Рішення
від 17.04.2020 по справі 482/493/20
НОВООДЕСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

17.04.2020

Справа № 482/493/20

Номер провадження 2/482/321/2020

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

17 квітня 2020року м. Нова Одеса

Новоодеський районний суд Миколаївської області у складі головуючого - судді Баранкевич В.О., за участю секретаря Шведової Я.О., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Нова Одеса справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Новоодеського районного нотаріального округу Миколаївської області Філіпенко Денис Вадимович про визначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

23 березня 2020року позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Новоодеського районного нотаріального округу Миколаївської області Філіпенко Денис Вадимович про визначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Севастополь.

У позовній заяві позивач посилається на те, що відповідно до заповіту складеного 17 вересня 2015 року в м. Нова Одеса Миколаївської області, ОСОБА_3 заповів позивачу дві земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площе 4,8381 га. кадастровий номер 4824884600:03:000:0001 та площею 4,8748 га кадастровий номер 4824884600:06:000:0006.

Відповідач по справі ОСОБА_2 є рідною донькою спадкодавця ОСОБА_3 .

Коли позивач звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину і роз`яснено, що він пропустив встановлений законом шестимісячний строк, а відтак за наявності поважних причин пропуску строку він може звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач вказує, що він пропустив строк з поважних причин, оскільки звернувся до нотаріуса після того як йому стало відомо про смерть ОСОБА_3 і отримання свідоцтва про смерть спадкодавця .

Спадкодавець помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Севастополь про що позивачу стало відомо лише у грудні 2019 року зі слів жителів села.

Достеменно пересвідчитися у смерті спадкодавця він не міг, оскільки ніякого зв`язку з м. Севастополем у нього не було через окупацію Криму. Отримати свідоцтво про смерть спадкодавця він не міг так як не знав де була зареєстрована його смерть. Такі відомості на території підконтрольній Україні були відсутні.

Єдине що було відомо позивачу це те, що спадкодавець проживав в м. Севастополі.

Пізніше позивач дізнався, що Печерським судом м. Київ встановлений факт смерті ОСОБА_3 на тимчасово окуповані території України.

Лише 11 березня 2020 року позивач отримав у Новоодеському районному відділі ДРАЦС Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції свідоцтво про смерть спадкодавця ОСОБА_3 .

Посилаючись на вищевикладене позивач просив визначити йому додатковий строк достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Позивач у судове засідання не з`явився, але його представник надав до суду заяву в якій просив справу розглядати без їх участі та просив позов задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, але надала до суду заяву, в якій вказала, що позов визнає та просить справу розглядати без її участі.

Дослідивши матеріали справи суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Новоодеського районного нотаріального округу Миколаївської області Філіпенко Денис Вадимович про визначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини підлягає задоволенню з наступних підстав.

Так з матеріалів справи видно, що ІНФОРМАЦІЯ_2 у м. Севастополь помер ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується рішенням Печерського районного суду Миколаївської області у справі №757/55034/18 від 11 грудня 2019року.

Після його смерті відкрилася спадщина на належне йому майно.

Відповідно до заповіту складеного 17 вересня 2015 року в м. Нова Одеса Миколаївської області, ОСОБА_3 заповів позивачу дві земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площе 4,8381 га. кадастровий номер 4824884600:03:000:0001 та площею 4,8748 га кадастровий номер 4824884600:06:000:0006.

У встановлений законом шестимісячний строк ОСОБА_1 не звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, оскільки у нього не було достовірної інформації про смерть спадкодавця зв`язок із яким обірвався.

Згідно ч.3. ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини на думку суду є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Враховуючи ті обставини, що позивач у грудні 2019року випадково дізнався про смерть ОСОБА_3 , офіційну та достовірну інформацію про смерть ОСОБА_3 він отримав лише 11.03.2020року отримавши свідоцтво про смерть, суд приходить до висновку про наявність підстав, для визнання строку на звернення із заявою про прийняття спадщини пропущеним з поважних причин.

Зважаючи на вищевикладене суд вважає, що встановлений ст.1270 ЦК України шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач пропустив з поважних причин, тому відповідно до ч.3 ст.1272 ЦК України позов слід задовольнити та визначити додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

На думку суду строк тривалість 2 місяці є достатнім для подання позивачем заяви про прийняття спадщини.

Керуючись ст. 7, 10, 89, 158, 258, 259, 263-265 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог приватний нотаріус Новоодеського районного нотаріального округу Миколаївської області Філіпенко Денис Вадимович про визначення додаткового строку для подання заяви прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_1 , додатковий строк тривалістю 2 (два) місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 у м.Севастополь.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційна скарга подається до Миколаївського апеляційного суду через Новоодеський районний суд Миколаївської області.

Відповідно до п.3 розділу XII "Прикінцевих положень" ЦПК України строк апеляційного оскарження продовжується на строк дії карантину встановленого КМУ пов`язаного із запобіганням поширенню короновірусної хвороби (COVID-19).

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий суддя: В.О.Баранкевич

СудНовоодеський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення17.04.2020
Оприлюднено19.04.2020
Номер документу88826254
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —482/493/20

Рішення від 17.04.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Новоодеський районний суд Миколаївської області

Баранкевич В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні