Ухвала
від 07.05.2020 по справі 903/307/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

07 травня 2020 року Справа № 903/307/20 Суддя Господарського суду Волинської області Вороняк А.С., розглянувши позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ЖК Шевченка , Товариства з обмеженою відповідальністю Промтехсервіс , Товариства з обмеженою відповідальністю Волиньторгхліб до Державного кадастрового реєстратора Відділу у м. Луцьк Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Присяжнюк Світлана Борисівна про визнання незаконним та скасування рішень та зобов`язання вчинити дії

Встановив: Товариство з обмеженою відповідальністю ЖК Шевченка , Товариство з обмеженою відповідальністю Промтехсервіс , Товариство з обмеженою відповідальністю Волиньторгхліб звернувся з позовом до Державного кадастрового реєстратора Відділу у м. Луцьк Головного управління Держгеокадастру у Волинській області Присяжнюк Світлана Борисівна про визнання незаконним та скасування рішень та зобов`язання вчинити дії.

В обґрунтування позовних вимог позивачі посилаються на те, що рішення відповідача щодо відмови у внесенні відомостей (змін до них) до державного земельного кадастру № РВ-0700572542020, № РВ-07005726320220, № РВ-0700572642020 є незаконними та прийняті з порушенням чинного законодавства. Позивачі вважають, що відповідач зобов`язаний внести відомості до Державного земельного кадастру згідно заяв про внесення відомостей (змін до них) до Державного земельного кадастру.

Згідно п.2 ч.1 ст.164 ГПК України, до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до абз. 2 ч. 7 ст. 6 Закону України Про судовий збір у разі коли позов немайнового характеру подається одночасно кількома позивачами до одного або кількох відповідачів, судовий збір сплачується кожним позивачем окремим платіжним документом у розмірах, установлених статтею 4 цього Закону за подання позову немайнового характеру.

Згідно підпунктів 1-2 п.2 ч.2 ст.4 Закону України Про судовий збір , за подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру сплачується 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно ст.7 Закону України Про Державний бюджет України на 2020 рік , встановлено у 2020 році прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць для працездатних осіб: з 1 січня 2020 року - 2102 гривні.

Відповідно до ч. 3 ст 6 Закону України Про судовий збір у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

У позові Товариства з обмеженою відповідальністю ЖК Шевченка , Товариства з обмеженою відповідальністю Промтехсервіс , Товариства з обмеженою відповідальністю Волиньторгхліб об`єднано дві позовні вимоги від кожного позивача: визнання незаконним та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії.

Отже, за подання одночасно кількома позивачами до господарського суду позовної заяви, в якій об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру (визнання незаконними та скасування рішення та зобов`язання вчинити дії) кожному позивачу слід сплатити 4204 грн. за кожну вимогу, заявлену в позові.

В даному випадку до позовної заяви не додано документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Оскільки до позовної заяви не додано документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, позовна заява підлягає залишенню без руху для усунення недоліків.

Разом з тим, підпунктом 3 пункту 11 частини 1 Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" від 30 березня 2020 року №540-IX, який набрав чинності 02.04.2020 року, внесено зміни, зокрема, до Господарського процесуального кодексу України, а саме: розділ Х "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України доповнено пунктом 4 такого змісту: "4. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)".

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 № 211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" (із змінами і доповненнями), на усій території України установлено карантин з 12.03.2020 до 22.05.2020.

За таких обставин, позовна заява підлягає залишенню без руху з метою надання заявнику можливості виправити вищенаведені недоліки шляхом подання не пізніше 10 днів з дня закінчення строку дії карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020, доказів оплати судового збору Товариством з обмеженою відповідальністю ЖК Шевченка`у розмірі 4204 грн., Товариством з обмеженою відповідальністю Промтехсервіс 4204 грн., Товариством з обмеженою відповідальністю Волиньторгхліб 4204 грн. в порядку, визначеному Законом України "Про судовий збір".

Крім того, позивачами зазначено Луцьку міську раду та Приватне підприємство Луцькземресурс третіми особами, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача без відповідного клопотання про залучення.

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Таким чином, саме лише зазначення в позовній заяві певного підприємства чи організації як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, без вирішення судом питання щодо її допущення або залучення до участі у справі не надає їй відповідного процесуального статусу.

Керуючись ст. ст. 162, 174, 234 ГПК України, господарський суд -

ухвалив:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ЖК Шевченка , Товариства з обмеженою відповідальністю Промтехсервіс , Товариства з обмеженою відповідальністю Волиньторгхліб - залишити без руху.

2. Надати позивачам строк 10 днів після закінчення карантину, встановленого постановою Кабінету Міністрів України №211 від 11.03.2020, для усунення недоліків, а саме: надання суду документів, які підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, а саме: Товариством з обмеженою відповідальністю ЖК Шевченка у розмірі 4204 грн., Товариством з обмеженою відповідальністю Промтехсервіс у розмірі 4204 грн., Товариством з обмеженою відповідальністю Волиньторгхліб у розмірі 4204 грн.

Роз`яснити, що якщо позивачі усунули недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього Кодексу.

Якщо позивачі не усунули недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили 07.05.2020 та не підлягає оскарженню.

Суддя А. С. Вороняк

СудГосподарський суд Волинської області
Дата ухвалення рішення07.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89108260
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —903/307/20

Ухвала від 05.10.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 30.09.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 26.08.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 22.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 08.07.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 18.06.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

Ухвала від 07.05.2020

Господарське

Господарський суд Волинської області

Вороняк Андрій Сергійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні