Ухвала
від 06.04.2020 по справі 335/9520/19
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

1Справа № 335/9520/19 1-кс/335/1535/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 квітня 2020 року слідчий суддя Орджонікідзевського районного суду м.Запоріжжя ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080000000393 від 14.08.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 311, ч.3 ст.307, ч.3 ст.305, ч.2 ст.307 КК України, про арешт майна, -

ВСТАНОВИВ:

Суть питання, що вирішується ухвалою, і за чиєю ініціативою воно розглядається

Слідчий СУ ГУНП в Запорізькій області капітан поліції ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080000000393 від 14.08.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 311, ч.3 ст.307, ч.3 ст.305, ч.2 ст.307 КК України.

Встановлені обставини у ході розслідування цього кримінального провадження органом досудового розслідування та наведені заявником у клопотанні відомості на їх підтвердження щодо доцільності застосування такого типу заходу забезпечення кримінального провадження

Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Запорізькій області здійснюється досудове розслідування в об`єднаному кримінальному провадженні №12019080000000393, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 14.08.2019, за підозрою ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.3 ст.307, ч.3 ст.305 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , діючи умисно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету незаконного збагачення, з метою вчинення злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, не пізніше листопада 2019 року організував стійку злочинну групу, до складу якої залучив ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інших невстановлених у ході досудового слідства осіб.

Спільно із зазначеними особами ОСОБА_5 у період з листопада 2019 по 26 березня 2020 року незаконно здійснював контрабанду особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), тобто переміщував її через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, а також придбав, перевозив, пересилав, зберігав з метою збуту та збував особливо небезпечну психотропну речовину альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он).

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України № 770 від 06 травня 2000 року «Про затвердження Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів», альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) відноситься до особливо небезпечних психотропних речовин, обіг якої заборонено.

Не пізніше листопада 2019 року ОСОБА_5 , достовірно знаючи про те, що особливо небезпечна психотропна речовина альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) користується великим попитом в середовищі як наркозалежних осіб, так і осіб, які використовують її для виготовлення інших наркотичних засобів та психотропних речовин, з метою наживи від її збуту, прийняв рішення здійснювати контрабанду зазначеної вище речовини, тобто переміщувати її через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, а у подальшому зберігати, перевозити, пересилати, перевозити її з метою збуту та збувати на території України.

Для реалізації свого злочинного наміру, ОСОБА_5 , діючи умисно, при невстановлених у ході досудового слідства обставинах, на зарубіжних сайтах у Всесвітній мережі «Інтернет», підшукав невстановлених осіб, у яких у подальшому за допомогою електронного листування, здійснював замовлення особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), яку надалі переміщував через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, з метою подальшого збуту на території України.

Враховуючи складність, підвищений ризик та неможливість одноособового вчинення злочинів, ОСОБА_5 у невстановлені у ході досудового розслідування час та місці залучив до організованої групи мешканців м. Запоріжжя, а саме: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інших невстановлених досудовим слідством осіб, яким повідомив про свій злочинний план і запропонував систематично займатися незаконною діяльністю, пов`язаною з контрабандою психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), її придбанням, перевезенням, пересиланням, зберіганням з метою збуту та збутом на території України, отримуючи від цього наживу.

При цьому ОСОБА_5 , залучаючи ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інших невстановлених досудовим слідством осіб до вчинення кримінальних правопорушень, роз`яснив їм схему контрабанди особливо небезпечної психотропної речовини, порядок її перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збуту, яка, на перший погляд, не приверне увагу правоохоронних органів, оскільки їх діяльність буде здійснюватися виключено за допомогою поштових відправлень під заздалегідь вигаданими псевдонімами з різних номерів сім-карт мобільних телефонів без будь-яких зустрічей із потенційними покупцями та з дотриманням інших заходів конспірації, що унеможливить їх викриття, тим самим порушив у них рішучість здійснювати даного роду незаконну діяльність.

Заручившись підтримкою зазначених осіб, яка виразилася у згоді кожного здійснювати контрабанду психотропної речовини, а також займатися її незаконним збутом, ОСОБА_5 організував стійку організовану групу.

Злочинне об`єднання, яке створив ОСОБА_5 з метою вчинення кримінальних правопорушень, характеризувалось стійкістю, що виражалося у його згуртованості і стабільності.

Таким чином, ОСОБА_5 , будучи організатором організованої групи, підшукав і залучив до її складу осіб, які поділяли його погляди та прагнули до незаконного збагачення шляхом систематичного вчинення незаконних дій.

Також ОСОБА_5 та інші співучасники розробили детальний план скоєння злочину, а саме: замовляти на зарубіжних сайтах особливо небезпечну психотропну речовину, яку у подальшому за допомогою служб міжнародних поштових відправлень переміщувати через митний кордон України з приховуванням від митного контролю під виглядом побутових та миючих засобів, а у подальшому здійснювати їх збут на території України виключено шляхом їх пересилання поштовими посилками.

Для зберігання особливо небезпечної психотропної речовини, ОСОБА_5 діючи узгоджено з іншими співучасниками, пристосував орендований гараж, який розташований в Обслуговуючому гаражному кооперативі «Старий Осипенківський» (ЄДРПОУ: 35037055) за адресою: м. Запоріжжя, вул. Узбекистанська, 3-А.

Узгодивши між собою план злочинних дій, співучасники розподілили між собою ролі та у подальшому діяли спільно та узгоджено між собою для досягнення загальної злочинної мети.

Таким чином, не пізніше листопада 2019 року під керівництвом ОСОБА_5 зазначені особи попередньо зорганізувалися у стійке об`єднання для контрабанди психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), її придбання, перевезення, пересилання, зберігання з метою збуту та збуту на території України, об`єднані єдиним планом, з розподілом функцій учасників групи, спрямованих на досягнення цього плану, відомого всім учасникам групи.

Виконуючи функції організатора, ОСОБА_5 вчиняв сукупність дій, спрямованих на управління процесом підтримання функціонування організованої групи як стійкого об`єднання по контрабанді особливо небезпечної психотропної речовини, її збуту на території України, зокрема здійснював загальне керівництво групою, планував і розподіляв злочинні функції її членів, надавав вказівки іншим співучасникам про необхідність здійснення конкретних дій, спрямованих на досягнення загального злочинного плану, координував їх дії, підшукував канали контрабанди на зарубіжних сайтах у Всесвітній мережі «Інтернет», здійснював замовлення особливо небезпечної психотропної речовини, контролював і підтримував її переміщення через митний кордон України, а у подальшому її незаконне придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту та збут іншими членами організованої групи.

З метою уникнення кримінальної відповідальності та викриття організованої ним незаконної діяльності співробітниками правоохоронних органів, ОСОБА_5 , діючи узгоджено з іншими співучасниками злочинної групи, виробляв систему збуту психотропної речовини на території України.

На виконання свого протиправного умислу, спрямованого на вчинення злочинів у сфері незаконного обігу психотропних речовин, ОСОБА_5 спільно з ОСОБА_6 приймали рішення про вартість особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), яка збувалися, розподіляв між ним та іншими членами групи прибуток, отриманий від злочинної діяльності.

При цьому, ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інші невстановлені у ході досудового слідства особи, будучи активними учасниками організованої групи, відповідно до плану і відведеним їм ролям, виконували конкретні дії, спрямовані на досягнення спільної злочинної мети, а також брали безпосередню участь у скоєнні злочинів.

Так, ОСОБА_6 , діючи за вказівкою ОСОБА_5 , здійснював виплату «заробітної» плати ОСОБА_7 та іншим невстановленим особам, спільно з ОСОБА_7 здійснював фасування поштових посилок з особливо небезпечною психотропною речовиною альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), які у подальшому збувалися шляхом поштових відправлень.

Будучи активним учасником організованої групи ОСОБА_7 виконував конкретні дії, спрямовані на реалізацію загальної злочинної мети, а саме: за вказівками ОСОБА_5 у відділеннях ТОВ «Нова Пошта» отримував поштові посилки з особливо небезпечною психотропною речовиною альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), які були переміщені через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, під виглядом побутової хімії та миючих засобів, здійснював їх перевезення на автомобілі до місця їх зберігання, а саме до гаражу, який розташований в Обслуговуючому гаражному кооперативі «Старий Осипенківський» (ЄДРПОУ: 35037055) за адресою: м. Запоріжжя, вул. Узбекистанська, 3-А, де спільно з ОСОБА_6 здійснював їх перепакування, після чого збував зазначену особливо небезпечну психотропну речовину на території України шляхом її пересилання поштовими відправленнями у відділеннях ТОВ «Нова пошта».

Таким чином, співучасники організованої групи створили злочинну схему з незаконної контрабанди особливо небезпечної психотропної речовини, а також схему з її незаконного придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту, а також незаконного збуту на території України.

Грошові кошти, отримані в результаті вказаної незаконної діяльності, співучасники розподіляли між собою на власний розсуд і в залежності від суми, яку отримано в кожному конкретному випадку від збуту психотропних речовин.

Для забезпечення зв`язку під час підготовки та скоєння злочинів, члени організованої групи використовували наявні у них мобільні телефони з різними операторами мобільного зв`язку, за допомогою яких передавали необхідну інформацію, погоджували і координували свої дії, а також за допомогою яких здійснювалося оформлення відправок та отримання посилок на відділеннях ТОВ «Нова Пошта». З метою конспірації, зменшення імовірності відстеження та фіксації злочинних намірів, оперативного взаємного інформування, використовували програмне забезпечення мобільних пристроїв (смартфонів) для обміну миттєвими повідомленнями з можливістю їх автоматичного видалення. Збут посилок з особливо небезпечною психотропною речовиною здійснювався з різних відділень ТОВ «Нова Пошта», розташованих у м. Дніпро та м. Нікополь Дніпропетровської області під вигадами псевдонімами відправника та із завуальованою інформацією про вміст вказаних відправлень.

Щоб уникнути кримінальної відповідальності члени організованої ОСОБА_5 групи збували особливо небезпечну психотропну речовини лише тим особам, які на їх думку, не зацікавлені у викритті їх злочинної діяльності.

Для додання членам організованої групи мобільності під час вчинення злочинів, можливості конспіративного перевезення ємностей з особливо небезпечною психотропною речовиною після їх отримання на відділеннях ТОВ «Нова Пошта» до місця тимчасового зберігання, а у подальшому їх збуту, учасниками організованої групи було узгоджено використання автомобілю марки «Opel Astra» у кузові сірого кольору, державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , який перебуває у користуванні ОСОБА_7 та автомобілю марки «Ford Mondeo» у кузові чорного кольору, державний реєстраційний номер НОМЕР_2 , який перебував у користуванні ОСОБА_5 .

Учасники організованої групи впродовж усієї злочинної діяльності інформували один одного про злочини, які готувалися, під час вчинення яких діяли з розподілом ролей за заздалегідь розробленим планом та схваленому усіма учасниками групи, при цьому усі співучасники усвідомлювали, що дії кожного з них є невід`ємною частиною загального обсягу дій при скоєнні злочинів.

Таким чином, мешканець м. Запоріжжя ОСОБА_5 , не працюючий, не маючий легальних джерел отримання доходів для існування, діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою отримання наживи та незаконного збагачення, не пізніше листопада 2019 року (встановити точну дату та час під час досудового розслідування не виявилося можливим) організував стійку організовану групу у складі ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інших невстановлених осіб, яка під його керівництвом, діючи на території м. Запоріжжя до її викриття співробітниками поліції 26 березня 2020 року, вчинила ряд особливо тяжких злочинів, пов`язаних з контрабандою особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), тобто переміщенням її через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, а також незаконним придбанням, перевезенням, пересиланням, зберіганням з метою збуту, а також незаконним збутом особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), за наступних обставин.

Так, ОСОБА_5 , діючи умисно, у складі організованої ним групи, з відома всіх її учасників, а саме: ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших невстановлених у ході досудового слідства осіб, відповідно до відведеної йому ролі, маючи на меті особисте збагачення, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин незаконно придбав з метою збуту ємності з особливо небезпечною психотропною речовиною альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), яку вищевказані особи перевезли до приміщення гаража, на якому мається номер «237», який розташований у в Обслуговуючому гаражному кооперативі «Старий Осипенківський» (ЄДРПОУ: 35037055) за адресою: м. Запоріжжя, вул. Узбекистанська, 3-А, де незаконно зберігали з метою подальшого перевезення, пересилання з метою збуту, а також незаконного збуту.

У свою чергу ОСОБА_7 , діючи умисно, з корисливих мотивів, маючи на меті особисте збагачення, у складі організованої ОСОБА_5 групи, за його вказівкою та з відома всіх її учасників, а саме: ОСОБА_8 та інших невстановлених у ході досудового слідства осіб, відповідно до відведеної йому ролі, маючи умисел на незаконне придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечних наркотичних засобів, на порушення вимог статей 7, 12, 17 Закону України від 15.02.1995 № 60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», 09.01.2020 отримав від ОСОБА_9 грошові кошти у сумі 9999 гривень 75 копійок, які були переведені останнім на належну ОСОБА_7 банківську картку, в якості плати за збут особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), після чого 10.01.2020, приблизно в обідній час доби, ОСОБА_7 , знаходячись у приміщенні гаражу, на якому мається номер «237», який розташований у в Обслуговуючому гаражному кооперативі «Старий Осипенківський» (ЄДРПОУ: 35037055) за адресою: м. Запоріжжя, вул. Узбекистанська, 3-А, незаконно придбав ємність з полімерного матеріалу білого кольору з прозорою рідиною жовтого кольору об`ємом 740мл., масою 989,0 грама всередині, яка, згідно висновку експерта від 27.02.2020 № 19/11/2-32-СЕ/20, містить особливо небезпечну психотропну речовину альфа-бромвалерофенон, масою 808,0130 грама, яку упакував до картонної коробки.

Продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір, ОСОБА_7 , діючи у складі організованої ОСОБА_5 групи, за його вказівками та з відома всіх її учасників, відповідно до відведеної йому ролі того ж дня на автомобілі марки «Opel Astra» у кузові сірого кольору, державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , незаконно перевіз зазначену коробку з ємністю з особливо небезпечною психотропною речовиною альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) всередині до відділення № 2 ТОВ «Нова Пошта», розташованого за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Академіка Янгеля, 40, де у подальшому під заздалегідь вигаданим ім`ям відправника, а саме « ОСОБА_10 », незаконно переслав вищевказану коробку з ємністю з полімерного матеріалу білого кольору з прозорою рідиною жовтого кольору об`ємом 740мл., масою 989,0 грама всередині, яка, згідно висновку експерта від 27.02.2020 № 19/11/2-32-СЕ/20, містить особливо небезпечну психотропну речовину альфа-бромвалерофенон, масою 808,0130 грама, на поштове відділення № 28 ТОВ «Нова Пошта» за адресою: м. Запоріжжя, вул. Запорізька, 2, ім`я ОСОБА_9 , яка була отримана останнім 11.01.2020, приблизно об 11 годині 45 хвилин.

Тим самим ОСОБА_7 , діючи у складі організованої ОСОБА_5 групи, за його вказівкою та з відома всіх її учасників, за грошову винагороду у сумі 9999 гривень 75 копійок незаконно збув ОСОБА_9 особливо небезпечну психотропну речовину альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он).

Своїми умисними діями ОСОБА_7 вчинив злочин, передбачений ч.3 ст.307 КК України, який кваліфікується як незаконне придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту, а також незаконний збут особливо небезпечних психотропних речовин, вчинені організованою групою.

Окрім того, досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 , діючи умисно, у складі організованої ним групи, з відома всіх її учасників, а саме: ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших невстановлених у ході досудового слідства осіб, відповідно до відведеної йому ролі, за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, замовив у невстановленої у ході досудового розслідування особи особливо небезпечну психотропну речовину альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), з метою подальшої її контрабандного переміщення на територію України.

Згідно домовленості із зазначеною вище невстановленою особою, два міжнародних поштових відправлення із ємностями з особливо небезпечною психотропною речовиною альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) всередині мали бути відправлені з території Республіки Польща під заздалегідь вигаданими ОСОБА_5 анкетними даними відправника, та аналогічними вигаданими даними одержувача, а у подальшому доставлені засобами поштового зв`язку у м. Дніпро Дніпропетровської області.

Водночас, ОСОБА_5 , усвідомлюючи що обіг особливо небезпечної психотропної речовини на території України заборонено, з метою уникнення кримінальної відповідальності, а також приховування факту переміщення через митний кордон України особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), за невстановлених досудовим розслідуванням обставин попередньо домовився з невстановленою досудовим розслідуванням особою, про необхідність зазначення у митній декларації неправдивих відомостей щодо вмісту двох міжнародних поштових відправлень.

З цією метою ОСОБА_5 , за невстановлених досудовим розслідуванням обставин, надав вищевказаній невстановленій особі вигадані анкетні дані відправника та одержувача, а саме: прізвище, ім`я, по батькові, адресу доставки, контактний номер, для того, щоб зазначена особа, з метою контрабандного переміщення на територію України, організувала придбання та подальшу відправку з території Республіки Польща на визначені ОСОБА_5 адреси у м. Дніпро Дніпропетровської області особливо небезпечної психотропної речовину альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он), приховану у двох міжнародних поштових відправленнях, із зазначенням у супровідних документах неправдивих даних щодо вказаного вмісту відправлень.

Надалі, у березні 2020 року, невстановлена особа, перебуваючи на території Республіки Польща, підготувала та скерувала через міжнародного експрес перевізника «Meest Polska Sp.z.o.o» на заздалегідь вигадані ОСОБА_5 анкетні дані одержувачів, а саме: « ОСОБА_11 » та « ОСОБА_12 », та адреси, розташовані у м. Дніпро Дніпропетровської області, а саме: АДРЕСА_1 , АДРЕСА_2 , два міжнародні поштові відправлення з наступними номерами митних декларацій, а саме: MYCV016624105PL, MYCV016624091PL, з полімерними ємностями з особливо небезпечною психотропної речовиною альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) всередині.

Приблизно в середині березня 2020 року до зони митного поста Львів поштовий Галицької митниці Держмитслужби, що розташований в ММ ПО СП «РОСАН» за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 147, з території Республіки Польща надійшли два міжнародні поштові відправлення з наступними номерами митних декларацій, а саме: MYCV016624105PL, MYCV016624091PL, які слідували на заздалегідь вигадані ОСОБА_5 анкетні дані одержувачів « ОСОБА_11 » та « ОСОБА_12 ».

Згідно товарно-супровідних документів до міжнародного поштового відправлення з номером митної декларації MYCV016624105PL, у вказаному відправленні через митний кордон України на ім`я « ОСОБА_11 » переміщено «моющее средство». Згідно товарно-супровідних документів до міжнародного поштового відправлення з номером митної декларації MYCV016624091PL, у вказаному відправленні через митний кордон України на ім`я « ОСОБА_12 » переміщено «товары для дома».

17.03.2020 під час огляду двох міжнародних поштових відправлень з наступними номерами митних декларацій, а саме: MYCV016624105PL, MYCV016624091PL, які слідували ім`я « ОСОБА_11 » та « ОСОБА_12 » виявлено у дві полімерні каністри та одна полімерна пляшка, кожна з рідиною коричневого кольору всередині, та на кожній з яких малася паперова бирка виробника з маркуванням «…WARNING! PRODUCT NAME: alfa-Bromovalerophenone…». Згідно висновку експерта від 25.03.2020 № 7-929, у складі рідин, що знаходилися всередині вищевказаних ємностей, виявлено речовини, що є особливо небезпечними психотропними речовинами, обіг яких заборонено: альфа-бромвалерофенон та альфа-бромгексанофенон.

Згідно таблиці 1 списку 2 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою КабінетуМіністрів Українивід 06.05.2000№ 770, речовина альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) віднесена до особливо небезпечних психотропних речовин, обіг якої заборонено. Згідно примітки, до цього списку також включаються, серед інших, гомологи перелічених у ньому психотропних речовин (якщо вони окремо не виключені) у разі, коли існування таких гомологів можливе.

17.03.2020 вищевказані ємності з рідинами всередині, у складі яких виявлено особливо небезпечні психотропні речовини, обіг яких заборонено: альфа-бромвалерофенон та альфа-бромгексанофенон, які були виявлені у двох міжнародних поштових відправлень з наступними номерами митних декларацій, а саме: MYCV016624105PL, MYCV016624091PL, були замінені на ємності того ж об`єму та з речовиною того ж об`єму без вмісту наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

Наприкінці березня 2020 року, міжнародне поштове відправлення з номером митної декларації, а саме: MYCV016624105PL, було направлено до відділення ТОВ «Нова Пошта» за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Титова, 2. Міжнародне поштове відправлення з номером митної декларації, а саме: MYCV016624091PL, було направлено до відділення ТОВ «Нова Пошта» за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Запорізьке шосе, 40.

26.03.2020 ОСОБА_5 , діючи умисно, у складі організованої ним групи, з відома всіх її учасників, а саме: ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та інших невстановлених у ході досудового слідства осіб, відповідно до відведеної йому ролі, з метою доведення до кінця свого злочинного умислу, направленого на переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю особливо небезпечної психотропної речовини альфа-бромвалерофенон (2-бром-1-фенілпентан-1-он) надав ОСОБА_7 вказівку отримати у вищевказаних відділеннях ТОВ «Нова Пошта» два міжнародні поштові відправлення з наступними номерами митних декларацій, а саме: MYCV016624105PL, MYCV016624091PL.

Того ж дня, у післяобідній час, ОСОБА_7 діючи умисно, у складі організованої ОСОБА_5 групи, за вказівкою останнього, з відома всіх її учасників, а саме: ОСОБА_8 та інших невстановлених у ході досудового слідства осіб, відповідно до відведеної йому ролі, на автомобілі марки «Opel Astra», у кузові сірого кольору, державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , прослідував у м. Дніпро Дніпропетровської області, де у подальшому того ж дня у відділенні ТОВ «Нова Пошта» за адресою: Дніпропетровська область, м. Дніпро, вул. Запорізьке шосе, 40, отримав міжнародне поштове відправлення з номером митної декларації, а саме: MYCV016624091PL, яке надійшло на заздалегідь вигадане ОСОБА_5 ім`я « ОСОБА_12 ».

Своїми умисними діями ОСОБА_7 вчинив злочин, передбачений ч.3 ст.305 КК України, який кваліфікується як контрабанда особливо небезпечних психотропних речовин, тобто їх переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю, вчинена організованою групою.

27.03.2020 ОСОБА_7 вручено повідомлення про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 305 КК України.

Окрім того, 26.03.2020 під час проведення обшуку автомобілю марки «Opel Astra» у кузові сірого кольору, державний реєстраційний номер НОМЕР_1 , який перебував у користуванні ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , було виявлено та вилучено, серед іншого:

1)банківська картка АТ «УНІВЕРСАЛ-БАНК» (згідно протоколу обшуку -monobank) з номером: НОМЕР_3 .

Слідчий у клопотанні просить накласти арешт з метою забезпечення конфіскації як виду покарання на грошові кошти у будь-якій валюті у безготівковій формі, які знаходяться або можуть надійти на рахунок, що керується карткою Акціонерного товариства «УНІВЕРСАЛ-БАНК» (АТ «УНІВЕРСАЛ-БАНК»), (МФО 322001, ЄДРПОУ 21133352), юридична адреса: 04114, м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 54/19, з номером: НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та заборонити проводити видаткові операції по перерахуванню і зняттю грошових коштів із вказаного рахунку.

Позиція сторін

Від слідчого надійшла заява про розгляд клопотання за його відсутності, просить задовольнити клопотання з підстав, викладених у його мотивувальній частині.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого розглядається за відсутністю підозрюваного та його захисника.

Мотиви, з яких виходив слідчий суддя при постановленні ухвали, і положення закону, яким він керувався у ракурсі встановлених обставин із даного питання

Слідчий суддя, перевіривши клопотання заявника на дотримання вимогКримінального процесуального Кодексу України(далі -КПК), приходить до наступного.

Порядок кримінального провадження на території України визначається лише кримінальним процесуальним законодавством України, яке складається з відповідних положеньКонституції України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких наданаВерховною Радою України, цього Кодексута інших законів України (ч. 2ст. 1 КПК України).

За змістом частин 1, 2, 5, 10статті 170 Кримінального процесуального кодексу України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Арешт майна допускається з метою є забезпечення 3) конфіскації майна як виду покарання.

У випадку передбаченому пунктом 3 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно підозрюваного, за наявності достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна.

Як вбачається з матеріалів кримінального провадження, ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.307, ч.3 ст.305 КК України, за вчинення яких передбачене покарання у виді конфіскації майна.

Слідчим суддею встановлено, що клопотання про арешт майна подано, у відповідності дост. 170 КПК України, оскільки останнє містить в собі критерії визначені ч. 2 цієї статті Кодексу.

Додані до клопотання копії матеріалів, якими стороною обвинувачення обґрунтовуються його доводи, свідчать про існування обґрунтованої підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.3 ст.307, ч.3 ст.305 КК України, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження, а в даному випадку арешту майна.

При цьому факти, які є причиною виникнення підозри, не повинні бути такими самими переконливими як ті, що є необхідними для обґрунтування обвинувального вироку чи суто висунення обвинувачення, що здійснюється на наступній стадії процесу.

Слідчий суддя вважає, що по даному кримінальному провадженню існують докази, які дають підстави для висновку, в цьому розумінні, про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч.3 ст.307, ч.3 ст.305 КК України.

Саме клопотання відповідає вимогамст. 171 КПК України.

Зазначене у клопотанні майно відноситься до видів передбачених Главою17РозділуІІ КПК України, на які може бути накладено арешт.

При цьому, слідчим суддею не встановлено, що клопотання суперечить вищезазначеним вимогам КПК України, тобто не містить правових підстав для арешту майна, достатності доказів, що вказують на вчинення кримінального правопорушення, вказівки на розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження або не є пропорційним, тобто не відповідає тяжкості правопорушення і становитиме особистий і надмірний тягар для володільця майна.

Тож, слідчий суддя погоджується з висловленою у клопотанні позицією сторони обвинувачення про те, що необхідно накласти арешт на майно на підставіст. 170 КПК України, оскільки санкції ч. 3 ст. 307, ч. 3 ст. 305 КК України, передбачають покарання у вигляді конфіскації майна.

За таких обставин, слідчий суддя, враховуючи правову підставу для арешту майна, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, оскільки існує обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти з дотриманням відповідних положень національного законодавства та принципів верховенства права.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.1-29,131-132,170-173,309,369-372,376,534 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СУ ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Запорізької області ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019080000000393 від 14.08.2019 року, за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 3 ст. 311, ч.3 ст.307, ч.3 ст.305, ч.2 ст.307 КК України, про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт з метою забезпечення конфіскації як виду покарання на грошові кошти у будь-якій валюті у безготівковій формі, які знаходяться або можуть надійти на рахунок, що керується карткою Акціонерного товариства «УНІВЕРСАЛ-БАНК» (АТ «УНІВЕРСАЛ-БАНК»), (МФО 322001, ЄДРПОУ 21133352), юридична адреса: 04114, м. Київ, вул. Автозаводська, буд. 54/19, з номером: НОМЕР_3 , який належить ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та заборонити проводити видаткові операції по перерахуванню і зняттю грошових коштів із вказаного рахунку.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до Запорізького апеляційного суду.

Роз`яснити сторонам кримінального провадження, що підозрюваний, захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково, арешт майна також може бути скасовано повністю чи частково ухвалою слідчого судді під час досудового розслідування за їх клопотанням, якщо вони доведуть, що в подальшому в застосуванні цього заходу відпала потреба або арешт накладено необґрунтовано.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.04.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу88724495
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —335/9520/19

Ухвала від 09.06.2021

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Рассуждай В. Я.

Окрема думка від 17.05.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Король Володимир Володимирович

Постанова від 17.05.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Постанова від 17.05.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 20.04.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 19.03.2021

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 03.12.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Голубицький Станіслав Савелійович

Ухвала від 25.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

Ухвала від 24.09.2020

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м. Запоріжжя

Геєць Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні