Ухвала
від 17.04.2020 по справі 904/1473/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

17.04.2020 м. ДніпроСправа № 904/1473/20

За позовом Приватного підприємства "Аграрне Золото України", м. Дніпро

до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агромайстер", с. Калинівка, Солонянський район, Дніпропетровська область

про стягнення безпідставно одержаних коштів в розмірі 169 999,93 грн.

Суддя Назаренко Н.Г.

Без участі представників сторін.

СУТЬ СПОРУ:

Приватне підприємство "Аграрне Золото України" звернулось до Господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агромайстер" про стягнення безпідставно одержаних коштів в розмірі 169 999,93 грн.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 17.03.2020 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

01.04.2020 відповідач подав до суду заяву з запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження.

Також, 01.04.2020 відповідачем було подано клопотання, в якому відповідач просив суд надати можливість ознайомитись з матеріалами справи та зробити з них необхідні фотокопії, шляхом направлення сканованих копій матеріалів справи на електронні адреси відповідача: valeria.nugaieva@gmail.com та agromaster2018@ukr.net.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 02.04.2020 відмовлено відповідачу в задоволенні заяви з запереченнями проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження. Задоволено клопотання Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агромайстер" про дистанційне ознайомлення з матеріалами справи та направлено скановані копії матеріалів справи на електронні адреси відповідача: valeria.nugaieva@gmail.com та agromaster2018@ukr.net.

15.04.2020 відповідач подав до суду клопотання, в якому просив суд продовжити строк підготовчого провадження та строк розгляду справи, застосувавши ч.1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. також відповідач просив суд надати відповідачу додатковий строк для подачі відзиву на позов у справі №904/1743/20 до завершення карантину на території України.

Розглянувши клопотання Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агромайстер", в частині вимог про продовження строку підготовчого провадження, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку:

1) наказного провадження;

2) позовного провадження (загального або спрощеного).

У відповідності до ч. 3 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно ч.1 ст.247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Відповідно до п.1 ч.5 ст. 12 ГПК України для цілей цього Кодексу малозначними справами є, в тому числі, справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У статті 248 ГПК України визначено, що суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно до ч. 1 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Ухвалою суду від 17.03.2020 відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження без виклику (повідомлення) учасників за наявними в матеріалах справи документами.

Відповідно до ч.ч. 1, 2, 3 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі. Розгляд справи по суті в порядку спрощеного провадження починається з відкриття першого судового засідання або через тридцять днів з дня відкриття провадження у справі, якщо судове засідання не проводиться. Якщо для розгляду справи у порядку спрощеного позовного провадження відповідно до цього Кодексу судове засідання не проводиться, процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Підготовче засідання при розгляді справи у порядку спрощеного провадження не проводиться.

На підставі викладеного та враховуючи, що у даній справі підготовче провадження не проводиться, оскільки справа №904/1473/20 розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, суд не вбачає підстав для продовження строку підготовчого провадження у даній справі.

Стосовно клопотання відповідача в частині вимог про надання відповідачу додаткового строку для подачі відзиву на позов у справі №904/1473/20 до завершення карантину на території України, суд зазначає наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами та доповненнями), установлено з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року на усій території України карантин.

У рішенні Ради національної безпеки і оборони України від 13.03.2020 "Про невідкладні заходи щодо забезпечення національної безпеки в умовах спалаху гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", введеному в дію Указом Президента України від 13.03.2020 № 87, констатовано, що епідемічна ситуація в Україні у зв`язку з поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, набула надзвичайно загрозливого характеру.

Окрім того, Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 17.03.2020 № 530-ІХ, серед інших заходів передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення карантину, правил та норм, встановлених для запобігання епідемічним та іншим інфекційним захворюванням і боротьби з ними.

Також слід зазначити, що Рада суддів України звернулась до громадян, які є учасниками судових процесів, з проханням утриматися від участі у судових засіданнях, якщо слухання не передбачають обов`язкової присутності учасників сторін. Водночас Рада суддів України просить громадян утриматися від відвідин суду, якщо у них є ознаки будь-якого вірусного захворювання (заява Голови Ради суддів України щодо карантинних заходів від 11.03.2020).

Листом від 16.03.2020, адресованим Верховному Суду, Вищому антикорупційному суду, місцевим та апеляційним судам, Рада суддів України рекомендувала встановити особливий режим роботи судів України, зокрема, роз`яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв`язку із карантинними заходами та по можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, в порядку письмового провадження.

Людина, її життя і здоров`я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю (стаття 3 Конституції України).

Cтаття 27 Конституції України передбачає, що обов`язок держави - захищати життя людини.

При цьому, відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), розділ Х "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України доповнено пунктом 4 такого змісту: " 4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

А тому, для забезпечення процесуальних прав всіх учасників судового процесу, під час дії карантинних заходів та з метою попередження виникнення та запобігання поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19 та для надання відповідачу часу для підготовки відзиву на позов, господарський суд вирішив клопотання Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агромайстер" задовольнити та надати відповідачу додатковий строк для подачі відзиву на позов у справі №904/1473/20 до завершення карантину на території України.

На підставі викладеного, суд задовольняє клопотання відповідача частково.

Керуючись ст.ст. 232-235, 247, 250, Господарського процесуального кодексу України, п. 4 розділ Х "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "Агромайстер" задовольнити частково.

2. Надати відповідачу додатковий строк для подачі відзиву на позов у справі №904/1473/20 до завершення карантину на території України.

3. Відмовити у задоволенні клопотання відповідача в частині вимог про продовження строку підготовчого провадження у даній справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання - 17.04.2020 та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформацію про дату та час розгляду справи можна отримати за електронною адресою суду: http://dp.arbitr.gov.ua/sud5005/spisok/csz\

Суддя Н.Г. Назаренко

Дата ухвалення рішення17.04.2020
Оприлюднено21.04.2020
Номер документу88830139
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення безпідставно одержаних коштів в розмірі 169 999,93 грн.

Судовий реєстр по справі —904/1473/20

Судовий наказ від 09.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Постанова від 03.11.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Ухвала від 07.09.2020

Господарське

Центральний апеляційний господарський суд

Вечірко Ігор Олександрович

Рішення від 07.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 17.04.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 02.04.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

Ухвала від 17.03.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Назаренко Наталія Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні