Ухвала
від 24.04.2020 по справі 173/370/20
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/370/20

Провадження №1-кс/173/124/2020

У Х В А Л А

іменем України

24 квітня 2020 р. м. Верхньодніпровськ

Слідчий суддя Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області - ОСОБА_1 при секретареві - ОСОБА_2

за участю: слідчого СВ Верхньодніпровського ВП ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

Розглянувшиувідкритому судовомузасіданні вмісті Верхньодніпровськуклопотання слідчогоВерхньодніпровського ВПЖовтоводського ВПГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене зпрокурором Верхньодніпровськоговідділу Жовтоводськоїмісцевої прокуратурив Дніпропетровськійобласті про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040430001021 від 11.12.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.246 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

24.04.2020року досуду надійшлоклопотання слідчого СВ Верхньодніпровського ВПЖовтоводського ВПГУНП вДніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене зпрокурором Верхньодніпровськоговідділу Жовтоводськоїмісцевої прокуратурив Дніпропетровськійобласті про проведення обшуку за матеріалами досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040430001021 від 11.12.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст.246 КК України

В обґрунтування поданого клопотання слідчий посилається на наступне : Верхньодніпровського ВП із повідомленням про вчинення кримінального правопорушення щодо незаконної вирубки лісових насаджень звернувся гр. ОСОБА_5 , про те, що невстановлені особи, неподалік від СТ «Машинобудівельник», на території Новомиколаївської територіальної громади, на відстані близько 4 км від м. Верхньодніпровськ та 1,5 км від готельного комплексу «Віват» здійснюють випилювання лісових насаджень. Під час виїзду слідчо-оперативної групи, при проведенні огляду місця події було встановлено, що земельна ділянка неподалік від СТ «Машинобудівельник», на території Новомиколаївської територіальної громади, на відстані близько 4 км від м. Верхньодніпровськ та 1,5 км від готельного комплексу «Віват» засаджена лісовими насадженнями, а саме деревами зовнішньо схожими на «Акацію білу», «Тополь» кущами та чагарниками. В середині даної земельної ділянки з лісовими насадженнями хаотично розташовані пеньки від випиляних дерев з діаметром від 20 до 60 см в загальній кількості понад 200 штук свіжоспиляних пеньків дерев. На галявині було виявлено фрагменти розпиляних дерев на шматки розміром від 70 см до 1 метру, одну бензопилу «STIHL MS-260» з корпусом було-помаранчевого кольору та шиною «Winzor», три пластикових пляшки різного об`єму з рідиною рожевого кольору та коричневого кольору за запахом схожим на бензин та моторне мастило та металеву каністру синього кольору об`ємом 20 л з рідиною за запахом схожим на бензин. На під`їзді до вказаної ділянки із випиляними деревами на ґрунтовій дорозі було виявлено автомобіль ГАЗ-24 сірого кольору держ.знак НОМЕР_1 та вантажний автомобіль ГАЗ-66 держ.знак НОМЕР_2 зеленого кольору, кузов якого повністю заповнений деревиною зовнішньо схожою на деревину Акації. При візуальному огляді при вирахуванні заповнення борту автомобіля деревиною встановлено приблизний об`єм 6,1 метри куб. деревини.

17.12.2019 року вилучені під час огляду: одну бензопилу «STIHL MS-260» з корпусом було-помаранчевого кольору та шиною «Winzor», автомобіль ГАЗ-24 сірого кольору держ.знак НОМЕР_1 та вантажний автомобіль ГАЗ-66 держ.знак НОМЕР_2 зеленого кольору, кузов якого повністю заповнений деревиною зовнішньо схожою на деревину Акації об`ємом близько 6,1 метри куб. визнано у якості речових доказів та передано на зберігання до Верхньодніпровського ВП. Вказане майно відповідно до Ухвали Верхньодніпровського районного суду від 17.12.2019 року арештовано.

За результатами проведення огляду вказаної земельної ділянки було встановлено, що земельна ділянка розташована на території Новомиколаївської селищної Верхньодніпровського району, перебуває за межами населеного пункту та розташована неподалік від м. Верхньодніпровськ, має площу 0,34 га та відноситься ймовірно до земель запасу і перебуває у віданні Держгеокадастру в Дніпропетровській області. На земельній ділянці маються лісові насадження у вигляді дерев акації, тополю, чагарники тощо. Після випилювання дерев було виявлено пеньки випиляних дерев діаметром від 13 см до 61 см в загальній кількості 221 шт.

За результатами огляду вказаної земельної ділянки спеціалістами ДП «Верхньодніпровське лісове господарство» здійснено вирахування суми спричиненої матеріальної шкоди в результаті здійснення незаконного випилювання деревини на загальну суму 962 733, 98 гривень.

04.02.2020 року в ході досудового розслідування спеціалістами Державної екологічної інспекції у Дніпропетровській області було проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства та складено акт про проведено перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства України в рамках кримінального провадження щодо випилювання дерев у захисних лісових насадженнях, які розташовані на території Новомиколаївської територіальної громади Верхньодніпровського району Дніпропетровської області. Згідно розрахунку розміру шкоди заподіяної державі внаслідок пошкодження зелених насаджень до ступеня припинення росту доданого до вказаного акту встановлено розмір шкоди спричиненої державі на загальну суму 1016069,34 гривень.

В подальшому було проведено судово-економічну експертизу, відповідно до висновку якої від 19/104-10/3-22 від 18.02.2020 року встановлено, що документально та арифметично підтверджується «Розрахунок розміру шкоди, заподіяної державі внаслідок пошкодження зелених насаджень до ступеня припинення росту на території Новомиколаївської сільської ради Верхньодніпровського району» щодо розрахунку розміру шкоди спричиненої державі на загальну суму 1 016 069,34 гривень.

10.02.2020 року під час проведення обшуку за місцем за місцем мешкання гр. ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено та вилучено: блокнот із чорновими записами, бензопилу «Тайга ТБП-400», металевий предмет типу «Кастет» та два дерев`яні предмети типу «Нунчаки», деревину акації розпиляну на колоди різною довжиною та діаметром у кількості 117 колод.

15.02.2020 року під час проведення слідчого експерименту зі свідками ОСОБА_7 та ОСОБА_8 знаходячись по вул. Пальохи м. Верхньодніпровськ, 75, останні підтвердили факто того що, у місці де ними здійснювалося випилювання деревини ними було завантажено випиляну деревину у кузов автомобіля ГАЗ-66 держ.знак НОМЕР_2 зеленого кольору та перевезено і розвантажено на територію домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , де проживає ОСОБА_6 .

Під час опитування гр. ОСОБА_6 пояснила, що голова ГО «Спілка ветеранів АТО Придніпровського регіону України» ОСОБА_9 надав їй довіреність від 05.10.2019 року №1/10 згідно якої учасники АТО, які були власниками земельних ділянок розміром по 2 га кожна ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 уповноважили її на проведення очищення їхніх земельних ділянок загальною площею 6 га отриманих на території Верхньодніпровського району як учасниками АТО від дерев та кущів, та приведення до стану орної ріллі придатної для ведення особистого господарства.

Проведення обшуку слідчий обґрунтовує необхідністю відшукання та вилучення бензопил та запчастин до них, чорнових записів обліку незаконно випиляної деревини та прибутку, грошових коштів, отриманих від продажу незаконно випиляної деревини, відшукання предметів щодо наявності транспортних засобів чи іншого цінного майна, з метою накладення в подальшому арештів для відшкодування спричинених збитків, використання вказаних предметів в подальшому у якості речових доказів, виникає необхідність у проведенні обшуку за місцем проживання ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за адресою: АДРЕСА_2 , .

У судовомузасіданні слідчий підтримав вимоги про надання дозволу на проведення обшуку за підставами викладеним в клопотанні.

Прокурор підтримала вимоги за клопотанням та просила його задовольнити.

Вивчивши доводи, викладені в клопотанні та докази, якими обґрунтовується клопотання, заслухавши думку осіб, що приймали участь у розгляді даного клопотання, слідчий суддя приходить до наступних висновків.

Слідчий суддя встановив, що 11.12.2019 року внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040430001021 за ознаками скоєння злочину, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, що підтверджується витягом із ЄРДР.

Відповідно до ч.1, 2 ст. 233 КПК України . - Ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також всі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знарядь кримінального правопорушення та майна, яке було здобуте в результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб

Відповідно до ч. 5 ст.234 КПК України Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено факт наявності ознак вчинення злочину, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, що підтверджується доданими до клопотання матеріалами.

Проте в клопотанні не обґрунтовано та не надано доказів того, що вказані в клопотанні речі перебувають чи можуть перебувати за місцем мешкання підозрюваного ОСОБА_9 , яким є квартира, а не домоволодіння. Крім того на знаряддя вчинення злочину: бензопилу та автомобілі накладений арешт за ухвалою слідчого судді Верхньодніпровського районного суду Дніпропетровської області від 17.12.2019 року.

Статтею 234 КПК України не передбачено проведення обшуку з метою виявлення у підозрюваного цінних речей з подальшою метою накладення на них арешту для відшкодування спричинених збитків.

А виготовлення довіреності на розчищення земельних ділянок від наявних на них насаджень не заперечується.

На підставі чого слідчий суддя приходить до висновку про відсутність підстав для проведення обшуку за місцем мешкання ОСОБА_9 за адресою: АДРЕСА_2 з метою відшукання речей вказаних в клопотанні.

Керуючись ст. ст. 233, 234, 235 КПК України

У Х В А Л И В:

У задоволенні вимог за клопотанням слідчого Верхньодніпровського ВП Жовтоводського ВП ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , за матеріалами досудового розслідування, внесеними до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019040430001021 від 11.12.2019 року за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 246 КК України, про проведення обшуку на території домоволодіння за адресою: АДРЕСА_2 , за місцем проживання ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з метою відшукання та вилучення бензопил та запчастин до них, чорнових записів обліку незаконно випиляної деревини та прибутку, грошових коштів, отриманих від продажу незаконно випиляної деревини, відшукання предметів щодо наявності транспортних засобів чи іншого цінного майна, з метою накладення в подальшому арештів для відшкодування спричинених збитків, використання вказаних предметів в подальшому у якості речових доказів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти ухвали можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудВерхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу88912122
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —173/370/20

Ухвала від 24.04.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 03.04.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 02.04.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 30.03.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 26.03.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 28.02.2020

Кримінальне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні