Ухвала
від 15.04.2020 по справі 465/688/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 УХВАЛА

15 квітня 2020 року м. Київ № 465/688/20

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Іщука І.О., ознайомившись з матеріалами адміністративної справи

за позовомОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Львівенергозбут", Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг провизнання дій протиправними, зобов`язання вчинити дії та стягнення коштів на відшкодування шкоди, В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Франківського районного суду міста Львова з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Львівенергозбут", Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в якому просить суд:

- визнати дії Товариства з обмеженою відповідальністю "Львівенергозбут" та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг протиправними та такими, що нанесли шкоду життю та здоров`ю, перш за все, дружині позивача, інваліду 2-групи, безстроково, трудове каліцтво, яка на протязі 15-років сидить без вилазно в квартирі і не має змоги самостійно пресуватись, а також життю і здоров`ю позивачеві і членам його сім`ї;

- зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю Львівенергозбут та Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг у відповідності до вимог пункту 1 статті 63 Закону України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 № 2019-VIII укласти з позивачем договір постачання електричної енергії якщо позивач дійсно, не має права самостійно вибрати собі постачальника електроенергії до його квартири, крім Товариства з обмеженою відповідальністю Львівенергозбут ;

- захисти порушені права позивача та права членів його родини щодо захисту свого життя та здоров`я (перебування довгий час в неопалювальній квартирі в зимовий час, іншого джерела тепла в квартирі не існує), приниження їх честі та гідності, завдання нам психологічного тиску та нервового стресу обмеження їх свобод та інтересів;

- винести рішення щодо стягнення з відповідачів коштів на відшкодування шкоди, заподіяної позивачеві та членам його родини протиправними діями Товариства з обмеженою відповідальністю Львівенергозбут та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг в розмірі 50 000, 00 грн з кожного.

Ухвалою Франківського районного суду міста Львова від 21.02.2020 справу №465/688/20 передано до Окружного адміністративного суду міста Києва, яка надійшла до останнього 10.04.2020.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу справ між суддями від 10.04.2020 дану справу передано на розгляду судді Окружного адміністративного суду міста Києва Іщуку І.О.

Як вбачається з наявних матеріалів справи, питання про відкриття провадження не вирішувалось.

Разом з тим, вирішуючи питання про наявність підстав для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, суд виходить з наступного.

Згідно з пунктом 3 частини першої статті 4 Кодексу адміністративного судочинства України адміністративний суд - суд, до компетенції якого цим Кодексом віднесено розгляд і вирішення адміністративних справ.

Так, відповідно до положень частини другої статті 30 Кодексу адміністративного судочинства України лише справа передана в порядку, встановленому статтею 29 Кодексу адміністративного судочинства України, повинна бути прийнята судом, до якого вона передана.

Як вбачається з ухвали Франківського районного суду міста Львова від 21.02.2020 щодо передачі справи за підсудністю, вона мотивована тим, що адміністративні справи з приводу оскарження нормативно-правових актів КабінетуМіністрів України, міністерства чи іншого центрального органу виконавчої влади, Національного банку України чи іншого суб`єкта владних повноважень, повноваження якого поширюються на всю територію України, крім випадків, визначених цим Кодексом, адміністративні справи з приводу оскарження рішень Антимонопольного комітету України з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель та рішень у сфері державної допомоги суб`єктам господарювання, адміністративні справи за позовом Антимонопольного комітету України у сфері державної допомоги суб`єктам господарювання, адміністративні справи, відповідачем у яких є дипломатичне представництво чи консульська установа України, їх посадова чи службова особа, а також адміністративні справи про оскарження актів, дій чи бездіяльності органу, що здійснює дисциплінарне провадження щодо прокурорів, та про анулювання реєстраційного свідоцтва політичної партії, про заборону (примусовий розпуск, ліквідацію) політичної партії вирішуються окружним адміністративним судом, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, у зв`язку з чим справу №465/688/20 було скеровано до Окружного адміністративного суду міста Києва за підсудністю.

Проте, зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем не оскаржуються нормативно-правові акти, що суперечить вищенаведеному.

В даному випадку, позивачем оскаржується протиправність дій, вчинених відповідачами з приводу відключення подачі електричної енергії в квартиру позивача.

Тобто, позовні вимоги стосуються намагання позивача відновити своє право користування електричною енергією, тобто спір стосується захисту цивільного права, а тому правовідносини в цій частині повинні регулюватися нормами Цивільного процссуального кодексу України.

Подібна за змістом правова позиція висловлена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 06.06.2018 № 826/631/15.

Зі змісту завлених позовних вимог вбачається, що в якості відповідачів позивачем зазначено Товариство з обмеженою відповідальністю "Львівенергозбут" та Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Так, частиною першою статті 19 Цивільного процесуального кодексу України визначено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суд також звертає увагу, що відповідно до статті 20 Цивільного процесуального кодексу України не допускається об`єднання в одне провадження вимог, які підлягають розгляду за правилами різних видів судочинства, якщо інше не встановлено законом.

В свою чергу, пунктом 2 частини четвертої статті 185 Цивільного процесуального процесуального України визначено, що позовна заява повертається позивачеві у випадку, коли порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 188 цього Кодексу).

Згідно з статтею 23 Цивільного процесуального кодексу України усі справи, що підлягають вирішенню в порядку цивільного судочинства, розглядаються місцевими загальними судами як судами першої інстанції, крім справ, визначених частинами другою - четвертою цієї статті.

ОСОБА_1 у своєму позові зазначено, що він проживає за адресою: АДРЕСА_1 ., відповідач-1 зареєстрований за адресою:79016, м. Львів, вул. Шевченка, 1, що підтвердується інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Частиною п`ятнадцятою статті 28 Цивільного процесуального кодексу країни передбачено, що позови до кількох відповідачів, які проживають або знаходяться в різних місцях, пред`являються за місцем проживання або місцезнаходженням одного з відповідачів за вибором позивача.

Крім того, частиною першою статті 25 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Отже, позивач, звернувшись до Франківського районного суду міста Львова, визначився зі своїм бажанням, щоб справа була розглянута за місцем його проживання.

Також суд має зазначити про положення частини третьої статті 21 Кодексу адміністративного судочинства України, відповідно до якого якщо справа щодо однієї з вимог підсудна окружному адміністративному суду, а щодо іншої вимоги (вимог) - місцевому загальному суду як адміністративному суду, таку справу розглядає окружний адміністративний суд.

Таким чином, Окружному адміністративному суду міста Києва може бути підсудна справа, в якій одна вимога підсудна Окружному адміністративному суду, а інша місцевому суду як адміністративному. Проте, як вбачається зі змісту наведених вимог частина вимог, а саме визнання протиправними дій Товариства з обмеженою відповідальністю "Львівенергозбут" щодо відключення подачі електричної енергії в квартиру позивача та зобов`язання Товариства з обмеженою відповідальністю Львівенергозбут у відповідності до вимог пункту 1 статті 63 Закону України Про ринок електричної енергії від 13.04.2017 № 2019-VIII укласти з позивачем договір постачання електричної енергії підсудна місцевому суду не як адміністративному, а як суду загальної юрисдикції.

З наведеного у сукупності вбачається, що питання про відкриття, залишення без руху чи повернення позовної заяви має вирішуватись саме на підставі статті 185 Цивільного процесуального кодексу України Франківським районним судом міста Львова, до якого і звернувся позивач. У свою чергу, Окружний адміністративний суд міста Києва може прийняти до свого провадження справу лише у випадку, якщо вона передана, як зазначено вище, в установленому порядку.

Згідно вимог частини п`ятої статті 29 Кодексу адміністративного судочинства України питання про передачу адміністративної справи, крім випадків, визначених пунктами 4 - 6 частини першої цієї статті, розглядається судом у порядку письмового провадження або, за ініціативою суду, в судовому засіданні.

Таким чином, зважаючи на вищенаведене та з метою забезпечення права позивача на доступ до суду, встановленого законом, суд вважає, що дана справа підлягає передачі до Франківського районного суду міста Львова.

Керуючись статтями 25, 29, 248, 256, 293 - 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

У Х В А Л И В:

1. Передати адміністративну справу №465/688/20 на розгляд Франківського районного суду міста Львова, розташованого за адресою: 79044, м. Львів, вул. Генерала Чупринки, 69, код ЄДРПОУ 37444281.

2. Копію ухвали направити сторонам.

Передача адміністративної справи з одного суду до іншого на підставі відповідної ухвали, яка може бути оскаржена, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею, відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України і може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 292-297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Іщук І.О.

Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено16.04.2020
Номер документу88775645
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —465/688/20

Ухвала від 03.02.2022

Адміністративне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 24.12.2020

Адміністративне

Франківський районний суд м.Львова

Мартьянова С. М.

Ухвала від 15.04.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Іщук І.О.

Ухвала від 21.02.2020

Адміністративне

Франківський районний суд м.Львова

Мигаль Г. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні