Вирок
від 18.05.2020 по справі 584/29/20
ПУТИВЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 584/29/20

Провадження № 1-кп/584/39/20

В И Р О К

Іменем України

18.05.2020 Путивльський районний суд Сумської області

в складі: головуючого судді ОСОБА_1

з участю: секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Путивль кримінальне провадження №12019200230000454від 17грудня 2019року за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , громадянина України, уродженця м.Путивль Сумської області, проживає по АДРЕСА_1 , освіта середньо-спеціальна, непрацюючого, не одруженого,раніше судимого:

1) 8 жовтня 2019 року Путивльським районним судом Сумської області за ч.1 ст.310 КК України до 2 років обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком 1 рік;

2)29листопада 2019року Путивльськимрайонним судомСумської областіза ч.2ст.309ч.4ст.70КК Українидо 2років обмеженняволі звипробуванням зіспитовим строком1рік та 2 років позбавлення волі, які виконувати самостійно,

у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.309, ч.3 ст.246 КК України,

встановив:

ОСОБА_4 , на початку червня 2019 року, точної дати та часу в ході досудового розслідування встановлено не було, перебуваючи на території міського сміттєзвалища під назвою «Приваловка» по вул.Свободи у м.Путивль Сумської області, зірвав з рослин коноплі декілька листків та поклав їх там сушитися, незаконно придбавши у такий спосіб наркотичний засіб. Пізніше, коли листя коноплі висохли, ОСОБА_4 подрібнив їх руками, довівши до стану, придатного для вживання, виготовивши у такий спосіб невстановлену кількість готового до вживання наркотичного засобу.

В подальшому в серпні 2019 року, точної дати та часу в ході досудового розслідування встановлено не було, ОСОБА_4 незаконно переніс виготовлений наркотичний засіб до господарства, розташованого по АДРЕСА_2 , де заховавши під стріху вказаного будинку, зберігав її для власних потреб без мети збуту.

19 грудня 2019 року під час проведення огляду господарства по АДРЕСА_2 було виявлено та вилучено речовину рослинного походження, що є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабісом, загальною масою в перерахунку на висушену речовину 29,01 г.

Своїми діями ОСОБА_4 вчинив злочин, передбачений ч.2 ст.309 КК України, тобто незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети збуту, вчинене особою, яка раніше вчинила злочин, передбачений ст.310 КК України.

Крім того, 17 грудня 2019 року близько 11 год. 00 хв. у ОСОБА_4 виник умисел на незаконну порубку дерев в урочищі Спадщанського лісу. Реалізуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_4 , порушуючи встановлений порядок охорони, раціонального використання та відновлення лісу, незаконно, без спеціального на те дозволу, перебуваючи в урочищі Спадщанського лісу, що розташований на території Сафонівської сільської ради Путивльського району Сумської області та перебуває у постійному користуванні ДП «Конотопський лісгосп» на території природно-заповідного фонду Регіонального ландшафтного парку «Сеймський», що входить до складу природно-заповідного фонду України відповідно до ст..3 Закону України «Про природно-заповідний фонд України», який охороняється як національне надбання і є складовою частиною світової системи природних територій та об`єктів, що перебувають під особливою охороною, де діючи всупереч вимог п.п.2,3 «Порядкувидачі спеціальних дозволів та використання лісових ресурсів», затвердженого ПостановоюКабінету Міністрів України від 23 травня 2007 року №761 «Про врегулювання питання щодо спеціального використання лісових ресурсів», без ордера та лісового квитка, з корисливих мотивів, з метою заготівлі деревини та подальшого її використання в особистих потребах, використовуючи заздалегідь підготовлену ручну пилку, вчинив самовільну порубку в кварталі №42, виділ №14 трьох дерев липи дрібнолистої діаметрами: 14 см 2 шт., 15 см 1 шт. Після скоєного ОСОБА_4 з місця скоєння злочину зник, спричинивши матеріальну шкоду Сафонівській сільській раді Путивльського району Сумської області на загальну суму 429 грн.

Обвинувачений ОСОБА_4 свою вину визнав у повному обсязі та показав, що початку червня 2019 року, він перебуваючи на території міського сміттєзвалища під назвою «Приваловка» по вул.Свободи у м.Путивль Сумської області, зірвав з рослин коноплі декілька листків та поклав їх там сушитися, а пізніше коли листя коноплі висохли, він подрібнив їх руками, та в подальшому в серпні 2019 року переніс виготовлений наркотичний засіб до господарства, розташованого по АДРЕСА_2 , де заховавши під стріху вказаного будинку, зберігав її для власних потреб без мети збуту.

19 грудня 2019 року під час проведення огляду господарства по АДРЕСА_2 було виявлено та вилучено вказану наркотичну речовину.

Крім того, 17 грудня 2019 року близько 11 год. 00 хв. він, перебуваючи в урочищі Спадщанського лісу, з метою заготівлі деревини та подальшого її використання в особистих потребах, використовуючи ручну пилку, вчинив самовільну порубку трьох дерев липи, які в подальшому переніс до свого господарства.

Беручи до уваги те, що обставини вказаних кримінальних правопорушень учасниками судового провадження не оспорюються і судом встановлено, що вони правильно розуміютьзміст цих обставин, немає сумнівів у добровільностіїх позиції, на підставі ч.3 ст.349КПК України суд вважає доведеним поза розумним сумнівом винуватість ОСОБА_4 .

При цьому судомбуло роз`яснено учасникам судового провадження, що в цьому випадку вони будуть позбавленіправа оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Призначаючи покарання, суд враховує особу обвинуваченого, ступінь тяжкості вчинених ним злочинів, а також обставини, що пом`якшують та обтяжують його покарання.

Обвинувачений вчинивзлочини середньої тяжкості,на момент їх вчинення раніше не судимий у порядку ст.89 КК України, не одружений, не працює, за місцем проживання характеризується посередньо, на «Д» обліку у лікаря психіатра-нарколога не перебуває.

Обставинами, що пом`якшують покарання, є щире каяття та активне сприяння розкриттю злочинів, відшкодування шкоди у повному обсязі.

Обставин, що обтяжують покарання, суд не вбачає.

Враховуючи наведене в сукупності, обставини скоєного, характер іступінь суспільноїнебезпеки скоєногозлочину, беручи до уваги обставини, що пом`якшують покарання, відсутність претензій до обвинуваченого з боку ДП «Конотопське лісове господарство» та Сафонівської сільської ради Путивльського району Сумської області у зв?язку з відшкодуванням збитків у повному обсязі, дані про особу обвинуваченого ОСОБА_4 , суд дійшов висновку про призначення йому покарання за ч.2 ст.309 КК України у виді позбавлення волі в мінімальному розмірі, передбаченому санкцією ч.2 ст.309 КК України, а за ч.3 ст.246 КК України - у виді обмеження волі в мінімальному розмірі, передбаченому санкцією ч.3 ст.246 КК України, яке буде необхідним і достатнім для його виправлення та попередження вчинення нових злочинів.

На підставі ч.1 ст.70 КК України покарання за сукупністю цих злочинів суд вважає за необхідне шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим.

Вироком Путивльського районного суду Сумської області від 29 листопада 2019 року ОСОБА_4 призначено покарання у виді 2 років позбавлення волі та 2 років обмеження волі зі звільненням від відбування цього покарання з випробуванням, які ухвалено виконувати самостійно. Зазначене невідбуте покарання підлягає частковому приєднанню на підставі ст.71 КК України.

Відповідно до ст.100 КПК України речові докази у справі:

1) речовину рослинного походження, що є особливо-небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабісом, масою 29,01 г, яка зберігається в камері зберігання речових доказів Путивльського ВП Глухівського ВП ГУНП в Сумській області, слід знищити;

2) два дерева липи діаметром 14 см, одне дерево липи діаметром 15 см, які передані на зберігання представнику потерпілого ДП «Кролевецький лісгосп» Путивльського лісництва ОСОБА_5 , слід дозволити використовувати на власний розсуд;

3) ручну пилку, яка зберігається в камері зберігання речових доказів Путивльського ВП Глухівського ВП ГУНП в Сумській області, слід знищити.

Понесені витратина проведення експертиз №19/119/7-2/2154е від 21 грудня 2019 року в сумі 942 грн. 06 коп., слід стягнути з обвинуваченого ОСОБА_4 .

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.349,368, 370 КПК України, суд

засудив:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.2 ст.309, ч.3 ст.246 КК України і призначити йому покарання:

- за ч.2 ст.309 КК України у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки;

- за ч.3 ст.246 КК України у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки.

На підставі ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим остаточно за сукупністю злочинів визначити покарання у виді позбавлення волі на строк 2 (два) роки.

На підставі ст.71 КК України допризначеного покараннячастково приєднатипокарання,не відбутеза вирокомПутивльського районногосуду Сумськоїобласті від29листопада 2019року,у видіпозбавлення воліна строк1(один)рік 1(один)місяць іостаточно засукупністю вироківвизначити покаранняу виді позбавлення волі на строк 3 (три) роки 1 (один) місяць.

Строк відбування покарання рахувати з моменту фактичного затримання ОСОБА_4 з метою виконання вироку.

Після набрання вироком законної сили речові докази:

1) речовину рослинного походження, що є особливо-небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено канабісом, масою 29,01 г, яка зберігається в камері зберігання речових доказів Путивльського відділення поліції Глухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області - знищити;

2) два дерева липи діаметром 14 см, одне дерево липи діаметром 15 см, які передані на зберігання представнику потерпілого ДП «Кролевецький лісгосп» Путивльського лісництва ОСОБА_5 - дозволити використовувати на власний розсуд;

3) ручну пилку, яка зберігається в камері зберігання речових доказів Путивльського відділення поліції Глухівського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області - знищити.

Стягнути з ОСОБА_4 на користь держави процесуальні витрати за проведення експертизи у розмірі 942 грн. 06 коп. (дев`ятсот сорок дві гривні шість копійок).

На вирок суду може бути подана апеляційна скарга до Сумського апеляційного суду через Путивльський районний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення вироку.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

СудПутивльський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення18.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89341679
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —584/29/20

Ухвала від 21.11.2022

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Вирок від 18.05.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 17.01.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

Ухвала від 13.01.2020

Кримінальне

Путивльський районний суд Сумської області

Данік Я. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні