Ухвала
від 15.04.2020 по справі 240/9393/19
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

(про відмову у роз`ясненні судового рішення)

15 квітня 2020 року м. Житомир справа № 240/9393/19

категорія 109020100

Житомирський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Чернової Г.В., розглянувши заяву про роз`яснення судового рішення в адміністративній справі за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про визнання протиправною відмову, зобов`язання вчинити дії,

встановив:

Фізична особа-підприємець ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом у якому просила:

- визнати протиправною відмову у погодженні проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 3222487000:04:002:0014 , цільове призначення якої змінюється із земель для ведення особистого селянського господарства на землі для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на території Ходосівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області надану у Висновку про розгляд проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки від 30.05.2019р. № 5477/82-19 Головного управління Держгеокадастру у Житомирський області.

- зобов`язати Головне управління Держгеокадастру у Житомирський області погодити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки з кадастровим номером 3222487000:04:002:0014, цільове призначення якої змінюється із земель для ведення особистого селянського господарства на землі для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд на території Ходосівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області.

Рішенням від 02.01.2020 позов задоволено (набрало законної сили 04.03.2020):

- визнано протиправною відмову у погоджені проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки ФОП ОСОБА_1 , цільове призначення якої (земельної ділянки) змінюється із земель для ведення особистого селянського господарства на землі для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована на території Ходосівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, кадастровий номер 3222487000:04:002:0014, викладеної у висновку Головного управління Держгеокадастру у Житомирський області від 30.05.2019 № 5477/82-19;

- зобов`язано Головне Управління Держгеокадастру у Житомирський області погодити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ФОП ОСОБА_1 , цільове призначення якої (земельної ділянки) змінюється із земель для ведення особистого селянського господарства на землі для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд, яка розташована на території Ходосівської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, кадастровий номер 3222487000:04:002:0014.

До суду надійшла заява Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області про надання роз`яснення порядку виконання рішення суду. В обґрунтування заяви вказано, що враховуючи норми чинного законодавства, погодження проекту землеустрою не належить до повноважень Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області. Крім того, проект який було подано ФОП ОСОБА_1 вже було розглянуто Головним управлінням Держгеокадастру у Житомирській області та надано відповідний висновок про відмову у погодженні вищезазначеного проекту, а тому, відповідно до принципу екстериторіальності, повторно Головне управління Держгеокадастру у Житомирській області вже не може розглядати проект.

Відповідно до ч.3 ст.254 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може розглянути питання роз`яснення судового рішення в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та державного виконавця.

Враховуючи те, що рішення суду винесено в порядку письмового провадження, суд дійшов висновку про можливість розглянути заяву відповідача про роз`яснення рішення суду без повідомлення сторін в порядку письмового провадження.

Частиною п`ятою статті 250 КАС України встановлено, що датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Дослідивши заяву Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, суд дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст.254 КАС України за заявою учасника справи, державного виконавця суд роз`яснює ухвалене ним судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення, шляхом постановлення ухвали.

Відповідно до пункту 19 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України № 7 від 20.05.2013 "Про судове рішення в адміністративній справі" за правовою природою роз`яснення судового рішення є продовженням його ухвалення, а ухвала про роз`яснення є його складовою, тому заява про роз`яснення судового рішення розглядається у тому ж провадженні, в якому було ухвалене судове рішення, про роз`яснення якого ставиться питання. В ухвалі про роз`яснення судового рішення суд викладає більш повно та зрозуміло ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не змінюючи при цьому суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду.

Отже, рішення суду повинно бути зрозумілим. Зрозумілість рішення полягає в тому, що його резолютивна частина не припускає кілька варіантів тлумачення.

Суд відмічає, що необхідність роз`яснення судового рішення може бути зумовлена нечіткістю судового акту за змістом, тобто коли певний судовий акт є неясним та незрозумілим як для осіб, стосовно яких ухвалений такий акт, так і для тих осіб, котрі будуть здійснювати виконання цього судового акту.

Таким чином, роз`яснення судового рішення є за своєю суттю одним із способів усунення його недоліків, але без виправлення та постановлення додаткового рішення цим же судом.

Отже, рішення суду повинно бути зрозумілим. Зрозумілість рішення полягає в тому, що його резолютивна частина не припускає кілька варіантів тлумачення.

Підставою для роз`яснення судового рішення як засобу усунення недоліків ухваленого судового акта є його неясність, невизначеність. Фактично роз`ясненням рішення є зміна форми його викладення таким чином, щоб ті частини судового акта, які викликають труднощі для розуміння, були висвітлені ясніше та зрозуміліше. При цьому суд, роз`яснюючи рішення, не вправі вносити будь-які зміни в існуюче рішення.

Суд зазначає, що аргументи викладені заявником (відповідачем) у заяві про роз`яснення судового рішення зводяться до його незгоди з прийнятим судом рішенням по суті позову, а також із мотивацією рішення суду.

Водночас, незгода учасника справи із правильністю, повнотою дослідження доказів і встановленням обставин у справі, застосування норм права судом у його рішенні, є підставою для апеляційного оскарження такого рішення.

Враховуючи вищевикладене, мотивувальна та резолютивна частини рішення Житомирського окружного адміністративного суду від 02.01.2020 є зрозумілими та додаткового роз`яснення не потребують, а тому викладені заявником підстави для роз`яснення рішення суду є безпідставними.

Керуючись статтями 243, 248, 254 Кодексу адміністративного судочинства України,

ухвалив:

Відмовити Головному управлінню Держгеокадастру у Житомирській області у задоволенні заяви про роз`яснення рішення суду від 02.01.2020.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та може бути оскаржена до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням приписів пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Г.В. Чернова

Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено19.04.2020
Номер документу88823572
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною відмову, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —240/9393/19

Постанова від 08.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 07.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 14.09.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 05.08.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 15.06.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Кузьмишин В.М.

Ухвала від 04.05.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 15.04.2020

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Чернова Ганна Валеріївна

Ухвала від 08.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Чиркін С.М.

Ухвала від 04.03.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

Ухвала від 13.02.2020

Адміністративне

Сьомий апеляційний адміністративний суд

Матохнюк Д.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні