Ухвала
від 27.04.2020 по справі 646/189/20
ЧЕРВОНОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 646/189/20

№ провадження 1-кс/646/817/2020

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27.04.2020 м.Харків

Слідчий суддя Червонозаводського районного суду м. Харкова ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221070000241 від 28.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України,

в с т а н о в и в :

До Червонозаводського районного суду м. Харкова надійшло клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221070000241 від 28.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України.

В обґрунтування клопотання слідчим зазначено, що слідчим відділом Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області проводиться досудове розслідування в кримінальному провадженні №42019221070000241 від 28.11.2019, за фактом вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, щодо розтрати комунального майна територіальної громади м. Харкова в особливо великих розмірах, вчиненої службовими особами ІНФОРМАЦІЯ_1 за попередньою змовою з посадовими особами КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », шляхом зловживання службовим становищем.

Так, за результатами проведення відкритих торгів та застосуванням переговорної процедури за кошти місцевого бюджету протягом 2017-2019 років за предметом закупівлі ДК 021:2015:77310000-6 - Послуги з озеленення території та утримання зелених насаджень (знос сухих та аварійних дерев, розташованих на прибудинкових територіях багатоквартирних житлових будинків ЖБК, ЖК та ОСББ) ІНФОРМАЦІЯ_1 укладено договори про закупівлю послуг за державні кошти з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » на суму 9 196 875,00 грн., згідно договору № 59 укладеного 21.03.2019, щодо обрізки сухих дерев об`ємом 5730 м3.

Вказані послуги на теперішній час виконані в повному обсязі та оплачені у повному обсязі, про що свідчить інформація розміщена на офіційному сайті Є-дата.

Послуги з озеленення території та утримання зелених насаджень виконувалися відповідно до вимог ДСТУ Б Д.1.1-11:2013.

Вимогами п.5.8.18.1 ДСТУ Б Д.1.1-11:2013 передбачено зворотні суми, що враховують реалізацію: матеріали одержані від знесення споруд, розбирання конструкцій та іншого. Зазначені зворотні суми складаються з підсумкових зворотних сум, наведених додатково в об`єктних (локальних) кошторисах.

Разом з тим, опрацюванням документації, розміщеної на офіційному сайті « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що підписана між Замовником та підрядником, а саме: договірної ціни № 1, локального кошторису на будівельні роботи № 1, відомостей ресурсів до договірної ціни № 1, розрахунку № 1-2 загальновиробничих витрат до договірної ціни № 1, розрахунку № 5 «Кошторисний прибуток», розрахунку № 6, дефектного акту встановлено що, після обрізки сухих та аварійних дерев в період з 2017 по 2019 не зазначено зворотний матеріал дрова, при цьому в інших регіонах України, при виконанні аналогічних послуг, зазначається вказаний зворотний матеріал.

В ході обшуку, проведеного 27.01.2020 в нежитловій будівлі літ. «А-3», загальною площею 1085,1 кв.м., розташованій за адресою: АДРЕСА_1 , правокористувачем якої, є Комунальне підприємство « ІНФОРМАЦІЯ_3 » встановлено, що договір № 59 від 21.03.2019 щодо надання послуг з озеленення території та утримання зелених насаджень (знос сухих та аварійних дерев, розташованих на прибудинкових територіях багатоквартирних житлових будинків ЖБК, ЖК та ОСББ) виконувався силами субпідрядних організацій ПП « ОСОБА_4 » (код НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », виконаний та сплачений у повному обсязі, при цьому, документи по передачі деревини від обрізки в бухгалтерію КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 » не надходили в об`ємі 4150 м3.

Допитаний в якості свідка заступник директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_5 пояснив, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » з метою виконання умов договорів щодо озеленення території та утримання зелених насаджень (знос сухих та аварійних дерев, розташованих на прибудинкових територіях багатоквартирних житлових будинків ЖБК, ЖК та ОСББ), укладених з КП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », уклало низку субпідрядних договорів, які виконані в повному обсязі.

В порядку ст. 93 КПК України заступник директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » ОСОБА_5 надав вищевказані субпідрядні договори, укладені з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_2 ), з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_3 ), з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ( код НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » ( код НОМЕР_5 ) та з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » ( код НОМЕР_6 ) та відповідні акти виконаних робіт.

Так, з метою виконання умов договорів щодо озеленення території та утримання зелених насаджень (знос сухих та аварійних дерев, розташованих на прибудинкових територіях багатоквартирних житлових будинків ЖБК, ЖК та ОСББ) між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » було укладено низку субпідрядних договорів в тому числі з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_3 ), в яких зазначено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » отримувало кошти від ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на розрахунковий рахунок № НОМЕР_7 , який відкритий в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_8 ), звідки грошові кошти ймовірно були направлені на рахунки субпідрядних організацій або зняті готівкою.

Згідно п. 5 ч. 1 ст. 162 КПК України доохоронюваної законом таємниці,яка міститься в речах і документах, належать відомості, якіможуть становити банківську таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Для встановлення істини по кримінальному провадженню, з метою всебічного, повного дослідження обставин вчинення вказаного злочину, встановлення факту отримання ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_3 ) та субпідрядними організаціями коштів з метою виконання умов договорів щодо озеленення території та утримання зелених насаджень (знос сухих та аварійних дерев, розташованих на прибудинкових територіях багатоквартирних житлових будинків ЖБК, ЖК та ОСББ), укладених на протязі 2019 року з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », необхідно отримати тимчасовий доступ до документів, які знаходяться в юридичній справі оформлення особового рахунку № НОМЕР_7 , а саме документів, що передбачені «Інструкцією про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах», що затверджена Постановою Правління НБУ від 12.11.2003 №492, інформації відносно номерів мобільних телефонів, на які підключена послуга SMS інформування про рух грошових коштів по особовому рахунку № НОМЕР_7 , документів про рух грошових коштів та інформації про місце, час, спосіб та фото-відео матеріали зняття коштів з банківського особового рахунку № НОМЕР_7 , у період з 01.01.2019 по сьогоднішній день.

Вказані відомості мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та можуть бути використані як докази в кримінальному провадженні.

Вищевказані документи, фото-відео матеріали, які мають доказове значення по провадженню знаходяться в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_8 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 .

У судове засідання слідчий не прибув, звернувся до суду з заявою про розгляд клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів без його участі.

У судове засідання представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » не прибув, про дату, час та місце розгляду клопотання був повідомлений своєчасно та належним чином.

У відповідності до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Слідчий суддя, дослідивши клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів та додані до нього матеріали, приходить до наступного.

28.11.2019 внесені відомості про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221070000241 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Вивчивши клопотання, додані до нього документи, якими слідчий обгрунтовує доводи клопотання та витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань, слідчий суддя приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

За змістомст. 159-160 КПК Українивбачається, що тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді і полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними та у разі необхідності вилучити їх (здійснити їх виїмку).

У відповідності із п. 5, 6 ч. 1ст. 160 КПК Україниу клопотанні про тимчасовий доступ до речей і документів зазначаються в т.ч. значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні; можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 1,2 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієїстатті.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Згідно з ч. 5 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1)перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2)самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 6 ст.163 КПК України слідчий суддя, постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, та неможливість іншими способами довести обставин, які передбачається довести за допомогою цих документів.

Відповідно до положень ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» дані відомості є банківською таємницею. Згідно ст. 62 п. 2 вищевказаного закону, а саме про порядок розкриття банківської таємниці, органи внутрішніх справ України мають право на отримання банківської таємниці.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що необхідна інформація перебуває у володінні юридичної особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_8 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , та сама по собі має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені.

Щодо клопотання в частині надати дозвіл на тимчасовий доступ до речей і документів за період з 01.01.2019 по теперішній час, слідчий суддя відмовляє в цій частині клопотання та вважає правильним надати дозвіл за період з 01.01.2019 по 27.04.2020.

За таких обставин, слідчий суддя вважає, що клопотання слідчого обґрунтовано та підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 131-132, 159-166, 309 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей та документів в межах кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019221070000241 від 28.11.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Основ`янського ВП ГУ НП в Харківській області майору поліції ОСОБА_3 на проведення тимчасового доступу до документів та інших носіїв інформації з можливістю їх вилучення в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_8 ), юридична адреса: АДРЕСА_2 , а саме:

- документів, які знаходяться в юридичній справі оформлення особового рахунку к № НОМЕР_7 , що належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_3 ), а саме, документів, що передбачені «Інструкцією про порядок відкриття, використання та закриття рахунків у національній та іноземній валютах», що затверджена Постановою Правління НБУ від 12.11.2003 №492;

- інформацію відносно номерів мобільних телефонів, на які підключена послуга SMS інформування про рух грошових коштів по особовому рахунку № НОМЕР_7 ;

- інформацію стосовно IP- адрес, з яких здійснювався вхід в Web-банкінг у період з моменту відкриття особового рахунку № НОМЕР_7 , та до кінцевого строку дії ухвали;

- документів про рух грошових коштів та інформації про місце, час, спосіб та фото-відео матеріали зняття коштів з особового рахунку № НОМЕР_7 , у період з 01.01.2019 по 27.04.2020.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали один місяць.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя - ОСОБА_1

СудЧервонозаводський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено09.02.2023
Номер документу88948546
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —646/189/20

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 01.09.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Єжов В. А.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 20.08.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 12.08.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 29.07.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Теслікова І. І.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Шелест І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні