Рішення
від 27.04.2020 по справі 177/1222/19
КРИВОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 177/1222/19

Провадження № 2/177/63/20

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

27 квітня 2020 року Криворізький районний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Строгової Г. Г.

за участі:

секретаря судового засідання Короновської Д. І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_3 , про стягнення винагороди за надані послуги, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з зазначеною позовною заявою та просив суд стягнути з відповідача на його користь 8000,00 грн. винагороди за надані послуги по доповненій угоді від 23.03.2017 року, 16800,00 грн. - 10% від суми за надані послуги за кожний місяць невиконання своїх зобов`язань; 1322,74 грн.- суми інфляційних втрат з урахуванням індексу інфляції за весь час прострочення сплати винагороди.

В обґрунтування позовних вимог позивач вказував на те, що 23 березня 2017 року між ним та ОСОБА_2 укладена доповнена угода про судове представництво позивачем інтересів ОСОБА_3 в питанні визнання недійсними договорів оренди землі та недійсним заповітів і визнання права власності на земельні ділянки, на підставі чого ОСОБА_3 надав позивачу відповідну довіреність.

Згідно з п.4 доповненої угоди в разі позитивного вирішення-справи Клієнт сплачує Правозахиснику - 8000,00 грн. Оплата проводиться з дня вступу в законну силу судових рішень. В разі несвоєчасної виплати Клієнт сплачує Правозахиснику суму збільшену на 10% за кожний місяць.

На виконання зазначеної доповненої угоди, позивач безпосередньо представляв інтереси ОСОБА_3 в Долинському районному суді Кіровоградської області по справам: №388/879/16-ц за позовом ОСОБА_3 до Пишненської сільської ради Долинського району Дніпропетровської області, ОСОБА_4 , Валівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області про визнання заповітів недійсними, визнання права власності на спадкове майно; №388/744/16-ц за позовом ОСОБА_3 до СФГ Павел , третя особа відділ у Долинському районі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання недійсними договорів оренди землі.

В зв`язку із представництвом позивачем в судовому процесі інтересів ОСОБА_3 , 13.10.2017 Долинський районний суд Кіровоградської області ухвалив заочне рішення, яким визнав за ОСОБА_3 право власності в порядку спадкування за законом, після смерті ОСОБА_5 . Зазначене рішення суду вступило в законну силу 13.11.2017.

Крім того, позивачем здійснювався судовий захист інтересів ОСОБА_3 по справі № 388/744/16-ц, проте у квітні 2018 року відповідач та третя особа повідомили, що відмовляються від представництва позивача в суді на підставі чого був призначений новий представник по справі і тому у подальшому позивач змушений був по волі ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зупинити представництво по зазначеній справі.

На теперішній час відповідачем не виконані умови доповненої угоди від 23.03.2017, а саме не сплачено позивачу 8000,00 грн. винагороди за надані послуги, у зв`язку із чим останній вимушений звернутися до суду.

З метою досудового врегулювання спору позивачем 08.01.2019, направлялась на адресу відповідача ОСОБА_2 претензія, проте у добровільному порядку остання відмовилась від виконання своїх обов`язків щодо оплати наданих послуг судового представництва по доповненій угоді від 23.03.2017.

25 липня 2019 року позивач на виконання ухвали судді від 19 липня 2019 року сплатив судовий збір та подав уточнену позовну заяву, в якій уточнив підстави та обставини позову.

Ухвалою судді від 07.08.2019, після отримання інформації про зареєстроване місце проживання відповідача, позовна заява прийнята до розгляду та відкрите провадження у справі, визначено про розгляд справи в порядку загального позовного провадження.

У встановлений судом строк відповідач через свого представника адвоката Штефана Д.Ю. скористалася правом на подання відзиву на позовну заяву, в якому заперечувала проти задоволення позову з підстав його недоведеності. В обґрунтування заперечень проти позовних вимог вказала, що тертя особа ОСОБА_3 не уповноважував її на укладення будь-яких договорів, угод, тощо, від його імені та не був стороною доповненої угоди, не підписував доповнену угоду. Правовідносини між позивачем, як представником, та ОСОБА_3 , як довірителем, виникли на підставі довіреності від 10 серпня 2016 року, яка була надана суду під час розгляду справ в Долинському районному суді Кіровоградської області, тобто задовго до укладення угоди, на підставі якої позивач просить стягнути борг (а.с. 34-37).

Позивач також скористався правом на подання відповіді на відзив, в якій вказав на необґрунтованість заперечень відповідача на наполягав на задоволенні позовних вимог (а.с. 49-50).

В підготовчому засіданні також задоволені клопотання позивача та витребувані із Долинського районного суду Кіровоградської області для огляду цивільні справи № 388/879/16-ц за позовом ОСОБА_3 до Пишненської сільської ради Долинського району Дніпропетровської області, ОСОБА_4 , Валівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області про визнання заповітів недійсними, визнання права власності на спадкове майно; №388/744/16-ц за позовом ОСОБА_3 до СФГ Павел , третя особа відділ у Долинському районі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання недійсними договорів оренди землі.

Ухвалою суду від 17 січня 2020 року за участі сторін підготовче провадження закрите та справу призначено до судового розгляду.

Позивач в судове засідання не з`явився, до початку розгляду справи надав заяву, про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримав, просив задовольнити їх в повному обсязі.

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, до початку розгляду справи надав заяву, відповідно до якої просив відмовити в задоволенні позовних вимог.

У зв`язку з неявкою в судове засіданні всіх осіб, які беруть участь у справі, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Суд, дослідивши докази, які наявні в матеріалах справи, а також позиції сторін, вкладених в документах по справі, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що 23 березня 2017 року між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 була укладена доповнена угода про надання правової допомоги (а.с.87), відповідно до якої ОСОБА_2 доручає, а правозахисник ОСОБА_1 , зобов`язується здійснювати в підприємствах, організаціях, установах всіх форм власності та в усіх судових інстанціях захист його порушених прав та інтересів ОСОБА_3 в питанні визначення недійсними договорів оренди землі та недійсним заповітів і визнання права власності на земельні ділянки. Правозахисник з метою захисту інтересів клієнта в особі представника ОСОБА_1 , приймає необхідні заходи та складає необхідні документи в суд, та інші установи, а також безпосередньо представляє інтереси ОСОБА_3 в судових інстанціях.

Відповідно до п. 4 Доповненої угоди від 23.03.2017 (а.с.87), в разі позитивного вирішення справи по визнанню недійсними договорів оренди землі та заповітів, клієнт сплачує правозахиснику 8000,00 грн. Оплата проводиться з дня в ступу в закону силу судових рішень. В разі несвоєчасної виплати клієнт сплачує правозахиснику суму збільшену на 10% за кожний місяці.

Так, відповідно до рішення Долинського районного суду Кіровоградської області від 13.10.2017 (а.с.6-8), позов ОСОБА_3 до Пишненської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, ОСОБА_4 , Валівської сільської ради Криворізького району Дніпропетровської області про визнання заповітів недійсними, визнання права власності на спадкове майно - задоволено частково.

Визнано за ОСОБА_3 , право власності в порядку спадкування за законом на земельну ділянку площею 9,24 га кадастровий номер 3521987500:02:000:0141 та земельну ділянку площею 9,39 га кадастровий номер 3521987500:02:000:0144, що знаходяться на території Пишненської сільської ради Долинського району Кіровоградської області та належали спадкодавцю ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Валове Криворізького району Дніпропетровської області.

Відповідно до матеріалів цивільної справи № 388/879/16-ц, ОСОБА_1 , в судовому засіданні представляв інтереси позивача ОСОБА_3 на підставі довіреності від 25.07.2016 (а.с.29 цивільної справи № 388/879/16-ц). В матеріалах зазначеної справи відсутня доповнена угода про надання правової допомоги від 23.03.2017, укладена між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 .

Крім того, відповідно до матеріалів цивільної справи №388/744/16-ц в провадженні Долинського районного суду Кіровоградської області перебувала вказана цивільна справа за позовом ОСОБА_3 до СФГ Павел , третя особа відділ у Долинському районі ГУ Держгеокадастру у Кіровоградській області про визнання недійсними договорів оренди землі. Ухвалою суду від 08 червня 2018 року вказана позовна заява залишена без розгляду через неявку в зал судового засідання позивача. ОСОБА_1 також представляв інтереси ОСОБА_3 .

Згідно ст. 626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов`язків. Договір є двостороннім, якщо правами та обов`язками наділені обидві сторони договору. Договір є відплатним, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає із суті договору.

Відповідно до ст. 213 ЦК України зміст правочину може бути витлумачений стороною (сторонами).

При тлумаченні змісту правочину беруться до уваги однакове для всього змісту правочину значення слів і понять, а також загальноприйняте у відповідній сфері відносин значення термінів.

Якщо буквальне значення слів і понять, а також загальноприйняте у відповідній сфері відносин значення термінів не дає змоги з`ясувати зміст окремих частин правочину, їхній зміст встановлюється порівнянням відповідної частини правочину зі змістом інших його частин, усім його змістом, намірами сторін.

Згідно ст. 1000 ЦК України за договором доручення одна сторона (повірений) зобов`язується вчинити від імені та за рахунок другої сторони (довірителя) певні юридичні дії. Правочин, вчинений повіреним, створює, змінює, припиняє цивільні права та обов`язки довірителя.

Договором доручення може бути встановлено виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором. У договорі можуть бути встановлені строк дії такого доручення та (або) територія, у межах якої є чинним виключне право повіреного.

Відповідно до вимог ст. 1003 ЦК України, у договорі доручення або у виданій на підставі договору довіреності мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Дії, які належить вчинити повіреному, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

Згідно ст. 1007 ЦК України довіритель зобов`язаний видати повіреному довіреність на вчинення юридичних дій, передбачених договором доручення.

Довіритель зобов`язаний, якщо інше не встановлено договором:

1) забезпечити повіреного засобами, необхідними для виконання доручення;

2) відшкодувати повіреному витрати, пов`язані з виконанням доручення.

Довіритель зобов`язаний негайно прийняти від повіреного все одержане ним у зв`язку з виконанням доручення.

Відповідно до ст. 237 ЦК України представництвом є правовідношення, в якому одна сторона (представник) зобов`язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Не є представником особа, яка хоч і діє в чужих інтересах, але від власного імені, а також особа, уповноважена на ведення переговорів щодо можливих у майбутньому правочинів.

Представництво виникає на підставі договору, закону, акта органу юридичної особи та з інших підстав, встановлених актами цивільного законодавства.

Як видно з матеріалів справи ОСОБА_2 , уклала угоду з позивачем від імені ОСОБА_3 , про те в матеріалах справи відсутні докази того, що ОСОБА_3 , уповноважував відповідача на вчинення будь яких дій від його імені.

Згідно з частиною четвертою статті 27 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність від 05 липня 2012 року № 50676-VI (далі - Закон) договір про надання правової допомоги може укладатися на користь клієнта іншою особою, яка діє в його інтересах.

За договором про надання послуг виконавець зобов`язаний надати послугу, а замовник - оплатити її. За змістом статей 632, 903 ЦК України ціна договору (плата за договором) - форма грошового визначення вартості наданих послуг. Оплата виконавцю послуги здійснюється за виконання ним договірного обов`язку з її надання.

Згідно з положеннями пункту 4 статті 1, частини третьої статті 27 Закону договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору. До договору про надання правової допомоги застосовуються загальні вимоги договірного права.

Відповідно до положень статті 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов`язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов`язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором. Положення глави 63 Послуги. Загальні положення підрозділу 1 розділу ІІІ Книги п`ятої цього Кодексу можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов`язання.

З огляду на предмет договору про надання юридичних послуг у цивільній справі об`єктом оплати за договором, є надані адвокатом юридичні послуги у зв`язку з вирішенням спору в суді.

Формою винагороди адвоката за здійснення представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту є гонорар (плата за договором), порядок обчислення якого (фіксований розмір чи погодинна оплата), підстави для зміни його розміру, порядок сплати, умови повернення тощо відповідно до статті 30 Закону визначаються в договорі про надання правової допомоги.

Відповідно до ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Проте в матеріалах справи відсутні відомості про те, що позивач отримував свідоцтво про зайняття адвокатською діяльністю та на законних підставах діяв від імені відповідача, у зв`язку із чим, суд приходить до висновків про недоведеність позивачем позовних вимог.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, у разі відмови в задоволенні позовних вимог, судовий збір справляється за рахунок позивача.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 141,247, 259, 263, 264, 265 ЦПК України ,суд,-

У Х В А Л И В:

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ОСОБА_3 про стягнення винагороди за надані послуги - відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Рішення може бути оскаржено до Дніпровського апеляційного суду відповідно до п. 15.5 розділу ХІІІ Перехідні положення ЦПК України через Криворізький районний суд Дніпропетровської області.

Суддя:

СудКриворізький районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.04.2020
Оприлюднено05.05.2020
Номер документу89040875
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —177/1222/19

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Осіян Олексій Миколайович

Постанова від 10.12.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 30.07.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Городнича В. С.

Рішення від 27.04.2020

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 17.01.2020

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

Ухвала від 19.07.2019

Цивільне

Криворізький районний суд Дніпропетровської області

Строгова Г. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні