Ухвала
від 27.04.2020 по справі 922/917/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м. Харків, пр. Науки, 5, тел.:(057) 702-07-99, факс: (057) 702-08-52,

гаряча лінія: (096) 068-16-02, E-mail: inbox@dn.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ: 03499901, UA628999980313141206083020002


У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

27.04.2020 Справа № 922/917/20

Суддя Господарського суду Донецької області Хабарова М.В. , розглянувши позовну заяву Акціонерного товариства Українська залізниця в особі філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин

до Товариства з обмеженою відповідальністю ЕС Полімер

про стягнення 33 671,39 грн,

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство Українська залізниця в особі філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин звернулось до Господарського суду Харківської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю ЕС Полімер про стягнення пені у розмірі 14 351,74 грн та штрафу у розміру 19 319,65 грн.

Ухвалою Господарського суду Харківської області від 30.03.2020 позовну заяву передано за підсудністю до Господарського суду Донецької області.

Супровідним листом Господарського суду Харківської області від 16.04.2020 матеріали судової справи №922/917/20 направлені на адресу Господарського суду Донецької області.

22.04.2020 матеріали позовної заяви надійшли до Господарського суду Донецької області.

Судом встановлено, що позовну заяву подано без додержання вимог ст. ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

За приписами ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Частиною 5 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

Згідно з ч. 1 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Відповідно до ч. 2 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених статтею 59 цього Кодексу.

За змістом ст. 60 Господарського процесуального кодексу України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами, зокрема, довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність від імені юридичної особи видається за підписом (електронним цифровим підписом) посадової особи, уповноваженої на це законом, установчими документами

Згідно з ч. 3 ст. 58 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справ у малозначних спорах (малозначні справи) представником може бути особа, яка досягла вісімнадцяти років, має цивільну процесуальну дієздатність, за винятком осіб, визначених статтею 59 цього Кодексу.

Як встановлено судом, позовну заяву, подану на розгляд, підписано представниками Акціонерного товариства Українська залізниця в особі філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин - Хом'яком М.І. та Звіром І.Г.

В якості доказів на підтвердження повноважень Хом'яка М.І. та Звіра І.Г. до позовної заяви додано копію довіреності Акціонерного товариства Українська залізниця в особі філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин від 29.10.2019, яка посвідчена приватним нотаріусом Заїжай К.М., зареєстрована в реєстрі за №835, зі строком дії до 04.08.2020.

Зі змісту поданої довіреності вбачається, що довіреності, правочини та інші вихідні документи вважаються належним чином укладеними (вчиненими) та мають юридичну силу для філії, Довірителя та третіх осіб виключно у разі, коли вони укладені (вчинені) з дотриманням правила двох підписів, а також з урахуванням обмежень, передбачених пунктами 5.6 та 5.7 Положення про філію .

Згідно з ч. ч. 1, 3 ст. 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами. Вони наділяються майном юридичної особи, що їх створила, і діють на підставі затвердженого нею положення.

Отже, обсяг повноважень філії, у тому числі щодо представництва інтересів від імені юридичної особи в суді, визначається положенням, затвердженим юридичною особою.

Однак, позивачем не додано Положення про філію Центр з ремонту та експлуатації колійних машин Акціонерного товариства Українська залізниця.

Крім того, вказана довіреність підписана від імені Акціонерного токарства Українська залізниця його представниками: директором філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин Акціонерного товариства Українська залізниця Серьогіним Сергієм Владиславовичем та головним інженером філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин Акціонерного товариства Українська залізниця Дорощуком Сергієм Петровичем, які діють на підставі довіреності Акціонерного товариства Українська залізниця , виданої з правом передоручення, посвідченої приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Ісаєнко О.В. 22.10.2019 в реєстрі за №7842.

Проте, як вбачається з додатків, доданих до позовної заяви, позивачем не додано довіреності, виданої на ім'я Серьогіна Сергія Владиславовича та Дорощука Сергія Петровича, посвідченої приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Ісаєнко О.В. 22.10.2019 в реєстрі за №7842 на підтвердження повноважень вчиняти ті чи інші дії від імені юридичної особи.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Позивач в абз. 11 ст. 2 позовної заяви надводить наступний розрахунок пені: 275 994,98 грн х 0,1% х 52 дні = 14 351,74 грн.

Проте, позивачем при визначені кількості днів прострочення при нарахуванні пені не зазначено дату початку нарахування та кінцеву дату нарахування пені.

Також, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Частиною 1 ст. 172 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

Отримання позовної заяви та доданих до неї документів усіма учасниками процесу є обов'язковою передумовою розгляду справи судом.

Такі приписи згаданих норм мають на меті забезпечення, як конституційних засад змагальності сторін та рівності усіх учасників процесу перед законом і судом (п. п. 2, 4 ч. 3 ст. 129 Конституції України), так і аналогічних приписів Господарського процесуального кодексу України.

Принцип рівності сторін у процесі вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представляти справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно другої сторони (п. 87 Рішення у справі Салов проти України від 06.09.2005).

У Рішенні у справі Надточий проти України від 15.05.2008 зазначено, що принцип рівності сторін передбачає, що кожна сторона повинна мати розумну можливість представляти свою сторону в умовах, які не ставлять її в суттєво менш сприятливе становище в порівнянні з опонентом.

Абзацом 27 п. 2 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 №270 передбачено, що документом, який підтверджує надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ встановленої відповідно до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо).

За змістом п. 61 Правил надання поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009, у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

За таких обставин, належним доказом надіслання копії позовної заяви з доданими до неї документами учасникам справи є опис вкладення відправленої поштової кореспонденції, засвідчений підписом працівника відділення поштового зв`язку та відбитком календарного штемпеля цього відділення, з зазначенням на ньому номеру поштового відправлення, а також розрахунковий документ поштової установи.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 27.04.2020 вбачається, що місцезнаходженням відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю ЕС Полімер (ідентифікаційний код 38245895) є: 84500, Донецька обл., м. Артемівськ (на даний час - м.Бахмут), вул. Недогібченка, 17.

В якості доказів направлення на адресу відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю ЕС Полімер копій позовної заяви та доданих до неї документів позивачем надано опис вкладення у цінний лист №8140000153961 від 20.03.2020, накладну №8140000154020 від 20.03.2020 та фіскальний чек від 20.03.2020.

З опису вкладення вбачається, що позовна заява з доданими до неї документами була направлена відповідачу на адресу: 84500, м. Бахмут, вул. Недогібченка 17, тоді як в графі одержувач накладної №8140000154020 від 20.03.2020 визначено: юридична особа ЕС ПОЛІМЕР НЕДОГІБЧЕНКА, 17, АНДРІЇВКА , Бахмутський р-н, Донецька обл., 84500.

Крім того, відповідно до п. 61 Правил надання поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України №270 від 05.03.2009 у разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв'язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв'язку повинен зазначити номер поштового відправлення . За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

Проте, зі змісту опису вкладення у цінний лист від 20.03.2020 вбачається здійснення поштового відправлення №8140000153961 , в той час коли надана поштова накладна від 20.03.2020 свідчить про направлення поштового відправлення №8140000154020 .

Таким чином, опис вкладення у цінний лист №8140000153961 від 20.03.2020 та накладна №8140000154020 від 20.03.2020 містять різні адреси відповідача та номери поштового відправлення, що не дає можливості достовірно встановити факт направлення копії позовної заяви та доданих до неї документів саме вказаної позовної заяви з додатками за місцезнаходженням відповідача та виконання позивачем обов`язку, передбаченого п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, суд звертає увагу, що згідно із ч. 2 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Одночасно, діючими нормативно-правовими актами України встановлені певні вимоги стосовно оформлення учасниками судового процесу доказів, а саме ч.ч. 2, 4, 5 ст. 91 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який заходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

При цьому, відповідно вимог Національного стандарту України Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003 , затвердженого наказом №55 від 07.04.2003 Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, на кожній сторінці наданого до матеріалів справи документу в копії повинна міститись відмітка про засвідчення, яка складається зі слів Згідно з оригіналом , назви посади , особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її ініціалів та прізвища , дати засвідчення копії.

Однак, документи, які додані позивачем до позовної заяви на підтвердження обставин, на яких ґрунтуються позовні вимоги, не засвідчені належним чином в порядку, зазначеному вище, а саме: не містять назви посади та прізвища з ініціалами особи яка їх засвідчувала.

Відповідно до вимог ч. ч. 1, 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За таких обставин, позовна заява Акціонерного товариства Українська залізниця в особі філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин підлягає залишенню без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 174, ч. 2 ст. 232, ст.ст. 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

У Х В А Л И В :

1. Позовну заяву Акціонерного товариства Українська залізниця в особі філії Центр з ремонту та експлуатації колійних машин до Товариства з обмеженою відповідальністю ЕС Полімер про стягнення 33 671,39 грн залишити без руху.

2. Зобов'язати позивача протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали, але не менше, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) надати суду:

- Положення про філію Центр з ремонту та експлуатації колійних машин Акціонерного товариства Українська залізниця ;

- довіреність, видану на ім'я Серьогіна Сергія Владиславовича та Дорощука Сергія Петровича, посвідчену приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу Ісаєнко О.В. 22.10.2019 та зареєстровану в реєстрі за №7842 на підтвердження повноважень вчиняти ті чи інші дії від імені юридичної особи;

- обґрунтований детальний розрахунок пені (із зазначенням періоду нарахування пені - дата початку нарахування та кінцева дата нарахування);

- докази направлення копій позовної заяви та доданих до неї документів на адресу місцезнаходження відповідача, а саме: 84500, Донецька обл., м. Бахмут, вул. Недогібченка, 17;

- всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, засвідчені відповідно вимог Національного стандарту України Державна уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів. ДСТУ 4163-2003 .

3. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя М.В. Хабарова

Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено27.04.2020
Номер документу88927621
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 33 671,39 грн

Судовий реєстр по справі —922/917/20

Рішення від 16.09.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Донецької області

Хабарова Марія Володимирівна

Ухвала від 30.03.2020

Господарське

Господарський суд Харківської області

Аюпова Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні