Рішення
від 22.04.2020 по справі 724/123/20
ХОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 724/123/20 Провадження № 2/724/130/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 квітня 2020 року Хотинський районний суд Чернівецької області в складі:

головуючого судді: Гураль Л.Л.

секретаря судового засідання: Татарчук Л.А.

розглянувши в підготовчому судовому засіданні в порядку загального провадження в місті Хотин Чернівецької області справу за позовом ОСОБА_1 до Територіальної громади с. Шилівці в особі Шиловецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Хотинського районного нотаріального округу Чернівецької області Масловська Ірина Юріївна про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на житловий будинок, -

ВСТАНОВИВ:

20 січня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернулася до Хотинського районного суду Чернівецької області з позовною заявою до Територіальної громади с. Шилівці в особі Шиловецької сільської ради Хотинського району Чернівецької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Хотинського районного нотаріального округу Чернівецької області Масловська Ірина Юріївна про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на житловий будинок.

В обґрунтування позову зазначає, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер гр. ОСОБА_2 , який постійно проживав у АДРЕСА_1 .

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається із житлового будинку та належних до нього господарських будівель і споруд, що розташовані по АДРЕСА_1 .

Вказує, що вона являється сестрою померлого та спадкоємцем за законом та після смерті ОСОБА_2 , в установлений законом строк прийняла спадщину та звернулася до органів нотаріату із заявою про прийняття спадщини, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки відсутній правовстановлюючий документ на нерухоме майно та не підтверджено родинні стосунки.

Так, у свідоцтві про смерть її покійний брат значиться як ОСОБА_2 , а вона у свідоцтві про народження записана на російській мові як ОСОБА_3 . Зазначає, що різниця у написанні прізвища її батька у одну літеру є наслідком довільного перекладу його прізвища з російської на українську мову.

Їхні родинні відносини підтверджуються її свідоцтвом про народження, свідоцтвом про одруження, її паспортом та пенсійним посвідченням, а також свідоцтвом про смерть ОСОБА_2 та довідкою виконкому Шиловецької сільської ради.

Зазначає, що встановлення факту родинних відносин, а саме те, що вона є сестрою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 необхідно для оформлення спадщини.

Підтримуючи вищевикладене, просить задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Позивач ОСОБА_1 у підготовче судове засідання не зґявилася, проте від її представника ОСОБА_4 на адресу суд надійшла заява, в якій він просить слухати справу в його відсутності, позовні вимоги підтримує повністю.

Відповідач - представник Шиловецької сільської ради, ОСОБА_5 в підготовче судове засідання не зґявилася, проте надала суду заяву, в якій просить слухати справу у відсутності представника сільської ради, позов визнає в повній мірі. При цьому, не заперечує щодо встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на житловий будинок за ОСОБА_1 .

Третя особа - приватний нотаріус Хотинського районного нотаріального округу Чернівецької області Масловська І.Ю. у підготовче судове засідання не зґявилася, хоча належним чином була повідомлена про час та місце слухання, своїх пояснень щодо позову не надала.

Свідки ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в своїх письмових поясненнях, будучи попередженими відповідно до ст.ст. 384, 385 КК України про дачу завідомо неправдивих показів, підтвердили факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сестрою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 206 ЦПК України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

Частиною 3 ст. 200 ЦПК України визначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову (ч.4 ст.206 ЦПК України).

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Вивчивши та дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

У відповідності до ст. 315 ч. 2 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.1 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В силу п.11 ч.1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі смерті власника.

Виходячи зі змісту ст.392 ЦК України право власності встановлюється в судовому порядку, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Згідно зі ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Відповідно до ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до статті 1 Першого протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожна фізична або юридична особа має право мирно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 , факт смерті якої підтверджується копією свідоцтва про смерть, серії НОМЕР_1 від 10 червня 2019 року (а.с.7).

Відповідно до довідки виконкому Шиловецької сільської ради № 39 від 13.01.2020 року, покійний ОСОБА_2 постійно проживав і був прописаний в АДРЕСА_1 починаючи із 1937 року по день смерті (а.с. 16).

Так, після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на спадкове майно, що розташоване по АДРЕСА_1 , яке складається із: житловий будинок літ. А, загальною площею 70,5 кв.м., в т.ч. житлова 39,6 кв.м.; підвал літ. Пд; вхід у підвал літ. ВхПд; прибудова літ. а; тераса літ. а1; ганок літ. а2; ганок літ. а3; замощення літ. І; кухня-сарай літ. Б; сарай літ. В; сарай літ. Г; ганок літ. г; вбиральня літ. Д; ворота літ. № 1; огорожа літ. № 2; криниця літ. № 3, загальною вартістю 68936 (шістдесят вісім тисяч дев`ятсот тридцять шість) гривень, що підтверджується довідкою про технічний стан нерухомого майна № 01 від 13.01.2020 року (а.с. 19).

Також судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 не може оформити право власності на вищевказане спадкове майно за законом після смерті свого брата ОСОБА_2 у звґязку із відсутністю можливості встановлення родинних стосунків, так як вчинення таких нотаріальних дій суперечить п.п. 4.2, 4.14, п. 4 гл. 10 розд. 2 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 922-02-14-212/2019 від 24 грудня 2019 року, виданою приватним нотаріусом Хотинського районного нотаріального округу Чернівецької області Масловської І.Ю. (а.с. 10).

В свідоцтві про народження серії НОМЕР_2 , батьками ОСОБА_8 значаться ОСОБА_9 та ОСОБА_10 (а.с. 8).

Згідно свідоцтва про одруження серії НОМЕР_3 , ОСОБА_8 зареєструвала свій шлюб із ОСОБА_11 . Після реєстрації одруження ОСОБА_8 присвоєно прізвище ОСОБА_12 (а.с. 8).

Відповідно до довідки виконкому Шиловецької сільської ради Хотинського району № 1806 від 23.12.2019 року вбачається, що дійсно ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є однією і тією ж особою. Дошлюбне прізвище ОСОБА_13 (а.с. 11).

Також, із архівної довідки № 1/991 від 16.03.2020 року вбачається, що в документах архівного фонду Книги актів цивільного стану (метричної книги) нинішньої Чернівецької області в книзі реєстрації актів про народження громадян с. Бочківці, Хотинського району є відомості про те, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Шилівці народилася ОСОБА_14 , донька ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , актовий запис № 69 від 02.05.1942 року.

Крім того, згідно архівної довідки № 1/992 від 16.03.2020 року, в документах архівного фонду Книги актів цивільного стану (метричної книги) нинішньої Чернівецької області в книзі реєстрації актів про народження громадян с. Бочківці, Хотинського району є відомості про те, що ІНФОРМАЦІЯ_4 в с. Шилівці народився ОСОБА_17 , син ОСОБА_15 та ОСОБА_16 , актовий запис № 41 від 19.02.1937 року.

Враховуючи зазначене вище - факт, про встановлення якого просить позивач, має для неї юридичне значення, оскільки надає змогу оформити спадщину за законом і встановити його в позасудовому порядку не має можливості.

Із довідки виконкому Шиловецької сільської ради № 42 від 13.01.2020 року вбачається, що згідно погосподарської книги, житловий будинок померлого ОСОБА_2 знаходиться за адресою АДРЕСА_1 (а.с. 12).

При цьому, згідно довідки виконкому Шиловецької сільської ради № 37 від 13.01.2020 року, господарство ОСОБА_2 станом на 14 квітня 1991 року відносилося до категорії колгоспних дворів, він один був зареєстрований та проживав у даному будинку (а.с. 13).

Відповідно до довідки виконкому Шиловецької сільської ради № 38 від 13.01.2020 року, земельна ділянка на якій розташований житловий будинок із належними до нього будівлями та спорудами, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 перебував у користуванні покійного ОСОБА_2 . Сільська рада не заперечує передати дану земельну ділянку у користування спадкоємцю після прийняття спадщини (а.с. 14).

Згідно довідки виконкому Шиловецької сільської ради № 40 від 13.01.2020 року вбачається, що житловий будинок з належними до нього будівлями та спорудами, що знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 і які за життя належали померлому ОСОБА_2 під арештом та забороною не перебувають (а.с. 15).

Судом встановлено, що станом на 24.12.2019р. правовстановлюючі документи на будинок до спадкової справи не залучалися.

Згідно висновку № 09 експертного будівельно-технічного дослідження від 10 січня 2020 року, будівництво житлового будинку літ. А із господарськими будівлями та спорудами, які розташовані в будинковолодінні по АДРЕСА_1 проведено з дотриманням державних будівельних, протипожежних, санітарних норм і подальша їх експлуатація за призначенням можлива (а.с. 21-22).

Відповідно до висновку оцінювача про вартість майна № НОМЕР_4 - житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , його вартість складає 68936 (шістдесят вісім тисяч дев`ятсот тридцять шість) гривень (а.с. 20).

Також, житловий будинок та належні до нього господарські будівлі та споруди, що знаходяться по АДРЕСА_1 закінчені будівництвом до 05 серпня 1992 року, що підтверджується довідкою про технічний стан нерухомого майна, виданою ФОП ОСОБА_18 (а.с. 19).

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 328, 346, 392, 1217, 1223, 1268, 1270 ЦК України, керуючись ст.ст. 12, 76-81, 200, 206, 247, 258, 259, 263- 265, 315 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 , жительки с. Шилівці, Хотинського району, Чернівецької області, паспорт серії НОМЕР_5 , ІПН № НОМЕР_6 до Територіальної громади с. Шилівці в особі Шиловецької сільської ради, вул. Миру, 53, с. Шилівці, Хотинського району, Чернівецької області, ідентифікаційний код 02165509, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - приватний нотаріус Хотинського районного нотаріального округу Чернівецької області Масловська Ірина Юріївна, вул . Незалежності, буд. 56а, м. Хотин, Чернівецької області про встановлення факту родинних відносин та визнання права власності на житловий будинок - задовольнити.

Встановити юридичний факт, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 є сестрою ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Шилівці, Хотинського району, Чернівецької області.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 право власності в порядку спадкування за законом на житловий будинок з належними до нього господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по АДРЕСА_1 , яке складається із: житловий будинок літ. А, загальною площею 70,5 кв.м., в т.ч. житлова 39,6 кв.м.; підвал літ. Пд; вхід у підвал літ. ВхПд; прибудова літ. а; тераса літ. а1; ганок літ. а2; ганок літ. а3; замощення літ. І; кухня-сарай літ. Б; сарай літ. В; сарай літ. Г; ганок літ. г; вбиральня літ. Д; ворота літ. № 1; огорожа літ. № 2; криниця літ. № 3, загальною вартістю 68936 (шістдесят вісім тисяч дев`ятсот тридцять шість) гривень, що належали брату ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Чернівецького апеляційного суду, а у разі розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 22 квітня 2020 року.

Суддя: Л. Л. Гураль

СудХотинський районний суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення22.04.2020
Оприлюднено23.04.2020
Номер документу88880074
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —724/123/20

Рішення від 22.04.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 20.03.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 04.03.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Хотинський районний суд Чернівецької області

Гураль Л. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні