Ухвала
від 14.04.2020 по справі 126/760/20
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

іменем України

Справа № 126/760/20

Провадження № 1-кс/126/269/2020

"14" квітня 2020 р. м. Бершадь

Слідчий суддя Бершадського районного суду Вінницької області ОСОБА_1

зі секретарем ОСОБА_2

за участі сторони кримінального провадження слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3

представників ІНФОРМАЦІЯ_1 : ОСОБА_4 та міського голови ОСОБА_5

розглянувши в судовому засіданні в місті Бершадь клопотання слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по матеріалах досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42020020190000029 від 27.02.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ :

До Бершадського районного суду Вінницької області надійшло клопотання сторони кримінального провадження слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів, а саме до документів, що стосуються проведення капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 , які перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обгрунтовуючи своє клопотання слідчий стверджує, що у провадженні СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області перебувають матеріали досудового розслідування за фактом розтрати посадовоми особами ІНФОРМАЦІЯ_1 коштів місцевого бюджету у сумі 668905,00 грн. на проведення капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 , яке у комунальній власності територіальної громади м. Бершадь та на балансі ІНФОРМАЦІЯ_1 не перебуває.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаним фактом внесено Бершадською місцевою прокуратурою 27.02.2020 за

№ 42020020190000029 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 12.09.2019 укладено договір підряду № 39-19 на виконання будівельних робіт із ПП « ОСОБА_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), предметом якого відповідно до п.1. 2. договору є капітальний ремонт приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ). Згідно п. 3.1. вказаного договору його ціна становить 668905,00 грн. у т.ч. ЄП - 5%. Вартість робіт ІНФОРМАЦІЯ_2 сплачено у повному обсязі підряднику ПП « ОСОБА_6 ». Разом з тим, згідно реєстру речових прав такий об`єкт комунальної власності як приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по

АДРЕСА_1 відсутній.

З огляду на вказане, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які стосуються проведення капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 , зокрема:

- договір підряду № 39-19 від 12.09.2019 та, за явності додаткових договорів/угод до вказаного договору;

- річний план закупівель за 2019 рік, зміни до нього;

- проектно-кошторисна документація щодо капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 ;

- висновки експертизи проектно-кошторисної документації;

- дозволи на будівельні (ремонтні тощо роботи) приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 (дозвіл на початок робіт, введення в експлуатацію тощо);

- рішень органу місцевого самоврядування чи їх посадових осіб, що стосуються проведення капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 (рішення щодо виділення коштів, рішення щодо ремонту фізкультурно-оздоровчих приміщень міста, бюджетні програми, бюджетні та бюджетні фінансові зобов`язання, тощо);

- платіжні доручення, згідно яких перераховано кошти проведення капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 ;

- акти приймання виконаних робіт, довідки вартості будівельних робіт (форми №КБ-2, № КБ-3), дефектні акти, чи інші документ, які вказують на виконання будівельних робіт, їх вартість та об`єми;

-документи, які підтверджують право комунальної власності на приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 (свідоцтва, виписки з реєстрів, рішення, бухгалтерські документи, які підтверджують факт перебування на балансі ІНФОРМАЦІЯ_1 тощо);

- технічний паспорт на приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 ;

- документи, якими ініційовано ремонтні роботи (акти обстеження, листи-прохання щодо проведення ремонтних робіт мешканцями міста тощо).

Вказані документи зберігаються у ІНФОРМАЦІЯ_4 , яка є замовником згідно договору підряду № 39-19 від 12.09.2019, та розпорядником бюджетних коштів. Оскільки вказані документи, мають суттєве значення для встановлення важливих для розслідування обставин, та можуть бути використані як доказ, виникла необхідність у тимчасовому доступі до речей і документів з метою вилучення належним чином завірених їх копій.

Крім того, слідчий просив, з метою уникнення можливого внесення змін чи коригування документів розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слід проводити за відсутності представника ІНФОРМАЦІЯ_1 , у розпорядженні якої перебувають документи.

З урахуванням відсутності даних про можливість працівниками ІНФОРМАЦІЯ_1 внести зміни чи знищити вищевказані документи, слідчий суддя вважає за необхідне розгляд даного клопотання проводити за участі представника особи ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ) у володіння якої знаходяться документи, тимчасовий доступ до яких просить надати слідчий.

Слідчий СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_7 в судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Представник ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 та Бершадський міський голова ОСОБА_5 заперечували проти задоволення даного клопотання, оскільки доступ до даних документів слідчому ІНФОРМАЦІЯ_5 не обмежувала, так як останній до них з відповідним запитом не звертався. Крім того, у клопотання відсутні обґрунтування того, як саме вказані документи що саме можуть підтвердити чи спростувати дані, які містяться у вказаних в клопотання документах.

Дослідивши матеріали клопотання та додані до нього документи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннямист. 132 КПК Українипередбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ч. ч. 1, 2ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої перебувають такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

За правилами п. 6 ч. 2ст. 160 КПК Україниу клопотанні зазначаються можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.1ст. 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Статтею 162 КПК Українивизначено перелік охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Ч. 1, 2 ст. 93 КПК України визначає, що збирання доказів здійснюється сторонами кримінального провадження, потерпілим, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання про тимчасовий доступ, вважає, що слідчим не обґрунтовано відсутності можливості без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати вищевказані документи. Крім того, ні в судовому засіданні, ні в самому клопотанні слідчим не вказано, яким чином можуть бути використані зазначені в клопотанні документи для встановлення обставин у кримінальному провадженні, тому клопотання слідчого не підлягає задоволенню через його необґрунтованість.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 160, 162-164, 166 ст. 309 КПК України, слідчий суддя-

УХВАЛИВ :

Відмовити в задоволенні клопотання слідчого СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів по матеріалах досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 42020020190000029 від 27.02.2020 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБершадський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення14.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88781553
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —126/760/20

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні