчої влади з питань земельних ресурсів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Водночас вказаний пункт 11 розділу VII виключено на підставі Закону 5037-VI від 04.07.2012.

Ведення бази державного земельного кадастру з 01.01.2013 почало здійснювати Головне управлення Держземагенства у м. Києві на базі відомостей, що були передані з Головного управління земельних ресурсів виконавчого органу КМР (КМДА), в яких передана Дочірньому підприємству з 100 % іноземною інвестицією Союз Контракт Інвестмент земельна ділянка площею 0,29 га була відсутня.

Позивач зазначає, що станом з 01.01.2013, враховуючи відсутність в державному земельному кадастрі сформованої земельної ділянки, жодна із сторін не могла укласти договір оренди земельної ділянки.

Частина 3 ст. 24 Закону України Про державний земельний кадастр передбачає, що державна реєстрація земельних ділянок здійснюється за заявою: особи, якій за рішенням органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування надано дозвіл на розроблення документації із землеустрою, що є підставою для формування земельної ділянки при передачі її у власність чи користування із земель державної чи комунальної власності, або уповноваженої нею особи; власника земельної ділянки, користувача земельної ділянки державної чи комунальної власності (у разі поділу чи об`єднання раніше сформованих земельних ділянок) або уповноваженої ними особи; органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування (у разі формування земельних ділянок відповідно державної чи комунальної власності).

А зміни до ч. 2 ст. 79-1 ЗК України передбачили лише 3 підстави для формування земельної ділянки, а саме: Формування земельних ділянок здійснюється: у порядку відведення земельних ділянок із земель державної та комунальної власності; шляхом поділу чи об`єднання раніше сформованих земельних ділянок; шляхом визначення меж земельних ділянок державної чи комунальної власності, яке здійснюється у процесі розмежування земель державної та комунальної власності.

Жодна з цих підстав не стосувалася позивача. Фактично позивач мав затверджений проект землеустрою, але земельна ділянка не була сформованою та була відсутня в базі даних державного земельного кадастру, що виключало можливість підготовки та/або укладення договору оренди.

Проект землеустрою, що був затверджений у 2009 році не було погоджено новоствореним центральним органом виконавчої влади у сфері земельних відносин по м. Києву - Головним управленням Держземагенства у м. Києві та таке погодження вже після затвердженого проекту було неможливим. Повторно розроблювати проект землеустрою не має юридичного сенсу за наявності затвердженого попереднього проекту.

Як зазначає позивач, після його звернення до Київського окружного адміністративного суду з позовом до Головного управління Держгеокадастру у м. Києві про скасування рішення про відмову у внесенні відомостей до державного земельного кадастру та зобов`язання внести до державного земельного кадастру технічну документацію із землеустрою позивача та винесення рішення суду (додатки №№ 9, 10 до позовної заяви), земельна ділянка кадастровий номер 8000000000:85:369:0001 була зареєстрована в даних державного земельного кадастру 22.08.2017, про що вказано у витязі з ДЗК від 22.08.2017 (додаток №11 до позовної заяви) та стала сформованою.

Наявність сформованої земельної ділянки дозволило звернутися позивачу за отриманням витягу з ДЗК та витягу про нормативну грошову оцінку земельної ділянки з метою укладення договору з відповідачем.

На підставі вказаних документів позивачем направлено листи до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу КМР (КМДА) з проханням підготовки розрахунку розміру орендної плати (вх. №057/14162 від 31.08.2017) та підготовки проекту договору оренди земельної ділянки (вх. №057/14161 від 31.08.2017).

В подальшому позивачем, враховуючи відсутність реагування на попередні листи, після виконання вимог, визначених рішенням Київської міської ради, було додатково направлено на адресу відповідача два примірники підписаного та скріпленого печаткою підприємства договору оренди земельної ділянки (лист вх.№08/17019 від 04.10.2017).

Орендою землі відповідно до ст. 1 Закону України Про оренду землі є засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов`язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов`язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Отже, на підставі рішення Київської міської ради від 24.12.2009 у сторін виник обов`язок укласти відповідний договір оренди земельної ділянки на умовах, визначених вказаним рішенням. При цьому сторони є вільними та рівними в праві на укладення цього договору.

Враховуючи викладене, підстав для відмови у підготовці проекту договору оренди земельної ділянки у Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) не було, оскільки прийняття рішення про надання земельної ділянки в оренду та укладення на виконання такого рішення договору є взаємопов`язаними фактами.

Відповідно до розділу 7 Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві, затвердженого рішенням Київської міської ради від 20.04.2017 №241/2463, проекти договорів оренди земельних ділянок на підставі рішень Київської міської ради готуються Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Таким чином, відмова Департаменту земельних ресурсів Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) від 22.11.2017 № 05707-20884 підготувати в установленому порядку проект договору оренди земельної ділянки на підставі рішення Київської міської ради від 24.12.2009 № 1036/3105 є незаконною.

Київською міською радою також не підписано проект договору оренди земельної ділянки, наданий позивачем.

Відповідно до ст. 181 ГК України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Проект договору може бути запропонований будь-якою із сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках. Сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору. За наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором. У разі якщо сторони не досягли згоди з усіх істотних умов господарського договору, такий договір вважається неукладеним (таким, що не відбувся).

Постановою Кабінету Міністрів України №220 від 03.03.2004 затверджена Типова форма договору оренди землі.

Тобто, згідно з ч. 3 ст. 184 ГК України укладення договору оренди землі має здійснюватись на основі Типового договору з додержанням умов, передбачених ст. 179 цього Кодексу, не інакше, як шляхом викладення договору у вигляді єдиного документа, оформленого згідно з вимогами ст. 181 цього Кодексу та відповідно до правил, встановлених нормативно-правовими актами щодо застосування примірного або типового договору.

Відповідно до ст. 648 ЦК України зміст договору укладеного на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, обов`язкового для сторін (сторони) договору, має відповідати цьому акту.

Переддоговірні спори згідно із ч. 1 ст. 187 ГК України можуть бути предметом розгляду суду. Відповідно до ч. 1. ст. 649 ЦК України розбіжності, що виникли між сторонами при укладенні договору на підставі правового акта органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування та в інших випадках, встановлених законом, вирішуються судом.

Як вбачається з матеріалів справи, у відповідачів не було жодних заперечень щодо тексту проекту договору та щодо розміру орендної плати, зазначеного у надісланому проекті.

Додатками № 10 до рішення Київської міської ради "Про бюджет міста Києва на 2016 рік" від 22.12.2015 № 61/61, рішення Київської міської ради "Про бюджет міста Києва на 2017 рік" від 12.12.2016 № 554/1558, рішення Київської міської ради "Про бюджет міста Києва на 2018 рік" від 21.12.2017 № 1043/4050, встановлені розміри орендної плати за земельні ділянки комунальної власності територіальної громади міста Києва (у відсотках від нормативної грошової оцінки).

Відповідно до змісту зазначених Додатків № 10, розмір орендної плати - 5% від нормативної грошової оцінки встановлюється для таких видів економічної діяльності, як роздрібна торгівля та оптова торгівля.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, видами економічної діяльності позивача - є: 41.20 Будівництво житлових і нежитлових будівель (основний), 68.10 Купівля та продаж власного нерухомого майна, 68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна, 70.22 Консультування з питань комерційної діяльності й керування.

Додатками № 10 до рішень Київської міської ради "Про бюджет міста Києва на 2016-2018 роки не визначений окремий відсоток орендної плати для таких видів діяльності як діяльність з будівництва готельно-офісного комплексу з громадськими приміщеннями на період будівництва, а відтак позивач обґрунтовано дійшов висновку, що до нього слід застосовувати відповідно п.п. 7, 12, 13 Додатків № 10, в яких передбачено інші види економічної діяльності, що не увійшли до переліку, - тобто 3 % від нормативно грошової оцінки на період будівництва об`єкту.

Також, в тексті проекту відображено примітку у вищевказаних додатках, в якій зазначено, що у разі передачі в оренду будівель, споруд, що розташовані на земельній ділянці, розмір річної орендної плати за основним видом діяльності збільшується в 1,2 рази.

Колегією суддів врахований наявний в матеріалах справи висновок судового експерта за результатами проведеної будівельно-технічної експертизи №01/58-18-19 від 14.01.2019, якому суд першої інстанції не надав жодної оцінки.

За результатами проведеної експертизи, судовий експерт дійшов наступних висновків: 1.Фактична площа земельної ділянки кадастровий номер 8000000000:85:369:0001 (площа забудови) зайнята будівлями (спорудами) (майнового комплексу за адресою вул. Іллінська, 16 та 4-х квартир, нежилих приміщень в літері "Б", "В", нежитлового будинку літери "Г" по вул. Волоська, 4) становить 1958 м2, в тому числі: по вул. Іллінській, 16 будівлі займають площу забудови 1344 м2, по вул. Волоській, 4 будівлі займають площу забудови 614 м2. З врахуванням вимог примітки 2 п. 3.8* передбачених ДБН 360-92** "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень", п. 1.4, 1.5, 2.3 ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення мінімальна площа земельної ділянки необхідної для нормальних умов експлуатації існуючої забудови (будівель і споруд) для її обслуговування є існуюча частина земельної ділянки в межах встановлених меж технічною документацією із землеустрою, що вільна від забудови, яка використовується для в`їзду-виїзду автотранспорту до кожного з існуючих будівель за літерами А, Б, Г, Д, Е, Ж по вул. Іллінській, 16 та за літерами Б, В, Г по вул. Волоська, 4, в т.ч. пожежних машин, де ширина проїзду має бути не менше 3,5 м та дорівнює 985 м2, в тому числі по вул. Іллінській, 16 - 513 м2, по вул. Волоська, 4 - 472 м2.

2. З врахуванням вимог передбачених п.п. 3.8*, 3.11* ДБН 360-92** Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень , п.п 4.1, 5.4, 5.5, 5.7, 5.8 ДБН В.2.2-9-2009 Будинки і споруди. Громадські будинки і споруди. Основні положення , п.п. 1.5, 2.3, 2.4 ДБН В.2.2- 15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення обов`язково має бути здійснена організація внутрібудинкових проїздів (заїздів, дворів) до майнового комплексу за адресою вул. Іллінська, 16 та 4-х квартир, нежилих приміщень в літері "Б", "В", нежитлового будинку літери "Г" по вул. Волоська, 4 та площадок розвороту машин, в т.ч. для пожежних, санітарних машин та пересувної техніки комунальних служб, де ширина проїзду має бути не менше 3,5 м.

3. Відповідно до вимог п. 3.8*, п. 3.11* ДБН 360-92** Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень , п.п 4.1, 5.4, 5.5, 5.7, 5.8 ДБН В.2.2-9-2009 Будинки і споруди. Громадські будинки і споруди. Основні положення , п.п. 1.5, 2.3, 2.4 ДБН В.2.2-15-2005 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення , неможливе самостійне використання для інших цілей внутрібудинкових проїздів (заїздів, дворів) до об`єктів нерухомого майна, належних ДП з 100% іноземною інвестицією "СоюзКонтракт Інвестмент".

4. Документально підтверджується, що у відповідності до розробленого, погодженого та затвердженого Проекту готельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями з відтворенням фасадних стін та надбудовою поверхів на вул. Набережно - Хрещатицька, 21 - вул. Іллінська, 22/13 у Подільському районі м. Києва передбачена II черга з будівництва готельно-офісного комплексу на земельній ділянці 8000000000:85:369:0001 площею 0,29 га, на що видано дозвіл на виконання будівельних робіт №2764-Пд/С від 27.09.2007. Будівлі за літерами А, Б, Г, Д, Е, Ж по вул. Іллінській, 16 та за літерами Б, В, Г по вул. Волоська, 4, що розташовані на цій земельній ділянці підлягають знесенню при будівництві II черги комплексу.

5. Документально підтверджується, що відповідно до погодженого зі всіма службами містобудування в м. Києві, пройденого експертизу проекту КП Київдержекспертиза та затвердженого Проекту готельно-офісного комплексу з підземними паркінгом та громадськими приміщеннями з відтворенням фасадних стін та надбудовою поверхів вул. Набережно-Хрещатицька, 21 - вул. Іллінська, 22/13 у Подільському районі м. Києва, який розроблено Архітектурною студією "Ю.Мельничук" в 2006 році, як це було передбачено на той час ст. 28 Закону України "Про планування і забудову територій" достатня площа 0,29 га земельної ділянки за кадастровим номером 8000000000:85:369:0001 для будівництва та розміщення II черги готельно-офісного комплексу, на що було видано дозвіл на виконання будівельних робіт №2764-Пд/С від 27.09.2007.

Як вбачається із рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105, земельна ділянка передається позивачу у зв`язку з переходом права власності на будівлі і споруди. Відповідно до ч. 2 ст. 124 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на дату винесення рішення), передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених ч.ч. 2, 3 ст. 134 цього Кодексу. А згідно із ч. 2, абз. 2 ч. 2 ст. 134 Земельного кодексу України (в редакції, що діяла на дату винесення рішення), не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них у разі розташування на земельних ділянках об`єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Таким чином, право оренди земельної ділянки, визнання договору оренди якої укладеним, є предметом спору у даній справі, не могло бути предметом земельних торгів.

Відповідно до ст.ст. 142-145 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об`єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень. Права органів самоврядування захищаються у судовому порядку. Органи місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом, приймають рішення, які є обов`язковими до виконання на відповідній території.

В силу приписів ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

Надання земельної ділянки із земель державної або комунальної власності в оренду шляхом укладення відповідного договору здійснюється на підставі рішення ради, прийнятого за результатами розгляду заяви (клопотання) особи, яка бажає отримати земельну ділянку в оренду, поданої відповідно до ст. 16 Закону України "Про оренду землі" та ст. 123 Земельного кодексу України.

Підставою набуття відповідного права є саме рішення ради, яке відповідно до ч. 5 ст. 126 Земельного кодексу України оформляється договором як документом, що посвідчує право оренди земельної ділянки, зареєстрованим відповідно до закону.

Оскільки рішення КМР №1036/3105 від 24.12.2009 не скасовано, в самому тексті рішення не передбачено втрату ним чинності, рішення КМР №1036/3105 від 24.12.2009 є чинним.

Вказані факти також встановлені у справі № 810/1080/17 за позовом Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією Союз Контракт Інвестмент до Головного управління Держгеокадастру у м. Києві, державного кадастрового реєстратора Головного управління Держгеокадастру у м. Києві про визнання протиправним та скасування рішення про відмову у внесенні відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру та зобов`язання внести до Державного земельного кадастру технічної документації із землеустрою.

Посилання відповідачів на втрату чинності рішення відповідача - 2 від 24.12.2009 №1036/3105 у зв`язку з не укладенням позивачем протягом 9 років на виконання рішення КМР відповідного договору оренди землі, колегією суддів відхиляються з огляду на наступне.

Прийняття рішення про надання земельної ділянки в оренду та укладення на виконання такого рішення договору оренди земельної ділянки є взаємопов`язаними фактами.

Відповідно до п. 2 рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Національного банку України щодо офіційного тлумачення положення ч. 1 ст. 58 Конституції України (справа про зворотну дію в часі законів та інших нормативно-правових актів) від 09.02.1999 №1-рп/99 у справі №1-7/99 вказано, що в регулюванні суспільних відносин застосовуються різні способи дії в часі нормативно-правових актів. Перехід від однієї форми регулювання суспільних відносин до іншої може здійснюватися, зокрема, негайно (безпосередня дія), шляхом перехідного періоду (ультраактивна форма) і шляхом зворотної дії (ретроактивна форма).

Рішенням Київської міської ради від 24 грудня 2009 № 1036/3105 було передано дочірньому підприємству з 100 % іноземною інвестицією Союз Контракт Інвестмент земельну ділянку для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно - офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями на вул. Іллінській, 16, вул. Волоській, 4 у Подільському районі м. Києва, відповідно до ст.ст. 93, 120, 123, 124 Земельного кодексу України та розглянувши проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки.

Інших підстав або посилань рішення Київської міської ради не містить.

Вищевказані статті ЗК України не містять жодних посилань щодо втрати чинності рішень органу, що надав земельну ділянку.

Згідно з ч. 1 ст. 19 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні з метою врахування історичних, національно-культурних, соціально-економічних та інших особливостей здійснення місцевого самоврядування представницький орган місцевого самоврядування на основі Конституції України та в межах цього Закону може прийняти статут територіальної громади села, селища, міста.

Рішенням Київської міської ради від 28 березня 2002 № 371/1805 затверджено Статут територіальної громади міста Києва.

Стаття 26 вказаного вище Статуту має назву Акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування міста Києва та не містить жодних умов та/або вимог щодо втрати чинності рішень Київської міської ради.

Частина 2 ст. 29 Статуту передбачає, що набуття права на землю територіальною громадою міста Києва та передача землі з комунальної власності державі, юридичним та фізичним особам здійснюється Київською міською радою в порядку та на умовах, визначених Земельним кодексом України. Інших посилань вказана стаття не містить.

Відповідно до ч. 15 ст. 46 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні порядок проведення першої сесії ради, порядок обрання голови та заступника (заступників) голови районної у місті, районної, обласної ради, секретаря сільської, селищної, міської ради, скликання чергової та позачергової сесії ради, призначення пленарних засідань ради, підготовки і розгляду питань на пленарних засіданнях, прийняття рішень ради про затвердження порядку денного сесії та з інших процедурних питань, а також порядок роботи сесії визначаються регламентом ради.

Пункт 3 ст. 11 рішення Київської міської ради від 15 липня 2004 № 457/1867 Про порядок передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність у місті Києві передбачено, що Рішення про передачу (надання) земельної ділянки в користування (у власність) або про відмову в передачі (наданні) земельної ділянки приймається Київською міською радою в порядку, встановленому Регламентом Київської міської ради.

Рішенням Київської міської ради від 1 липня 2008 № 8/8 затверджено Регламент Київської міської ради, в ст. 30 якого передбачено набрання чинності рішеннями Київради. Але вказана стаття не містить жодних умов та/або вимог щодо втрати чинності рішень Київської міської ради.

Стаття 59 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , визначає в частині першій, що рада в межах своїх повноважень приймає нормативні та інші акти у формі рішень. Частина встановлює, що такі рішення ради приймається на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради, крім випадків, передбачених цим Законом.

Таким чином, ані Законом України Про місцеве самоврядування в Україні , ані Земельним кодексом України не встановлено можливість втрати чинності волевиявлення депутатів ради, яке було висловлено на сесії відповідної ради при розгляді питань порядку денного та їх результативному голосуванні.

Рішення Київської міської ради від 24 грудня 2009 № 1036/3105 не містить умови щодо втрати ним чинності та не містить жодних посилань на інші нормативно-правові акти локального характеру, в тому числі рішення Київської міської ради від 15 липня 2004 №457/1867 Про порядок передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність у місті Києві .

Рішення Київської міської ради від 15 липня 2004 № 457/1867 Про порядок передачі (надання) земельних ділянок в користування або у власність у місті Києві та рішення Київської міської ради від 28.02.2013 № 63/9120 Про Тимчасовий порядок передачі (надання) земельних ділянок у користування або у власність із земель комунальної власності в місті Києві на момент розгляду спору втратили чинність.

Рішення Київської міської ради від 20 квітня 2017 № 241/2463 Про затвердження Порядку набуття прав на землю із земель комунальної власності у місті Києві не містить умов щодо втрати чинності рішенням Київської міської ради своєї юридичної сили.

Навпаки в п. 12 вказаного вище рішення вказано, що технічна документація із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), відповідно до якої не передбачається передача земельних ділянок комунальної власності у власність чи користування, розроблена по земельних ділянках, не зареєстрованих у Державному земельному кадастрі та по земельних ділянках, щодо яких Київська міська рада прийняла рішення про надання (передачу) їх у власність, оренду чи постійне користування до 01.01.2013, не підлягає погодженню або затвердженню Київською міською радою та її виконавчим органом.

Таке формулювання, вжите в п. 12 свідчить про визнання чинності попередньо прийнятих до 01.01.2013 рішень Київської міської ради, якими земельні ділянки були надані (передані) у власність, оренду чи постійне користування.

Факт чинності рішення Київської міської ради №1036/3105 від 24.12.2009 підтверджується також оскаржуваною відмовою відповідача - 1 підготувати в належному порядку проект договору оренди, оскільки у вказаній відмові жодним чином не зазначається про втрату чинності рішенням, вона базується виключно на відсутності детального плану території.

Пунктом 1 ч. 3 ст. 24 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності в попередній редакції було передбачено, що у разі відсутності плану зонування або детального плану території, затвердженого відповідно до вимог цього Закону, передача (надання) земельних ділянок із земель державної або комунальної власності у власність чи користування фізичним та юридичним особам для містобудівних потреб забороняється.

У зв`язку зі змінами до Закону України Про регулювання містобудівної діяльності , ч. 3 ст. 24 містить виняток, зокрема п. 1 викладено в наступній редакції крім випадків розташування на земельній ділянці будівлі (споруди), що перебуває у власності фізичної або юридичної особи , а в даному випадку позивачу на праві власності належать будівлі та споруди на спірній земельній ділянці.

Колегією суддів одночасно досліджено, який розмір земельної ділянки, необхідний для обслуговування придбаного позивачем нерухомого майна, оскільки положення чинного законодавства передбачали перехід за результатами відчуження до нового власника житлового будинку, будівлі або споруди права користування виключно тією частиною земельної ділянки, на якій вони розміщені, та частиною ділянки, яка необхідна для їх обслуговування.

Місцевий господарський суд не дослідив усі обставини справи у їх сукупності, не звернув уваги на вищезазначені норми чинного законодавства та дійшов помилкових висновків про відмову в позові.

Висновки суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги

Доводи апелянта знайшли своє підтвердження під час перегляду справи судом апеляційної інстанції, натомість, заперечення відповідачів спростовуються матеріалами справи.

Відповідно до ст. ст. 73, 74, 77 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Відповідно до п.58 рішення ЄСПЛ Справа Серявін та інші проти України (заява №4909/04) від 10.02.2010 у рішеннях судів та інших органів з вирішення спорів мають бути належним чином зазначені підстави, на яких вони ґрунтуються. Хоча пункт 1 статті 6 Конвенції зобов`язує суди обґрунтовувати свої рішення, його не можна тлумачити як такий, що вимагає детальної відповіді на кожен аргумент. Міра, до якої суд має виконати обов`язок щодо обґрунтування рішення, може бути різною в залежності від характеру рішення (див. рішення у справі Руїс Торіха проти Іспанії (Ruiz Torija v. Spain) від 9 грудня 1994, серія А, №303-А, п.29).

Відповідно до ч.1 ст. 277 ГПК України підставами для скасування судового рішення повністю або частково та ухвалення нового рішення у відповідній частині або зміни судового рішення є: нез`ясування обставин, що мають значення для справи, недоведеність обставин, що мають значення для справи, які суд першої інстанції визнав встановленими, невідповідність висновків, викладених у рішенні суду першої інстанції, встановленим обставинам справи, порушення норм процесуального права або неправильне застосування норм матеріального права.

Зважаючи на вищевикладені обставини справи в їх сукупності, колегія суддів дійшла висновку про те, що апеляційна скарга Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" підлягає задоволенню, а рішення Господарського суду міста Києва від 24.04.2019 у справі №910/16660/18 підлягає скасуванню з вищевикладених підстав, з прийняттям нового рішення про задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 129, 269, 270, 275, ст.ст. 281 - 284 Господарського процесуального кодексу України, Північний апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Апеляційну скаргу Дочірнього підприємства з 100% іноземною інвестицією "Союз Контракт Інвестмент" на рішення Господарського суду міста Києва від 24.04.2019 у справі №910/16660/18 задовольнити.

2. Рішення Господарського суду міста Києва від 24.04.2019 у справі №910/16660/18 скасувати.

3. Прийняти нове рішення про задоволення позову.

4. Визнати відмову Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської місткої ради (Київської міської державної адміністрації) від 22.11.2017 №05707-20884 підготувати в установленому порядку проект договору оренди земельної ділянки на підставі рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105 незаконною.

5. Визнати укладеним Договір оренди земельної ділянки по вул. Іллінській, 16, вул. Волоській, 4 у Подільському районі м. Києва між Дочірнім підприємством з 100% іноземною інвестицією СоюзКонтракт Інвестмент (03131, м. Київ, Столичне шосе, буд. 103, корпус 1, поверх 21, ідентифікаційний код 32160392) та Київською міською радою (01044 м. Київ, вул. Хрещатик, буд. 36, ідентифікаційний код 22883141) у наступній редакції:

ДОГОВІР оренди земельної ділянки

м. Київ,


року.

Київська міська рада (м. Київ, вул. Хрещатик, 36) - далі у тексті - Орендодавець , в особі Київського міського голови Кличка Віталія Володимировича, що діє на підставі ст. 42 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні - з однієї сторони, та Дочірнє підприємство з 100% іноземною інвестицією СоюзКонтракт Інвестмент (ідентифікаційний код 32160392, місцезнаходження юридичної особи: 03131, м. Київ, Столичне шосе, будинок 103, корпус 1, поверх 21; дата державної реєстрації, дата та номер запису в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань: 10.09.2002, 25.02.2005, 1 070 120 0000 006250) - далі у тексті - Орендар , в особі директора Лахманик Юлії Романівни, який діє на підставі Статуту, - з другої сторони, уклали договір оренди земельної ділянки (далі у тексті - Договір) про нижченаведене:

1. Предмет Договору

1.1.Орендодавець, на підставі рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105 передає, а Орендар приймає в оренду (строкове платне користування) земельну ділянку (далі - об`єкт оренди або Земельна ділянка), визначену цим Договором, для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно-офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями. Земельна ділянка, яка є об`єктом оренди, належить до земель комунальної власності територіальної громади міста Києва на підставі Закону України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування земель державної та комунальної власності .

Реєстрація права власності на об`єкт оренди здійснюється згідно з Законом України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень одночасно з державною реєстрацією права оренди.

2. Об`єкт оренди

2.1. Об`єктом оренди відповідно рішення Київської міської ради від 24.12.2009 №1036/3105, відомостей Державного земельного кадастру та цього Договору є Земельна ділянка з наступними характеристиками:

- кадастровий номер - 8000000000:85:369:0001;

- місце розташування - вул. Іллінська, 16, вул. Волоська, 4 у Подільському районі м. Києва;

- цільове призначення - 03.10 Для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури (адміністративних будинків, офісних приміщень та інших будівель громадської забудови, які використовуються для здійснення підприємницької та іншої діяльності, пов`язаної з отриманням прибутку);

- категорія земель - землі житлової та громадської забудови;

- вид використання - для будівництва, реконструкції та експлуатації готельно - офісного комплексу з підземним паркінгом та громадськими приміщеннями;

- розмір (площа) - 0,2943 (нуль цілих дві тисячі дев`ятсот сорок три десятитисячні) га.

2.2. Відповідно до витягу з технічної документації Головного управління Держгеокадастру у м. Києві від 23.08.2017 нормативна грошова оцінка Земельної ділянки на дату укладення Договору становить 52 001 988 (п`ятдесят два мільйони одну тисячу дев`ятсот вісімдесят вісім) грн. та 19 коп.

2.3. Земельна ділянка, яка передається в оренду, не має недоліків, що можуть перешкоджати її ефективному використанню.

3. Строк дії Договору

3.1. Договір укладено на 5 (п`ять) років.

4. Орендна плата

4.1. Визначена цим Договором орендна плата за Земельну ділянку становить платіж, який Орендар самостійно розраховує та вносить Орендодавцеві за користування Земельною ділянкою у грошовій формі.

4.2. Річна орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 5 (п`яти) відсотків від її нормативної грошової оцінки.

Річна орендна плата за Земельну ділянку на період будівництва встановлюється у розмірі 3 (трьох) відсотків від її нормативної грошової оцінки.

У випадку, коли розташовані на Земельній ділянці будівлі, споруди або їх частини здаються в оренду іншим суб`єктам, орендна плата за Земельну ділянку встановлюється у розмірі 6 (шести) відсотків від її нормативної грошової оцінки пропорційно орендованій площі будівель, споруд або їх частин. Обчислення розміру орендної плати за Земельну ділянку здійснюється з урахуванням цільового призначення та коефіцієнтів індексації, визначених законодавством.

4.3. Розмір орендної плати може змінюватись за згодою сторін шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою, внесення змін до цього Договору та з урахуванням п.п. 4.7. даного Договору.

4.4. Розмір орендної плати змінюється шляхом прийняття відповідного рішення Київською міською радою, якщо орендна ставка, визначена у п.п.4.2. Договору, нижча ніж мінімальна орендна ставка, визначена чинним законодавством України. Після прийняття відповідного рішення Київської міської ради та доведення даного рішення до Орендаря для ознайомлення, Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату відповідно до нової орендної ставки.

4.5. Зміна нормативної грошової оцінки Земельної ділянки та її індексація проводиться без внесення змін та доповнень до цього Договору у порядку та у випадках, передбачених законодавством України.

4.6. Орендна плата сплачується Орендарем рівними частками за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом тридцяти календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця на рахунок 33218812700008, код 18010600 у ГУ ДКСУ у м. Києві, код банку 820019. Одержувач: УДКСУ у Подільському р-ні м. Києва, код ЄДРПОУ 37975298. Питання сплати податку на додану вартість та інших податкових платежів, що пов`язані з виконанням Договору, вирішуються Орендарем в установленому законодавством України порядку.

4.7. Зміна отримувача орендної плати та його банківських реквізитів може здійснюватися Орендодавцем в односторонньому порядку і не потребує внесення змін до цього Договору. Орендар зобов`язується уточнювати банківські реквізити і назву отримувача орендної плати.

4.8. Розмір орендної плати переглядається у разі зміни умов господарювання, передбачених Договором, зміни граничних розмірів орендної плати, визначених Податковим кодексом України, погіршення стану орендованої Земельної ділянки не з вини Орендаря, що підтверджено документами, та у інших випадках, передбачених законом, за згодою сторін, але не частіше, ніж один раз у рік. Після прийняття відповідного рішення Київської міської ради Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату відповідно до нової орендної ставки.

4.9. У разі невнесення орендної плати у строки, визначені цим договором:

- у 10-денний строк сплачується штраф у розмірі 100 відсотків річної орендної плати, встановленої цим договором;

- справляється пеня, розмір та розрахунок пені здійснюються відповідно до Податкового кодексу України.

За порушення Орендарем п.п. 8.4. Договору щодо термінів забудови Земельної ділянки (реконструкції об`єкта), останній зобов`язаний сплатити подвійну ставку орендної плати, визначеної у п.п. 4.2 цього Договору, але не більше дванадцяти відсотків від нормативної грошової оцінки Земельної ділянки, за кожен день з моменту виявлення порушень до моменту його усунення. Контроль за виконанням умов договору та виявлення порушень здійснюється Департаментом земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), в межах компетенції, визначеної рішенням Київської міської ради від 25 вересня 2003 року № 16/890 Про Порядок здійснення самоврядного контролю за використанням і охороною земель у м. Києві .

4.10. У випадку викупу даної Земельної ділянки Орендарем, Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату до моменту державної реєстрації права власності на дану Земельну ділянку.

4.11. У випадку відчуження об`єкта нерухомого майна, що належало Орендарю та розташоване на Земельній ділянці, Орендар зобов`язаний сплачувати орендну плату до моменту державної реєстрації в установленому законодавством порядку переходу або припинення права оренди даної Земельної ділянки.

4.12. Контроль за правильністю обчислення і справляння орендної плати, нарахування пені за несвоєчасну сплату орендної плати та її стягнення здійснює контролюючий орган, визначений податковим законодавством, за місцезнаходженням Земельної ділянки.

5. Умови використання Земельної ділянки

5.1. Умови збереження стану об`єкта оренди:

На Земельній ділянці не дозволяється діяльність, не пов`язана з цільовим призначенням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження

проекту землеустрою щодо відведення Земельної ділянки у зв`язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору. Роботи по розробці проекту землеустрою щодо відведення сплачує Орендар.

6. Умови і строки передачі Земельної ділянки в оренду

6.1. Сторони підтверджують, що Земельна ділянка, яка є об`єктом за цим Договором, передається в оренду у придатному для її використання стані та вважається переданою Орендодавцем Орендареві з моменту державної реєстрації права оренди.

6.2. Право на оренду Земельної ділянки виникає з моменту державної реєстрації цього права.

7. Умови повернення Земельної ділянки

7.1. Після припинення дії договору Орендар повертає Орендодавцеві Земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

Орендодавець у разі погіршення корисних властивостей орендованої Земельної ділянки, пов`язаних із зміною її стану, має право на відшкодування збитків у розмірі, визначеному сторонами. Якщо сторонами не досягнуто згоди про розмір відшкодування збитків, спір розв`язується у судовому порядку.

У разі погіршення якості ґрунтового покриву та інших корисних властивостей орендованої земельної ділянки (орендованих земельних ділянок) або приведення її (їх) у непридатний для використання за цільовим призначенням стан збитки, що підлягають відшкодуванню, визначаються відповідно до Порядку визначення та відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. N 284 (ЗП України, 1993 р., N 10, ст. 193).

8. Права та обов`язки Сторін

8.1. Орендодавець має право вимагати від Орендаря:

- використання Земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з цим Договором;

- своєчасного внесення орендної плати;

- дострокового розірвання цього Договору;

- відшкодування понесених збитків, в тому числі неотриманих доходів, відповідно до чинного законодавства у разі розірвання цього Договору.

8.2. Орендодавець зобов`язаний:

- повідомити в письмовій формі Орендаря про намір продати Земельну ділянку третій особі із зазначенням її ціни та інших умов, на яких вона продається;

- не вчиняти дій, які б перешкоджали Орендарю користуватися Земельною ділянкою;

- передати в користування Земельну ділянку у стані, що відповідає умовам цього Договору.

8.3. Орендар має право:

самостійно господарювати на землі з дотриманням вимог чинного законодавства України та умов цього Договору;

- за письмовою згодою Орендодавця зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові та інші будівлі і споруди;

- у разі розірвання цього Договору, за погодженням сторін, має право вимагати відшкодування нанесених збитків відповідно до чинного законодавства;

- після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, при умові належного виконання обов`язків відповідно до умов цього Договору, Орендар має переважне право перед іншими особами на поновлення Договору;

- переважне право на купівлю Земельної ділянки у разі її продажу.

8.4. Орендар зобов`язаний:

- приступати до використання Земельної ділянки в строк, встановлений цим Договором, після державної реєстрації права оренди даної Земельної ділянки;

- використовувати Земельну ділянку відповідно до її цільового призначення;

- своєчасно вносити орендну плату;

- у випадку зміни нормативної грошової оцінки Земельної ділянки або при зміні функціонального використання об`єкта нерухомості, що розташований на Земельній ділянці, у десятиденний термін в письмовій формі замовити в установленому порядку витяг з технічної документації (довідку) про нову нормативну грошову оцінку Земельної ділянки або її частини з урахуванням зазначених змін. Після одержання цього витягу (довідки) передати його (її) до органу доходів і зборів за місцезнаходженням Земельної ділянки, копію витягу з технічної документації, засвідчену печаткою та підписом керівника Орендаря, передати до Департаменту земельних ресурсів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

- письмово повідомити Орендодавця про відчуження об`єктів (їх частин), що розташовані на Земельній ділянці і належать Орендарю, протягом десяти днів з моменту вчинення відповідного правочину, а також повідомити про наміри подальшого використання Земельної ділянки. У випадку, якщо Орендар має намір припинити право користування Земельною ділянкою (її частиною), цей Договір розривається за згодою сторін, або до цього Договору вносяться відповідні зміни при виникненні відповідного права на землю у нового власника об`єктів, які були відчужені;

- забезпечити вільний доступ до Земельної ділянки представнику контролюючих органів;

- повернути Земельну ділянку Орендодавцю у стані, придатному для її подальшого використання після припинення дії цього Договору;

- у строки, встановлені чинним законодавством, звітувати перед контролюючим органом, визначеним податковим законодавством, за місцезнаходженням Земельної ділянки про сплату орендної плати;

- питання відшкодування відновної вартості зелених насаджень або укладання охоронного договору на зелені насадження вирішувати у відповідності до рішення Київської міської ради від 27.10.2011 № 384/6600;

- виконати вимоги, викладені в листах Головного управління містобудування, архітектури та дизайну міського середовища від 12.12.2008 №09-14898 та від 02.06.2008 №19-6800, дочірнього підприємства Інститут генерального плану міста Києва від 11.04.2008 № 1042, Державного управління охорони навколишнього природного середовища в м. Києві від 23.05.2008 № 05-08/2105, Головного управління охорони культурної спадщини від 17.09.2008 № 6438, Державної служби з питань національної культурної спадщини від 24.06.2008 № 22-1689/35, Київської міської санепідстанції від 11.06.2008 № 4483, Інституту археології від 01.10.2008 № 12/01-08-672, Головного управління земельних ресурсів від 13.10.2009 № 05-5212;

- забезпечити вільний доступ для прокладання нових, ремонту та експлуатації існуючих інженерних мереж і споруд, що знаходяться в межах Земельної ділянки;

- питання пайової участі вирішити відповідно до законодавства;

- у п`ятиденний строк після державної реєстрації права оренди Земельної ділянки надати копію цього Договору до контролюючого органу, визначеного податковим законодавством, за місцезнаходженням Земельної ділянки.

8.5. Право на оренду Земельної ділянки комунальної власності не може бути відчужено її Орендарем іншим особам, внесено до статутного капіталу, передано у заставу.

8.6. Сторони також мають інші права і несуть інші обов`язки, визначені законодавством України.

9. Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини

Ризик випадкового знищення або пошкодження об`єкта оренди чи його частини несе Орендар.

10. Страхування об`єкта оренди

Сторони домовилися про те, що Орендар має право застрахувати об`єкт оренди.

11. Зміна умов Договору та припинення і поновлення Договору

11.1. Всі зміни та/або доповнення до цього Договору вносяться за згодою сторін. Згодою або запереченням Орендодавця на зміни та/або доповнення до цього Договору, є його рішення, прийняте в установленому законодавством порядку.

11.2. Витрати, пов`язані з внесенням зміни та/або доповнення до цього Договору, сплачує Орендар.

11.3. Договір оренди припиняється в разі:

- закінчення строку, на який його було укладено;

- викупу Земельної ділянки для суспільних потреб та примусового відчуження Земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законодавством України;

- поєднання в одній особі власника Земельної ділянки та Орендаря;

- ліквідації юридичної особи - Орендаря;

- набуття права власності на об`єкти нерухомості, що розташовані на орендованій іншою особою Земельній ділянці. В даному випадку в договорі про відчуження об`єктів нерухомості, що розташовані на Земельній ділянці, що є об`єктом цього Договору, визначається суб`єкт (Орендар за цим Договором або новий власник об`єктів нерухомості), який сплачує орендну плату відповідно до розмірів, встановлених цим Договором, та несе відповідальність за зобов`язаннями, передбаченими цим Договором для Орендаря, до моменту державної реєстрації відповідного права на дану Земельну ділянку на нового власника нерухомості.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

11.4. Припинення Договору шляхом розірвання. Договір може бути розірваний:

- за взаємною згодою сторін;

- за рішенням суду, в порядку, встановленому законом;

- у разі необхідності використання Земельної ділянки для суспільних потреб у порядку, встановленому законодавством;

- в односторонньому порядку за ініціативою Орендодавця, із звільненням Орендодавця від відповідальності, згідно з Господарським кодексом України, в разі, коли Орендар використовує Земельну ділянку способами, які суперечать екологічним вимогам, не за цільовим призначенням, систематично (протягом півроку) не сплачує орендну плату, порушення строків завершення забудови Земельної ділянки (реконструкції об`єкта), встановлених п.п.8.4 Договору, здійснення без згоди Орендодавця відчуження права користування Земельною ділянкою третім особам;

11.5. Договір може бути достроково розірваний у разі невиконання або неналежного виконання Орендарем обов`язків, визначених у п.п. 5.1. та 8.4. цього Договору.

11.6. Розірвання цього Договору здійснюється в установленому законом порядку.

11.7. Поновлення Договору:

- Після закінчення строку, на який було укладено цей Договір, Орендар, за умови належного виконання своїх обов`язків, має переважне право перед іншими особами на поновлення Договору. У цьому разі Орендар повинен не пізніше, ніж за 3 (три) місяці до закінчення строку дії Договору повідомити письмово Орендодавця про намір продовжити його дію та сплачувати орендну плату за період від дня закінчення дії цього Договору до дня поновлення його дії у порядку та у розмірах, встановлених цим Договором.

- У разі поновлення Договору на новий строк його умови можуть бути змінені за згодою сторін.

11.8. У разі припинення або розірвання цього Договору Орендар зобов`язаний повернути Орендодавцеві Земельну ділянку на умовах, визначених цим Договором. У разі невиконання Орендарем обов`язку щодо умов повернення Орендодавцеві Земельної ділянки Орендар зобов`язаний відшкодувати Орендодавцеві завдані збитки.

11.9. Перехід права власності на орендовану Земельну ділянку до третьої особи, реорганізація юридичної особи - Орендаря не є підставою для зміни умов або припинення Договору.

12. Відповідальність сторін за невиконання або неналежне виконання Договору та вирішення спорів

12.1. У разі невиконання своїх зобов`язань за цим Договором Сторони несуть відповідальність, визначену цим Договором та законодавством.

12.2. У разі невиконання Орендарем умов цього Договору та обов`язків, передбачених законодавством України, Договір може бути достроково розірваний.

12.3. Сторона, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності, якщо вона доведе, що це порушення сталося не з її вини.

12.4. Усі спори, що пов`язані із виконанням умов цього Договору, вирішуються судами України при неможливості досудового врегулювання спорів, що виникають при виконанні умов цього Договору.

13. Суборенда Земельної ділянки

13.1. Орендар має право передати Земельну ділянку або її частину у суборенду в порядку, встановленому чинним законодавством України.

13.2. Умови договору суборенди Земельної ділянки повинні обмежуватися умовами даного Договору і не суперечити йому.

14. Прикінцеві положення

14.1. Договір набуває чинності з моменту вступу в законну силу судового рішення.

Київський міський голова

Орендар

6. Матеріали справи №910/16660/18 повернути до Господарського суду міста Києва.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Верховного Суду у порядку та строки, передбачені Господарським процесуальним кодексом України.

Повний текст постанови підписано 09.04.2020 після виходу судді Тищенко А.І. з відпустки.

Головуючий суддя І.М. Скрипка

Судді А.І. Тищенко

Ю.Б. Михальська

Дата ухвалення рішення11.02.2020
Оприлюднено10.04.2020
Номер документу88671680
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/16660/18

Ухвала від 22.04.2021

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 01.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 16.06.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Чумак Ю.Я.

Постанова від 11.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 30.01.2020

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 28.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 14.11.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 23.10.2019

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні