Ухвала
від 18.05.2020 по справі 2а-3197/09/0570
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

18 травня 2020 р. Справа №2а-3197/09/0570

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді - Христофорова А.Б., розглянувши в порядку письмового провадження заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа, по адміністративний справі № 2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В :

28 квітня 2020 року до Донецького окружного адміністративного суду надійшла заява Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про виправлення описки у постанові Донецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2009 року в адміністративний справі № 2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості, поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа, виправлення помилки у виконавчому документі.

Ухвалою суду від 18 травня 2020 року вищевказану заяву, в частині вимог про виправлення помилки у виконавчому документі було залишено без розгляду.

Заява обґрунтована тим, що дублікат виконавчого листа який був виданий на підставі постанови Донецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2009 року в адміністративний справі № 2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості, був втрачений з незалежних від заявника причин, у зв`язку із чим, заявник наразі позбавлений можливості реалізувати свої законні права шляхом виконання вищевказаного судового рішення про стягнення на його користь заборгованості по сплаті пені в розмірі 1072 грн. 46 коп. Також, враховуючи, що строк пред`явлення вищевказаного виконавчого листа до виконання закінчився, просив суд його поновити.

Представники стягувача та боржника у судове засідання не з`явились, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, їх неприбуття у судове засідання не перешкоджає судовому розгляду (ч. 3 ст. 376 КАС України). На підставі положень ч. 9 ст. 205 КАС України, суд приходить до висновку про розгляд справи у письмовому провадженні.

Розглянувши заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа, судом встановлено наступне.

Постановою Донецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2009 року в адміністративний справі № 2а-3197/09/0570, позовні вимоги Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості, були задоволені у повному обсязі, з Державного підприємства Макіїввугілля в особі Відособленого підрозділу Автобаза на користь Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області присуджено до стягнення заборгованість по сплаті пені в розмірі 1072 грн. 46 коп.

Ухвалою суду від 08 серпня 2016 року було відновлено частково втрачене судове провадження в адміністративній справі №2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відокремленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення пені за несплату страхових внесків в частині процесуальних документів, постановлених Донецьким окружним адміністративним судом під час розгляду та вирішення справи по суті, а саме постанови Донецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2009 року.

Ухвалою суду від 08 серпня 2016 року було задоволено заяву Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області про видачу дубліката виконавчого листа по адміністративній справі № 2а-3197/09/0570, та видано Відділенню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України у Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області дублікат виконавчого листа по адміністративній справі №2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відокремленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення пені за несплату страхових внесків.

Ухвалою суду від 14 грудня 2017 року, замінено стягувача у виконавчому провадженні за адміністративною справою №2а-3197/09/0570 з Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань у Гірницькому районі м. Макіївки до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (код ЄДРПОУ 25968441) на Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на (ЄДРПОУ 41325231).

Ухвалою суду від 18 травня 2020 року виправлено допущену у постанові Донецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2009 року в адміністративний справі № 2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості, описку, шляхом зазначення у другому абзаці резолютивної частини постанови ЄДРПОУ Державного підприємства Макіїввугілля як - ЄДРПОУ: 32442295, замість неправильного: ЄДРПОУ: 26352958 .

Відповідно до копії постанови Донецького окружного адміністративного суду від 10 жовтня 2017 року по адміністративній справі № 805/2121/17-а, за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області в особі Макіївського міського відділення у Гірницькому районі Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області до Дарницького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії, яка набрала законної сили 03 листопада 2017 року, позовні вимоги були задоволені частково. Визнано протиправною бездіяльність Дарницького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві щодо невиконання вимог Закону України Про виконавче провадження стосовно не винесення постанов про відкриття виконавчих проваджень за виконавчими листами, зокрема, за виконавчим листом № 2а-3197/09/0570, та Дарницький районний відділ Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві зобов`язано відкрити виконавчі провадження за виконавчими листами, зокрема за виконавчим листом № 2а/0570/9128/2011.

У вищевказаній постанові судом встановлено, що Донецьким окружним адміністративним судом були видані дублікати, зокрема, виконавчий лист по адміністративній справі за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки до ДП Макіїввугілля про стягнення суми, зокрема № 2а-3197/09/0570. Позивачем направлено вказані виконавчі документи на адресу Дарницького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві для примусового виконання, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами, а саме супровідними листами, поштовими повідомленнями про вручення рекомендованих відправлень.

У постанові судом також зазначено, що ухвалою суду від 26.09.2017 року у Дарницького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві витребувано інформацію стосовно надходження до Дарницького районного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві виконавчих листів по адміністративних справах, зокрема № 2а-3197/09/0570, та здійснені заходи щодо відкриття виконавчих проваджень по вищезазначеним виконавчим листам з наданням в підтвердження даної інформації відповідних доказів.

На виконання зазначеної ухвали відповідач в наданих до суду запереченнях зазначив, що з приводу втрати зазначених виконавчих документів він звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з поданнями про видачу їх дублікатів. Однак, судом зазначено, що в підтвердження зазначених обставин Дарницьким районним відділом Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві не надано жодного належного в розумінні приписів КАС України доказу.

Крім того, суд зазначив, що за даними Автоматизованої системи документообігу Донецького окружного адміністративного суду заяв або клопотань, які б надходили від Дарницького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві стосовно видачі дублікатів виконавчих листів, виданих за результатами розгляду адміністративних справ, зокрема справи №2а-3197/09/0570, в автоматизованій системі зареєстровано не було.

Водночас, судом враховано, що витребуваної ухвалою суду інформації стосовно здійснення заходів щодо відкриття виконавчих проваджень по вищезазначеним виконавчим листам відповідачем до суду не надано. Крім того, судом зауважено, що відповідачем також не надано до суду документів в підтвердження втрати даних виконавчих документів.

Таким чином, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог позивача в частині визнання бездіяльності Дарницького районного відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у м. Києві щодо невиконання вимог Закону України Про виконавче провадження стосовно не винесення постанов про відкриття виконавчих проваджень з примусового виконання виконавчих листів, зокрема № 2а-3197/09/0570, та зобов`язання відкрити виконавчі провадження з примусового виконання даних виконавчих документів.

Відповідно до листа Дарницького районного відділу державної виконавчої служби м. Київ Головного територіального управління юстиції у м. Києві від 09.08.2019 року, перевіркою даних Автоматизованої системи виконавчих проваджень (АСВП) встановлено, що дублікат виконавчого листа № 2а-3197/09/0570 на виконання до Відділу не надходив, та станом на 09.08.2019 року виконавче провадження з виконання дубліката виконавчого листа № 2а-3197/09/0570 не відкрито.

Приписами п.п. 18.4 п. 18Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що до дня початку функціонування Єдиного державного реєстру виконавчих документів: у разі втрати виконавчого документа суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, незалежно від того, суд якої інстанції видав виконавчий документ, може видати його дублікат, якщо стягувач або державний виконавець звернувся із заявою про це до закінчення строку, встановленого для пред`явлення виконавчого документа до виконання. Про видачу дубліката виконавчого документа постановляється ухвала у десятиденний строк із дня надходження заяви. За видачу стягувачу дубліката виконавчого документа справляється судовий збір у розмірі 0,03 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Ухвала про видачу чи відмову у видачі дубліката виконавчого документа може бути оскаржена в апеляційному та касаційному порядку.

Статтею 376 КАС України встановлено, що стягувачам, які пропустили строк пред`явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено.

Відповідно до ч. 6. ст. 12 Закону України Про виконавче провадження , стягувач, який пропустив строк пред`явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Єдиною та необхідною правовою підставою для поновлення строку пред`явлення виконавчого документа до виконання є наявність в особи поважних причин його пропуску. При цьому, поважність причин є оціночною категорією та повинна визначатися, виходячи з наявності реальних обставин, які фактично унеможливили вчинення особою відповідної процесуальної дії вчасно, тобто в межах строків, установлених законодавством.

З урахуванням наведених вище обставин, суд вважає причини пропуску стягувачем строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання поважними, оскільки такі виникли з незалежних від нього причин, а заяву про поновлення пропущеного строку для пред`явлення виконавчого листа до виконання обґрунтованою, та такою, що підлягає задоволенню.

З огляду на те, що дублікат виконавчого листа № 2а-3197/09/0570 вважається втраченим, відомостей про місцезнаходження зазначеного виконавчого документа матеріали справи не містять, з урахуванням поновлення Управлінню виконавчої дирекції фонду соціального страхування України в Донецькій області строку пред`явлення вищевказаного виконавчого листа до виконання, суд приходить до висновку, що заява в частині видачі дубліката виконавчого листа також підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 243, 248, 256, 294, 295, 297, 253, 376, п.п. 18.4 п. 18 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

Заяву Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області про поновлення строку для пред`явлення виконавчого документа до виконання, видачу дубліката виконавчого листа, по адміністративний справі № 2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості - задовольнити.

Поновити Управлінню виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області пропущений строк для пред`явлення до виконання виконавчого листа виданого Донецьким окружним адміністративним судом по справі № 2а-3197/09/0570.

Видати дублікат виконавчого листа № 2а-3197/09/0570, виданого Донецьким окружним адміністративним судом, на виконання постанови Донецького окружного адміністративного суду від 14 квітня 2009 року по адміністративній справі № 2а-3197/09/0570 за позовом Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в Гірницькому районі м. Макіївки Донецької області до Відособленого підрозділу Автобаза Державного підприємства Макіїввугілля про стягнення заборгованості по сплаті пені в розмірі 1072 грн. 46 коп.

Ухвала постановлена та підписана у порядку письмового провадження 18 травня 2020 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Під час карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на запобігання поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені ст. 295 КАС України а також інші процесуальні строки щодо апеляційного оскарження, продовжуються на строк дії такого карантину.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга може бути подана до Першого апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд.

Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя А.Б. Христофоров

Дата ухвалення рішення18.05.2020
Оприлюднено19.05.2020
Номер документу89264045
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —2а-3197/09/0570

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 18.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 10.04.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 02.10.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Христофоров А.Б.

Ухвала від 08.08.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Крилова М.М.

Ухвала від 08.08.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Крилова М.М.

Ухвала від 24.06.2016

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Крилова М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні