Ухвала
від 30.04.2020 по справі 813/4613/16
КАСАЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

30 квітня 2020 року

Київ

справа №813/4613/16

адміністративне провадження №К/9901/46715/18

Верховний Суд у складі судді-доповідача Касаційного адміністративного суду Мартинюк Н.М., провівши підготовчі дії до касаційного розгляду справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Агро Фрутіка Бишків до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Відділу агропромислового розвитку Жовківської районної державної адміністрації Львівської області, треті особи - Управління Державної казначейської служби України у Жовківському районі Львівської області, Департамент агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації, про визнання бездіяльності протиправною і стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Верховного Суду від 10 травня 2018 року відкрито касаційне провадження за касаційною скаргою Міністерства аграрної політики та продовольства України на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2017 року і постанову Львівського апеляційного адміністративного суду від 15 лютого 2018 року у цій справі.

Протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26 липня 2018 року визначено склад колегії суддів, а саме: головуючий суддя (суддя-доповідач) Бившева Л.І., судді Шипуліна Т.М., Ханова Р.Ф. для розгляду цієї справи.

Розпорядженням заступника керівника апарату Верховного Суду - керівника секретаріату Касаційного адміністративного суду від 16 січня 2020 року №70/0/78-20 призначено повторний автоматизований розподіл цієї справи у зв`язку з внесенням змін до Спеціалізації суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді та судових палат Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду (рішення зборів суддів Верховного Суду в Касаційному адміністративному суді від 27 грудня 2019 року №33), що унеможливлює участь судді-доповідача Бившевої Л.І. у розгляді справ, категорії яких віднесені до спеціалізації іншої судової палати.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 16 січня 2020 року визначено склад колегії суддів, а саме: головуючий суддя Мартинюк Н.М., судді Дашутін І.В., Мельник-Томенко Ж.М. для розгляду цієї справи.

Зазначене є підставою для прийняття справи до провадження та подальшого її розгляду.

Разом із касаційною скаргою відповідач подав до Верховного Суду клопотання про зупинення виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2017 року і постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 15 лютого 2018 року. Клопотання обґрунтоване тим, що відповідач є центральним органом виконавчої влади, який фінансується виключно з Державного бюджету України. Законом України Про Державний бюджет України на 2018 рік не передбачені кошти на погашення кредиторської заборгованості з бюджетних програм, оскільки в 2017 році відповідач у повному обсязі погасив кредиторську заборгованість, яка зареєстрована в органах Державної казначейської служби України, у тому числі перед позивачем.

Тому, на думку відповідача, стягнення незареєстрованої кредиторської заборгованості на користь позивача шляхом списання з наявних бюджетних програм Міністерства аграрної політики та продовольства України буде суперечити принципам бюджетного законодавства щодо цільового використання бюджетних коштів (стаття 7 Бюджетного кодексу України).

Також відповідач зазначає, що для стабілізації економічної ситуації в державі встановлена жорстка економія бюджетних коштів. Відтак з метою недопущення нецільового використання бюджетних коштів і втрат бюджету відповідач вважає за доцільне зупинити виконання судових рішень, які оскаржуються.

Відповідно до пункту 4 частини першої статті 340 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України ) у редакції, чинній до 8 лютого 2020 року, суддя-доповідач в порядку підготовки справи до касаційного розгляду вирішує питання про зупинення виконання судових рішень, які оскаржуються.

Виходячи зі змісту наведеної норми, зупинення дії оскаржуваних судових рішень є правом, а не обов`язком суду касаційної інстанції. Натомість судове рішення є обов`язковим до виконання, що забезпечується державою, а зупинення дії оскаржуваних у касаційному порядку судових рішень на підставі статті 375 КАС України може застосовуватись судом у виняткових випадках за наявності на те вагомих і переконливих доводів, підтверджених доказами, або існування об`єктивних для цього обставин і здійснюватися таким чином, щоб не допустити порушення прав інших учасників справи.

Вирішуючи заявлене відповідачем клопотання, Верховний Суд зауважує, що наведені відповідачем підстави не є достатнім обґрунтуванням для зупинення виконання судових рішень, які набрали законної сили і є обов`язковими для виконання на всій території України.

Враховуючи викладене, а також баланс інтересів сторін у цій справі, суд касаційної інстанції не знаходить підстав для задоволення клопотання відповідача про зупинення виконання оскаржуваних постанов судів першої та апеляційної інстанцій.

Суддею-доповідачем згідно зі статтею 340 КАС України проведені усі необхідні дії з підготовки справи до касаційного розгляду.

Відповідно до частини першої статті 343 КАС України попередній розгляд справи має бути проведений протягом п`яти днів після складення доповіді суддею-доповідачем без повідомлення учасників справи.

Керуючись статтями 340, 343 КАС України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до провадження справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю Агро Фрутіка Бишків до Міністерства аграрної політики та продовольства України, Відділу агропромислового розвитку Жовківської районної державної адміністрації Львівської області, треті особи - Управління Державної казначейської служби України у Жовківському районі Львівської області, Департамент агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації, про визнання бездіяльності протиправною і стягнення заборгованості.

Відмовити у задоволенні клопотання Міністерства аграрної політики та продовольства України про зупинення виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2017 року і постанови Львівського апеляційного адміністративного суду від 15 лютого 2018 року.

Підготовчі дії у справі закінчити.

Справу призначити до розгляду в порядку попереднього судового засідання, який відбудеться у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду за адресою: м. Київ, вул. Московська, 8, корпус 5.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і не може бути оскаржена.

…………………………….

Н.М. Мартинюк,

Суддя Верховного Суду

СудКасаційний адміністративний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення30.04.2020
Оприлюднено04.05.2020
Номер документу89035663
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/4613/16

Постанова від 04.05.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мартинюк Н.М.

Ухвала від 30.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Мартинюк Н.М.

Ухвала від 06.07.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Ухвала від 13.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Анцупова Т.О.

Постанова від 15.02.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 25.01.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 15.01.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 22.12.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні