Ухвала
від 23.09.2020 по справі 126/760/20
БЕРШАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

іменем України

Справа № 126/760/20

Провадження № 1-кс/126/661/2020

"23" вересня 2020 р. м. Бершадь

Слідчий суддя Бершадського районного суду Вінницької області ОСОБА_1

зі секретарем ОСОБА_2

за участі прокурора ОСОБА_3

розглянувши всудовому засіданнів містіБершадь клопотаннястаршого слідчогоСВ БершадськогоВП ГУНПу Вінницькійобласті ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю по матеріалахдосудового розслідування,внесеного доЄРДР за№42020020190000029 від 27.02.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До Бершадськогорайонного судуВінницької областінадійшло клопотаннястаршого слідчогоСВ БершадськогоВП ГУНПу Вінницькійобласті ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю по матеріалахдосудового розслідування,внесеного доЄРДР за№42020020190000029 від 27.02.2020, за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст. 191 КК України.

Обгрунтовуючи своє клопотання стверджує, У провадженні СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області перебувають матеріали досудового розслідування за фактом розтрати посадовоми особами ІНФОРМАЦІЯ_1 коштів місцевого бюджету у сумі 668905,00 грн. на проведення капітального ремонту приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 , яке у комунальній власності територіальної громади м. Бершадь та на балансі ІНФОРМАЦІЯ_1 не перебуває.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаним фактом внесено Бершадською місцевою прокуратурою 27.02.2020 за

№ 42020020190000029 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Проведення досудового розслідування здійснюється СВ Бершадського ВП ГУНП у Вінницькій області.

Так, установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 12.09.2019 укладено договір підряду № 39-19 на виконання будівельних робіт із ПП « ОСОБА_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), предметом якого відповідно до п.1. 2. договору є капітальний ремонт приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 ). Згідно п. 3.1. вказаного договору його ціна становить 668905,00 грн. у т.ч. ЄП - 5%. Вартість робіт ІНФОРМАЦІЯ_2 сплачено у повному обсязі підряднику ПП « ОСОБА_5 ». Разом з тим, згідно реєстру речових прав такий об`єкт комунальної власності як приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 відсутній.

На даний час установлено, що за ІНФОРМАЦІЯ_2 07.04.2020 зареєстровано право комунальної власності приміщення фізкультурно-оздоровчої студії по АДРЕСА_1 , при цьому вказане приміщення знаходиться у багатоквартирному житловому будинку.

З огляду на вказане, виникла необхідність в отриманні тимчасового доступу до документів, які стосуються інвентаризації нерухомого майна за адресою: АДРЕСА_1 , та містяться у інвентаризаційній справі на об`єкт. Під час тимчасового доступу до документів, які містяться в справі, необхідно отримати копії документів, зокрема, довідки про належність будинку, усіх копій правовстановлювальних документів, інших документів, які формують інвентаризаціну справу відповдіно до Положення про порядок зберігання матеріалів технічної інвентаризації, яке затверджено наказом ІНФОРМАЦІЯ_4 № 18 від 30.01.2002.

Відповідно до Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом ІНФОРМАЦІЯ_5 № 127 від 24.05.2001 зберігач це юридична особа публічного права, яка здійснює зберігання інвентаризаційної справи за місцем розташування об`єкта нерухомого майна.

Зберігання, оновлення та поповнення інвентаризаційних справ постійного зберігання на об`єкти нерухомого майна на території Бершадського району здійснює комунальне підприємство " ІНФОРМАЦІЯ_6 ". Документи, що містяться в реєстраційні справі мають суттєве значення для встановлення важливих для розслідування обставин, а саме, щодо часу правовстановлюючих документів на об`єкт нерухомого майна в цілому, його попередніх власників та підстави виникнення прав на вказаний об`єкт тощо.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засідання клопотання підтримав та просив задовольнити.

Дослідивши клопотання і матеріали додані до нього, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.4 ст.163 КПК України слідчий суддя розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Статтею 22 КПК України встановлено, що кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим Кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим Кодексом. Під час кримінального провадження функції державного обвинувачення, захисту та судового розгляду не можуть покладатися на один і той самий орган чи службову особу. Суд, зберігаючи об`єктивність та неупередженість, створює необхідні умови для реалізації сторонами їхніх процесуальних прав та виконання процесуальних обов`язків.

Відповідно до ч.2 ст.91 КПК України доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Згідно з п.5 ч.2 ст.131 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів є одним із видів заходів забезпечення кримінального провадження.

У відповідності до п.п.2, 3 ч.3 ст.132 КПК України застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, дізнавача, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, дізнавач, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно з ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Положеннями ч.1 ст.160 КПК України визначено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу.

Таким чином, в разі звернення уповноваженої особи, що здійснює кримінальне провадження, з клопотанням до слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів, в порядку ст.160 КПК України, норми діючого кримінального процесуального законодавства, прямо встановлюють обов`язок цієї особи звертатися з відповідним клопотанням, яке повинно містити конкретні відомості.

Відповідно до ч.2 ст.160 КПК України, у клопотанні зазначаються:

1) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з яким подається клопотання;

2) правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

3) речі і документи, тимчасовий доступ до яких планується отримати;

4) підстави вважати, що речі і документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

5) значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні;

6) можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю;

7) обґрунтування необхідності вилучення речей і оригіналів або копій документів, якщо відповідне питання порушується стороною кримінального провадження.

Згідно з ч.5 ст.132 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Положеннями ч.ч.5, 7 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Так, в клопотанні слідчий просить надати йому тимчасовий доступ до документів а саме до: інвентаризаційної справи, заведеної щодо об`єкта нерухомого майна розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч.4 ст.132 КПК України для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Водночас, слідчий суддя вважає за необхідне зазначити, що при зверненні до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, слідчим мають бути виконані вимоги ч.2 ст.93 КПК України, згідно з якими сторона кримінального провадження здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб, речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

З клопотання слідчого випливає, що ним фактично не вживалися заходи щодо можливості одержання речей та документів, про тимчасовий доступ яких йдеться в клопотанні, в добровільному порядку, а тому слідчий суддя приходить до висновку, що слідчий не обґрунтував наявність у нього перешкод для належного виконання своїх обов`язків щодо здійснення кримінального провадження та необхідності в отриманні ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до документів. Разом з тим, стороною кримінального провадження не аргументовано наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза їх зміни або знищення.

Крім того, документи до яких просить надати тимчасовий доступ слідчий, в розуміння статті ст. 162 КПК України не є документами, що місять охоронювану законом таємницю.

За вказаних обставин, слідчий суддя доходить висновку, що клопотання слідчого є необґрунтованим, тому не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.131, 132, 159-164, 309, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ :

В задоволенніклопотання старшогослідчого СВБершадського ВПГУНП уВінницькій області ОСОБА_4 про дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю по матеріалахдосудового розслідування,внесеного доЄРДР за№42020020190000029 від27.02.2020,за ознакамизлочину,передбаченого ч.2ст.191КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБершадський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення23.09.2020
Оприлюднено03.06.2024
Номер документу91761446
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —126/760/20

Ухвала від 09.12.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 23.09.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Бершадський районний суд Вінницької області

Хмель Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні