Ухвала
від 19.05.2020 по справі 916/1886/18
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

19 травня 2020 року

м. Київ

Справа № 916/1886/18

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного господарського суду:

Селіваненка В.П. (головуючий), Булгакової І.В. і Львова Б.Ю.,

за участю секретаря судового засідання Хахуди О.В.,

представників учасників справи:

позивача - товариства з обмеженою відповідальністю "Реноме Сервіс" - не з`яв.,

відповідача - товариства з обмеженою відповідальністю "Комбінат комунальних послуг "Гарант" - Середи В.Ю.,

третьої особи-1 - Одеського обласного територіального управління Антимонопольного комітету України - не з`яв.,

третьої особи-2 - Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області - не з`яв.,

розглянув матеріали касаційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Реноме Сервіс" (далі - ТОВ "Реноме Сервіс", Позивач)

на рішення господарського суду Одеської області від 17.10.2019

(суддя Цісельський О.В.) та

постанову Південно-Західного апеляційного господарського суду від 11.02.2020

(головуючий - суддя Принцевська Н.М., судді: Діброва Г.І. і Ярош А.І.)

у справі № 916/1886/18

за позовом ТОВ "Реноме Сервіс"

до товариства з обмеженою відповідальністю "Комбінат комунальних послуг "Гарант" (далі - ТОВ "Комбінат комунальних послуг "Гарант", Відповідач)

про надання технічних умов та зобов`язання підписати договір,

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Одеське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України (далі - територіальне відділення АМК),

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Авангардівська селищна рада Овідіопольського району Одеської області.

РУХ СПРАВИ:

Короткий зміст позовних вимог

1. Позов подано про: зобов`язання Відповідача виконати вимоги законодавства та надати технічні умови щодо доступу до об`єкта доступу в порядку Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж"; зобов`язання Відповідача після узгодження умов доступу підписати договір про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж.

2. Позовні вимоги обґрунтовані тим, що доступ до інфраструктури об`єкта доступу здійснюється на підставі договору з доступу між власником інфраструктури об`єкта доступу та замовником, що укладається відповідно до законодавства, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж".

Короткий зміст попередніх судових інстанцій

3. Рішенням господарського суду Одеської області від 03.01.2019, залишеним без змін постановою Південно-Західного апеляційного господарського суду від 12.03.2019: позов задоволено; зобов`язано Відповідача надати Позивачу технічні умови щодо доступу до об`єкта доступу за адресами: смт Авангард, вул. Торгова, №№1,3,5,7,9,11,13,15-А,15-Б; смт Авангард, вул. Європейська, №№1-10; смт Авангард, вул. Проїзна, №№1-18, відповідно до положень Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж"; зобов`язано Відповідача укласти з Позивачем договір про доступ до інфраструктури об`єкта доступу відповідно до Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" у редакції, що надсилалася Позивачем на адресу Відповідача листом від 27.04.2018 за №48/05-18РС та була отримана Відповідачем 13.06.2018; визначено порядок виконання рішення суду в частині зобов`язання Відповідача укласти з Позивачем договір про доступ до інфраструктури об`єкта доступу відповідно до Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" та зазначено, що відповідно до статті 16 Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж" укладення договору з доступу здійснюється після видачі замовнику технічних умов з доступу та погодження власником інфраструктури об`єкта доступу проектної документації з доступу.

4. Постановою Верховного Суду від 22.05.2019 рішення господарського суду Одеської області від 03.01.2019 та постанову Південно-Західного апеляційного господарського суду від 12.03.2019 у справі за №916/1886/18 скасовано, а справу передано на новий розгляд до суду першої інстанції.

5. Рішенням господарського суду Одеської області від 17.10.2019, залишеним без змін постановою Південно-Західного апеляційного господарського суду від 11.02.2020, у позові відмовлено.

6. Судові рішення мотивовані тим, що, з урахуванням зібраних у справі доказів та встановлених фактів і відповідних їм правовідносин, Відповідач, як суб`єкт господарювання, який надає житлово-комунальні послуги - послуги з обслуговування будинків і споруд та прибудинкової території власникам квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирних будинках, не є власником об`єктів, доступ до інфраструктури яких бажає отримати Позивач для розташування технічних засобів телекомунікацій у відповідності до положень Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" та Закону України "Про житлово-комунальні послуги". Відповідач не є належною особою, до якої слід звертатися з вимогою про узгодження умов щодо надання можливості доступу до об`єкту доступу відповідно до Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж".

АРГУМЕНТИ УЧАСНИКІВ СПРАВИ

Короткий зміст вимог касаційної скарги та доводи особи, яка подала касаційну скаргу

7. У касаційній скарзі до Верховного Суду Позивач, зазначаючи про прийняття оскаржуваних судових рішень з порушенням норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржувані судові рішення зі справи, а останню передати на новий розгляд до суду першої інстанції.

Касаційну скаргу, з посиланням на статтю 287 ГПК України, мотивовано тим, що суди попередніх інстанцій в оскаржуваних судових рішеннях застосували норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду від 05.02.2020 у справі №910/4687/18.

Доводи інших учасників справи

8. У відзиві на касаційну скаргу ТОВ "Комбінат комунальних послуг "Гарант" заперечує проти доводів скаржника, зазначаючи про їх безпідставність, необґрунтованість та те, що посилання Позивача на постанову Верховного Суду від 05.02.2020 у справі №910/4687/18 не може бути аргументом для скасування рішення господарського суду Одеської області від 17.10.2019 та постанови Південно-Західного апеляційного господарського суду від 11.02.2020, оскільки правовий статус ТОВ "Комбінат комунальних послуг "Гарант" вже встановлений судами та їм була надана відповідна правова оцінка, і просить оскаржувані судові рішення залишити без змін, а скаргу - без задоволення.

9. Територіальне відділення АМК у відзиві на касаційну скаргу зазначає про прийняття оскаржуваних рішення та постанови попередніх судових інстанцій з порушенням норм матеріального і процесуального права, у тому числі з порушенням принципу пропорційності господарського судочинства, та просить вказані судові рішення скасувати, прийняти нове рішення, яким позов у справі задовольнити.

СТИСЛИЙ ВИКЛАД ОБСТАВИН СПРАВИ, ВСТАНОВЛЕНИХ СУДАМИ ПЕРШОЇ ТА АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЙ

10. Позивач є суб`єктом господарювання, видами діяльності якого є, зокрема, діяльність у сфері телевізійного мовлення, діяльність у сфері проводового зв`язку, надання інших інформаційних послуг, ремонт і технічне обслуговування електронного й оптичного устаткування.

Рішенням Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації від 18.10.2012 №516 Позивача внесено до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій за № 2862 із видом діяльності: надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, надання доступу до Інтернету.

11. Рішеннями виконавчого комітету Авангардівської селищної ради Овідіопольського району Одеської області від 28.09.2017 №175 та від 01.12.2017 №30 Відповідача визначено виконавцем житлово-комунальних послуг (послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), що надаватимуться споживачам у спірних будинках.

12. З метою здійснення господарської діяльності Позивач листом від 27.04.2018 направив Відповідачу проект договору про доступ до інфраструктури об`єктів доступу за спірними адресами відповідно до положень Закону України "Про доступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж".

Відповідач у відповідь повідомив Позивача, що згідно з вимогами чинного законодавства не має повноважень від власників об`єктів з доступу для укладення зазначеного договору.

13. Судами попередніх інстанцій встановлено, що Відповідач є виконавцем житлово-комунальних послуг (послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій), а не власником (володільцем) інфраструктури об`єкта доступу.

Враховуючи приписи статей 9, 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", суди встановили, що власниками багатоквартирних житлових будинків, до інфраструктури яких Позивач бажає отримати доступ для надання телекомунікаційних послуг їх власникам, є його співвласники на праві спільної сумісної власності спільного майна багатоквартирного будинку.

У матеріалах справи відсутні докази на підтвердження наявності у Відповідача повноважень на укладення договорів про доступ до інфраструктури з Позивачем, у зв`язку з чим Відповідач не є належною особою, до якої Позивачу слід звертатися з проханням щодо узгодження умов надання можливості доступу до об`єкту доступу.

14. Крім того, вимоги Позивача не узгоджуються з положеннями статті 238 Господарського процесуального кодексу України, оскільки не містять відповідних умов з посиланням на поданий позивачем проект додаткової угоди.

ДЖЕРЕЛА ПРАВА

15. Частина перша статті 13 Закону України "Про судоустрій і статус суддів":

- висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

16. Господарський процесуальний кодекс України:

частина четверта статті 236:

- при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Верховного Суду;

пункт 1 частини другої статті 287:

- підставами касаційного оскарження судових рішень, зазначених у пунктах 1, 4 частини першої цієї статті, є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права, зокрема, у випадках, якщо суд апеляційної інстанції в оскаржуваному судовому рішенні застосував норму права без урахування висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови Верховного Суду про відступлення від такого висновку;

пункт 5 частини першої статті 296:

- суд касаційної інстанції закриває касаційне провадження, якщо після відкриття касаційного провадження на підставі пункту 1 частини другої статті 287 цього Кодексу судом встановлено, що висновок щодо застосування норми права, який викладений у постанові Верховного Суду та на який посилався скаржник у касаційній скарзі, стосується правовідносин, які не є подібними.

ПОЗИЦІЯ ВЕРХОВНОГО СУДУ

17. За результатами розгляду матеріалів касаційної скарги встановлено, що постановою Верховного Суду від 05.02.2020 у справі №910/4687/18 (на яку посилається скаржник у касаційній скарзі) дану справу передано на новий розгляд, що не означає остаточного вирішення відповідної справи, а, отже, й остаточного формування правового висновку Верховного Суду у такій справі та в судових рішеннях з неї.

До того ж постанову Верховного Суду у справі № 910/4687/18 прийнято хоча й за правового регулювання спірних правовідносин, схожого з тим, що має місце в даній справі, але за іншої фактично-доказової бази (обставин справи та зібраних у них доказів), ніж у даній справі № 916/1886/18, тобто зазначена справа і ця справа є відмінними за істотними правовими ознаками. Слід також зазначити, що за результатами нового розгляду справи № 910/4687/18 фактично-доказова база в ній може істотно змінитися, адже й сам новий розгляд її став наслідком недостатнього дослідження в ній судами попередніх інстанцій обставин і доказів зі справи, а така зміна, в свою чергу, вплине на правові висновки в ній.

18. За таких обставин доводи скаржника про неврахування апеляційним господарським судом відповідних висновків Верховного Суду не знаходять підтвердження, а касаційне провадження підлягає закриттю на підставі наведеного припису пункту 5 частини першої статті 296 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 234, 235, 296 Господарського процесуального кодексу України, Касаційний господарський суд

УХВАЛИВ:

Закрити касаційне провадження за касаційною скаргою товариства з обмеженою відповідальністю "Реноме Сервіс" на рішення господарського суду Одеської області від 17.10.2019 та постанову Південно-Західного апеляційного господарського суду від 11.02.2020 у справі № 916/1886/18.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя В. Селіваненко

Суддя І. Булгакова

Суддя Б. Львов

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89321518
СудочинствоГосподарське
Сутьдоступ до об`єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж". Короткий зміст попередніх судових інстанцій 3

Судовий реєстр по справі —916/1886/18

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 16.04.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Ухвала від 23.03.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Селіваненко В.П.

Постанова від 11.02.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 24.01.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 13.01.2020

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 09.12.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Ухвала від 18.11.2019

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Принцевська Н.М.

Рішення від 17.10.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

Ухвала від 24.09.2019

Господарське

Господарський суд Одеської області

Цісельський О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні