Ухвала
від 08.05.2020 по справі 372/1460/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1460/20

Провадження 1-кс-532/20

ухвала

Іменем України

08 травня 2020 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1

при секретарі судового засідання ОСОБА_2

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 про проведення обшуку,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській звернувся до суду із клопотанням у кримінальному провадженні № 12020110230000740, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 07 травня 2020, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, яке погоджено прокурором Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 .

На обґрунтування клопотання зазначив, що 07 травня 2020 року до Обухівського ВП ГУНП в Київській області надійшов рапорт СКП Обухівського ВП про те, що посадові особи Обухівського та Козинського лісництва ДП «Київський лісгосп» (ЄДРПОУ 00991373, Київська область, Києво-Святошинський район, село Стоянка) здійснюють незаконну порубку лісу, у тому числі цінних порід дерев (дуб, ясен тощо) під прикриттям санітарних рубок, штучно створюють надлишки деревини шляхом фальсифікації документації стосовно сорту та якості лісової продукції, після чого з використанням підроблених документів для легалізації незаконно видобутої деревини шляхом отримання відповідних сертифікатів, деревина продається за готівку за зниженою ціною афілійованим комерційним структурам.

Вказаний рапорт зареєстровано в журналі Єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Обухівського ВП ГУНП в Київській області від 07 травня 2020 року за «5814.

07 травня 2020 року відомості про вчинення даного кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110230000740, за ознаками кримінального правопорушення,- передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України та розпочато розслідування за фактом незаконної порубки дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Обухівського та Козинського лісництва ДП «Київський лісгосп» (ЄДРПОУ 00991373, Київська область, Києво-Святошинський район, село Стоянка) здійснюють незаконну порубку лісу, у тому числі цінних порід дерев (дуб, ясен тощо) під прикриттям санітарних рубок, штучно створюють надлишки деревини шляхом фальсифікації документації стосовно сорту та якості лісової продукції, після чого з використанням підроблених документів для легалізації незаконно видобутої деревини шляхом отримання відповідних сертифікатів, деревина продається за готівку за зниженою ціною афілійованим комерційним структурам.

07 травня 2020 року до СВ Обухівського ВП ГУНП в Київській області надійшли матеріали від оперативного працівника СКП Обухівського ВП про те, що в ході виконання доручення в порядку статті 40 КПК України отримано інформацію щодо пилорам та місць зберігання пиломатеріалів без відповідних документів про походження деревини, зокрема:

-ТОВ «ВТФ «Геліком ЛВ» (код ЄДРПОУ № 40291694, Київська область, місто Обухів, вулиця Київська, будинок № 127/1 літера «А», кінцевий бенефіціар: ОСОБА_5 , АДРЕСА_1 ; директор - ОСОБА_6 ). Виробничі потужності за адресою: АДРЕСА_2 ;

Допитаний свідок ОСОБА_7 , показав, що він працює в сфері переробки та реалізації деревини і йому достеменно відомо, що деревина реалізовується деяким підприємцям в основному без документів, після чого вони здійснюють її розпил та в подальшому реалізовують за готівку. Так, в місті Обухів та Обухівському районі Київської області незаконна рубка лісових насаджень та її реалізація здійснюється постійно підприємствами, зокрема: ТОВ «ВТФ «Геліком ЛВ», що за адресою: Київська область, місто Обухів, вулиця Київська, будинок № 127/1 літера «А». Можна зрозуміти, що вищевказані суб`єкти господарювання реалізовують пиломатеріали без відповідних документів так як продають їх за цінами нижчі від цін, що реалізовуються державними лісгоспами. Так, вищезазначені підприємства реалізовують за готівку великі об`єми пиломатеріалів, які законним шляхом придбати вкрай важко. Крім того, вони реалізовують пиломатеріали, які їм постачаються з незаконних пилорам.

Допитаний свідок ОСОБА_8 в повній мірі підтвердив покази надані свідком ОСОБА_7 .

Відповідно до виписки з ЄДРЮО, ФОП та ГФ видом економічної діяльності ТОВ «ВТФ «Геліком ЛВ» (код ЄДРПОУ № 40291694), яке фактично здійснює свою діяльність за адресою: Київська область, місто Обухів, вулиця Київська, будинок № 127/1 літера «А», є: лісопильне та стругальне виробництво (основний), виробництво інших дерев`яних будівельних конструкцій і столярних виробів, оптова торгівля деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням.

Згідно із довідки з ДРРПНМ від 07 травня 2020 року за № 208489955 власником земельної ділянки , що за адресою: АДРЕСА_2 , на праві приватної власності являється ТОВ «ВТФ «Геліком ЛВ» (код ЄДРПОУ № 40291694).

Відповідно до рапорту оперативного працівника СКП Обухівського ВП в Київській області встановлено, що за місцем здійснення (адресою) підприємницької діяльності ТОВ «ВТФ «Геліком ЛВ» (код ЄДРПОУ № 40291694), яке фактично здійснює свою діяльність за адресою: Київська область, місто Обухів, вулиця Київська, будинок № 127/1 літера «А», можуть знаходитись цінні породи дерев (дуб, ясен тощо) та продукція що внаслідок їх виготовлена, які під прикриттям санітарних рубок незаконно зрубані невідомими особами, для подальшої продажі за кордон, за готівку, за зниженою ціною афілійованим комерційним структурам, з використанням підроблених документів шляхом отримання відповідних сертифікатів.

Згідно ізстаттею 234КПК Україниобшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушення,а такожберучи доуваги те,що іншимчином неможливоотримати інформацію,що цікавитьдосудове розслідування,а самепро протиправнудіяльність невідомихосіб,які можутьбути причетнідо незаконноїпорубки лісу,купівлі тазберігання заадресою: Київська область, місто Обухів, вулиця Київська, будинок № 127/1 літера «А», стовбурів дерев з метою їх подальшої переробки, а також готової продукції, що в результаті їх виготовлена, та приймаючи до уваги наявність інформації про те, що невідомі особи за вищевказаною адресою зберігають стовбури дерев, готову продукцію, що в результаті їх виготовлена без відповідних документів, а в інший спосіб перевірити дані інформацію неможливо, а тому слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_3 в судове засідання не з`явилася, в клопотанні просила розглянути його без участі слідчого та прокурора, вимоги клопотання підтримує в повному обсязі, також просила не здійснювати фіксацію судового засідання за допомогою технічних засобів.

Згідно ч. 4ст. 107 КПК Українифіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Враховуючи, що слідчий та прокурор в судове засідання не з`явилися, на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України, фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Відповідно до ч. 4 ст. 234 КПК України клопотання про обшук розглядається у суді в день його надходження за участю слідчого або прокурора.

Дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Згідно ч. 1 ст. 233 КПК, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України, клопотання про проведення обшуку повинно міститивідомості про: 1)найменування кримінальногопровадження тайого реєстраційнийномер; 2)короткий викладобставин кримінальногоправопорушення,у зв`язкуз розслідуваннямякого подаєтьсяклопотання; 3)правову кваліфікаціюкримінального правопорушенняз зазначеннямстатті (частинистатті)закону Українипро кримінальнувідповідальність; 4)підстави дляобшуку; 5)житло чиінше володінняособи абочастину житлачи іншоговолодіння особи,де плануєтьсяпроведення обшуку; 6)особу,якій належитьжитло чиінше володіння,та особу,у фактичномуволодінні якоївоно знаходиться; 7)індивідуальні абородові ознакиречей,документів,іншого майнаабо осіб,яких плануєтьсявідшукати,а такожїхній зв`язокіз вчиненимкримінальним правопорушенням; 8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Внесене слідчимклопотання відповідаєвимогам ст.234КПК України,матеріалами клопотання,а такожслідчим всудовому засіданні,доведено достатністьданих проздійснення слідчимдосудового розслідуваннявказаного кримінальногопровадження зматеріалів якоговбачається наявністьдостатніх підставвважати,що заадресою: АДРЕСА_2 ,з метоювиявлення тафіксації відомостейкримінального правопорушення, відшукання речей,предметів тадокументів,які маютьзначення длякримінального провадження, а також враховуючи,що обшукжитла чиіншого володінняособи проводитьсялише завмотивованою постановоюслідчого судді,слідчий суддяприходить довисновку,про наявність законних підстав для задоволення клопотання.

Крім того, вивчивши матеріали клопотання, вважаю клопотання слідчого таким, що підлягає задоволенню частково, оскільки дані, викладені в матеріалах клопотання дають підстави для висновку, що з метою виявлення фіксації відомостей щодо обставин вчинення цього злочину проведення зазначених слідчих дій є необхідним, але відповідних доказів щодо підстав для надання дозволу на проведення обшуку працівникам оперативних підрозділів, за письмовим дорученням слідчого в порядку ст. 40 КПК України, слідчим не надано.

Таким чином, клопотання слідчого слід задовольнити частково.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 223, 234, 369-372, 532 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого СВ Обухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області Матвієнко про проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл слідчим СВ Обухівського ВП в Київській області ОСОБА_3 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 та спеціалістам - працівникам (фахівцям) ДСЛП «КИЇВЛІСОЗАХИСТ» та Головного управління Держпраці у Київській області, (з метою здійснення відбору зразків для проведення експертизи), на обшук приміщення, що за адресою: АДРЕСА_2 , яке на праві приватної власності належить ТОВ «ВТФ «Геліком ЛВ» (код ЄДРПОУ № 40291694), де здійснює свою діяльність вказане товариство, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення вказаного кримінального правопорушення, відшукання речей, предметів та документів, які мають значення для кримінального провадження, зокрема: журналів, актів, книг, накладних, договорів, платіжних доручень, графіків та інших документів пов`язаних із обліком, прийманням, використанням, зберіганням деревини, стовбурів дерев, з метою їх подальшої переробки, а також готової продукції, що в результаті їх виготовлена, та обладнання (механізми, станки та інше), що призначене для переробки та обробки деревини, а також інших предметів та речей, які вилучені законом з обігу, які можуть свідчити про вчинення вказаного кримінального правопорушення.

В задоволенні інших вимог клопотання відмовити.

Строк дії ухвали визначити до 08 червня 2020 року включно.

Відповідно до ст. 235 КПК України, ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав зазначених у клопотанні прокурора, слідчого надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Ухвала набирає законної сили з моменту оголошення, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення08.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89189463
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —372/1460/20

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні