Рішення
від 05.12.2019 по справі 754/2523/18
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2/754/1165/19

Справа №754/2523/18

РІШЕННЯ

Іменем України

05 грудня 2019 року м. Київ

Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Клочко І.В.

за участю

секретаря судового засідання Шевчук М.В.

представників відповідачів Паршикова О.В., Двоєглазова Д.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Києві цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс , Товариства з обмеженою відповідальністю Вертикаль-Сервіс про захист прав споживачів та застосування наслідків недійсності правочину, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 звернувся до Деснянського районного суду м. Києва з позовом до ПП Вертикаль-Сервіс , ТОВ Вертикаль Сервіс про захист прав споживача застосуванням та застосування наслідків недійсності правочину.

Позовну заяву позивач обґрунтовує наступним.

03.08.2007р. позивач ОСОБА_1 уклав з ТОВ Фінансова компанія Глобал Капітал договір про участь у фонді фінансування будівництва №03-08/2007-22 (надалі - Договір про участь у ФФБ).

Відповідно до п.1.1. ст.1 Договору про участь у ФФБ, довіритель ОСОБА_1 , на підставі повного визнання ним Правил Фонду висування будівництва А Перша черга котеджного містечка Деснянське (надалі - Правила ФФБ), затверджених Директором Управителя (Наказ № 12 від 14.06.2007 року), дає згоду на участь у ФФБ та бере на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передає кошти Управителю в управління з метою отримання у власність об`єкта інвестування та встановлює обмеження щодо окремих дій Управителя з управління цими коштами, а Управитель приймає кошти управління, зараховує кошти на рахунок ФФБ з подальшим використанням коштів ФФБ у порядку, визначеному Правилами ФФБ та цим Договором.

Позивачем ОСОБА_1 в повному обсязі сплачена загальна вартість замовлення з будівництва житлового будинку за результатами виконання Договору про участь у ФФБ, без вартості винагороди відповідача, яка склала грошову суму в розмірі 5142673,73 грн., з яких: 378440,00 грн., зарахованих в оплату по Договору про участь у ФФБ. відповідно п. 1.11. ст. 1 Договору про участь у ФФБ в оплату проектування, виконання гідронамиву та часткового будівництва внутрішньо-квартальної (вуличної) інженерної мережі (дощова, господарська, телефонна каналізація, водопровід, мережі 10 Кв і 0,4 Кв, водо перепускний трубопровід), очисних споруд дощових вод, дороги з твердим покриттям, земляні роботи по благоустрою озера, відкоси першої черги забудови та 4764233,73 грн., сплачених за об`єкт інвестування по Договору про участь у ФФБ, що підтверджується відповідними довідками Управителя.

Враховуючи ч.6 ст. 15 ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , позивач ОСОБА_1 зазначає, що вартість будівництва всієї системи інженерного забезпечення об`єкта будівництва (містечка малоповерхової забудови) включена і оплачена інвесторами у вартості будівництва кожного окремого об`єкта інвестування (котеджа).

Згідно абз.11 п.п.2.2.1 пункту 2.2. Договору про участь у ФФБ, у позивача наявний обов`язок укласти у визначений забудовником строк з визначеною забудовником експлуатуючою організацією окремий договір.

Пунктом 5 Акту прийому-передачі індивідуального будинку котеджного типу за адресою: АДРЕСА_1 від 27.01.2014р., забудовником вказано, що позивачу необхідно укласти договір на утримання об`єкта інвестування з ПП Вертикаль-Сервіс .

Для задоволенні власних побутових потреб щодо обслуговування житлового будинку за адресою: АДРЕСА_1 , позивач ОСОБА_1 уклав з ПП Вертикаль-Сервіс Договір про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг №1/26-Д від 01.03.2014р.

В грудні 2017р. позивач ОСОБА_1 при спробі укладенні індивідуального договору на водопостачання, ознайомився з ДЕВГ у м. Києві із листом ТОВ Вертикаль Сервіс №84 від 06.12.2017р., з якого вбачалось, що ТОВ Вертакаль Сервіс та ПП Вертикаль-Сервіс уклали правочин, згідно якого ПП Вертикаль-Сервіс здійснив передачу водопровідних мереж котеджного містечка Деснянське на баланс ТОВ Вертикаль Сервіс .

При цьому, жодних погоджених дій ПП Вертикаль-Сервіс , достеменно усвідомлюючи, що не має повноважень щодо розпорядження інженерними мережами, від позивача, як спільного сумісного власника інженерних мереж котеджного містечка та споживача за Договором про надання послуг, не запитував, не отримував, оскільки позивач не надавав таких повноважень та погоджень, а тому передача інженерних мереж з балансу ПП Вертикаль-Сервіс на баланс ТОВ Вертикаль Сервіс унеможливлює фактичне надання позивачу комунальних послуг саме ПП Вертикаль-Сервіс , відповідно до договору про надання послуг.

В лютому 2018р. із листування засобами VIBER в групі мешканців котеджного містечка Деснянське , позивачу ОСОБА_1 стало відомо про масове розірвання ПП Вертикаль-Сервіс договорів про надання послуг з іншими споживачами та масове укладення з 01.01.2018р. ТОВ Вертикаль Сервіс з іншими споживачами нових договорів про надання послуг в котеджному містечку.

Такі дії, позивач ОСОБА_1 вважає проявом недобросовісної конкуренції, забороненої ст.. 19 ЗУ Про захист прав споживачів , у вигляді схиляння до бойкоту суб`єкта господарювання ПП Вертикаль-Сервіс , поширення відносно цього інформації, що вводить в оману споживачів, вчиненням дій, які впливають або можуть вплинути на економічну поведінку позивача, як споживача щодо продукції, а тому укладений правочин є недійсним, відповідно до ч.6 ст. 19 ЗУ Про захист прав споживачів .

З огляду викладене, позивач ОСОБА_1 просить встановити нікчемність правочину про передачу з балансу ПП Вертикаль-Сервіс на баланс ТОВ Вертикаль Сервіс мереж водопостачання котеджного містечка Деснянське та застосувати наслідки недійсності правочину, зобов`язавши ТОВ Вертикаль Сервіс передати, а ПП Вертикаль-Сервіс прийняти на баланс мережі водопостачання котеджного містечка Деснянське .

Ухвалою від 01.03.2018р. відкрито провадження по вищевказаній справі.

07.06.2018р. до суду надійшов відзив на позовну заяву від представника відповідача ПП Вертикаль-Сервіс , в якому представник просить відмовити в задоволенні позову.

19.09.2018р. позивач ОСОБА_1 подав заяву про зміну предмета позову (а.с.120-122), в якій просить встановити нікчемність наступних документів:

- акту прийому-передачі внутрішньо квартальної водопровідної мережі, що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р. (водопровідна мережа В1);

- акту прийому-передачі зовнішньої водопровідної мережі від КПП по АДРЕСА_2 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котедженого містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р. (водопровідна мережа В1Н);

- акту прийому-передачі внутрішньо квартальної каналізації мережі, що знаходиться у колективному користуванні мешканців котедженого містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р. (каналізаційна мережа К1);

- акту прийому-передачі зовнішньої каналізаційної мережі по АДРЕСА_3 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котедженого містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р. (каналізаційна мережа К1Н);

- акту прийому-передачі каналізаційної насосної станції КНС, що знаходиться у колективному користуванні мешканців котедженого містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р.;

- акту прийому-передачі зовнішньої напірної каналізаційної мережі від КНС по АДРЕСА_3 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котедженого містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р. (каналізаційна мережа К1Н);

- акту прийому-передачі зовнішньої водопровідної мережі від КПП по АДРЕСА_2 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котедженого містечка Деснянське для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , затверджений директором ТОВ Вертикаль Сервіс 16.12.2016р., погоджений директором ПП Вертикаль-Сервіс 16.12.2016р. (водопровідна мережа В1Н).

А також, позивач ОСОБА_1 просить застосувати наслідки недійсності правочину - зобов`язати ТОВ Вертикаль Сервіс передати, а ПП Вертикаль-Сервіс прийняти виконавчу документацію щодо водопровідних та каналізаційних мереж, водопровідні та каналізаційні мережі для обслуговування.

Ухвалою суду від 03.10.2018р. вищевказана заява про зміну предмета позову приєднана до матеріалів справи, відповідно до протоколу судового засідання від 03.10.2018р. (а.с.127-128).

Судовому засіданні позивач підтримав позовні вимоги, за викладеними в позові обставинами.

Представники ПП Вертикаль-Сервіс та ТОВ Вертикаль Сервіс заперечували проти задоволення позову.

Судом встановлено наступне.

03.08.2007р. між ТОВ Фінансова компанія Глобал Капітал та ОСОБА_1 укладено договір №03-08/2007-22 про участь у Фонді фінансування будівництва, згідно якого довіритель ОСОБА_1 , на підставі повного визнання ним Правил Фонду фінансування будівництва А Перша черга котеджного містечка Деснянське дає згоду на участь у ФФБ, бере на себе зобов`язання виконувати Правила ФФБ, передає кошти управителю в управління з метою отримання у власність об`єкта інвестування та встановлює обмеження щодо окремих дій управителя з управління цими коштами, а управитель приймає кошти у управління, зараховує кошти на рахунок ФФБ з подальшим використанням коштів ФФБ у порядку, визначеному Правилами ФФБ та цим договором. (а.с.18-22).

Відповідно до п.п.9.1 Договору, правовідносини сторін за цим договором регулюються Законом України Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю №978-ІV від 09.06.2003р., Цивільним кодексом України та іншими законодавчими актами.

Відповідно до п.4 акту прийому-передачі індивідуального будинку котеджного типу за адресою: АДРЕСА_1 , укладеного між підприємством Вертикаль Благодійного фонду Дзвін надії та ОСОБА_1 від 27 січня 2014р., стороні 2 ( ОСОБА_1 ) належить заключити договір на утримання (у відповідності до Договору №03-08/2007-22 про участь у Фонді фінансування будівництва від 03.08.2007р. розділ 2.2.1. п.11) об`єкта інвестування - індивідуального будинку котеджного типу за адресою: АДРЕСА_1 з підприємством ПП Вертикаль-Сервіс після підписання цього акту.

01.03.2014р. між ПП Вертикаль-Сервіс та ОСОБА_1 укладено договір №1/26-Д про надання послуг з утримання територій та житлово-комунальних послуг.

Відповідно до п.1.1 вищевказаного Договору, виконавець приймає на себе зобов`язання виконувати функції обслуговуючої (експлуатаційної) організації на території котеджного містечка (в тому числі на територіях загального користування), надавати послуги, перелік яких наведений в п.1.2 договору відповідно до житлового кодексу Української РСС , Закону України Про житлово-комунальні послуги , Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій затверджених Державним комітетом з питань житлово-комунального господарства, від 17.05.2005р. №76 Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд , затвердженого наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004р. №150, а споживач приймає на себе зобов`язання приймати роботи (послуги), що виконані, та сплачувати їх вартість за встановленими на умовах договору тарифами (Додаток №2 до договору).

Відповідно до акту прийому-передачі внутрішньо квартальної водопровідної мережі, що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала виконавчу документацію на побудовану водопровідну мережу внутрішньо квартальну водопровідну мережу В1 для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до акту прийому-передачі зовнішньої водопровідної мережі від КПП по АДРЕСА_2 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала виконавчу документацію на зовнішню водопровідну мережу В1Н для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до акту прийому-передачі внутрішньо квартальної мережі, що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала документацію внутрішньоквартальної каналізаційної мережі К1 для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до акту прийому-передачі зовнішньої каналізаційної мережі по АДРЕСА_3 що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала виконавчу документацію на зовнішню каналізаційну мережу К1Н для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до акту прийому-передачі каналізаційної насосної станції КНС, що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала документацію на побудовану каналізаційну насосну станцію для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до акту прийому-передачі зовнішньої напірної каналізаційної мережі від КНС по АДРЕСА_3 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала виконавчу документацію на побудовану каналізаційну мережу К1Н для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до акту прийому-передачі зовнішньої водопровідної мережі від КПП по АДРЕСА_2 , що знаходиться у колективному користуванні мешканців котеджного містечка Деснянське , для технічного обслуговування ТОВ Вертикаль Сервіс , ПП Вертикаль-Сервіс передала виконавчу документацію на побудовану водопровідну мережу В1Н для подальшої її експлуатації ТОВ Вертикаль Сервіс .

Відповідно до ч.6 ст.15 ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , поточна ціна вимірної одиниці об`єкта інвестування визначається виходячи з встановлених поточної ціни вимірної одиниці об`єкта будівництва, коефіцієнтів поверху та комфортності цього об`єкта інвестування. На підставі цих даних управитель розраховує вартість зобов`язань довірителя щодо внесення коштів до ФФБ.

Згідно ч.19 ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , після введення об`єкта будівництва в експлуатацію забудовник письмово повідомляє про це управителя та надає дані щодо фактичної загальної площі об`єктів інвестування.

Управитель ФФБ надає забудовнику перелік довірителів, які мають право отримати у власність закріплені за ними об`єкти інвестування, відповідно до отриманих довірителями від управителя майнових прав на ці об`єкти інвестування, і повідомляє кожного довірителя про введення об`єкта будівництва в експлуатацію, а на письмову вимогу довірителя надає йому копію відповідного акта.

На підставі даних щодо фактичної загальної площі об`єктів інвестування довіритель за поточною ціною вимірної одиниці об`єкта інвестування здійснює остаточні розрахунки з управителем ФФБ та отримує в управителя ФФБ в обмін на свідоцтво про участь у ФФБ довідку за встановленою формою. Ця довідка є документом, що підтверджує право довірителя на набуття у власність закріпленого за ним об`єкта інвестування.

У довідці про право довірителя на набуття у власність об`єкта інвестування обов`язково мають бути зазначені такі дані:

номер довідки та дата її видачі;

вид ФФБ;

дані управителя ФФБ;

дані довірителя:

для юридичних осіб:

для резидентів - найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України. Для довірителя ФФБ, який складає спільного інвестора ФОН, від імені та в інтересах якого діє управитель ФОН, додатково мають бути зазначені дані, що дають змогу однозначно ідентифікувати цей ФОН - назва та реєстраційний номер випуску сертифікатів ФОН;

для нерезидентів - найменування, місцезнаходження та країна, де зареєстровано особу;

для фізичних осіб:

для громадян України - прізвище, ім`я, по батькові, адреса постійного місця проживання та ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов`язкових платежів;

для іноземців, осіб без громадянства - прізвище, ім`я, по батькові (за наявності), адреса постійного місця проживання за межами України;

дані про закріплений за довірителем об`єкт інвестування:

вид об`єкта інвестування (квартира, нежитлове приміщення тощо);

номер об`єкта будівництва та його будівельна або поштова адреса;

номер об`єкта інвестування та його характеристики (поверх, кількість кімнат, загальна площа тощо);

сума коштів, внесених довірителем до ФФБ.

Отриману від управителя ФФБ довідку про право довірителя на набуття у власність об`єкта інвестування довіритель надає забудовнику для подальшої державної реєстрації за довірителем права власності на закріплений за ним об`єкт інвестування. Для довірителів ФФБ, які складають спільного інвестора ФОН, від імені та в інтересах якого діє управитель ФОН, уповноважені органи, що здійснюють реєстрацію прав власності на нерухомість, зобов`язані зареєструвати збудований об`єкт інвестування на ім`я управителя ФОН або управителя системи ФОН-ФФБ, із відповідною позначкою, для подальшого здійснення управителем ФОН або управителем системи ФОН-ФФБ операцій з цією нерухомістю відповідно до цього Закону, Правил ФОН та інвестиційної декларації ФОН.

Для проведення державної реєстрації права власності на закріплений за довірителем об`єкт інвестування забудовник та довіритель підписують складений забудовником акт прийняття-передачі об`єкта інвестування, в якому зазначаються:

перелік робіт, які забудовник провів на об`єкті інвестування;

перелік обладнання, яке було встановлено на об`єкті інвестування для наступної його передачі довірителеві;

стислий перелік робіт, які забудовник провів на об`єкті будівництва та прибудинковій території;

перелік обладнання, яке було встановлено на об`єкті будівництва для наступної його передачі експлуатуючим організаціям чи об`єднанню співвласників житлового будинку.

Забудовник передає довірителеві паспорти, сертифікати, гарантійні документи на обладнання, встановлене на об`єкті інвестування, яке переходить у власність довірителя.

Довіритель має право у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання акта прийняття-передачі об`єкта інвестування або підписати підготовлений забудовником акт прийняття-передачі об`єкта інвестування із зазначенням інформації про відсутність претензій довірителя до забудовника щодо об`єкта інвестування, або подати у письмовій формі свої обґрунтовані зауваження щодо невиконання забудовником своїх зобов`язань по об`єкту будівництва і об`єкту інвестування та щодо виявлених будівельних недоліків.

У разі наявності у довірителя зауважень щодо невиконання забудовником своїх зобов`язань по об`єкту будівництва та об`єкту інвестування забудовник зобов`язаний забезпечити безоплатне усунення недоліків у п`ятнадцятиденний строк з дня подання зауважень або забезпечити безоплатне повторне виконання неналежно виконаної роботи чи виготовлення непоставленої чи пошкодженої речі з такого ж матеріалу і такої ж якості.

Перебіг строків виконання зобов`язань довірителя зупиняється на час усунення недоліків, що виникли з вини забудовника на об`єкті будівництва та/або об`єкті інвестування.

Державна реєстрація права власності на житло здійснюється забудовником своїми силами та за свій рахунок. Органи, що здійснюють державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно, проводять державну реєстрацію права власності довірителя на об`єкт інвестування на підставі довідки про право довірителя на набуття у власність об`єкта інвестування, при цьому такі органи не мають права вимагати будь-яких інших документів щодо участі довірителя у ФФБ.

Державна реєстрація права власності на нежитлові приміщення здійснюється довірителем самостійно та за свій рахунок на підставі документів, отриманих від забудовника.

Забудовник зобов`язаний не пізніше ніж у стодвадцятиденний строк з дня введення об`єкта будівництва в експлуатацію передати цей об`єкт об`єднанню співвласників, або власнику, або експлуатуючій організації разом з необхідною технічною документацією.

Після державної реєстрації права власності на об`єкти інвестування, які не увійшли до остаточно підтвердженого обсягу замовлення на будівництво за цим об`єктом будівництва, забудовник здійснює продаж об`єктів інвестування самостійно або через управителя ФФБ.

Згідно ст.19 ЗУ Про захист прав споживачів , нечесна підприємницька практика забороняється.

Нечесна підприємницька практика включає:

1) вчинення дій, що кваліфікуються законодавством як прояв недобросовісної конкуренції;

2) будь-яку діяльність (дії або бездіяльність), що вводить споживача в оману або є агресивною.

Підприємницька практика вважається такою, що вводить в оману, якщо вона спонукає або може спонукати споживача дати згоду на здійснення правочину, на який в іншому випадку він не погодився б, шляхом надання йому неправдивої чи неповної інформації або ненадання інформації про:

1) основні характеристики продукції, такі як: її наявність, переваги, небезпека, склад, методи використання, метод і дата виготовлення або надання, поставка, кількість, специфікація, географічне або інше походження, очікувані результати споживання чи результати та основні характеристики тестів або перевірок товару;

2) гарантійний строк та гарантійне обслуговування продукції;

3) будь-які застереження щодо прямої чи опосередкованої підтримки виробником продавця або продукції;

4) спосіб продажу, ціну або спосіб розрахунку ціни, наявність знижок або інших цінових переваг;

5) умови оплати, доставки, виконання договору купівлі-продажу;

6) потреби у послугах, заміні складових чи ремонті;

7) місце розташування і повну назву продавця, а в разі потреби - місце розташування і повну назву особи, від імені якої виступає продавець;

8) характер, атрибути та права продавця або його агента, зокрема інформації про його особу та активи, кваліфікацію, статус, наявність ліцензії, афілійованість та права інтелектуальної або промислової власності, його відзнаки та нагороди;

9) небезпеку, що загрожує споживачу у зв`язку з покупкою та/або використанням продукції;

10) права споживача, у тому числі право відмовитися від продукції (для відповідних видів товарів, робіт і послуг), право на заміну продукції або відшкодування збитків.

Підприємницька практика є такою, що вводить в оману, якщо під час пропонування продукції споживачу не надається або надається у нечіткий, незрозумілий або двозначний спосіб інформація, необхідна для здійснення свідомого вибору.

Підприємницька практика, яка істотно спотворює або може істотно спотворити економічну поведінку лише чітко визначеної (окремої) групи споживачів, особливо вразливих до такої діяльності через їх розумові або фізичні вади, вік чи довірливість, у разі якщо продавець мав об`єктивну можливість передбачити їх поведінку та особливості, має оцінюватися з точки зору середньостатистичного представника такої групи, а також з урахуванням припущення, що, зважаючи на викладені обставини, можливість здійснити свідомий і компетентний вибір відсутня і споживач помиляється при вчиненні правочину щодо обставин, які мають істотне значення. Зазначені умови не стосуються законної рекламної діяльності, у тому числі створення заяв або виразів, які не можуть бути сприйняті буквально.

Забороняються як такі, що вводять в оману:

1) пропонування для реалізації продукції за визначеною ціною, якщо існують підстави вважати, що продавець або виконавець не зможе надати таку продукцію за такою ціною або у таких обсягах, що можна передбачити з огляду на пропоновану ціну та характеристики продукції;

2) пропонування з метою реалізації однієї продукції до реалізації іншої;

3) відмова від пред`явлення споживачу товару, що пропонується, та прийняття замовлення або ненадання товару протягом розумного строку чи демонстрування дефектного зразка товару;

4) недостовірне повідомлення про наявність обмеженої кількості продукції або про продаж продукції протягом обмеженого строку, що спонукає споживачів до прийняття швидкого рішення і позбавляє їх достатнього періоду часу для прийняття свідомого рішення;

5) пропонування до вільної реалізації продукції, яка вилучена з обігу або щодо обігу якої існують обмеження;

6) недостовірне твердження, що існуватиме загроза особистій безпеці споживача або його сім`ї, якщо він не придбає чи не замовить продукцію;

7) утворення, експлуатація або сприяння розвитку пірамідальних схем, коли споживач сплачує за можливість одержання компенсації, яка надається за рахунок залучення інших споживачів до такої схеми, а не за рахунок продажу або споживання продукції;

8) використання повідомлення про розпродаж у зв`язку із припиненням суб`єкта господарювання, його структурного підрозділу або припинення відповідного виду господарської діяльності, тоді як це не відповідає дійсності;

9) маркування продукції знаком довіри, знаком якості або знаком відповідності без отримання на це відповідного дозволу уповноваженої особи чи власника таких знаків;

10) пропонування продажу продукції за спеціальною ціною, якщо:

а) у продажу така продукція відсутня;

б) продавець відмовляється прийняти замовлення на таку продукцію або доставити її у прийнятний строк;

в) продавець пропонує неякісні екземпляри такої продукції з наміром продати іншу продукцію;

11) представлення встановленого законодавством права споживача як наданого продавцем продукції привілею;

12) неправдива заява про припинення продавцем торговельної діяльності або його переїзд;

13) заява про те, що придбання продукції може сприяти виграшу у лотереї;

14) поширення недостовірної інформації про стан ринку або можливість придбати продукцію з метою спонукати споживача придбати продукцію на менш вигідних для нього умовах;

15) заява про проведення конкурсу або розіграшу подарунків без наступного вручення таких подарунків або їх еквівалента;

16) недостовірне твердження про те, що продавець діє не в торговельних, ділових чи професійних інтересах, або представлення продавцем себе як споживача.

Перелік форм підприємницької практики, що вводить в оману, не є вичерпним.

Агресивною вважається підприємницька практика, яка фактично містить елементи примусу, докучання або неналежного впливу та істотно впливає чи може вплинути на свободу вибору або поведінку споживача стосовно придбання продукції.

При встановленні того, чи містить підприємницька практика елементи примусу, докучання або неналежного впливу, до уваги береться:

1) час, характер та повторюваність пропозицій щодо придбання продукції;

2) вживання образливих або загрозливих висловів;

3) використання тяжкої для споживача обставини, про яку продавцю або виконавцю було відомо, для впливу на рішення споживача;

4) встановлення обтяжливих або непропорційних позадоговірних перешкод для здійснення споживачем своїх прав за договором, включаючи положення про право споживача розірвати договір або замінити продукцію чи укласти договір з іншим суб`єктом господарювання;

5) загроза здійснити незаконні або неправомірні дії.

Як агресивні забороняються такі форми підприємницької практики:

1) створення враження, що споживач не може залишити приміщення продавця (виконавця) без укладення договору або здійснення оплати;

2) здійснення тривалих та/або періодичних візитів до житла споживача, незважаючи на вимогу споживача про припинення таких дій або залишення житла;

3) здійснення постійних телефонних, факсимільних, електронних або інших повідомлень без згоди на це споживача;

4) вимога оплати продукції, поставленої продавцем (виконавцем), якщо споживач не давав прямої та недвозначної згоди на її придбання.

Перелік форм агресивної підприємницької практики не є вичерпним.

Правочини, здійснені з використанням нечесної підприємницької практики, є недійсними.

Суб`єкти господарювання, їх працівники несуть відповідальність за нечесну підприємницьку практику згідно із законодавством.

З огляду на викладені правові норми, суд приходить до висновку, що укладені акти між ТОВ Вертикаль Сервіс та ПП Вертикаль-Сервіс не свідчать про порушення відповідачем ПП Вертикаль-Сервіс , як виконавцем послуг, ст. 19 ЗУ Про захист прав споживачів , а тому суд вважає, що відсутні підстави для визнання нікчемності оскаржуваних актів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 1-18, 76-81, 95, 141, 228, 229, 235, 241, 244, 258, 259, 263-265, 268 ЦПК України, ЗУ Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю , ЗУ Про захист прав споживачів , суд -

в и р і ш и в :

В задоволенні позовної заяви ОСОБА_1 до Приватного підприємства Вертикаль-Сервіс , Товариства з обмеженою відповідальністю Вертикаль-Сервіс про захист прав споживачів та застосування наслідків недійсності правочину - відмовити повністю.

Судові витрати компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті провадження чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач - ОСОБА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання - АДРЕСА_4 .

Відповідачі:

- Приватне підприємство Вертикаль-Сервіс , код ЄДРПОУ - 35222393, місцезнаходження - м. Київ, пр. Маяковського, 5-В.

- Товариство з обмеженою відповідальністю Вертикаль-Сервіс , код ЄДРПОУ - 35222393, місцезнаходження - м. Київ, пр. Маяковського, 5-В.

Суддя

Дата ухвалення рішення05.12.2019
Оприлюднено17.04.2020
Номер документу88797685
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів та застосування наслідків недійсності правочину

Судовий реєстр по справі —754/2523/18

Рішення від 05.12.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Рішення від 05.12.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 21.01.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 21.03.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 01.03.2018

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні