Вирок
від 20.05.2020 по справі 229/2365/19
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 229/2365/19

Номер провадження 1-кп/229/397/2019

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2020 року Дружківський міський суд Донецької області

у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду кримінальне провадження, внесене 11 квітня 2019 року до ЄРДР за № 12019050260000356 стосовно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Дружківка Донецької області, громадянина України, освіта повна загальна середня, не працюючого, не одруженого, на утріманні неповнолітніх дітей не має, проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України, -

в с т а н о в и в :

10 квітня 2019 року приблизно о 11 годині 40 хвл. (більш точний час під час судового розгляду не встановлено) ОСОБА_4 знаходячись у стані алкогольного сп`яніння, перебуваючи на перехресті проїзної частини вулиць Енгельса та Козацької міста Дружківка Донецької області, де проводив своє дозвілля, побачив неподалік від себе на землі біля тротуару відламаний дорожній знак ПДР України "дати дорогу", який був закріплений на металеву стійку.

В цей час у останнього раптово вник злочинний умисел, спрямований на відкрите заволодіння вказаним дорожнім знаком та металевою стійкою до нього, який належить Управлінню житлового та комунального господарства Дружківської міської ради.

Реалізуючи свій злочинний умисел, розуміючи, що в цей час за його діями, які носять відкритий характер спостерігає ОСОБА_5 , котра у свою чергу висловила зауваження ОСОБА_4 , про припинення злочинних дій.

Але останній продовжив відкрито, умисно, з корисливих мотивів викрадати вказаний дорожний знак та металеву стійку до нього, після чого з місця вчинення кримінального правопорушення зник, розпорядившись викраденим майном на свій розсуд, заподіявши Управлінню житлового та комунального господарства Дружківської міської ради, майнову шкоду на суму 413 грн. 15 коп.

У пред`явленому обвнуваченні ОСОБА_4 провину визнав повністю та пояснив, що він дійсно 10 квітня 2019 року їшов додому та побачив, дорожній знак, забрав його, бажав здати на металлолом, але під час коли він ніс знак додому, його зупинили робітники поліції. Знак забрали. У здійсненому щиро кається та просить його строго не карати.

Показання ОСОБА_4 є послідовними, логічними, а тому не викликають у суду сумніву щодо правильності розуміння обвинуваченим змісту обставин правопорушень, добровільності та істинності його позиції.

Крім визнання вини обвинуваченим ОСОБА_4 , його вина у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України за встановлених судом обставин підтверджується сукупністю досліджених в судовому засіданні доказів.

Так показання обвинуваченого підтверджуються протоколом огляду місця події від 10 квітня 2019 року, відповідно до якого було оглянуто дорожній знак "поступися дорогою" та вилучено його у підозрюваного ОСОБА_4 . Останій пояснив, що даний знак викрав з перехрестя вул. Енгельса та Казацької м.Дружківка (а.с.81-84).

Відповідно допротоколу пред`явленняособи длявпізнання зафотознімками від13квітня 2019 рокусвідок ОСОБА_5 уприсутності понятих впізналана фотознимку№ 3особу,яка викраладорожній знакз металевоюстійкою.Згідно довідкидо протоколупред`явленняособи длявпізнання зафотознімками нафото №3зображений ОСОБА_4 (а.с. 90-92 ).

Під час слідчого експеременту 19 квітня 2019 року підозрюваний ОСОБА_4 у присутності понятих показав де і яким чином він скоїв кримінальне правопорушення, а саме, відкрито заволодів дорожним знаком "Поступися дорогою" (а.с. ).

Відповідно довисновку товарознавчогоексперта №1288вуд 18квітня 2019року ринковавартість дорожньогознаку "поступисядорогою",трикутної форми-по контуруобведеного червоноюфарбою,та усередені білою,висотою двохбокових ребер73см таодного верхньогоребра довжиною83см.,та металевоїстійки уформі трубиз чорногометалу,забарвленої сіроюфарбою:загальною довжиною3,26м.діаметром65см.та товщиною25мм доякої кріпитьсядорожній знак"поступисядорогою"станом на10квітня 2019року складає413,15грн. (а.с.100-102)

Оцінюючи всі докази в їх сукупності з точки зору достатності та взаємозв`язку для прийняття відповідного процесуального рішення, розглянувши кримінальне провадження по суті, провівши у повному обсязі судовий розгляд, допитавши обвинуваченого, дослідивши запропоновані докази, перевіривши доводи учасників процесу, суд прийшов до переконання, що вина обвинуваченого ОСОБА_4 увчиненні нимкримінального правопорушеннядоведена вповному обсязі,дії останньогослід кваліфікуватиза ч.1ст.186КК України,як відкрите викраденні чужого майна.

Обставиною, що пом`якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_4 відповідно до ст. 66 КК України суд вважає щире каяття.

Обставиною, яка обтяжує покарання ОСОБА_4 перед-бачена ст. 67 КК України, є вчинення злочину у стані алкогольного сп`яніння.

Вивченням даних про особу ОСОБА_4 , судом встановлено, що йому 44 роки, на обліку у лікаря психіатра він не перебуває, знаходиться на обліку у лікаря нарколога з 19 лютого 2005 року з діагнозом: алкогольна зелажність (а.с.106 ), здоровий, є працездатною за віком особою, проте суспільно корисною діяльністю не займається, офіційно не працевлаштований, постійних доходів не має, не одружений, за місцем проживання характеризується нагетивно (а.с. 103); раніше не судимий (а.с.104-105).

Судом також надана оцінка досудовій доповіді Дружківського МВ філії ДУ «Центр пробації» в Донецькій області щодо обвинуваченого ОСОБА_4 від 19 веренся 2019 року. Згідно висновку органу пробації, беручи до уваги інформацію, що характеризує особистість обвинуваченого, історію правопорушень, його спосіб життя, а також дуже високу ймовірність вчинення повторного правопорушення та дуже високий ризик небезпеки для суспільства, орган пробації вважає, що виправлення ОСОБА_4 без позбавлення волі або обмеження волі на певний строк може становити високу небезпеку для суспільства. Якщо суд прийде до висновку про можливість звільнення обвинуваченого від відбування покарання та покласти на нього додатково обов`язки передбачені ч. 3 ст. 76 КК України (а.с.38-39).

Враховуючи, що ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, яке згідно зі ст. 12 КК України відносяться до злочинів середньої тяжкості (ч. 1 ст. 186 КК України), характер та ступінь суспільної небезпеки скоєного злочину, враховуючи дані про особу обвинуваченого, обставини, встановлені судом, які пом`якшують та обтяжують покарання, суд вважає необхідним та достатнім для виправлення ОСОБА_4 та запобігання вчиненню ним нових кримінальних правопорушень, обрати йому покарання за ч. 1 ст. 186 КК України у виді позбавлення волі, в межах, передбачених санкцією даної статті, із застосуванням ст. 75 КК України бо вказане покарання, за своїм видом і розміром суд вважає справедливим, необхідним і достатнім для його виправлення та попередження нових злочинів.

Суд, вважає, що не доцільно призначати покарання у вигляді штрафу та виправних робіт, оскільки обвинувачений не працює та не має постійних доходів.

Запобіжний захід обвинуваченому ОСОБА_4 не обирався.

Представником потерпілого Управліннем житлового та комунального господарства Дружківської міської ради цивільний позов не заявлений.

По справі було проведено судово товарознавчі експертизи, вартість якой складає 190 гривень, суд, вважає, що дані витрати слід покласти на обвинуваченого та стягнути з нього на користь держави (а.с.100)

Постановою слідчого СВ Дружківського ВП Краматорського ВП ГУНП в Донецькій області від 19 квітня 2019 року було визнано речовими доказами дорожній знак "поступисядорогою",трикутної форми-по контуруобведеного червоноюфарбою,та усередені білою,висотою двохбокових ребер73см таодного верхньогоребра довжиною83см.,та металевоїстійки уформі трубиз чорногометалу,забарвленої сіроюфарбою:загальною довжиною3,26м.діаметром65см.та товщиною25мм доякої кріпитьсядорожній знак"поступисядорогою",який повернуто представникупотерпілого (а.с. 97-98)

На підставі викладеного та керуючись ст. 368, 370, 374 КПК України, суд -

ЗА СУ Д І В:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на три роки.

На підставі ст.75 КК України ОСОБА_4 від відбуття покарання звільнити, якщо він протягом одного року іспитового строку не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього судом обов`язки.

На підставі ст.76 КК України на ОСОБА_4 покласти такі обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації; виконувати заходи, передбачені пробаційною програмою;

Запобіжний захід відносно ОСОБА_4 не обирався.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави в особі НДЕКЦ при МВС України в Донецькій області документально підтверджені витрати на залучення експерта для проведення судової експертизи № 1288 від 18 квітня 2019 року у розмірі 190 (сто девяносто) грн. 00 коп.

Речові докази: дорожній знак "поступися дорогою", трикутної форми - по контуру обведеного червоною фарбою, та у середні білою, висотою двох бокових ребер 73 см та одного верхнього ребра довжиною 83 см., та металевої стійки у формі труби з чорного металу, забарвленої сірою фарбою: загальною довжиною 3,26 м.діаметром 65 см. та товщиною 25 мм до якої кріпиться дорожній знак "поступися дорогою" - вважати переданим представнику потерпілого УЖКХ Дружківської міської ради.

Копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

На вирок може бути подана апеляція до Апеляційного суду Донецької області через Дружківський міський суд Донецької області протягом тридцяти днів з моменту проголошення вироку в суді, обвинуваченим - в той же строк з моменту отримання копії вироку.

Вирок надруковано у нарадчій кімнаті та проголошено 20 травня 2020 року.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89330345
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —229/2365/19

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 22.10.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 07.10.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Вирок від 20.05.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Постанова від 16.04.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 25.03.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 26.12.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

Ухвала від 10.09.2019

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Гонтар А. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні