Ухвала
від 21.05.2020 по справі 380/3729/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа №380/3729/20

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

21 травня 2020 року м.Львів

Суддя Львівського окружного адміністративного суду Потабенко В.А., перевіривши матеріали адміністративного позову керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області до відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и л а:

керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації, з наступними позовними вимогами:

- визнати протиправною бездіяльність відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. "імені Героя України Романа Варениці", Дрогомишлянської НВК "ЗОШ І-ІІ ст." імені Петра Василихи загальною площею 5,15 га;

- зобов`язати відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. "імені Героя України Романа Варениці", Дрогомишлянської НВК "ЗОШ І-ІІ ст." імені Петра Василихи загальною площею 5,15 га.

Відповідно до вимог ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суддя після одержання позовної заяви, з`ясовує, зокрема, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим статтями 160, 161 вказаного Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 2, 7 ст. 160 КАС України позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб. У разі пред`явлення позову особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, в заяві повинні бути зазначені підстави такого звернення.

Суддя зазначає, що відповідно до ч.3 ст.53 КАС України, у визначених законом випадках прокурор звертається до суду з позовною заявою, бере участь у розгляді справ за його позовами, вступає за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті, подає апеляційну, касаційну скаргу, заяву про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами.

Частиною 4 цієї статті передбачено, що прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах. Невиконання цих вимог має наслідком застосування положень, визначених статтею 169 КАС України.

Відповідно до ч.3 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру" прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому ч.4 цієї статті.

Відповідно до ч. 4 ст. 23 Закону України "Про прокуратуру", наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді.

Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

Прокурор зобов`язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це громадянина та його законного представника або відповідного суб`єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб`єктом владних повноважень.

Тобто прокурор набуває адміністративної правосуб`єктності лише у разі підтвердження судом наявності підстав для представництва інтересів держави, при цьому, наявність таких підстав може бути оскаржена суб`єктом владних повноважень.

Суддя зазначає, що керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області при зверненні до суду з цим позовом не вказав, яким чином бездіяльність відповідача відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації порушує чи може порушити матеріальні або інші інтереси держави, на захист яких подано дану позовну заяву, та які наслідки можуть настати у разі її неподання.

Таким чином, керівнику Городоцької місцевої прокуратури Львівської області необхідно усунути зазначений недолік позовної заяви шляхом надання суду обґрунтування, у чому саме полягає порушення інтересів держави, на захист яких він звернувся до суду.

Згідно з вимогами ч.1, 2 ст. 169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених ст.ст. 160, 161 КАС України, протягом п`яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи наведене вище, суддя вважає за необхідне залишити позовну заяву без руху та надати позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків.

Керуючись статтями 160, 161, 169, 248, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя, -

у х в а л и л а:

залишити без руху позовну заяву керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області до відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

Позивачу встановити десятиденний строк для усунення недоліків, зазначених в мотивувальній частині ухвали, з дати отримання копії вказаної ухвали.

Роз`яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків, позовна заява буде вважатися неподаною та повернута.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89350029
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —380/3729/20

Рішення від 01.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 11.06.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.05.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні