Ухвала
від 21.04.2020 по справі 200/2368/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

21 квітня 2020 р. Справа №200/2368/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді - Ушенка С.В., розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області (ЄДРПОУ 38652962; Донецька обл., м. Маріуполь, вул. Митрополитська, буд. 175) до Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Іскорка Авдіївської міської ради (ЄДРПОУ 26320050; 86060, Донецька обл., м. Авдіївка, 9-й квартал, буд. 29) про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи об`єкту,-

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Іскорка Авдіївської міської ради про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи об`єкту.

08.04.2020 через відділ діловодства та документообігу Донецького окружного адміністративного суду від представника відповідача надійшло клопотання про залучення Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області до участі у справі в якості другого відповідача.

Клопотання обґрунтоване тим, що відповідно до договору оренди нежитлового приміщення № 9 від 31.01.2020, укладеного між Центром комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Іскорка Авдіївської міської ради та Відділом освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області, частина будівлі, яка розташована за адресою: 9-й квартал, буд. 29, м. Авдіївка, є комунальною власністю та перебуває в оперативному управлінні Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області.

Розглянувши матеріали адміністративної справи, клопотання представника відповідача про залучення другого відповідача, суд приходить до висновку, що воно задоволенню не підлягає з наступних підстав.

Питання заміни неналежної сторони у справі врегульовані приписами ст. 48 КАС України, відповідно до частини третьої якої визначено, що якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи.

Разом з тим, як вбачається з матеріалів справи, посвідчення на проведення заходу державного нагляду (контролю) № 16 видане саме на проведення позапланової перевірки Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Іскорка Авдіївської міської ради, позовні вимоги пред`явлені до зазначеного суб`єкта, який є належним відповідачем у справі.

Частиною першою статті 4 Закону України № 877-V від 05.04.2007 Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності визначено, що державний нагляд (контроль) здійснюється за місцем провадження господарської діяльності суб`єкта господарювання або його відокремлених підрозділів, або у приміщенні органу державного нагляду (контролю) у випадках, передбачених законом.

Таким чином, суд вважає за необхідне роз`яснити відповідачеві, що здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності провадиться відповідними органами саме щодо суб`єкта господарювання, незалежно від того, якими майновими правами користується суб`єкт господарювання щодо об`єкту, на якому проходила перевірка.

Крім того, відповідно до витягу з Єдиного державного реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідач є самостійною юридичною особою.

Разом з тим, як вбачається з доданого до клопотання про залучення другого відповідача договору оренди нежитлового приміщення № 9 від 31.01.2019, орендодавцем приміщення, яке розташоване за адресою: Донецька область, м. Авдіївка, 9-й квартал, буд. 29, є Відділ освіти військово-цивільної адміністрації м. Авдіївка Донецької області. Будівля, в якій знаходиться орендоване приміщення, перебуває в оперативному управління Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області та є комунальною власністю.

Саме на орендодавця вищезазначеним договором покладено обов`язки щодо утримання у належному стані систем протипожежного захисту, електромереж, а також розміщення у приміщеннях систем пожежогасіння тощо.

Таким чином, суд приходить до висновку, що рішення в даній адміністративній справі в подальшому може вплинути на права та обов`язки Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 КАС України, якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 КАС України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З урахуванням вищевикладеного, суд приходить до висновку про необхідність залучення Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Керуючись ст.ст. 48, 49, 241, 242, 248, 256, 295 КАС України, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотання Центру комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю Іскорка Авдіївської міської ради про залучення другого відповідача до участі у справі №200/2368/20-а - відмовити.

Залучити Відділ освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області (ЄДРПОУ 40866559; 86060, Донецька обл., місто Авдіївка, вул. Корольова, будинок 2) до участі в адміністративній справі № 200/2368/20-а в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача.

Направити Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області копії позовної заяви та всіх доданих до неї документів.

Запропонувати Відділу освіти військово-цивільної адміністрації міста Авдіївка Донецької області в п`ятнадцятиденний строк з дня отримання ухвали подати до суду пояснення щодо позову. До пояснень додаються докази, які підтверджують обставини, на яких вони ґрунтуються, та документи, що підтверджують надіслання (надання) пояснень і доданих до них доказів іншим учасникам справи.

Роз`яснити сторонам у справі про можливість надання відповіді на пояснення третьої особи завчасно до початку розгляду справи по суті.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет http://court.gov.ua/fair/sud0570.

Роз`яснити сторонам, що під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 Кодексу адміністративного судочинства України, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред`явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину. Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Ушенко

Дата ухвалення рішення21.04.2020
Оприлюднено22.04.2020
Номер документу88837383
СудочинствоАдміністративне
Сутьзастосування заходів реагування у вигляді повного зупинення роботи об`єкту

Судовий реєстр по справі —200/2368/20-а

Рішення від 27.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

Ухвала від 26.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

Ухвала від 21.04.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

Ухвала від 24.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

Ухвала від 06.03.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні