Рішення
від 23.04.2020 по справі 904/665/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.04.2020р. Справа № 904/665/20

За позовом: Акціонерного товариства Комерційний банк Глобус , м. Київ

До: Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія Орбіта-Софт , м. Дніпро

Про: стягнення 364 732, 00 грн.

Суддя Васильєв О.Ю.

ПРЕДСТАВНИКИ : не викликалися

СУТЬ СПОРУ:

АТ КБ Глобус (позивач) звернувся з позовом до ТОВ ТК Орбіта-Софт (відповідач) про стягнення 364 732, 00 грн. ( в т.ч.: 221 624, 86 грн. - строкова заборгованість за основним боргом; 87 420, 64 грн. - прострочена заборгованість за основаним боргом; 39 646, 18 грн. - прострочена заборгованість за нарахованими процентами; 12 579, 78 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу та 3 460, 54 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів) заборгованості за кредитним договором №090/ЮК-18МСБ Авто в кредит від 24.04.18р. ( укладеним між сторонами). Позовні вимоги обґрунтовані посиланням позивача на порушення відповідачем своїх зобов`язань з повернення отриманих кредитних коштів та сплати нарахованих відсотків за користування кредитом.

Ухвалою від 28.02.20р. було відкрите провадження у справі №904/665/20 за правилами спрощеного позовного провадження, встановленими ГПК України, без призначення судового засідання та виклику сторін - за наявними у ній матеріалами.

ТОВ ТК Орбіта-Софт (відповідач) своїм правом на подання до суду відзиву на позов не скористався, про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі був повідомлений належним чином, що підтверджується рекомендованим поштовим повідомленням направленим на адресу відповідача ( зазначену у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб -підприємців та громадських формувань станом на 05.02.20р., а.с.78) та повернутим органами зв`язку з посиланням за закінченням терміну зберігання ( а.с. 87-90).

За визначенням п. 4, 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду, місця проживання чи перебування особи, яка зареєстрована у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

За загальними вимогами п. 91 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2009 № 270 (далі Правила), поштові відправлення, поштові перекази доставляються оператором поштового зв`язку адресатам на поштову адресу або видаються/виплачуються в об`єкті поштового зв`язку. Рекомендовані поштові відправлення підлягають доставки до дому (п. 92. Правил). Вручення рекомендованих листів з позначкою Судова повістка в об`єкті поштового зв`язку не передбачено (п. 102 Правил).

У разі невручення рекомендованого листа з позначкою Судова повістка з поважних причин, рекомендований лист разом з бланком повідомлення про вручення повертається за зворотною адресою не пізніше ніж через п`ять календарних днів з дня надходження листа до об`єкта поштового зв`язку місця призначення із зазначенням причини невручення (п. 116 Правил).

Здійснення зберігання рекомендованих листів із позначкою Судова повістка , які не вручені під час доставки до дому із причин відсутності адресата, Правилами не передбачено, а отже, повернення такого повідомлення із зазначенням причини невручення закінчення встановленого строку зберігання , суперечить вимогам Правил, та фактично відповідає причині повернення у зв`язку з відсутністю адресата .

Аналізуючи зазначені вище положення Правил надання послуг поштового зв`язку, слід дійти висновку, що повернення судового рішення із проставленням у поштовому повідомленні відмітки про закінчення строку зберігання поштового відправлення, є підтвердженням відсутності особи - адресата за адресою, а отже, день проставлення такої відмітки в поштовому повідомленні, слід вважати днем вручення судового рішення в порядку, п. 4, 5 ч. 6 ст. 242 ГПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 178 ГПК України у раз неподання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи. Також , суд враховує , що відповідно до вимог ст.248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку , але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі. Законом не надано право судді продовжити цей строк ( встановлений законом ). Оскільки провадження у цій справі відкрите ухвалою суду від 28.02.19р., то ця справа повинна бути розглянута в строк до 28.04.19р.

Суд враховує висновок Верховного суду, викладений у постанові від 25.06.18р. у справі № 904/9904/17: у разі, якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто повідомленою суду стороною, і повернуто підприємством з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії.

Передбачене ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод право особи на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку кореспондується з обов`язком добросовісно користуватися наданими законом процесуальними правами, утримуватись від дій, що зумовлюють затягування судового процесу, та вживати надані процесуальним законом заходи для скорочення періоду судового провадження (пункт 35 рішення Європейського суду з прав людини у справі Юніон Еліментарія Сандерс проти Іспанії ( Alimentaria Sanders S. A. v. Spain ) від 07.07.1989).

У рішенні від 03.04.2008 у справі Пономарьов проти України Європейський суд з прав людини зробив, зокрема, висновок про те, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження.

З урахуванням вищенаведених обставин, суд дійшов висновку щодо належного повідомлення відповідача про наявність в провадженні суду цієї справи та необхідність надання відзиву на позовну заяву.

Дослідивши матеріали справи, господарський суд, -

ВСТАНОВИВ :

24.04.18р. між АТ КБ Глобус (банк) та ТОВ ТК Орбіта-Софт (позичальник) укладено кредитний договір №090/ЮК-18МСБ Авто в кредит , відповідно до умов якого банк надає позичальнику кредит в грошовій формі на наступних умовах: сума Кредиту 394 000,00 грн., строк кредитування складає 48 місяців, кінцева дата повернення Кредиту 23 квітня 2022р. включно; метою використання є придбання нового автомобіля; процентна ставка в період з 24 квітня 2018р. по 23 квітня 2022р. - 18 процентів річних; комісія за обслуговування кредитного рахунку, без ПДВ, а саме: комісія за надання кредиту (сплачується одноразово) - 0 грн. 00 коп.

Положеннями п.2.1. кредитного договору визначено, що для обліку строкової заборгованості позичальника за кредитом банк відкриває позичальнику кредитний рахунок № НОМЕР_1 в ПАТ КБ Глобус , код банку в системі електронних платежів (МФО) 380526.

Відповідно до умов кредитування банку надання кредиту здійснюється шляхом безготівкового перерахування кредитних коштів з кредитного рахунку на поточний рахунок ПАТ Дніпропетровськ-Авто (код ЄДРПОУ 20220933) № НОМЕР_2 , відритий в Філії Дніпропетровське обАТОщад, МФО 305482, на виконання умов договору купівлі-продажу № 114028-Y07817 від 02 квітня 2018р. (п.2.2. договору).

Згідно п. 2.3. кредитного договору строк користування кредитом починається з моменту перерахування коштів з кредитного рахунку. Відповідно до п. 3.1. кредитного договору виконання позичальником зобов`язань за цим договором (повернення кредиту, сплата процентів за користування ним, комісій, штрафних санкцій, інших платежів, передбачених Договором) забезпечується зокрема, але не виключно: заставою рухомого майна - автомобіль марки CHEVROLET, модель CRUZE, рік випуску 2016, № шасі (кузова, рами) НОМЕР_3 , колір білий, реєстрований номер НОМЕР_4 , належить на праві власності Позичальнику (п. 3.1.1.); іншим забезпеченням (порукою тощо) у випадку його наявності (п.3.1.2.).

Пунктом 3.3. кредитного договору встановлено , що виконання позичальником зобов`язань за цим договором забезпечується також всім належним позичальнику майном та коштами, на які може бути звернено стягнення в порядку, встановленому чинним законодавством України, у випадку якщо застосованого майна недостатньо для повного погашення заборгованості позичальника.

Згідно п.4.1. кредитного договору повернення кредиту позичальником здійснюється шляхом перерахування коштів із свого поточного рахунку на рахунок № НОМЕР_5 в ПАТ КБ Глобус , код ЄРДПОУ Банку 35591059, код Банку в системі електронних платежів (МФО) 380526; заборгованість за кредитом повертається позичальником у відповідності до Графіка повернення заборгованості (додаток №1 до Договору) (а. с.13);у випадку порушення позичальником встановлених цим пунктом договору строків повернення кредиту, сума несплаченої в строк заборгованості за кредитом вважається простроченою та переноситься банком на рахунки для обліку простроченої заборгованості позичальника за кредитом; у випадку непогашення позичальником простроченої заборгованості за кредитом , банк, починаючи з виникнення такої заборгованості, може скористатися правом, зазначеним у п. 5.2.7 кредитного договору.

Відповідно до п. 4.2. та 4.3. кредитного договору проценти за користування кредитом нараховуються за період з дня надання кредиту до дня його повернення на суму фактичної заборгованості за кредитом, виходячи з фактичної кількості днів у місяці та році; нарахування та сплата процентів за користування кредитом здійснюється у валюті кредиту; нарахування процентів банком за користування кредитом здійснюється у валюті кредиту щомісячно у один з чотирьох останніх робочих днів у валюті кредиту в один з 4-х останніх календарних днів (як правило, 28 числа кожного місяця) за період з 28 числа минулого місяця по 27 число поточного місяця (включно) та у день остаточного повернення кредиту; день повернення кредитних коштів в часовий інтервал при розрахунку процентів та комісій не включається.

Пунктом 4.4. кредитного договору передбачено, що сплата позичальником процентів здійснюється щомісячно в строк по 10 число (включно) кожного місяця, наступного за місяцем їх нарахування на рахунок зазначений п. 4.1. кредитного договору; якщо 10 число місяця припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, сплата переноситься на наступний робочий день.

Згідно до п. 4.6. кредитного договору : в разі несвоєчасного повернення заборгованості по кредиту у строки, передбачені рп.1.1. та п. 4.1. кредитного договору, позичальник сплачує проценти з розрахунку процентів ставки, збільшеної на 5 процентів річних до діючої процентної ставки, що нараховується на суму простроченої заборгованості з дати її виникнення до дати її повного погашення.

Пунктом 4.10. кредитного договору визначено, що всі платежі позичальника передбачені кредитним договором, вважаються здійсненними в установлений строк, якщо сума платежів в повному розмірі надійшла на рахунок банку до закінчення операційного дня банку, що є останнім днем строку сплати платежу, передбаченого кредитним договором; якщо цей день не є робочим днем банку, то платіж повинен бути здійсненний не пізніше наступного робочого дня банку; при цьому, проценти за кредитом нараховується та сплачується також і за період від дня, що не є робочим днем банку, до наступного робочого дня банку.

Розділом 6 Кредитного договору передбачені обов`язки та права позичальника. Так, відповідно до п. п. 6.1.2. цього договору позичальник зобов`язаний своєчасно сплачувати проценти за користування кредитом та комісій в порядку, передбаченому кредитним договором. Згідно п.6.1.3. договору - достроково повернути всю заборгованість за договором, а саме: повернути всю суму кредиту, сплатити усі нараховані проценти, комісії, штрафні санкції (за наявності), а також сплатити всі інші платежі, передбачені кредитним договором, у випадках, строки та в порядку, передбачених п. п. 9.1., 9.2. кредитного договору; невиконання позичальником зобов`язань, передбачених цим пунктом, є підставою для здійснення Банком договірного списання суми заборгованості позичальника за кредитним договором та/або примусового стягнення (в тому числі шляхом звернення стягнення на заставлене майно) суми заборгованості за кредитним договором.

Відповідно до п.8.1. кредитного договору: у випадку порушення строків (термінів) повернення кредиту та/ або сплати нарахованих процентів за користування ним та/або комісій від 1 до 30 календарних днів включно, позичальник сплачує банку пеню в розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період прострочення, від невчасно сплаченого платежу за кожен день прострочення.

У випадку порушення строків (термінів) повернення кредиту та/або сплати нарахованих процентів за користування ним та/або комісій більше, ніж на 30 календарних днів, позичальник сплачує банку пеню в розмірі подвійної процентної ставки, визначеної п. 1.1. кредитного договору, від невчасно сплаченого платежу за кожен день прострочення. (п. 8.1.1. договору).

Відповідно до п.9.2. договору банк має право зупинити подальше кредитування позичальника та/або вимагати дострокового повернення кредиту ,сплати процентів ,комісій та штрафних санкцій …, відшкодування збитків, завданих банку внаслідок невиконання або неналежного виконання позичальником … умов цього договору .

Пунктом 10.1. кредитного договору передбачається строк дії кредитного договору, а саме - цей договір набуває чинності з моменту підписання його уповноваженими представниками сторін і скріплення печатками сторін (у разі наявності) та діє до повного виконання позичальником зобов`язань за кредитним договором. (а.с.8-13)

З матеріалів справи вбачається, що на виконання умов вищезазначеного договору позивачем було надано відповідачу 394 000, 00 грн. ( що підтверджується відповідною випискою банку, а.с.27).

Однак відповідач в порушення прийнятих на себе зобов`язань за кредитним договором не повернув кредитні кошти у передбачений договором термін і не сплатив борг по відсоткам за користування кредитом. У зв`язку із чим банк ( позивач ) скористався своїм правом , передбаченим п.9.2. договору та звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості по кредитному договору в загальному розмірі 353 077, 74 грн. ( в т.ч.: 221 624, 86 грн. - строкова заборгованість за основним боргом; 87 420, 64 грн. - прострочена заборгованість за основаним боргом; 39 646, 18 грн. - прострочена заборгованість за нарахованими процентами; 12 579, 78 грн. - пеня за несвоєчасне погашення основного боргу та 3 460, 54 грн. - пеня за несвоєчасне погашення процентів). На час прийняття рішення у справі відповідач доказів погашення кредитної заборгованості (з урахуванням простроченої заборгованості за нарахованими процентами та пені) не надав.

За кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов`язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов`язується повернути кредит та сплатити проценти (ч. 1 ст. 1054 Цивільного кодексу України).

За договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов`язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості. Договір позики є укладеним з моменту передання грошей або інших речей, визначених родовими ознаками (ч. 1 ст. 1046 Цивільного кодексу України).

Позичальник зобов`язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій самій кількості, такого самого роду та такої самої якості, що були передані йому позикодавцем) у строк та в порядку, що встановлені договором. Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред`явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів від дня пред`явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором (ч. 1 ст. 1049 Цивільного кодексу України).

Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. Якщо договором не встановлений розмір процентів, їх розмір визначається на рівні облікової ставки Національного банку України. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики (ч. 1 ст. 1048 Цивільного кодексу України).

Суб`єкти господарювання повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином, відповідно до закону, інших правових актів, договору (ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України).

Зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться (ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України).

Одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом (ст.525 Цивільного кодексу України). Якщо у зобов`язанні встановлений строк його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України).Зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином (ч. 1 ст. 599 Цивільного кодексу України). Порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання) (ст. 610 Цивільного кодексу України).

Відповідно до ч.3-4 ст. 13 ГПК України, кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом; кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій. Відповідачем жодних доказів на спростування обставин, викладених в позовній заяві, не надано; за таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 73, 74, 76-79, 86, 91, 129, 178, 233, 238, 240, 241, 247-252 ГПК України, господарський суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю Торгова Компанія Орбіта-Софт (49000, Дніпропетровська обл., м. Дніпро, вул. Фучика, буд. 18, оф. 320; код ЄДРПОУ 39714139) на користь позивача - Акціонерного товариства Комерційний банк Глобус (04073, м. Київ, Куренівський провулок, 19/5; код ЄДРПОУ 35591059): 221 624, 86 грн. - строкової заборгованості за основним боргом; 87 420, 64 грн. - простроченої заборгованості за основним боргом; 39 646, 18 грн. - простроченої заборгованості за нарахованими процентами; 12 579, 78 грн. - пені за несвоєчасне погашення основного боргу; 3 460, 54 грн. - пені за несвоєчасне погашення процентів та 2 102, 00 грн. - витрат на сплату судового збору.

Видати відповідний наказ після набрання рішенням чинності.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 Господарського процесуального кодексу України рішення складено та підписано без його проголошення 23.04.2020р.

Відповідно до вимог ст. 241 ГПК України рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Згідно до вимог ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до вимог ст. 257 ГПК України апеляційна скарга подається безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Суддя О.Ю.Васильєв

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення23.04.2020
Оприлюднено23.04.2020
Номер документу88884710
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/665/20

Судовий наказ від 06.08.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Рішення від 23.04.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 28.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

Ухвала від 06.02.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Васильєв Олег Юрійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні