Рішення
від 06.05.2020 по справі 527/2426/19
ГЛОБИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 527/2426/19

провадження 2/527/93/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

06 травня 2020 року м. Глобине

Глобинський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Олефір А.О.,

за участю секретаря

судових засідань - Волик Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Глобине цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Манжеліївської сільської ради Глобинського району Полтавської області, ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , треті особи: Відділу Глобинському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Манжеліївське споживче товариство Глобинської райспоживспілки про визнання меж земельної ділянки відповідно до технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості),-

В С Т А Н О В И В:

08 листопада 2019 року позивач звернувся з позовом до суду про визнання меж земельної ділянки відповідно до технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_4 , після смерті якої відкрилася спадщина, а саме земельна ділянка площею 0,29 га, розташована в АДРЕСА_1 , що підтверджується Державним актом на право приватної власності на землю серії ІІІ-ПЛ № 004766 від 30.09.1997 року. Земельна ділянка, на момент її передачі у власність, складала одне ціле, без будь-якого поділу із визначенням за категоріями і цільового призначення. Відповідно до плану земельної ділянки доданого до технічного звіту, виконаного 01.04.1997 року (тобто до видачі Державного акту), межі земельної ділянки починалися від краю дороги, що проходить по вул. Гагаріна в с. Ламане Глобинського району (від букви "Б" до букви "В") шириною 24,4 м та мала довжину 125, 8 м (від букви "В" до букви "А") та довжиною 129,6 м (від букви "А" до букви "Б"). При цьому суміжним землевласником від букви "Б" до букви "В" та від букви "В" до букви "А" на той час була Манжеліївська сільська рада, а від букви "А" до букви "Б" сусідська земля ОСОБА_5 . Інших землевласників, які б межували із земельною ділянкою його матері не було. Для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом, необхідно було присвоїти земельній ділянці кадастрові номери із занесенням даних до Державного земельного кадастру. З метою оформлення після смерті матері спадщини на земельну ділянку, за його замовленням, ПП Геолайн було виготовлено технічну документацію із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку. Земельній ділянці, шляхом поділу, було присвоєно кадастрові номери: 5320685403 :03:01:0110 та 5320685403:03:01:0111 та 05.06.2008 року державним нотаріусом Глобинської державної нотаріальної контори було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказану земельну ділянку.

Земельна ділянка площею 0,29 га під час виготовлення технічної документації була розділена на дві земельні ділянки, а саме: площею 0,2500 га з цільовим призначенням - для будівництва і обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд та площею 0,0408 га - з цільовим призначенням для ведення особистого селянського господарства. У 2017 році він виявив, що земельна ділянка від дороги шириною 24 метри та близько 20 метрів довжиною, а площею близько 0,04 га, зайнята невідомою особою, так як на ній знаходились і знаходяться до цього часу висаджені плодові дерева. Як з`ясувалося, його сусід ОСОБА_3 , самовільно, не маючи будь-яких документів та підстав, зайняв належну йому на праві власності частину земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства. Коли він звернувся до Манжеліївської сільської ради з питанням порушення земельного законодавства з боку ОСОБА_3 , то з`ясувалося, що в ході виготовлення ПП Геолайн технічної документації, його земельну ділянку зміщено під фактично розташований будинок, який був побудований за межами цих ділянок, а тому від дороги утворилася частина земельної ділянки, яка начебто належить сільській раді. З вказаною позицією він не погоджується, оскільки земельна ділянка межувала з дорогою, а те що будинок побудований за її межами ніяк не є підставою самовільно зміщувати встановлені ще у 1997 році межі. Вказаний житловий будинок не є самочинним будівництвом та на нього у нього є правовстановлюючий документ, а саме Свідоцтво про право на спадщину за законом, а тому земельну ділянку під цим будинком він хотів приватизувати у межах норм безоплатної приватизації. Ознайомившись із технічною документацією, що виготовлена ПП Геолайн він виявив, що у ній відсутні всі необхідні дані, які б давали підстави визначати межі земельної ділянки, оскільки у акті визначення меж земельної ділянки в натурі відсутні його підписи та підписи будь-яких сусідів, що межують із земельною ділянкою, також у цій технічній документації відсутні будь-які дані про поворотні точки меж земельної ділянки, лінійні проміри між точками на межах земельної ділянки, чим виконавцем ПП Геолайн грубо порушено вимоги ст. 55 ЗУ Про землеустрій .

У зв`язку з тим, що йому двічі було відмовлено у вирішенні виниклого спору шляхом урегулювання його в досудовому порядку, він замовив фізичній особі-підприємцю ОСОБА_6 виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), а іншими словами приведення меж земельної ділянки у стан, який був встановлений під час їх визначення і передачі його матері ОСОБА_4 у 1997 році.

Так, ФОП ОСОБА_7 виготовив три технічних документації, з яких:

- із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2500 га кадастровий номер 5320685403:03:01:0110 для будівництва і обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд, на якій відсутні будь-які будівлі;

- із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,0408 га кадастровий номер 5320685403:03:01:0111 для ведення особистого селянського господарства;

- із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) під успадкованим житловим будинком із господарськими будівлями і спорудами, яку планувалося приватизувати, площею 0,0744 га.

Реалізація права безоплатної приватизації земельної ділянки, а саме звернення до сесії Манжеліївської сільської ради про затвердження третьої технічної документації мало передувати погодження меж у всіх трьох технічних документаціях.

06 вересня 2019 року до його земельних ділянок прибув представник Манжеліївської сільської ради та суміжний землекористувач ОСОБА_2, які відмовилися підписувати акти прийому-передачі межових знаків на зберігання.

Таким чином, понад 2 роки він не може встановити (відновити) межі своїх земельних ділянок площею 0,2500 га кадастровий номер 5320685403:03:01:0110, площею 0,0408 га кадастровий номер 5320685403:03:01:0111, а також використати своє право на приватизацію під житловим будинком, чим порушуються його конституційні права на вільне володіння, користування і розпорядження своїм майном.

Більше того, у зв`язку з самовільним зайняттям частини його земельної ділянки по всій її ширині, а саме 24 метрів вздовж дороги та довжиною близько 20 метрів, йому повністю перегороджено в`їзд не лише до земельних ділянок, ай до житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами, оскільки з лівого боку знаходиться домоволодіння суміжних землекористувачів ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , а з правого боку знаходиться магазин Манжеліївського споживчого товариства. Як наслідок із-за самовільно захопленої ОСОБА_3 частини його земельної ділянки, шляхом насадження на ній плодових дерев, іншого способу заїхати до своєї власності він не має.

Посилаючись на викладене, позивач просив суд, визнати межі земельних ділянок площею 0,2500 га кадастровий номер 5320685403:03:01:0110, цільове призначення для будівництва і обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд та площею 0,0408 га кадастровий номер 5320685403:03:01:0111, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, розташованих в АДРЕСА_1 , встановлених відповідно до технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) виготовленої ФОП ОСОБА_7 у 2019 році. Зобов`язати Манжеліївську сільську раду Глобинського району, погодити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) виготовленої ФОП ОСОБА_7 на земельну ділянку під житловим будинком, господарськими будівлями і спорудами, розташованого в АДРЕСА_1 , площею 0,0744 га, з метою подальшого використання права на безоплатну приватизацію в межах норм безоплатної приватизації.

Позивач та його представник в судове засідання не з`явилися, подали до суду заяви, у яких просили розгляд справи проводити у їх відсутність, позовні вимоги підтримували.

Представники відповідача - Манжеліївської сільської ради Глобинського району Полтавської області та третьої особи - Манжеліївського споживчого товариства Глобинської райспоживспілки в судове засідання не з`явилися, надали до суду заяви, у яких просили розгляд справи проводити у їх відсутність.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідачі - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , представник третьої особи - Відділ у Глобинському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області в судове засідання не з`явилися, не повідомивши суду причину своєї неявки, належним чином повідомлені про місце та час його проведення.

Відповідно до п.1 ч. 3 ст. 223 ЦПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника), без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Дослідивши матеріали справи, всебічно, повно, об`єктивно оцінивши надані докази та давши їм належну оцінку, суд встановив наступне.

Як вбачається з Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ПЛ №004766, виданого Манжеліївською сільською радою народних депутатів 30.09.1997 року, ОСОБА_4 була власником земельної ділянки площею 0,29 га, розташованої на території с. Ламане Манжеліївської сільської ради з описом меж: від А до Б - землі ОСОБА_5 , від Б до В - землі Манжеліївської сільської ради (вулиця), від В до Г - землі Манжеліївської сільської ради (а.с. 18).

Відповідно до Плану земельної ділянки наявного у Технічному звіті Полтавської філії Української академії аграрних наук інституту землеустрою, у приватну власність ОСОБА_4 надано земельну ділянку площею 0,29 га з описом меж: від А до Б - землі ОСОБА_5 , від Б до В - землі Манжеліївської сільської ради (вулиця), від В до Г - землі Манжеліївської сільської ради (а.с.14-17).

Із вказаних документів вбачається, що земельна ділянка надана у власність ОСОБА_4 межує з вулицею.

ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 померла (а.с.19).

Відповідно до Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого Глобинською державною нотаріальною конторою 05.06.2008 року, ОСОБА_1 успадкував після померлої матері ОСОБА_4 земельну ділянку площею 0,29 га, яка належала їй на праві приватної власності на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ПЛ №004766, виданого Манжеліївською сільською радою народних депутатів 30.09.1997 року, кадастрові номери: 5320685403 :03:01:0110 та 5320685403:03:01:0111.

На підставі свідоцтва про право на спадщину на законом ОСОБА_1 було видано 23.02.2009 року державні акти на земельні ділянки: площею 0,25 га, кадастровий номер: 5320685403:03:001:0110; площею 0,0408 га, кадастровий номер: 5320685403:03:001:0111 (а.с. 38-39).

Згідно Свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого Глобинською державною нотаріальною конторою 18.10.2007 року, ОСОБА_1 успадкував після померлої матері ОСОБА_4 житловий будинок з господарськими будівлями і спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 (а.с. 37).

У вказаному свідоцтві про право на спадщину відсутні відомості про розташування вказаного житлового будинку на земельній ділянці належній ОСОБА_4 на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ПЛ №004766.

Разом з тим, як вбачається з технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право власності на земельну ділянку виготовлену у 2008 році ПП Геолайн (а.с. 21-36), у ній зазначено межі земельних ділянок, які відмінні від межі земельної ділянки, які успадкував ОСОБА_1 після померлої матері ОСОБА_4 , отже відбулося перенесення меж успадкованої земельної ділянки. Крім того, із вказаної технічної документації вбачається, що межі земельної ділянки перенесено під житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, розташований за адресою: АДРЕСА_1 . У Акті прийомки-передачі межових знаків на зберігання та Акті визначення меж земельної ділянки в натурі на місцевості відсутній підпис ОСОБА_12 .

Згідно зі ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до ч. 2 ст. 373 Цивільного кодексу України передбачено, що право власності на землю гарантується Конституцією України. Право власності на землю (земельну ділянку) набувається і здійснюється відповідно до закону.

Згідно з ч. 2. ст. 1 Земельного кодексу України, право власності на землю гарантується.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Згідно з ч. 1 ст. 321 Цивільного кодексу України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 391 Цивільного кодексу України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Як зазначено в ч. ч. 2,3 ст. 152 Земельного кодексу України , власник земельної ділянки або землекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщо ці порушення не пов`язані з позбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшкодування завданих збитків. Захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється шляхом відновлення стану земельної ділянки, який існував до порушення прав, і запобігання вчиненню дій, що порушують права або створюють небезпеку порушення прав.

Згідно ч. 2 ст. 158 Земельного кодексу України виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Відповідно до ч.1 ст.79 Земельного кодексу України, земельна ділянка - це частина земної поверхні з установленими межами, певним місцем розташування, з визначеними щодо неї правами.

За таких обставин, судом встановлено, що позивач успадкував у власність земельну ділянку після померлої матері зі встановленим місцем розташуванням, та в подальшому під час виготовлення технічної документації на земельну ділянку відбулася зміна меж земельної ділянки, а отже змінилося місце її розташування без згоди позивача, що порушує права позивача, як власника земельної ділянки.

За замовленням позивача, ФОП ОСОБА_7 виготовлено Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,0408 га, кадастровий номер 5320685403:03:01:0111, для ведення особистого селянського господарства (а.с.71-95). Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) площею 0,2500 га, кадастровий номер 5320685403:03:01:0110, для будівництва і обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд, на якій відсутні будь-які будівлі (а.с.47-70). Технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) під успадкованим житловим будинком із господарськими будівлями і спорудами, яку планувалося приватизувати, площею 0,0744 га (а.с.96-111).

Відповідно до п. 4.2 Інструкції про встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та їх закріплення межовими знаками, затвердженої 18.05.2010 року наказом Державного комітету України із земельних ресурсів № 376, власник земельної ділянки має право вимагати від власника сусідньої земельної ділянки сприяння встановленню твердих меж, а також відновленню межових знаків у випадках, коли вони зникли, перемістились або стали невиразними.

Згідно п. 3.2 вказаної Інструкції, закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем у присутності власника (користувача) земельної ділянки, власників (користувачів) суміжних земельних ділянок або уповноваженою ним (ними) особою. Повідомлення власників (користувачів) суміжних земельних ділянок про дату і час проведення робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) здійснюється виконавцем завчасно, не пізніше ніж за п`ять робочих днів до початку робіт із закріплення межовими знаками меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Повідомлення надсилається рекомендованим листом, кур`єрською поштою, телеграмою чи за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення. Власники (користувачі) суміжних земельних ділянок, місце проживання або місцезнаходження яких невідоме, повідомляються про час проведення робіт із закріплення межовими знаками поворотних точок меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) через

оголошення у пресі за місцезнаходженням земельної ділянки.

13.08.2019 року ФОП ОСОБА_7 направлено повідомлення до Манжеліївської сільської ради та ОСОБА_2 про проведення встановлення (відновлення) меж земельних ділянок в натурі (на місцевості), а також підписання акту-прийому передачі межових знаків на зберігання (а.с.113-114).

16.08.2019 року в районній газеті Зоря Придніпров`я № 33 (11482) було опубліковано повідомлення, що 04.09.2019 року о 09:00 год. буде проведення встановлення меж земельних ділянок кадастровий номер 5320685403:03:01:0111 та кадастровий номер 5320685403:03:01:0110 в АДРЕСА_1 , а також підписання акту приймання-передачі межових знаків.

Разом з тим, як вбачається з технічних документацій, Акти прийомки-передачі межових знаків на зберігання, власниками (користувачами) суміжних земельних ділянок не підписано.

Приймаючи до уваги викладене, а також те, що права ОСОБА_1 як власника земельних ділянок порушено, оскільки відбулося перенесення меж успадкованої земельної ділянки, крім того, через перенесення меж земельної ділянки, позивач позбавлений можливості використати своє право на приватизацію земельної ділянки, розташованої під успадкованим житловим будинком, суд дійшов висновку, що позовні вимоги позивача є законними, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12,13, 76-81,141, 263-265 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 - задовольнити .

Визнати межі земельних ділянок площею 0,2500 га кадастровий номер: 5320685403:03:01:0110, цільове призначення для будівництва і обслуговування жилого будинку господарських будівель і споруд та площею 0,0408 га кадастровий номер: 5320685403:03:01:0111, цільове призначення для ведення особистого селянського господарства, розташованих в АДРЕСА_1 , встановлених відповідно до технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) виготовленої ФОП ОСОБА_7 у 2019 році.

Зобов`язати Манжеліївську сільську раду Глобинського району (код ЄДРПОУ: 22544143, адреса 39062, Полтавська область, Глобинський район, вул. Чаврікова, 11),погодити технічну документацію із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) виготовленої ФОП ОСОБА_7 на земельну ділянку під житловим будинком, господарськими будівлями і спорудами, розташованого в АДРЕСА_1 ,площею 0,0744 га.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів до Полтавського апеляційного суду через Глобинський районний суд Полтавської області. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне найменування сторін та інших учасників справи:

Позивач: ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 , рнокпп: НОМЕР_3 ).

Відповідачі: Манжеліївська сільська рада Глобинського району Полтавської області (39062, Полтавська обл., Глобинський р-н., с. Манжелія, вул. Чаврікова, буд. 11), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_3 ), ОСОБА_3 ( АДРЕСА_3 ).

Треті особи без самостійних вимог щодо предмету спору: Відділ у Глобинському районі Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області (39000, Полтавська обл., м. Глобине, вул. Центральна, 287), Манжеліївське споживче товариство Глобинської райспоживспілки (39062, Полтавська обл., Глобинський р-н., с. Манжелія, вул. Леніна, 20).

Суддя А. О. Олефір

СудГлобинський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення06.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89122939
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —527/2426/19

Постанова від 15.07.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Постанова від 15.07.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 14.07.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 04.06.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 31.05.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 25.05.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 11.05.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Ухвала від 19.04.2021

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Карпушин Г. Л.

Рішення від 06.05.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Глобинський районний суд Полтавської області

Олефір А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні