Постанова
від 28.04.2020 по справі 564/1840/18
РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2020 року

м. Рівне

Справа № 564/1840/18

Провадження № 22-ц/4815/478/20

Рівненський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Ковальчук Н. М.,

суддів: Бондаренко Н. В., Хилевича С.В.,

секретар судового засідання - Ковальчук Л. В.,

учасники справи за первісним позовом:

позивач - ОСОБА_1 ,

відповідачі - Сільськогосподарський виробничий кооперативву "Мир";

-Фермерське господарство "Тихомир";

-державний реєстратор Комунального підприємства "Реєстраційний офіс" Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області Марчук Тарас Дмитрович;

треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору

- Колектив співвласників майнових паїв реорганізованого КСП "Мир" в особі Уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук Лідії Вікторівни;

- Малолюбашанська сільська рада Костопільського району Рівненської області;

учасники справи за зустрічним позовом:

позивач - Фермерське господарство "Тихомир";

відповідачі - ОСОБА_1 , Державний реєстратор Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації" Рівненської обласної ради Мельник Андрій Володимирович

розглянув у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження апеляційну скаргу Уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук ОСОБА_2 на рішення Костопільського районного суду Рівненської області від 23 грудня 2019 рокуу складі судді Левчук В. В., ухвалене в м. Костопіль о 19 год., повний текст складено 02 січня 2020 року,

за позовом ОСОБА_1 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Мир" в особі голови Цикуна Олександра Олександровича, Фермерського господарства "Тихомир" в особі голови Цикуна Ігоря Олександровича, державного реєстратора Комунального підприємства "Реєстраційний офіс" Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області Марчука Тараса Дмитровича, треті особи, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Колектив співвласників майнових паїв реорганізованого КСП "Мир" в особі Уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук Лідії Вікторівни, Малолюбашанська сільська рада Костопільського району Рівненської області про визнання недійсним рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП "Мир" оформленого протоколом №8 від 13.10.2017, скасування державної реєстрації

та за зустрічним позовом Фермерського господарства "Тихомир" до ОСОБА_1 , Державного реєстратора Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації" Рівненської обласної ради Мельника Андрія Володимировича про визнання недійсними рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , які оформлені протоколом №8 від 19.04.2016 року, скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень,

в с т а н о в и в :

У липні 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Сільськогосподарського виробничого кооперативу Мир (далі - СВК Мир ), Фермерського господарства Тихомир (далі - ФГ Тихомир ), державного реєстратора Комунального підприємства Реєстраційний офіс Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області Марчука Тараса Дмитровича(далі - державний реєстратор Марчук Т. Д.), треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору - Колектив співвласників майнових паїв реорганізованого Колективного сільськогосподарського підприємства Мир (далі - співвласники паїв КСП Мир ) в особі Уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого Колективного сільськогосподарського підприємства Мир Корнійчук Лідії Вікторівни (далі Уповноважена особа ОСОБА_3 ), Малолюбашанська сільська рада Костопільського району Рівненської області про визнання недійсним рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , оформленого протоколом №8 від 13.10.2017 року, та скасування рішень про державну реєстрацію прав на об`єкти нерухомого майна за ФГ Тихомир , які знаходяться по вул ..Радянська,104 село Мирне Костопільського району Рівненської області, вчинені державним реєстратором Марчуком Т. Д., а саме: трансформаторної підстанції, автовагової зерноскладу, зерноскладу механізованого, комбікормового цеху з прибудовою, насіннєвого зерноскладу.

Позовні вимоги ОСОБА_1 обгрунтовані тим, що рішенням загальних зборів співвласників майнових паїв КСП Мир №8 від 19.04.2016 року йому в рахунок майнового сертифікату виділено комплекс зерноскладу, куди, серед іншого, ввійшли приміщення трансформаторної підстанції, автовагової зерноскладу, зерноскладу механізованого, комбікормового цеху з прибудовою, насінневого зерноскладу. 12 травня 2017 року Уповноваженою особою ОСОБА_3 йому передано насіннєвий зерносклад та трансформаторну підстанцію зерноскладу про що складений Акт приймання-передачі від 12.05.2017 року. На вказані приміщення КП Рівненське ОБТІ виготовлені технічні паспорти та проведена державна реєстрація прав власності ОСОБА_1 на об`єкти нерухомого майна насіннєвий зерносклад та трансформаторну підстанцію зерноскладу за адресами: АДРЕСА_3 та 104-в відповідно.

Позивачу стало відомо, що СВК Мир 11 квітня 2018 року передало, а ФГ Тихомир отримало у власність майно реорганізованого КСП Мир - комплекс зерноскладу, який вже йому було передано за рішення співвласників майнових паїв у квітні 2016 року. В Акті приймання-передачі від 11.04.2018 року зазначено, що майно для ФГ Тихомир передано на підставі рішення зборів співвласників майнових паїв КСП Мир від 13.10.2017 року, протокол № 8. В подальшому відповідач ФГ Тихомир зареєстрував у державному реєстрі право власності на об`єкти нерухомого майна за єдиною адресою: АДРЕСА_3 які входять у комплекс зерноскладу.

Рахує незаконним рішення зборів співвласників майнових паїв КСП Мир від 13.10.2017 року та проведення державної реєстрації об`єктів зернового комплексу, оскільки збори та реєстрація проведені після виділення йому у власність в рахунок майнового паю спірного майна. Окрім цього, зазначає, що сільською радою жодних рішень щодо присвоєння всім об`єктам нерухомості однієї адреси АДРЕСА_3 не приймалось.

ФГ Тихомир подало зустрічний позов до ОСОБА_1 та Державного реєстратора КП Рівненське ОБТІ Мельника А. В. про визнання недійсними рішення зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , оформлені протоколом №8 від 19.04.2016 року, та скасування рішення про державну реєстрацію права власності за ОСОБА_1 на об`єкти нерухомого майна зернового комплексу - насіннєвого зерноскладу та трансформаторної підстанції зерноскладу.

Зустрічний позов мотивовано тим, що рішення, які були прийняті на зборах співвласників майнових паїв і які оформлені протоколом №8 від 19.04.2016 року є незаконними так як не дотримано вимогу про повідомлення всіх наявних власників майнових паїв. Рішення про виділення майнових паїв має прийматись одностайно, що не було дотримано. Як видно з документів, за рішення проголосувало 146 власників, а одна особа не голосувала. У своїй заяві до загальних зборів співвласників майнових паїв КСП Мир про виділення майнового паю у вигляді зернового комплексу, ОСОБА_1 не вказав в рахунок якого саме майнового сертифікату йому мали виділили майно на загальну суму 199790, оскільки виключно лише наявність майнового сертифікату є підставою для виділення майна в натурі загальними зборами співвласників майнових паїв. Про такий майновий сертифікат ОСОБА_1 не вказано і в протоколі зборів співвласників майнових паїв № 8 від 19.04.2016 року. Згідно списків осіб, які мають право на майновий пай реорганізованого КСП Мир , частка ОСОБА_1 складала всього 1233, 00 грн. і своє право на виділення в натурі майна він використав у червні 2014 року. Оскільки на момент прийняття рішення зборів співвласників від 19.04.2016 року в ОСОБА_1 не було майнового сертифіката, то таке рішення зборів співвласників майнових паїв є незаконним, і відповідно є незаконною реєстрацію права власності за ОСОБА_1 на приміщення насіннєвого зерноскладу та трансформаторної підстанції зерноскладу.

Окрім цього, вимоги обґрунтовує тим, що державний реєстратор при реєстрації права власності на спірні об`єкти нерухомого майна взяв до уваги майновий сертифікат, виданий ОСОБА_1 Мирненською сільською радою 12 травня 2017 року, тобто після проведення загальних зборів. Оскільки СВК Мир є правонаступником реорганізованого КСП Мир у праві користуваня майном, що підлягає розпаюванню, то в Уповноваженої особи ОСОБА_3 не було жодних правових підстав передавати ОСОБА_1 зерновий комплекс.

Рішенням Костопільського районного суду Рівненської області від 23 грудня 2019 року відмовлено в задоволенні позову ОСОБА_1 . Зустрічний позов ФГ Тихомир задоволено повністю.

Визнано недійсним та скасовано рішення зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , які оформлені протоколом №8 від 19 квітня 2016 року.

Скасувано запис номер 20510879 про державну реєстрацію права власності на будівлю насінневого зерноскладу, площею 1583,2 кв.м., реєстраційний номер 1253428156234, адреса АДРЕСА_3 за ОСОБА_1 . Скасовано запис номер 20510443 про державну реєстрацію права власності на будівлю трансформаторної підстанції зерноскладу, площею 3,8 кв.м., реєстраційний номер 1253401856234, адреса АДРЕСА_3 за ОСОБА_1 . Стягнуто з ОСОБА_1 на користь ФГ "Тихомир" 881 грн. витрат по сплаті судового збору. Стягнуто з Державного реєстратора КП "РОБТІ" Мельника А. В. на користь ФГ "Тихомир" 881 грн. витрат по сплаті судового збору.

Вважаючи рішення суду незаконним, Уповноважена особа співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук Л . В.оскаржила його в апеляційному порядку.

В поданій апеляційній скарзі зазначає, що оскаржуване рішення суду ухвалене з порушенням норм матеріального права, а висновки суду не відповідають фактичним обставинам справи. Суд прийшов до помилкового висновку про те, що загальні збори співвласників майнових паїв КСП Мир від 19.04.2016 року про виділення майнового паю у вигляді зернового комплексу ОСОБА_1 є незаконними і навпаки, про правомочність загальних зборів співвласників майнових паїв КСП Мир від 13.10.2017 року про виділення майнового паю у вигляді зернового комплексу ФГ Тихомир . За приписами ч. 1 ст. 358 ЦК України та п. 4.1 Наказу Міністерства аграрної політики України №16 від 07.02.2001 року Про затвердження Рекомендацій щодо проведення загальних зборів колишніх членів реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства збори пайовиків є правомочними, якщо на них присутні не менше двох третин співвласників. Аргументуючи своє рішення, суд першої інстанції вказав, що у зборах 13.10.2017 року взяли участь 142 особи-співвласники, що підтверджено протоколом лічильної комісії. При цьому суд послався на довідку Малолюбашанської сільської ради, яка була видана через рік після проведення зборів 13.07.2018 року. Реєстр пайовиків станом на жовтень 2017 року вела Мирненська сільска рада, яка в подальшому об`єдналась з Малолюбашанською сільською радою в ОТГ. Списки пайовиків для проведення зборів у жовтні 2017 року в Мирненській сільскій раді ніхто не отримував. Разом з тим, свідки в судовому засіданні пояснювали, що лічильна комісія реєструвала присутніх і звіряла за списками пайовиків, а суд в своєму рішенні зазначив, що список присутніх на зборах на день проведення зборів 13.10.2017 року не вівся, оскільки не передбачено законом. Зазначене вказує, що на день проведення зборів у жовтні 2017 року ніхто не встановлював поіменний склад пайовиків, які мали би право брати участь у зборах. В наказі Міністерства аграрної політики України від 20 травня 2008 року N 315 Про затвердження Рекомендацій щодо порядку здійснення права спільної часткової власності власниками майнових паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємств зазначено, що співвласник майнових паїв, який має бажання виділити йому майновий пай в натурі має подати заяву Уповноваженій особі співвласників майна реорганізованого КСП, а у разі відсутності такої особи - зборам співвласників відповідно до закону. Уповноважененою особою співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" обрана ОСОБА_3 і заява від ФГ Тихомир до Уповноважененої особи не подавалась. Суд не взяв до уваги доводи про те, що Комісія з організації вирішення майнових питань КСП Мир здійснює реєстрацію всіх рішень загальних зборів співвласників. У Комісії зареєстроване рішення зборів від 19.04.2016 року під № 8, на порядку денного якого вирішено питання щодо виділення ОСОБА_1 спірного майна, а рішення зборів 13.10.2017 року ніде не зареєстроване. Також відповідачі за первинним позовами не узгоджували порядок денний з Комісією, яка наділена всіма повноваженнями щодо організації проведення зборів і діє відповідно до Положення про комісію з організації вирішення майнових питань, прийнятого і затвердженого загальними зборами співвласників майнових паїв. Не відповідає дійсності посилання в рішенні суду на те, майно, яке перебувало в користуванні правонаступника СВК Мир згідно Договору № 2 від 30.03.2009 року, було повернуто співвласникам майнових паїв і про що був підписаний акт прийманні-передачі. Строк дії даного договору закінчився 31 березня 2009 року і співвласниками не приймалось рішення про продовження дії цього Договору. Фактично СВК Мир відмовився повертати майно з оренди, про що суду були надані матеріали кримінального провадження. В рішенні неправильно зазначено, що уповноважена особа ОСОБА_5 передала голові СВК Мир майно співвласників майнових паїв. Суд при цьому не зазначив на підставі якого рішення співвласників була вчинена така дія. СВК Мир і ФГ Тихомир представляють особи, які пов`язані родинними стосунками, що підтверджує очевидність змови. Суд в своєму рішенні зазначив, що матеріали справи не містять і позивач за первісним позовом та третя особа не надали суду належних доказів (договір доручення) на підтвердження повноважень ОСОБА_3 як Уповноваженої особи співвласників майнових паїв КСП Мир , а відтак і на підтвердження права скликати Загальні збори співвласників чи передавати майно власникам майнових паїв. Разом з тим, суд першої інстанції не перевіряв на яких правових підставах діяла ОСОБА_5 . Судом визнані недійсними загальні збори власників майнових часток(паїв) реорганізованого КСП Мир від 19.04.2016 року, які проведені у відповідності до порядку, визначеному Наказом Міністерства аграрної політики України №315 від 20 травня 2008 року, у відповідності до вимог законодавства, за ініціативи більше 10% власників, за наявності кворуму та з повідомленням про проведення зборів, оскільки, оголошення було розміщене на дошках оголошень в місцях найбільшого скупчення людей у с. Мирне біля школи, будинку культури та сільської ради. Однією з причин скасування рішення зборів співвласників від 10.04.2016 року суд зазначив невідповідність, яка міститься у технічних паспортах, виготовлених на спірні об`єкти нерухомості ОСОБА_1 та Фермерським господарством Тихомир . При цьому, підстава такого висновку судом не наведена. Також однією з підстав визнання недійсним рішення зборів від 19.04.2016 року суд зазначив, що ОСОБА_1 було виділене майно зерноскладу та не передані інші об`єкти, які не мають окремої господарської цінності. Судом при цьому не враховано, що майно співвласнику виділяється тільки за його заявою. Перелік майна складається з окремих об`єктів і перед кожними зборами Комісією уточнюється список об`єктів. Оформлення протоколами рішення зборів, які оскаржуються від 19.04.2016 року та від 13.10.2017 року, зовсім однакове, але суд у своєму рішенні дав їм зовсім різну оцінку. СВК Мир , в користуванні якого було майно бувшого КСП Мир , не приймало мір до його збереження, а тому після 2001 року договір про оренду майна з СВК Мир співвласники не продовжували.

З наведених підстав просить скасувати рішення суду першої інстанції, ухвалити нове рішення про задоволення первісного позову та відмовити в задоволенні зустрічного позову.

У відзиві на апеляційну скаргу представник СВК "Мир" та ФГ Тихомир"вказує, що рішення суду є законним та обґрунтованим, а апеляційна скарга безпідставна, тому просить оскаржуване рішення залишити без змін, а апеляційну скаргу - без задоволення.

В судове засідання апеляційного суду ОСОБА_1 , державний реєстратор Марчук Т. Д.,

Уповноважена особа ОСОБА_3 , Малолюбашанська сільська рада не з`явились, хоча про час та місце розгляду справи були повідомлені, будь-яких заяв та клопотань до апеляційного суду не подали.

Згідно ч. 1 ст. 367 ЦПК України, суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Дослідивши матеріали та обставини справи на предмет повноти їх встановлення, вивчивши доводи апеляційної скарги стосовно дотримання норм матеріального і процесуального права судом першої інстанції, апеляційний суд прийшов до висновку, що апеляційна скарга підлягає до задоволення.

Предметом указаного спору є право власності на об`єкти нерухомого майна, яке набуто у результаті виділення майнового паю в натурі співвласникам майнових паїв реорганізованого КСП Мир Костопільського району Рівненської області.

Питання про виділення майнових паїв в натурі врегульовано Цивільним кодексом України, Законом України "Про колективне сільськогосподарське підприємство", Указом Президента України "Про заходи щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектора економіки" від 29 січня 2001 року № 62/2009, постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 "Про врегулювання питань щодо забезпечення захисту майнових прав селян у процесі реформування аграрного сектору економіки", Наказом Міністерства аграрної політики України від 14 березня 2001 року № 62 "Про затвердження Порядку розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств" (далі - Порядок), Рекомендаціями щодо порядку здійснення права спільної часткової власності власниками майнових паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, затверджених наказом Міністерства аграрної політики України від 20 травня 2008 року № 315 (далі - Рекомендації).

Згідно із статтею 7 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" (із наступними змінами і доповненнями) майно у підприємстві належить на праві спільної часткової власності його членам. Суб`єктом права власності у підприємстві є підприємство як юридична особа, а його члени - у частині майна, яку вони одержують при виході з підприємства.

Підпунктом "а" пункту 1 Указу Президента України від 03 грудня 1999 року № 1529/99, а також пунктом 1 Указу Президента України від 29 січня 2011 року № 62/2001 передбачено забезпечення всім членам колективних сільськогосподарських підприємств права вільного виходу з цих підприємств із земельними частками (паями) і майновими паями, вільного здійснення права власності на паї, зокрема передачі паїв в оренду з виплатою орендної плати в розмірі не менше одного відсотка вартості паю, купівлі-продажу, дарування, міни, передачі у спадщину, виділення групі осіб (окремим особам), які є власниками паїв, індивідуально визначених об`єктів зі складу майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств чи їх правонаступників стосовно майна.

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 затверджено Порядок визначення розмірів майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств та їх документального підтвердження, згідно з пунктами 13-14 якого майновий пай члена підприємства документально підтверджується свідоцтвом про право власності на майновий пай члена підприємства. У разі набуття у власність майнового паю (його частини) на підставі угоди міни, дарування та інших цивільно-правових угод, а також спадкування видається нове свідоцтво.

Наказом Міністерства аграрної політики України від 14 березня 2001 року № 62 затверджено Порядок розподілу та використання майна реорганізованих колективних сільськогосподарських підприємств.

Згідно з пунктом 9 зазначеного Порядку виділення із складу пайового фонду майна у натурі окремим власникам чи групам власників за їх бажанням у процесі вирішення майнових питань здійснюється підприємством-правонаступником (користувачем) на підставі рішення зборів співвласників.

Пунктом 16 Порядку встановлено, що визначення конкретного майна для виділення окремому власнику чи групі власників майнових паїв може бути здійснене одним із способів за рішенням зборів співвласників: за структурою пайового фонду; конкретним майном за взаємною згодою співвласників; на конкурентних засадах шляхом проведення аукціону. Спірні питання щодо розподілу майна між співвласниками вирішуються в судовому порядку.

Незважаючи на те, що вищевказаний Порядок втратив чинність з 24 травня 2013 року - дня опублікування Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 11 квітня 2013 року № 253, його положення відповідають нормам глави 26 ЦК України "Право спільної власності".

Відповідно до ч. 1,3 ст. 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння і користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

Згідно з частиною четвертою статті 364 ЦК України договір про виділ у натурі частки з нерухомого спільного майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню.

Наказом Міністерства аграрної політики України від 20.05.2008 року № 315 затверджено Рекомендації щодо порядку здійснення права спільної часткової власності власниками майнових паїв колишніх колективних сільськогосподарських підприємств, відповідно до пунктів 2.4, 2.5, 4.4 яких управління майном, що перебуває у спільній частковій власності відповідно до укладеного договору про порядок володіння та користування майном, здійснюється через загальні збори співвласників.

Рішення загальних зборів співвласників приймається за згодою не менш як 2/3 співвласників, крім рішень про відчуження майна та виділення в натурі частки з майна, які приймаються одностайно.

Договір між співвласниками про виділення в натурі частки з нерухомого майна, що перебуває у спільній частковій власності, укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню.

Порядок виділення частки майна передбачено пунктами 4.1, 4.2, 4.3 Рекомендацій, відповідно до яких, зокрема, співвласник, який виявив бажання отримати в натурі належну йому частку майна подає Уповноваженій особі, а у разі її відсутності - зборам співвласників відповідну заяву; частка з майна, що перебуває у спільній частковій власності, виділяється її співвласнику в натурі; для виділення спільної частки в натурі співвласник може об`єднати свою частку з частками інших співвласників, які виявили бажання отримати їх у натурі; якщо виділення в натурі частки з майна, що перебуває у спільній часткові власності, є неможливе (неподільна річ), співвласник, який виявив бажання отримати її в натурі, має право на одержання від інших співвласників матеріальної, у тому числі грошової компенсації вартості його частки.

ОСОБА_1 у своїх позовних вимогах про визнання недійсними рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 13.10.2017 року, яким для ФГ Тихомир виділено з пайового фонру комплекс зерноскладу, посилався на те, що вказане майно уже перебувало у його власності, а СВК Мир на час прийняття оскаржуваного рішення не мало права володіння, користування та розпорядження пайовим фондом співвласників майна бувшого КСП Мир .

Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з`ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Ухвалюючи рішення про відмову в задоволенні позову ОСОБА_1 , суд першої інсанції не взяв до уваги доводи позивача, зробив висновки, які не відповідають обставини справи, і які суперечать наявним в матеріалах справи документам.

Судом встановлено: у відповідності до Указу Президента України Про невідкладні заходи щодо реформування аграрного сектору економіки Колективне сільськогосподарське підприємство Мир села Мирне Костопільського району Рівненської області реорганізовано шляхом перетворення у Сільськогосподарський виробничий кооператив "Мир".

В матеріалах справи міститься копія рішенням загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 21 березня 2004 року, оформлене протоколом № 1, відповідно до якого рішенням загальних зборів співвласників, серед іншого, затверджено уточнений список співласників майнових паїв станом на 1 квітня 2004 року в кількості 901 чоловік, затверджено уточнений перелік основних засобів та обігових коштів реорганізованого КСП Мир , а також вирішувалось питання уточнення складу та вартості майнових паїв, що знаходиться в цілісному майновому комплексі з частковою власністю громадян - інших членів реформованого КСП Мир при передачі майна від СВК Мир до Приватного сільськогосподарського підприємства Мирне ( а.с.174-183 т.2).

30 березня 2004 року співвласники майнових паїв реорганізованого КСП Мир уклали Договір № 1 Про спільне володіння, користування та розпорядження майном реформованого КСП Мир , що знаходиться у спільній сумісній власності(а.с.195-196 т.2).

Додатком до протоколу № 1 Загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , проведених 21 березня 2004 року, є Акт прийому-передачі співвласникам у спільне володіння, користування та розпорядження майном членів реформованого КСП Мир , що знаходиться в майновому комплексі і є спільною частковою власністю громадян-співвласників учасників Договору № 1 від 30 березня 2004 року (а.с.197-199 т.2).

Відповідно до вказаного Додатку голова СВК Мир ОСОБА_6 передав, а Уповноважена особа співвласників майнових паїв ОСОБА_7 прийняв для передачі Приватному сільськогосподарському підприємству Мирне майно пайового фонду КСП Мир . В переліку майна, що передане співвласникам майнових майв для передічі ПСП Мирне є об`єкти спірного нерухомого майна, що в ходять у комплекс зерноскладу під інвентарими номерами 571-583.

30 березня 2004 року, 1 квітня 2004 року були укладені Договіри № 2 та № 3 щодо оренди майна пайового фонду КСП Мир між співвласниками майна та ПСП Мирне . Від імені співвласників Договір підписано Уповноваженою особою ОСОБА_7 та в присутності членів Спостережної ради співвласників майна ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 (а.с.200-209)

Зазначені документи, які є в матеріалах справи і їх достовірність не спростовано сторонами спору, свідчать, що загальні збори співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир ухвалювали рішення від 21 березня 2004 року за участі 542 власника майнових паїв щодо укладення договорів оренди пайового фонду з ПСП Мирне , іна виконання рішення зборів від 21 березня 2004 року, Уповноваженою особою були укладені з ПСП Мирне Договори про спільне володіння, користування та розпорядження майном реформованого КСП Мир .

Приватне сільськогосподарське підприємство Мирне припинило свою діяльність 05.09.2013 року.

Рішень загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир щодо передачі їх спільного майна в оренду іншим юридичним особам матеріали справи не містять.

Власники спільної часткової власності здійснюють свої права за спільною згодою і жоден з співвласників самостійно або за згодою декількох власників не вправі вирішувати долю спільного майна без згоди всіх співвласників. Така згода співвласників майна має бути отримана від всіх співвласників. Рішення щодо виділення в натурі частки з майна має прийматися на загальних зборах співвласників одностайно.

Наведене узгоджується з правовими висновками Верховного Суду, викладеними у постанові від 08 квітня 2019 року у справі № 132/2483/16-ц (провадження № 61-4128св19).

26 червня 2015 року ОСОБА_1 звернувся до майнової комісії та до загальних зборів співвласників майна реорганізованого КСП Мир про виділення йому в натурі в рахунок майнового паю господарські примішення зернового комплексу, що в переліку пайового фонду обліковувались за інвентарними номерами 571, 572, 574-583, автопідйомник, норія 4 шт, навантажувач зерна ЗМ-60 без інвентарних номерів, на загальну суму 199780 грн(а.с.11 т.1).

Рішенням загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , які оформлені протоколом №8 від 19.04.2016 року, ОСОБА_1 в рахунок майнового сертифікату виділено майно зерноскладу у складі: трансформаторної підстанції зерноскладу інвентарний номер 572, - 6050 грн.; пожежного резервуару зерноскладу інвентарний номер 571, - 6872 грн.; насінневого зерноскладу інвентарний номер 574, - 69774 грн.; піднавісу зерноскладу інвентарний номер 575, - 3587 грн.; комбікормового цеху з прибудовами інвентарний номер 576, - 16721 грн.; зерноскладу механізованого інвентарний номер 577, - 78589 грн.; автовагової зерноскладу інвентарний номер 578, - 3398 грн.; туалету зерноскладу інвентарний номер 579, - 60 грн.; зерноплощадки зерноскладу інвентарний номер 580, - 3427 грн.; зерноплощадк зерноскладу інвентарний номер 581, - 879 грн.; огорожі зерноскладу інвентарний номер 582, - 8540 грн.; альтанки зерноскладу інвентарний номер 583, - 158 грн.; автопідйомника без номера, - 26 грн.; норія 4 /чотири/ шт. без номера, - 212 грн.; навантажувач зерна ЗМ-60 без номера, - 1497 грн. всього на суму 199790 грн. Цим рішення доручено Уповноваженій особі співвласників майна реорганізованого КСП Мир підписати акт прийому-передачі майна зерноскладу, виділеного рішенням загальних зборів в рахунок наявного майнового сертифікату(а.с.13-18).

На виконання рішення загальних зборів співвласників майна № 8 від 19.04.2016 року Актом примання-передачі виділеного в натурі розпайованого майна реорганізованого КСП Мир від 12 травня 2017 року Уповноваженена особа співвласників майнових паїв ОСОБА_3 передала ОСОБА_1 виділене в натурі майно - насінневий зерносклад, залишковою вартістю 69774 грн. та будівлю трансформаторної підстанції зерноскладу, площею 3,8 кв.м., залишковою вартістю 6050 грн.(а.с.19, 20 т.1)

10.05.2017 року ОСОБА_1 звернувся із заявою до Мирненської сільської ради про присвоєння поштової адреси на об`єкти нерухомого майна - насінневий зерносклад та трансформаторну підстанцію зерноскладу і рішенням Мирненської сільської ради від 16 травня 2017 року цим об`єктам присвоєні поштові адреси АДРЕСА_3 б та № НОМЕР_2 в, відповідно (а.с. 20 т.1, 170 т.2).

ОСОБА_1 12 травня 2017 року Мирненською сільською радою видано Свідоцтво про право власності на майновий пай члена КСП на 77 000 грн, що становить 1,84 % загальної вартості пайового фонду підприємства в розмірі 4 191 002 грн станом на 3 травня 2009 року з відмітною про те, що згідно рішення загальних зборів співвласників майна № 8 від 19.04.2016 року ОСОБА_1 виділено майно на суму 69 774 грн. (а.с.224 т.2).

Комунальним підприємством Рівненське ОБТІ 17.05.2017 року виготовлено технічні паспорти на будівлю насінневого складу, яка складається з трьох приміщень, загальною площею 1585,2 м.кв. (а.с.24-27 т.1 ) та будівлю трансформаторної підстанції зерноскладу, площею 3,8 кв.м.( а.с.28-30 т.1).

22 травня 2017 року державним реєстратором КП Рівненське ОБТІ Мельником А. В. за номером 20510879 проведено державну реєстрацію права власності на будівлю насінневого зерноскладу, площею 1583,2 кв.м., реєстраційний номер 1253428156234, що знаходиться за адресою АДРЕСА_3 . Власник нерухомого майна ОСОБА_1 (а.с.31 т.1)

За номером НОМЕР_3 державним реєстратором проведено запис про державну реєстрацію права власності на будівлю трансформаторної підстанції зерноскладу, площею 3,8 кв.м., реєстраційний номер 1253401856234, адреса АДРЕСА_3 . Власник нерухомого майна - ОСОБА_1 (а.с. 31 т.1).

06.10.2017 року Фермерське господарство Тихомир звернулось до загальних зборів власників майнових часток (паїв) реорганізованого КСП Мир із заявою у якій просило виділити в натурі з майнового пайового фонду реорганізованого КСП Мир майновий комплекс - зерносклад (с.Мирне Костопільського району), а 13.10.2017 року рішенням загальних зборів співвласників майнових паїв фермерському господарству Тихомир виділено з пайового фонру реорганізованого КСП Мир комплекс зерноскладу. Як видно із заяви про виділення майна та із рішення зборів від 13.10.2017 року ФГ Тихомир виділені господарські приміщення зерноскладу за інвентарними номерами 571-583, відповідно до яких у березні 2016 року загальними зборами співвласників уже приймалось рішення про розпаювання і виділення і натурі ОСОБА_1 .

Зазначене дає підстави для висновку, що одні і тіж самі співвласники майнових паїв двічі приймають рішення про розпаювання одного і того ж самого майна з пайового фонду реорганізованого КСП Мир .

На час звернення ФГ Тихомир із заявою про виділення йому з пайового фонду господарських приміщень зерноскладу та на час прийняття 13.10.2017 року повторного рішення загальними зборами співвласників майнових паїв про виділення майна ФГ Тихомир було чинним і ніким не оскарженим рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 19.04.2016 року, які оформлені протоколом №8 від 19.04.2016 року, і відповідно до яких ОСОБА_1 в рахунок майнового сертифікату вже виділено майно в натурі цього ж зерноскладу, а на приміщення трансформаторної підстанції зерноскладу та насінневого зерноскладу в травні 2017 року проведена державна реєстрація права власності за ОСОБА_1 .

З огляду на чинність рішення загальних зборів співвласників майнових паїв від 19.04.2016 року, у жовтні 2017 року не було жодних правових підстав для вирішення на загальних зборах співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир питань про виділення в натурі з пайового фонду реорганізованого КСП Мир господарських приміщень зернового комплексу.

Книги обліку виданих Свідоцтв про право власності на майновий пай реорганізованого КСП Мир Мирненської сільської ради Костопільського району Рівненської областіпідлягають збереженню у органах місцевого самоврядування. Як встановлено із відомостей Мирненської сільської ради перед проведення зборів співвласників майнових паїв 13 жовтня 2017 року, вказані документи із сільської ради для уточнення кількості фактичних співвласників майнових паїв не витребовувались, що підтвердив в судовому засіданні апеляційного суду представник СВК Мир та ФГ Тихимир .

Постановою Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2001 року № 177 затверджено, зокрема Методику уточнення складу і вартості пайових фондів майна членів колективних сільськогосподарських підприємств, у тому числі реорганізованих (далі - Методика) і Типове положення про комісію з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектору економіки (далі - Положення). Положенням передбачено, що комісія з організації вирішення майнових питань, що виникають у процесі реформування аграрного сектору економіки, створена з метою забезпечення захисту прав на пайовий фонд майна членів колективних сільськогосподарських підприємств, в тому числі реорганізованих, де не завершено процес паювання майна і не здійснено належного оформлення та реалізації цих прав відповідно до законодавства, основним завданням якої є уточнення складу і вартості пайових фондів майна членів підприємств, у тому числі реорганізованих, де не завершено процес паювання майна і не здійснено належного оформлення та реалізації цих прав відповідно до законодавства.

Зборами співівласників КСП Мир від 21 березня 2004 року, протокол № 1, затверджене Положення про комісію з організації вирішення питань, що виникають у процесі реформування Колективного сільськогосподарського підприємства Мир Костопільського району Рівненської області(а.с.216 т.1).

В матеріалах справи наявні договори купівлі-продажу майнових паїв разом з актами прийому-передачі майнових сертифікатів реорганізованого КСП Мир на користь інших осіб, котрі укладені до дня проведення оспорюваних зборів у жовтні 2017 року. Усі договори, згідно з їх текстом вступають в дію з моменту підписання актів прийому-передачі майнових сертифікатів, будь-яких додаткових умов про затвердження цих договорів на зборах співвласників вони не містять, а з моменту продажу своїх майнових сертифікатів (паїв) їх колишні власники перестали бути співвласниками майнових паїв реорганізованого КСП "Мир" і не мали права голосу на зборах співвласників. Тобто, без обліку власників майнових паїв реорганізованого КСП Мир перед проведення зборів неможливо, відповідно і встановити загальну кількість голосів на загальних зборах співвласників.

Виходячи з того, що на час проведення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 13.10.2017 року було чинним і ніким не оспореним рішення загальних зборів співвласників від 19.04.2016 року, то враховуючи зазначені обставини, апеляційний суд приходить до висновку, що рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 13.10.2017 року, які оформлені протоколом №8, є недійсним і підлягає скасуванню.

Щодо заперечень про законність повноважень Уповноваженої особи співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир ОСОБА_3 слід зазначити, що остання набула статус Уповноваженої особи відповідно до рішенням загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 19.04.2016 року.

Рішення загальних зборів від 19.04.2016 року в частині обрання Уповноваженою особою ОСОБА_3 ніким не оскаржувалось, а тому її повноваження залишились чинними.

Як видно із зустрічних позовних вимог Фермерське господарство Тихомир оспорювало рішення загальних зборів співвласників майна реорганізованого КСП Мир від 19.04.2016 року тільки в частині виділення ОСОБА_1 майна в натурі. Щодо рішення загальних зборів про обрання Уповноваженою особою ОСОБА_3 то воно ніким не оспорене.

Суд першої інстанції, вийшовши за межі позовних вимог ФГ Тихомир , скасував рішення загальних зборів співвласників майна реорганізованого КСП Мир від 19.04.2016 року повністю, хоча в частині обрання Уповноваженою особою ОСОБА_3 рішення ніким не оскаржене.

Державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень є офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (пункт 1 частини першої статті 2 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень від 01 липня 2004 року № 1952-IV, тут і далі - у редакції, чинній на момент розгляду справи судом першої інстанції).

Пунктом 51 Постанови КМУ від 25.12.2015 року №1127 Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень для державної реєстрації права власності у зв`язку із виділенням нерухомого майна в натурі власникам майнових паїв членів колективних сільськогосподарських підприємств подаються: 1) свідоцтво про право власності на майновий пай члена колективного сільськогосподарського підприємства (майновий сертифікат) з відміткою підприємства правонаступника реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства про виділення майна в натурі, засвідченою підписом керівника такого підприємства та печаткою; 2) акт приймання-передачі нерухомого майна.

Підставою для державної реєстрації права власності на спірне нерухоме майно за ФГ Тихомир стали: акт приймання передачі нерухомого майна, серія та номер 5 виданий 11.04.2018 року; свідоцтво про право власності на майновий пай члена КСП, виданий 22.03.2018 року Малолюбашанською сільскою радою. Зазначені документи видані на підставі рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 13.10.2017 року.

Рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир від 13.10.2017 року з наведених вище підстав, не може залишатись чинним і підлягає скасуванню.

Відповідно до правової позиції Великої Палати Верховного Суду, яка викладена у постанові від 20.11.2019 року у справі №802/1340/18-а провадження № 11-474апп19, рішення суб`єкта державної реєстрації прав про державну реєстрацію прав із внесенням відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вичерпує свою дію. Тому належним способом захисту права або інтересу позивача у такому разі є не скасування рішення суб`єкта державної реєстрації прав про державну реєстрацію прав, а скасування запису про проведену державну реєстрацію права власності (частина друга статті 26 Закону України від 1 липня 2004 року № 1952-IV Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень .

Є незаконною та підлягає скасуванню проведена за рішенням державного реєстратора державна реєстрація за в ФГ Тихомир прав власності на спірне нерухоме майно, оскільки вимоги, щодо скасування державної реєстрації на нерухоме майно, є похідними від вимог про визнання незаконним рішення загальних зборів співвласників майнових паїв. При висновку про задоволення позову про визнання незаконним рішення від 13.10.2017 року також підлягають задоволенню вимоги ОСОБА_12 про скасування рішень про державну реєстрацію прав на об`єкти нерухомого майна за ФГ Тихомир , які знаходяться по вул..Радянська,104 село Мирне Костопільського району Рівненської області, вчинені державним реєстратором Марчуком Т. Д., а саме: трансформаторної підстанції, автовагової зерноскладу, зерноскладу механізованого, комбікормового цеху з прибудовою, насіннєвого зерноскладу.

Наведені фактичні обставини справи, за яких апеляційний суд пройшов до висновку про те, що наявність не скасованого рішення співвласників майнових паїв про виділення ОСОБА_1 комплексу зернового складу, не давало правових підстав співвласникам майнових паїв виносити повторне рішення про виділення цього ж комплексу для ФГ Тихомир , є підставами для висновку, що у Фермерського господарства Тихомир відсутнє законне право звертатись до суду з вимогами щодо права набуття ОСОБА_1 майнового паю в натурі реорганізованого КСП Мир . З цих підстав в задоволенні зустрічного позову Фермерського господарства Тихомир слід відмовити.

Процесуальне законодавство передбачає, що обставини цивільних справ з`ясовуються судом на засадах змагальності, в межах заявлених вимог і на підставі наданих сторонами доказів. Щодо обов`язку доказування і подання доказів, то кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог і заперечень.

Керуючись ст. ст. 367, 376, 381-384, 389-391 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

Апеляційну скаргу уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук Лідії Вікторівни задовольнити.

Рішення Костопільського районного суду Рівненської області від 23 грудня 2019 року скасувати.

Позов ОСОБА_1 до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Мир" в особі голови Цикуна Олександра Олександровича, Фермерського господарства "Тихомир" в особі голови Цикуна Ігоря Олександровича, державного реєстратора Комунального підприємства "Реєстраційний офіс" Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області Марчука Тараса Дмитровича, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Колектив співвласників майнових паїв реорганізованого КСП "Мир" в особі уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук Лідії Вікторівни, Малолюбашанська сільська рада Костопільського району Рівненської області про визнання недійсним рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП "Мир" оформленого протоколом №8 від 13.10.2017, скасування державної реєстрації задовольнити:

- визнати недійсним та скасувати рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого колективного сільськогосподарського підприємства Мир , оформлене протоколом №8 від 13 жовтня 2017 року;

- скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40630836 від 14.04.2018 року, державний реєстратор Марчук Тарас Дмитрович комунального підприємство Реєстраційний офіс Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області, щодо реєстрації права власності (реєстраційний номер 1530796056234) номер запису про право власності 25718762 від 12.04.2018 року об`єкта нерухомого майна: трансформаторна підстанція, адреса АДРЕСА_3 , який зареєстровано за Фермерським господарством Тихомир (код ЄДРПОУ 36313558);

- скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40631376 від 14.04.2018 року, державний реєстратор Марчук Тарас Дмитрович комунального підприємства Реєстраційний офіс Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області, щодо реєстрації права власності (реєстраційний номер 1530820356234) номер запису про право власності 25719289 від 12.04.2018 року об`єкта нерухомого майна: автовагова зерноскладу, адреса АДРЕСА_3 , який зареєстровано за Фермерським господарством Тихомир (код ЄДРПОУ 36313558);

- скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40631304 від 14.04.2018 року, державний реєстратор Марчук Тарас Дмитрович комунального підприємства Реєстраційний офіс Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області, щодо реєстрації права власності (реєстраційний номер 1530816756234) номер запису про право власності 25719216 від 12.04.2018 року об`єкта нерухомого майна: зерносклад механізований, адреса АДРЕСА_3 , який зареєстровано за Фермерським господарством Тихомир (код ЄДРПОУ 36313558);

- скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40631082 від 14.04.2018 року, державний реєстратор Марчук Тарас Дмитрович комунального підприємства Реєстраційний офіс Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області, щодо реєстрації права власності (реєстраційний номер 1530811056234) номер запису про право власності 25719087 від 12.04.2018 року об`єкта нерухомого майна: комбікормовий цех з прибудовою, адреса АДРЕСА_3 , який зареєстровано за Фермерським господарством Тихомир (код ЄДРПОУ 36313558);

- скасувати державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер 40631004 від 14.04.2018 року, державний реєстратор Марчук Тарас Дмитрович комунального підприємства Реєстраційний офіс Бабинської сільської ради Гощанського району Рівненської області, щодо реєстрації права власності (реєстраційний номер 1530804256234) номер запису про право власності 25718928 від 12.04.2018 року об`єкта нерухомого майна: насіннєвий зерносклад, адреса АДРЕСА_3 , який зареєстровано за Фермерським господарством Тихомир (код ЄДРПОУ 36313558).

Стягнути з Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Мир" (с.Мирне Костопільського району Рівненської області, вул.Молодіжна 20 код ЄДРПОУ 30715511) та Фермерського господарства "Тихомир" (с.Мирне Костопільського району Рівненської області, вул.Радянська 46 код ЄДРПОУ 36313558) на користь ОСОБА_1 1409,60 гри витрат по сплаті судового збору за подачу апеляційної скарги порівну по 704,80 грн.

Стягнути з Фермерського господарства "Тихомир" (с.Мирне Костопільського району Рівненської області, вул.Радянська 46 код ЄДРПОУ 36313558) на користь Уповноваженої особи співвласників майна реорганізованого КСП "Мир" Корнійчук ОСОБА_2 (с . Мирне Костопільського району Рівненської області, вул.Молодіжна 33) судові витрати по сплаті судового збору за подачу апеляційної скарги в сумі 1152,60 грн.

В задоволенні позову Фермерського господарства "Тихомир" до ОСОБА_1 , Державного реєстратора Комунального підприємства "Рівненське обласне бюро технічної інвентаризації" Рівненської обласної ради Мельника Андрія Володимировича про визнання недійсними рішення загальних зборів співвласників майнових паїв реорганізованого КСП Мир , які оформлені протоколом №8 від 19.04.2016 року, скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень відмовити.

Постанова набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на касаційне оскарження, якщо касаційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого судового рішення.

Повний текст постанови складено 4 травня 2020 року.

Головуючий Ковальчук Н.М.

Судді: Хилевич С. В.

Бондаренко Н.В.

Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено06.05.2020
Номер документу89071420
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —564/1840/18

Ухвала від 02.09.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коротун Вадим Михайлович

Ухвала від 14.05.2021

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 30.12.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Ухвала від 25.11.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Ігнатенко Вадим Миколайович

Постанова від 28.04.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 16.03.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Ухвала від 27.02.2020

Цивільне

Рівненський апеляційний суд

Ковальчук Н. М.

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Левчук В. В.

Рішення від 23.12.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Левчук В. В.

Ухвала від 02.12.2019

Цивільне

Костопільський районний суд Рівненської області

Левчук В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні