Ухвала
від 12.06.2020 по справі 372/1460/20
ОБУХІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 372/1460/20

Провадження 1-кс-577/20

ухвала

Іменем України

12 червня 2020 року Слідчий суддя Обухівського районного суду Київської області ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 ,

представника власника майна ОСОБА_4 ,

розглянувши у залі судових засідань Обухівського районного суду Київської області клопотанняслідчої СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області ОСОБА_5 про арешт майна,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий СВ Обухівського ВП ГУ НП в Київській області звернувся до суду із клопотанням про арешт майна у кримінальному провадженні № 12020110230000740 від 07.05.2020 року, за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України, яке погоджено прокурором Обухівського відділу Києво-Святошинської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_6 .

На обґрунтування клопотання слідчий зазначив, що 07 травня 2020 року до Обухівського ВП ГУНП в Київській області надійшов рапорт СКП Обухівського ВП про те, що посадові особи Обухівського та Козинського лісництва ДП «Київський лісгосп» (ЄДРПОУ 00991373, Київська область, Києво-Святошинський район, село Стоянка) здійснюють незаконну порубку лісу, у тому числі цінних порід дерев (дуб, ясен тощо) під прикриттям санітарних рубок, штучно створюють надлишки деревини шляхом фальсифікації документації стосовно сорту та якості лісової продукції, після чого з використанням підроблених документів для легалізації незаконно видобутої деревини шляхом отримання відповідних сертифікатів, деревина продається за готівку за зниженою ціною афілійованим комерційним структурам.

Вказаний рапорт зареєстровано в журналі ІТС ІПНПУ (журнал Єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події Обухівського ВП ГУНП в Київській області) від 07 травня 2020 року за «5814.

07 травня 2020 року відомості про вчинення даного кримінального правопорушення внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12020110230000740, за ознаками кримінального правопорушенням,- передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України та розпочато розслідування за фактом незаконної порубки дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Обухівського та Козинського лісництва ДП «Київський лісгосп» (ЄДРПОУ 00991373, Київська область, Києво-Святошинський район, село Стоянка) здійснюють незаконну порубку лісу, у тому числі цінних порід дерев (дуб, ясен тощо) під прикриттям санітарних рубок, штучно створюють надлишки деревини шляхом фальсифікації документації стосовно сорту та якості лісової продукції, після чого з використанням підроблених документів для легалізації незаконно видобутої деревини шляхом отримання відповідних сертифікатів, деревина продається за готівку за зниженою ціною афілійованим комерційним структурам.

На підставі вище викладеного з метою фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя і предметів кримінального правопорушення 23 травня 2020 року в період часу з 10 години 32 хвилин по 10 годину 49 хвилин працівниками поліції в присутності понятих під час проведення санкціонованого обшуку за місцем здійснення підприємницької діяльності ПрАТ «Космос» (код ЄДРПОУ № 20572328), що за адресою: Київська область, Обухівський район, смт. Козин, вулиця Солов`яненка, будинок № 68 виявлено та вилучено:

1.лісоматеріали круглі (стовбури дерев), а саме:

-«сосна», довжиною 4 м., діаметром 24 см., у кількості 69 дерев, (без чіпів);

-«вільха», довжиною 3 м., діаметром 28 см., у кількості 11 дерев (без чіпів).

2.1(один) заточений станок.

На підставі вище викладеного вилучені в ході проведення 23 травня 2020 року обшуку предмети, речі та деревина мають доказове значення у кримінальному провадженні, необхідні для повного, всебічного та неупередженого проведення досудового розслідування, а також є безпосередньо предметом та доказом вчинення кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 1 ст. 246 КК України.

Згідно постанови слідчого від 23 травня 2020 року вилучені предмети, речі та деревина під час проведення 23 травня 2020 року санкціонованого обшуку за місцем здійснення підприємницької діяльності ПрАТ «Космос» (код ЄДРПОУ № 20572328), що за адресою: Київська область, Обухівський район, смт. Козин, вулиця Солов`яненка, будинок № 68, зокрема:

1. лісоматеріали круглі (стовбури дерев), а саме:

-«сосна», довжиною 4 м., діаметром 24 см., у кількості 69 дерев, (без чіпів);

-«вільха», довжиною 3 м., діаметром 28 см., у кількості 11 дерев (без чіпів).

2. 1(один) заточений станок, визнано речовими доказами у вказаному кримінальному провадженні, які передано на відповідальне зберігання ПрАТ «Космос», в особі ОСОБА_7 .

23 травня 2020 року слідчим СВ Обухівського ВП ГУНП в Київській області, було допитано в якості свідка ОСОБА_7 , який показав, що являється орендодавцем ПрАТ «Космос» даної території що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , також показав що на дану деревину яку вилучили працівники поліції під час обшуку 23 травня 2020 року, належної документації останній не має.

Виходячи з того, що при проведенні 23 травня 2020 року обшуку виявлено та вилучено речі, предмети та деревина, які є безпосередньо предметом вчинення вказаного злочину, містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а тому виникає необхідність у накладенні арешту на тимчасово вилучене вищезазначене майно.

Відповідно до ст. 131 КПК України з метою досягнення дієвості кримінального провадження застосовуються заходи забезпечення кримінального провадження, зокрема арешт майна.

У відповідності до ст. 167 КПК України тимчасово вилученим може бути майно у вигляді речей, якщо є достатні підстави вважати, що вони є предметом кримінального правопорушення та одержані внаслідок його вчинення.

У відповідності до ст. 168 КПК України тимчасове вилучення майна може здійснюватися під час огляду та обшуку.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч. 2 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, спеціальної конфіскації, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно ч. 5 ст. 171 КПК України клопотання слідчого, прокурора про арешт тимчасово вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, у якої його було вилучено.

У разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченої статтею 235 КПК України, клопотання про арешт такого майна провинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше таке майно має бути негайно повернуто особі, в якої було його вилучено.

А тому з метою досягнення дієвості кримінального провадження наявна необхідність у застосуванні до тимчасово вилученого майна, яке відповідає критеріям, зазначеним у ст. 98 КПК України, що є безпосередньо предметом та доказом вказаного кримінального правопорушення пов`язаного із злочинами проти довкілля, шляхом забезпечення подальшого проведення ряду судових експертиз, а також з метою встановлення завданої державі шкоди, такого заходу забезпечення кримінального провадження як арешт майна.

Прокурор ОСОБА_3 клопотання слідчого підтримав.

Представник власника майна ОСОБА_4 в судовому засіданні просив відмовити в задоволенні клопотання та надав письмові заперечення на клопотання слідчого.

Заслухавши думку слідчого, прокурора, представника власника майна, дослідивши матеріали справи, вважаю клопотання таким, що підлягає задоволенню зважаючи на наступне.

Арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, передбачений п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України. Частиною 1 ст. 131 КПК України встановлено, що заходи кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно п. 1 ч.1 ст. 170 КПК Україниарештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Відповідно до ч. 2ст. 170 КПК Україниарешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

У кримінальному провадженні слідчий суддя, застосовуючи вид обтяження, в даному випадку арешт майна, має неухильно дотримуватись вимог закону. При накладенні арешту на майно слідчий суддя має обов`язково переконатися в наявності доказів на підтвердження вчинення кримінального правопорушення. При цьому закон не вимагає аби вони були повними та достатніми на цій стадії кримінального провадження, однак вони мають бути такими, щоб слідчий суддя був впевнений у тому, що дані докази можуть дати підстави для пред`явлення обґрунтованої підозри у вчиненні того чи іншого злочину. Крім того, наявність доказів у кримінальному провадженні має давати слідчому судді впевненість у тому, що в даному кримінальному провадженні необхідно накласти вид обмеження з метою уникнення негативних наслідків.

Слідчий, обґрунтовуючи своє клопотання в розумінні вимогст. 171 КПК України,зазначив мету відповідно до положеньст. 170 КПК України, з якою пов`язує необхідність у накладенні такого арешту, з метою збереження речових доказів, пославшись на те, щолісоматеріали круглі (стовбури дерев), а саме: «сосна», довжиною 4 м., діаметром 24 см., у кількості 69 дерев, (без чіпів); «вільха», довжиною 3 м., діаметром 28 см., у кількості 11 дерев (без чіпів); 1(один) заточений станок, визнано речовими доказами.

Згідно положеньст. 98 КПК Україниречовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до вимог ч. 10ст. 170 КПК України, арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Виходячи з положень наведених норм права, майно, яке, на переконання органу досудового розслідування, має одну або декілька ознак наведених вст. 98 КПК Україниможе набути статусу речового доказу за рішенням слідчого.

Відповідно до положень ч. 3ст. 110 КПК України, рішення слідчого, прокурора приймаються у формі постанови.

Оскільки слідчому судді надано постанову про визнання майна як речового доказу у кримінальному провадженні, у рамках якого подано клопотання, воно відповідає критеріям ст. 98 КПК України, клопотання слідчого про накладення арешту, слід задовольнити.

Таким чином, у судовому засіданні встановлено усі, передбачені ст.132, 173 КПК України, підстави до задоволення внесеного слідчим клопотання.

Керуючись ст.ст.98,131,132,170-174,376 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчоїСВОбухівськогоВП ГУНПвКиївській області ОСОБА_5 про арешт майна - задовольнити.

Накласти арешт на вилучене 23.05.2020 на території належній ПрАТ «Космос» (код ЄДРПОУ 20572328), майно, яке належить ФОП ОСОБА_7 , в ході проведеного обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , а саме:

1.лісоматеріали круглі (стовбури дерев):

- сосна, довжиною 4 м., діаметром 24 см., у кількості 69 штук (без чіпів);

- вільха, довжиною 3 м., діаметром 28 см., у кількості 11 штук (без чіпів);

2. один заточений станок.

Ухвалу може бути оскаржено в апеляційному порядку безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 5-денний строк з дня проголошення ухвали; у разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом 5 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 15.06.2020.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.06.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89803108
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти довкілля Незаконна порубка лісу

Судовий реєстр по справі —372/1460/20

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 12.06.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Обухівський районний суд Київської області

Тиханський О. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні