Постанова
від 21.04.2020 по справі 160/10851/19
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

21 квітня 2020 року м. Дніпросправа № 160/10851/19 Суддя І інстанції - Неклеса О.М.

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Чепурнова Д.В. (доповідач),

суддів: Сафронової С.В., Мельника В.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження в місті Дніпрі апеляційну скаргу ОСОБА_1

на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2020 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до державного реєстратора відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради Орєшкіної Вікторії Анатоліївни, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача - Департамент адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Товариство з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ про визнання протиправною відмови, зобов`язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду з вищезазначеним позовом в якому просив:

- визнати протиправною відмову відповідача у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ від 21 серпня 2019 року, пов`язаних із виходом ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства;

- зобов`язати відповідача вчинити реєстраційні дії щодо внесення змін до установчих документів ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ , пов`язаних з виходом ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства.

В обґрунтування позову посилається на протиправність не внесення державним реєстратором змін щодо його виходу зі складу учасників, оскільки це порушує свободу підприємницької діяльності та перешкоджає реалізації конституційних прав. Наявність судової заборони щодо вчинення реєстраційних дій є помилковим тлумаченням відповідачем змісту судового рішення, враховуючи, що така заборона поширюється лише на дії щодо частки (тобто на майно), що має грошовий еквівалент, і не може обмежувати його права на вихід зі складу учасників товариства.

Рішенням Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2020 року у задоволенні позову було відмовлено.

Не погодившись з прийнятим рішенням ОСОБА_1 подав апеляційну скаргу в якій просить скасувати рішення суду першої інстанції та, прийняти нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги в повному обсязі. Посилається на те, що ухвала Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська у справі № 201/16142/17 від 04.12.2017 на підставі якої державний реєстратор відмовив у проведенні державної реєстрації, була ним неправильно витлумачена. Адже ухвалою передбачено, що забороняється здійснювати будь-які реєстраційні дії, щодо частки у статутному капіталі фонді ТОВ НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ . Суд першої інстанції відкинув ті обставини, що стосувалися волі загальних зборів Товариства та його учасника - ОСОБА_1 , виражених в протоколі Загальних зборів та заяві про вихід зі складу учасників Товариства. Керуючись надмірним формалізмом, суд побудував свій умовивід спираючись лише на заборону відчуження частки у статутному капіталі Товариства, і тим самим було знівельоване право кожної особи входити до складу юридичних осіб та відповідно виходити (взагалі , право на вибір роду занять, на свободу підприємницької діяльності).

Перевіривши законність та обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, дослідивши матеріали справи, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що ОСОБА_1 входить до складу учасників ТОВ Науково-виробниче об`єднання Дніпроспецмаш (код ЄДРПОУ - 40828602) та є власником 83, 7837838 % статутного капіталу Товариства.

19 листопада 2018 року було проведено позачергові загальні збори учасників Товариства з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ (ЄДРПОУ 40828602), на яких розглядалося чотири питання:

- обрання Голови Загальних Зборів;

- вихід ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства;

- про новий розподіл часток у статутному капіталі Товариства;

-про доручення проведення необхідних заходів, пов`язаних з державною реєстрацією зміни складу учасників Товариства ОСОБА_1 .

Зазначені вище питання були зафіксовані в протоколі позачергових загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ (ЄДРПОУ 40828602) №1-2018 від 19 листопада 2018 року.

З метою прийняття рішення про вихід ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ позивачем було надано заяву, засвідчену 19.11.2018 року приватним нотаріусом Дніпровського міського нотаріального округу Огородник Л.В. за реєстровим №1932.

Зі змісту наведеної заяви позивача вбачається, що він просив загальні збори ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ :

- прийняти рішення про вихід зі складу учасників Товариства;

- повідомити його про вартість його частки, надати обґрунтований розрахунок та копії документів, необхідних для такого розрахунку, не пізніше 30 днів з дня отримання цієї заяви;

- виплатити йому вартість його частки, розмір якої складає 83, 7837838 % статутного капіталу Товариства.

На підставі розглянутої заяви Протоколом загальних зборів учасників Товариства № 1-2018 від 19 листопада 2018 року була надана одностайна згода на вихід ОСОБА_1 зі складу Товариства (п.2), а також затверджено новий розподіл часток учасників у статутному капіталі товариства:

- ОСОБА_2 75%;

- ОСОБА_3. 25 %.

21 серпня 2019 року, з метою виходу зі складу учасників ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ , ОСОБА_1 подав до відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради усі необхідні для державної реєстрації його виходу документи (заява про державну реєстрацію змін - форма 3, заява про вихід, протокол загальних зборів, квитанція про сплату адміністративного збору).

За результатами перевірки наданих позивачем документів, державним реєстратором виявлено, що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань містяться відомості про судове рішення щодо заборони проведення реєстраційних дій, внесені на підставі ухвали Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська по справі №201/16142/17 від 04.12.2017р., тобто наявні підстави для відмови у здійсненні реєстраційних дій.

З огляду на наведені обставини, державним реєстратором відділу реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців управління у сфері державної реєстрації департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради Орєшкіною Вікторією Анатоліївною, на підставі п.2 ч.1 ст.28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ від 21 серпня 2019 року, пов`язаних із виходом ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства було відмовлено, про що складено повідомлення про відмову у проведенні державної реєстрації від 21.08.2019 року.

Відмовляючи у задоволенні позовних вимог суд першої інстанції виходив з наявності судової заборони про проведення реєстраційної дії, а тому державний реєстратор повинен був виконати норму прямої дії, передбачену статтею 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - відмовити у проведенні реєстраційної дії за наявності ухвали суду про заборону на проведення реєстраційних дій відносно частки позивача у статутному капіталі ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ , при тому що реєстрація виходу позивача зі складу учасників Товариства з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ тягне за собою правові наслідки, які стосуються частки статутного капіталу Товариства на яку накладено арешт та щодо якого міститься заборона на вчинення будь-яких реєстраційних дій.

Колегія суддів погоджується за такими висновками суду першої інстанції виходячи з наступного.

Так пунктом 2 ч.1 ст. 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань ( в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин) передбачено, що підставою для відмови у проведені державної реєстрації є те, що у Єдиному державному реєстрі містяться відомості про судове рішення щодо заборони проведення реєстраційної дії.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 04.12.2017 р. у справі №201/16142/17 до набрання законної сили рішенням суду по цивільній справі № 201/16142/17 про стягнення суми боргу та штрафних санкції, накладено арешт на частку у статутному капіталі (фонді) Товариства з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ (ідентифікаційний код - 40828602), у розмірі 145 080 000 грн. (сто сорок п`ять мільйонів вісімдесят тисяч грн.), що становить 63,08% статутного капіталу та належить ОСОБА_1 . Заборонено Державному реєстратору фізичних осіб, юридичних осіб та громадських формувань здійснювати будь - які реєстраційні дії, щодо частки у статутному капіталі (фонді) Товариства з обмеженою відповідальністю НАУКОВО-ВИРОБНИЧЕ ОБ`ЄДНАННЯ ДНІПРОСПЕЦМАШ (ідентифікаційний код - 40828602), у розмірі 145 080 000 грн. (сто сорок п`ять мільйонів вісімдесят тисяч грн.), що становить 63,08% статутного капіталу та належить ОСОБА_1 .

Вказано ухвала Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 04.12.2017 р. у справі №201/16142/17 залишена без змін постановою Верховного суду від 24.10.2019р., є чинною та набрала законної сили.

Стаття 129-1 Конституції України передбачає, що суд ухвалює рішення іменем України, судове рішення є обов`язковим до виконання. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Враховуючи зазначені обставини суд першої інстанції дійшов до вірних висновків, що в даному випадку реєстратор зобов`язаний був виконати норму прямої дії, передбачену статтею 28 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - відмовити у проведенні реєстраційної дії за наявності ухвали суду про заборону на проведення реєстраційних дій відносно частки позивача у статутному капіталі ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ .

На спростування доводів позивача про те, що заборона визначена ухвалою Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська по справі №201/16142/17 від 04.12.2017 року поширюється лише на дії щодо майна, що має грошовий еквівалент, а позивач хотів здійснити дії конкретно щодо його виходу зі складу учасників Товариства, тобто прагнув реалізувати своє особисте немайнове право (право вступати/виходити зі складу Товариства), а також про те, що ухвала Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська по справі № 201/16142/17 від 04.12.2017 не містить чіткого переліку заборонених реєстраційних дій, суд першої інстанції вірно звернув увагу на ті обставини, що у заяві про вихід ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства від 19.11.2018 року постанній просив, зокрема, виплатити йому вартість його частки, розмір якої складає 83, 7837838 % статутного капіталу Товариства.

На підставі розглянутої заяви Протоколом загальних зборів учасників Товариства № 1-2018 від 19 листопада 2018 року була надана одностайна згода на вихід ОСОБА_1 зі складу Товариства (п.2), а також затверджено новий розподіл часток учасників у статутному капіталі товариства:

- ОСОБА_2 75%;

- ОСОБА_3 . 25 %.

Таким чином вихід позивача зі складу учасників Товариства матиме правові наслідки у вигляді виплати позивачу його частки, розмір якої складає 83, 7837838 % статутного капіталу Товариства та новий розподіл часток учасників у статутному капіталі, що суперечить змісту ухвали Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 04.12.2017 р. про забезпечення позову у справі №201/16142/17.

Враховуючи те, що реєстрація виходу позивача зі складу учасників ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ тягне за собою правові наслідки, які стосуються, зокрема і частки статутного капіталу Товариства на яку накладено арешт та щодо якого міститься заборона на вчинення будь-яких реєстраційних дій, у державного реєстратора були відсутні законні підстав для такої реєстрації.

З огляду на викладене, зважаючи на встановлені факти та наявні в матеріалах докази, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що державним реєстратором не було допущено порушень при відмові у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ НВО ДНІПРОСПЕЦМАШ , пов`язаних із виходом ОСОБА_1 зі складу учасників Товариства, прийняте рішення, узгоджується з вимогами законодавства, та виповідає положенням ч. 2 ст. 2 КАС України.

Приймаючи до уваги те, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, висновки суду доводами апеляційної скарги не спростовані, колегія суддів дійшла висновку про відсутність правових підстав для задоволення апеляційної скарги.

Керуючись п.1 ч.1 ст. 315, ст.ст. 316, 321, 322 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 - залишити без задоволення.

Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 21 грудня 2020 року - залишити без змін.

Постанова набирає законної сили дати її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня набрання законної сили.

В повному обсязі постанова складена 21 квітня 2019 року.

Головуючий - суддя Д.В. Чепурнов

суддя С.В. Сафронова

суддя В.В. Мельник

Дата ухвалення рішення21.04.2020
Оприлюднено05.05.2020
Номер документу89044531
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —160/10851/19

Ухвала від 19.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 20.10.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 15.07.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Ухвала від 23.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Кравчук В.М.

Постанова від 21.04.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 26.03.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 26.03.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Ухвала від 02.03.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чепурнов Д.В.

Рішення від 21.12.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

Ухвала від 04.12.2019

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Неклеса Олена Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні