Рішення
від 23.04.2020 по справі 640/952/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2020 року м. Київ № 640/952/20

Суддя Окружного адміністративного суду міста Києва Огурцов О.П., розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін адміністративну справу

за позовомТовариства з обмеженою відповідальністю "Антак Інвест" до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) провизнання протиправними та скасування дій та рішення, зобов`язання вчинити дії

В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Антак Інвест" звернулось до Окружного адміністративного суду міста Києва з адміністративним позовом до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), в якому просить:

- визнати протиправними дії та скасувати наказ від 30.09.2019 № 1226 щодо відмови у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва";

- зобов`язати відповідача видати позивачу "Містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва".

Ухвалою від 22.01.2020 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, ухвалено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що відповідачем листом затвердженим наказом від 30.09.2019 № 1226 протиправно відмовлено позивачу у наданні містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва, оскільки згідно з рішенням Київської міської ради від 23.12.2004 № 1025/2435 Про продаж земельної ділянки площею 0,1544 га за 871388,00 грн. Товариству з обмеженою відповідальністю ЮКОН для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції на перетині вулиць Симиренка та Сім`ї Сосніних у Святошинському районі м. Києва та Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 17.09.2019 НВ-0003753142019 цільове призначенням земельної ділянки 8000000000:75:113:0001 - Роздрібної торгівлі та комерційних послуг та вид використання - для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції .

Відповідачем відзиву на позовну заяву суду надано не було.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, судом встановлено наступне.

23.12.2004 Київською міською радою прийнято рішення від №1025/2435 Про продаж земельної ділянки площею 0,1544 га за 871388,00 грн. Товариству з обмеженою відповідальністю ЮКОН для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції на перетині вулиць Симиренка та Сім`ї Сосніних у Святошинському районі м. Києва , яка перебуває в оренді у Товариства з обмеженою відповідальністю ЮКОН згідно з договором оренди земельної ділянки від 04.06.2004 № 75-6-00115.

20.12.2006 між Товариством з обмеженою відповідальністю ЮКОН та Спільним Українсько-Німецьким Товариством з обмеженою відповідальністю КЕРШЕР укладено договір купівлі-продажу № 2917 на підставі якого останній набув право власності на земельну ділянку площею 0,1544га розташовану на перетині вулиць Симиренкя та Сім`ї Сосніних у Святошинському районі міста Києва, кадастровий номер 8000000000:75:113:0001 та йому було видано Державний Акт на право власності на земельну ділянку від 17.04.2007.

03.07.2019 між Спільним Українсько-Німецьким Товариством з обмеженою відповідальністю КЕРШЕР та Товариством з обмеженою відповідальністю "Антак Інвест" укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки, зареєстрований в реєстрі за № 1355 та посвідчений приватним нотаріусом про що здійснено відповідний запис в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності № 32229848 від 03.07.2019.

Відповідно до вказаного договору Товариство з обмеженою відповідальністю "Антак Інвест" набуло право власності на земельну ділянку площею 0,1544 га розташовану на перетині вулиць Симиренка та Сім`ї Сосніних у Святошинському районі міста Києва, кадастровий номер 8000000000:75:113:0001 з цільовим призначенням - роздрібної торгівлі та комерційних послуг.

23.09.2019 Товариство з обмеженою відповідальністю "Антак Інвест" через ЦНАП звернулося до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської адміністрації) із заявою про видачу містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва ''Будівництво нежитлової будівлі автопослуг торгівельними приміщеннями на перетині вул. Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва".

Відповідно до опису документів, що надані до ЦНАП, до зазначеної заяви було додано наступні документи: копію договору купівлі - продажу земельної ділянки, копію Витягу з ДДРП, викопіювання з топографо - геодезичного плану М 1: 2000, Витяг з державного земельного кадастру, виписку з ЄДРПОУ.

Листом від 24.09.2019 № 21007/0/7-1-19 затвердженим наказом Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської адміністрації) від 30.09.2019 № 1226 Товариству з обмеженою відповідальністю "Антак Інвест" повідомлено про те, що Департамент містобудування та архітектура виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) відповідно до пункту 3 частини четвертої статті 29 Закону України Про регулювання містобудівної діяльності відмовляє у наданні містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва - нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вул. Сім`ї Сосніних та вул. Симиренка у Святошинському районі, у зв`язку з невідповідністю намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні, оскільки відповідно до Генерального плану міста Кисті та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року, затвердженого рішенням Київської міської ради від 28.03.2002 № 370/1804, земельна ділянка за функціональним призначенням відноситься до території захисної зелені та території вулиць та доріг.

Позивач вважаючи протиправною відмови у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва" звернувся з відповідним позовом до суду.

Оцінивши докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об`єктивному дослідженні, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до статті 26 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" забудова територій здійснюється шляхом розміщення об`єктів будівництва. Суб`єкти містобудування зобов`язані додержуватися містобудівних умов та обмежень під час проектування і будівництва об`єктів. Виконавчий орган сільської, селищної, міської ради вживає заходів щодо організації комплексної забудови територій відповідно до вимог цього Закону. Право на забудову земельної ділянки реалізується її власником або користувачем за умови використання земельної ділянки відповідно до вимог містобудівної документації. Проектування та будівництво об`єктів здійснюється власниками або користувачами земельних ділянок у такому порядку: отримання замовником або проектувальником вихідних даних; розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених статтею 31 цього Закону, її експертизи; затвердження проектної документації; виконання підготовчих та будівельних робіт; прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів; реєстрація права власності на об`єкт містобудування.

Пунктом 1 частини першої статті 29 вказаного Закону встановлено, що основними складовими вихідних даних, зокрема, є містобудівні умови та обмеження.

Згідно з частиною другою статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" фізична або юридична особа, яка подала виконавчому органові сільської, селищної, міської ради або у разі розміщення земельної ділянки за межами населених пунктів - районній державній адміністрації заяву про намір щодо забудови земельної ділянки, що перебуває у власності або користуванні такої особи, повинна одержати містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва.

Частиною третьою статті 29 вказаного Закону встановлено, що містобудівні умови та обмеження надаються відповідними уповноваженими органами містобудування та архітектури на підставі містобудівної документації на місцевому рівні на безоплатній основі за заявою замовника, до якої додаються: копія документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою, або копія договору суперфіцію; копія документа, що посвідчує право власності на об`єкт нерухомого майна, розташований на земельній ділянці, або згода його власника, засвідчена в установленому законодавством порядку (у разі здійснення реконструкції або реставрації); викопіювання з топографо-геодезичного плану М 1:2000; витяг із Державного земельного кадастру. Для отримання містобудівних умов та обмежень до заяви замовник також додає містобудівний розрахунок, що визначає інвестиційні наміри замовника, який складається у довільній формі з доступною та стислою інформацією про основні параметри об`єкта будівництва. Цей перелік документів для надання містобудівних умов та обмежень є вичерпним. Витяг з містобудівного кадастру для формування містобудівних умов та обмежень до документів замовника додає служба містобудівного кадастру (у разі її утворення).

Згідно з частиною четвертою статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" підставами для відмови у наданні містобудівних умов та обмежень є: неподання визначених частиною третьою цієї статті документів, необхідних для прийняття рішення про надання містобудівних умов та обмежень; виявлення недостовірних відомостей у документах, що посвідчують право власності чи користування земельною ділянкою, або у документах, що посвідчують право власності на об`єкт нерухомого майна, розташований на земельній ділянці; невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні. Відмова у наданні містобудівних умов та обмежень здійснюється шляхом направлення листа з обґрунтуванням підстав такої відмови відповідним уповноваженим органом містобудування та архітектури у строк, що не перевищує встановлений строк їх надання.

Частиною шостою статті 29 вказаного Закону встановлено, що надання містобудівних умов та обмежень або прийняття рішення про відмову в їх наданні здійснюється відповідним уповноваженим органом містобудування та архітектури протягом 10 робочих днів з дня реєстрації заяви, затверджується наказом такого органу.

У листі від 24.09.2019 № 21007/0/7-1-19 єдиною підставою для відмови позивачу у видачі містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва - нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетіні вул. Сім`ї Сосніних та вул. Симиренка у Святошинському районі вказано невідповідність намірів забудови вимогам містобудівної документації на місцевому рівні, оскільки відповідно до Генерального плану міста Кисті та проекту планування його приміської зони на період до 2020 року, затвердженого рішенням Київської міської ради від 28.03.2002 № 370/1804, земельна ділянка за функціональним призначенням відноситься до території захисної зелені та території вулиць та доріг.

Частиною першою статті 15 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" встановлено, що до Державного земельного кадастру включаються такі відомості про земельні ділянки: цільове призначення (категорія земель, вид використання земельної ділянки в межах певної категорії земель); відомості про обмеження у використанні земельних ділянок.

Статтею 20 Закону України "Про Державний земельний кадастр" встановлено, що відомості Державного земельного кадастру є офіційними. Внесення до Державного земельного кадастру передбачених цим Законом відомостей про об`єкти Державного земельного кадастру є обов`язковим.

Відповідно до абзацу 2 частини другої статті 24 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" забудова земельної ділянки здійснюється в межах її цільового призначення, встановленого відповідно до законодавства.

Абзацом другим частини першої статті 16 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" встановлено, що містобудівна документація на місцевому рівні розробляється з урахуванням даних державного земельного кадастру на актуалізованій картографічній основі в цифровій формі як просторово орієнтована інформація в державній системі координат на паперових і електронних носіях.

Відповідно до Витягу з Державного земельного кадастру про земельну ділянку від 17.09.2019 НВ-0003753142019 цільове призначенням земельної ділянки розташованої на перетині вулиць Симиренка та Сім`ї Сосніних у Святошинському районі міста Києва, площею 543,71 га, кадастровий номер - 8000000000:75:113:0001 - Роздрібної торгівлі та комерційних послуг та вид використання - для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції .

Таким чином, посилання відповідача у листі від 24.09.2019 № 21007/0/7-1-19 на те, що земельна ділянка, щодо якої позивач хоче отримати містобудівні умови та обмеження забудови за функціональним призначенням, відносяться до території вулиць і доріг, спростовується даними Державного земельного кадастру, відомості якого є офіційними та з урахуванням даних якого розробляється містобудівна документація на місцевому рівні.

Крім того, Київською міською радою під час продажу земельної ділянки розташованої на перетині вулиць Симиренка та Сім`ї Сосніних у Святошинському районі міста Києва, площею 543,71 га, кадастровий номер - 8000000000:75:113:0001 Товариству з обмеженою відповідальністю ЮКОН в рішенні від 23.12.2004 № 1025/2435 безпосередньо як в назві рішення, так і в його тексті вказано про те, що продаж земельної ділянки Товариству з обмеженою відповідальністю ЮКОН здійснюється для будівництва, експлуатації та обслуговування автозаправної станції.

Відповідачем відзиву на позовну заяву суду надано не було.

Згідно з частинами першою та другою статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

З огляду на зазначене суд дійшов висновку про те, що відповідачем було протиправно відмовлено позивачу у видачі містобудівних умов.

Позивач у позовній заяві просить суд визнати протиправними дії та скасувати наказ від 30.09.2019 № 1226 щодо відмови у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва".

Враховуючи те, що відповідно до положень частини шостої статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності" дії відповідача щодо відмови позивачу у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва" полягають саме у затвердженні наказом від 30.09.2019 № 1226 рішення про відмову у наданні містобудівних умов та обмежень суд вважає, що вказана позовна вимога підлягає задоволенню шляхом визнання протиправним та скасування рішення відповідача про відмову позивачу у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва" у формі листа від 24.09.2019 №21007/0/7-1-19, затвердженого наказом від 30.09.2019 № 1226 (на заяву до ЦНАП від 23.09.2019 №72361-004336294-013-16).

Відповідно до частини четвертої статті 245 Кодексу адміністративного судочинства України у випадку, визначеному пунктом 4 частини другої цієї статті, суд може зобов`язати відповідача - суб`єкта владних повноважень прийняти рішення на користь позивача, якщо для його прийняття виконано всі умови, визначені законом, і прийняття такого рішення не передбачає права суб`єкта владних повноважень діяти на власний розсуд. У випадку, якщо прийняття рішення на користь позивача передбачає право суб`єкта владних повноважень діяти на власний розсуд, суд зобов`язує суб`єкта владних повноважень вирішити питання, щодо якого звернувся позивач, з урахуванням його правової оцінки, наданої судом у рішенні.

У матеріалах справи документи, які б підтверджували наявність підстав, визначених частиною четвертою статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності", для відмови позивачу у наданні "Містобудівни умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва" відсутні.

Враховуючи встановлення судом протиправності відмови відповідачем позивачу у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва", а також відсутність підстав для відмови позивачу наданні вказаних містобудівних умов та обмежень передбачених частиною четвертою статті 29 Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності"суд дійшов висновку про обгрунтованість позовних вимог в частині щодо зобов`язання відповідача видати позивачу Містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва та внести їх до Реєстру містобудівних умов та обмежень.

Керуючись статтями 241, 243, 244, 245, 246 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

В И Р І Ш И В:

1.Адміністративний позов Товариства з обмеженою відповідальністю Антак Інвест (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 11, код ЄДРПОУ 33401270) до Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 32, код ЄДРПОУ 26345558) про визнання протиправними та скасування дій та рішення, зобов`язання вчинити дії - задовольнити повністю.

2. Визнати протиправним та скасувати рішення Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) про відмову Товариству з обмеженою відповідальністю Антак Інвест у наданні "Містобудівних умов та обмежень для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва" у формі листа від 24.09.2019 №21007/0/7-1-19, затверджене наказом від 30.09.2019 № 1226 (на заяву до ЦНАП від 23.09.2019 №72361-004336294-013-16).

3. Зобов`язати Департамент містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) видати Товариству з обмеженою відповідальністю Антак Інвест (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 11, код ЄДРПОУ 33401270) Містобудівні умови та обмеження для проектування об`єкта будівництва нежитлової будівлі автопослуг з торгівельними приміщеннями на перетині вулиць Сім`ї Сосніних та Симиренка у Святошинському районі м. Києва та внести їх до Реєстру містобудівних умов та обмежень.

4. Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Департаменту містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 32, код ЄДРПОУ 26345558) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Антак Інвест (04053, м. Київ, вул. Кудрявська, 11, код ЄДРПОУ 33401270) судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 4204,00 (чотири тисячі двісті чотири грн. 00 коп.).

Відповідно до статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено до суду апеляційної інстанції протягом тридцяти днів за правилами, встановленими статтями 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя О.П. Огурцов

Дата ухвалення рішення23.04.2020
Оприлюднено23.04.2020

Судовий реєстр по справі —640/952/20

Ухвала від 03.03.2021

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 17.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Постанова від 29.10.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Ухвала від 20.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

Рішення від 23.04.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Огурцов О.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні