Ухвала
від 05.05.2020 по справі 910/4509/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

05.05.2020Справа № 910/4509/20

Суддя Господарського суду міста Києва Гулевець О.В., розглянувши

заяву Споживчого товариство - колектив індивідуальних забудовників Метролог

про забезпечення позову у справі

за позовом Споживчого товариство - колектив індивідуальних забудовників Метролог

до Інституту геологічних наук Національної академії наук України

Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРБУД ТМ

треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів:

1) Національна академія наук України,

2) Київська міська державна адміністрації,

3) Головне управління Держгеокадастру у м. Києві

про визнання недійсним договору

без участі представників учасників процесу

ВСТАНОВИВ:

Споживче товариство-колектив індивідуальних забудовників Метролог звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Інституту геологічних наук Національної академії наук України, Товариства з обмеженою відповідальністю ІНТЕРБУД ТМ про визнання недійсним договору.

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на наявність підстав для визнання договору про встановлення права користування земельною ділянкою для забудови від 27.09.2019, укладеним між Інститутом геологічних наук Національної академії наук України та Товариством з обмеженою відповідальністю ІНТЕРБУД ТМ недійсним, оскільки договір укладено з порушенням вимог ч. 2 ст. 203 та ч.1 ст. 228 Цивільного кодексу України.

Господарський суд міста Києва ухвалою від 07.04.2020 прийняв позовну заяву до розгляду, відкрив провадження у справі, розгляд справи постановив здійснювати за правилами загального позовного провадження, призначив підготовче засідання у справі на 05.05.2020, залучив до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідачів: Національну академію наук України, Київську міську державну адміністрацію, Головне управління Держгеокадастру у м. Києві, задоволено клопотання Споживчого товариство - колектив індивідуальних забудовників Метролог про витребування доказів.

05.05.2020 позивач подав до суду заяву про вжиття заходів забезпечення позову шляхом заборонити Інституту геологічних наук Національної академії наук України та ТОВ ІНТЕРБУД ТМ вчиняти дії, спрямовані на виконання та щодо виконання договору про встановлення права користування земельною ділянкою для забудови (суперфіцію) від 27.09.2019 року, в тому числі, але не виключно: передачу Суперціаром Суперціарію права на використання (забудову) земельної ділянки, права на проектну, дозвільну та іншу документацію, що стосується забудови земельної ділянки та/або реконструкції об`єктів, що розташованій на ній, яка наявна на момент укладення цього договору та/або буде створена у майбутньому; користування та використання земельної ділянки на отримання вихідних даних (містобудівних умов та обмежень, технічних умов та завдань на проектування, тощо) на розроблення проектної документації та проведення у випадках, передбачених законодавством, її експертизи на затвердження проектної документації, на виконання підготовчих та будівельних робіт; на прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, на реєстрацію права власності на об`єкт містобудування та інші права, що визначені договором суперфіцію та законодавством України та пов`язані із забудовою земельної ділянки.

У судовому засіданні 05.05.2020 представник позивача надав суду заяву про залишення позову та заяви про забезпечення позову від 05.05.2020 без розгляду.

Господарський суд м. Києва ухвалою від 05.05.2020 залишив позов Споживчого товаристві - колектив індивідуальних забудовників Метролог без розгляду на підставі п.5 ч. 1 ст. 226 ГПК України.

Відповідно до ст. 14 ГПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Збирання доказів у господарських справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Частиною 1 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України встановлено право позивача подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Згідно ч. 1 ст. 136 ГПК України, господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Так, судом досліджено заяву подану представником позивача у судовому засіданні 05.05.2020 та встановлено, що заява про залишення заяви про забезпечення позову без розгляду підписана представником Споживчого товариства - колективу індивідуальних забудовників Метролог ОСОБА_1 та є формою реалізації прав позивача, а тому за таких підстав заява підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, оскільки позивачем подано заяву про залишення заяви від 05.05.2020 про забезпечення позову без розгляду до початку розгляду такої заяви, суд залишає заяву Споживчого товариства - колектив індивідуальних забудовників Метролог про забезпечення позову без розгляду.

Керуючись статтями 14, 136, 140, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

Заяву Споживчого товариства - колектив індивідуальних забудовників Метролог про залишення без розгляду заяви про забезпечення позову - задовольнити.

Заяву Споживчого товариства - колектив індивідуальних забудовників Метролог про забезпечення позову від 05.05.2020 залишити без розгляду.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена у порядку і строк, встановлені ст. ст. 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання ухвали: 05.05.2020.

Суддя О.В. Гулевець

Дата ухвалення рішення05.05.2020
Оприлюднено06.05.2020
Номер документу89084140
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору без участі представників учасників процесу

Судовий реєстр по справі —910/4509/20

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гулевець О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні