Ухвала
від 05.05.2020 по справі 368/429/20
КАГАРЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 368/429/20

Провадження № 1-в/368/49/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" травня 2020 р. Кагарлицький районний суд Київської області

в складі: головуючого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

з участю прокурора - ОСОБА_3

представника ВК ОСОБА_4

представника трудового колективу ОСОБА_5

засудженого ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м Кагарлику в режимі відеоконференції подання начальника Державної установи «Кагарлицька виправна колонія (№115)» погоджене з спостережною комісією при Кагарлицькій райдержадміністрації про заміну невідбутої частини строку основного покарання більш м`яким покаранням, засудженому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Дніпропетровськ, проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , освіта середня, громадянину України, розлученому,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_6 вироком Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровськ засуджений 01 грудня 2017 року за ст. 286 ч. 2 КК України до 4 років позбавлення волі з позбавлення права керувати транспортними засобами строк на 3 роки. Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 р. вирок Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровськ від 01.12.2017 року змінено в частині цивільного позову, а в решті вирок суду залишено без змін. Постановою Верховного суду від 05.06.2019 р. вирок Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровськ від 01.12.2017 р. та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 р. змінено в частині цивільного позову, а в решті вирок та ухвала суду залишено без змін.

Початок строку покарання 01.12.2018 року.

Кінець строку покарання 01.12.2022 року.

1/3 строку покарання 01.04.2020 року.

Із спільного подання Державної установи «Кагарлицька виправна колонія (№115)» та спостережної комісії при Кагарлицькій районної державної адміністрації Київської області вбачається, що засуджений ОСОБА_6 , відбуваючи покарання, до праці відноситься добре, працевлаштований різноробочим на виробництві установи, завдану роботу виконував добросовісно, характеризується позитивно, три рази заохочувався керівництвом установи. В даний час засуджений поводить себе правильно, з адміністрацією колонії коректний та ввічливий, в колективі засуджений не конфліктує, виказує позитивні плани на майбутнє.

Вислухавши думку прокурора, який не заперечував проти задоволення подання колонія та клопотання засудженого, думку представника ДУ «Кагарлицька виправна колонія (№115)», який підтримав подання, представника трудового колективу, засудженого ОСОБА_6 , який просив застосувати до нього ст. 82 КК України та заміни на більш м`яке покарання у виді виправних робіт, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що подання щодо застосування до засудженого ОСОБА_6 ст. 82 КК України та заява засудженого не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

Відповідно дост. 6 КВК Українивиправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки.

Так, судом встановлено, що ОСОБА_6 засуджений вироком Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська 01 грудня 2017 року за ст. 286 ч. 2 КК України до 4 років позбавлення волі з позбавлення права керувати транспортними засобами строком на 3 роки. Ухвалою Апеляційного суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 р. вирок Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 01.12.2017 р. змінено в частині цивільного позову, а в решті вирок суду залишено без змін. Постановою Верховного суду від 05.06.2019 р. вирок Амур-Нижньодніпровського районного суду м. Дніпропетровська від 01.12.2017 р. та ухвалу Апеляційного суду Дніпропетровської області від 23.05.2018 р. змінено в частині цивільного позову, а в решті залишено без змін.

Початок строку покарання 01.12.2018 року.

Кінець строку покарання 01.12.2022 року.

1/3 строку покарання 01.04.2020 року.

Злочин вчинений засудженим ОСОБА_6 є злочином необережним тяжким.

Засуджений ОСОБА_6 відбуває покарання з 01.12.2018 р. За час перебування у ДУ «Дніпровська УВП (№ 4)» характеризувався посередньо, порушень вимог режиму утримання не допускав. До праці в СІЗО не залучався, стягнень та заохочень не мав.

У Державну установу «Кагарлицька виправна колонія (№ 115)» засуджений ОСОБА_6 прибув 18.01.2019 р.

18 січня 2019 р. засудженого ОСОБА_6 було ознайомлено з умовами відбування покарання у ДУ «Кагарлицька виправна колонія (№ 115)».

Вивченням матеріалів особової справи встановлено, що на засіданні профілактичної комісії, що відбулася в установі з питань постановки на профілактичний облік та встановлення поспішного контролю за поведінкою за час відбування покарання в ДУ «Кагарлицька ВК (№ 115)» засудженого ОСОБА_6 було поставленого на профілактичний обліку установи, як схильного до втечі, з метою подальшого вивчення його поведінки терміном на 6 місяців.

Станом на 01.04.2020 р. ОСОБА_6 відбув вже 1/3 строку призначеного вироком суду за необережний тяжкий злочин.

За змістомст. 82 КК Україниумовами заміни невідбутої частини покарання більш м`яким є:

?відбуття засудженим певної частини призначеного покарання, визначеної у частині четвертій цієї статті;

?наявність факту того, що засуджений став на шлях виправлення.

Висновки про те, чи став засуджений на шлях виправлення, можливо зробити врахувавши увесь комплекс даних, які характеризують засудженого, його поведінку, відношення до праці, відношення до вчиненого злочину та його наслідків, наявність заохочень, їх кількість та регулярність отримання, наявність чи відсутність стягнень, тощо.

У відповідності до п.2Постанови Пленуму Верховного Суду України №2 «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш м`яким» від 26.04.2002р. умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можливі лише після повного і всебічного вивчення даних про особу засудженого. При цьому головною умовою прийняття такого рішення є доведеність при заміні невідбутої частини строку основного покарання більш м`яким покаранням - того, що засуджений сумлінною поведінкою та ставленням до праці довів своє виправлення.

При цьому, головною умовою прийняття такого рішення є доведеність того, що засуджений став на шлях виправлення.

Відповідно дост. 82 КК Українисуд за наявністю визначених законом підстав вправі замінити засудженому невідбуту частину покарання більш м`яким покаранням. При цьому нове покарання визначається з урахуванням його розташування в системі покарань, зазначених в ст. 51 КК України.

Згідно ч. 2ст. 50 КК Українипокарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Ст. 6 КВК Українипередбачено, що виправлення засудженого - процес позитивних змін, які відбуваються в його особистості та створюють у нього готовність до самокерованої правослухняної поведінки. Ресоціалізація - свідоме відновлення засудженого в соціальному статусі повноправного члена суспільства; повернення його до самостійного загальноприйнятого соціально-нормативного життя в суспільстві. Необхідною умовою ресоціалізації є виправлення засудженого. Основними засобами виправлення і ресоціалізації засуджених є встановлений порядок виконання та відбування покарання (режим), суспільно корисна праця, соціально-виховна робота, загальноосвітнє і професійно-технічне навчання, громадський вплив.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 82 КК Україниособам, що відбувають покарання у виді обмеження або позбавлення волі, невідбута частина покарання може бути замінена судом більш м`яким покаранням.

Відповідно до ч. 3ст. 82 КК Українизаміна невідбутої частини покарання більш м`яким може бути застосована, якщо засуджений став на шлях виправлення.

Пунктом 2 частини 4статті 82 КК Українипередбачено, що заміна невідбутої частини покарання більш м`яким можлива після фактичного відбуття засудженим не менше 1/3 строку покарання, призначеного судом за злочин середньої тяжкості, умисний тяжкий злочин чи необережний особливо тяжкий злочин.

Пунктом 17Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 26 квітня 2002 року «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш мяким»передбачено, що оскільки судовий розгляд питання про заміну невідбутої частини покарання більш м`яким, справляє великий виховний і запобіжний вплив як на самого засудженого, так і на інших осіб, суди під час судового засідання у справах цієї категорії повинні приділяти особливу увагу поясненням засудженого, представників органу, який відає виконанням покарання, спостережної комісії або служби у справах неповнолітніх по сутівнесеного подання. Зокрема, слідретельно з`ясовувати ставлення засудженого до вчиненого злочину, праці та навчання, додержання ним вимог режиму, участь у самодіяльних організаціях засуджених виправно-трудової установи, а також його наміри щодо прилучення до суспільно корисної праці та потребу в наданні допомоги при обранні місця проживання і працевлаштування.

Критеріями оцінки ступеня виправлення засудженого при застосуванні до нього положень ст. ст. 81,82 КК Україниє:

- ставлення засудженого до дотримання вимог встановленого порядку відбування покарання (режим) за весь період відбування покарання;

- участь у суспільно-корисній праці;

- участь у виховних заходах;

- участь у загальноосвітньому та професійно-технічному навчанні;

- участь у самодіяльних організаціях та соціально-корисна активність;

- участь у роботах з благоустрою установ та прилеглих територій,

- поліпшенні житлово-побутових умов засуджених або допоміжних робіт по забезпеченню установи продовольством;

- прагнення засудженого до відшкодування нанесених злочином збитків, сплати аліментів (за наявності виконавчих листів);

- визнання своєї вини у вчиненому злочині і каяття в ньому;

- підтриманні соціально-корисних зв`язків та позитивних намірів на життя після звільнення.

Тобто, при вирішенні питання про те, чи довів засуджений своєю добросовісною поведінкою і відношенням до праці своє виправлення, суд виходить з аналізу усього процесу виправлення засудженого упродовж усього терміну відбування ним покарання, а не за короткий період часу.

З матеріалів особової справи вбачається, що засуджений ОСОБА_6 прибувши до ДУ «Кагарлицька ВК (№ 115)» , вибув до ДУ «Київський слідчий ізолятор» 18.02.2019 р. для прийняття участі у розгляді касаційної скарги, перебуваючи до 02.07.2019 р., тобто засуджений ОСОБА_6 у ДУ «Кагарлицька ВК (№ 115)» відбуває покарання менше року.

Згідно характеристики на засудженого ОСОБА_6 , затвердженої начальником ДУ «Кагарлицька виправна колонія (№ 115)» 09.04.2020 року вбачається, що за період перебування в колонії зарекомендував себе з позитивної сторони, дотримується норм, які визначають порядок, умови відбування покарання та розпорядок дня в установі, за що три рази був заохочений. Підтримує рівні взаємовідносини з іншими засудженими, адекватно реагує на критику у свою адресу. Дотримується правомірних взаємовідносин та ввічливого ставлення з персоналом. Утримує в чистоті та порядку спальне місце та при ліжкову тумбочку, має охайний зовнішній вигляд. Працевлаштований робітником на контрагентському об`єкті. Дбайливо ставиться до майна установи і предметів, якими користується при виконанні дорученої роботи, здійснює за ними належний догляд, використовує тільки за призначенням. Виконує законні вимоги персоналу установи виконання покарань. Виконує роботу з самообслуговування, має достатній рівень необхідних навичок. До виконання робіт по благоустрою установи відноситься з розумною ініціативою, дотримується вимог пожежної безпеки і безпеки праці.

Досліджуючи дані про особу засудженого, що містяться в матеріалах даної справи, характеристиці, довідці про заохочення і стягнення, - суд встановив, що засуджений має три заохочення.

Щодо відношення засудженого до праці, то слід зазначити, що засуджений працював, про що було зроблено висновок про можливість залучення засудженого до праці від 09.08.2019 р. з вересня 2019 р.

Щодо відшкодування витрат потерпілій, то засудженим після винесення вироку першою інстанцією жодного відшкодування не зробив, про що сам підтвердив у судовому засіданні, а копії розписок, що містяться у матеріалах справи є відшкодування, що відбувалися до винесення вироку та вираховуванні судом апеляційної інспекції.

Зазначення засудженим про неможливість відшкодування цивільного позову так як він не має можливості, оскільки відбуває покарання у колонії, не можливо взяти до уваги, оскільки засуджений не вчиняв будь-які дії щодо погашення завданих збитків, знаючи при цьому, про наявність цивільного позову.

Разом з тим, відповідно дост. 82 КК Українизаміна невідбутої частини покарання більш м`якою застосовується в кожному конкретному випадку індивідуально, вирішується на розсуд суду і відноситься до його дискреційних повноважень.

Отже, суд дійшов до висновку про передчасність застосування положеньст. 82 КК Україниз урахуванням того, що шлях виправлення засудженого має пройти певні часові проміжки, які не можуть бути скорочені шляхом застосування заохочень, позитивної поведінки, відсутність стягнень, оскільки до кінця строку відбуття покарання залишається ще досить тривалий проміжок часу.

З огляду на наведене, у суду виникають сумнівиз приводу доводівзасудженого щодо наявності у ньогопозитивних намірів на майбутнє та становленняна шлях виправлення.

Враховуючи викладене, на теперішній час суд не вбачає підстав для заміни ОСОБА_6 невідбутої частини покарання більш м`яким, а тому у задоволенні подання ДУ «Кагарлицька виправна колонія (№115)» та клопотання останнього слід відмовити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. ст.. 537, 539 КПК України, ст.. 82 КК України, постановою Пленуму Верховного Суду України «Про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання і заміну невідбутої частини покарання більш мяким» № 2 від 26 квітня 2002 р., суд, -

У Х В А Л И В :

У задоволенні подання начальника Державної установи «Кагарлицька виправна колонія (№115)» про заміну основного покарання більш м`яким у відношенні засудженого ОСОБА_6 , відмовити.

У задоволенні клопотання засудженого ОСОБА_6 про заміну невідбутої частини основного покарання більш м`яким, а саме, на виправні роботи,- відмовити.

Ухвала суду може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Кагарлицький районний суд Київської області протягом 7 діб з дня проголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89143193
СудочинствоКримінальне
Сутьзаміну невідбутої частини строку основного покарання більш м`яким покаранням, засудженому ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Дніпропетровськ, проживаючому за адресою: АДРЕСА_1 , освіта середня, громадянину України, розлученому

Судовий реєстр по справі —368/429/20

Ухвала від 30.09.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Гриненко Олександр Іванович

Ухвала від 09.06.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Гриненко Олександр Іванович

Ухвала від 27.05.2020

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Гриненко Олександр Іванович

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Кагарлицький районний суд Київської області

Шевченко І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні