Рішення
від 01.09.2020 по справі 380/3729/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

справа№380/3729/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 вересня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючої судді Потабенко В.А., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін адміністративну справу за позовом керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області до відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії, -

в с т а н о в и в :

керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області (далі - позивач) звернувся до Львівського окружного адміністративного суду з позовом до відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації (далі - відділ освіти Яворівської РДА, відповідач) з наступними позовними вимогами:

- визнати протиправною бездіяльність відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці, Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи загальною площею 5,15 га;

- зобов`язати відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці, Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи загальною площею 5,15 га.

При обґрунтуванні позовних вимог позивач зазначив, що під час вивчення стану законності з питань дотримання земельного законодавства України встановлено, що станом на 24.02.2020 відсутні правовстановлюючі документи на земельні ділянки, зокрема: Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці, яка має у користуванні земельну ділянку площею 0,65 га; Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи , яка має у користуванні 4,5 га. Зазначає, що розпорядженням Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 №802-р на органи виконавчої влади покладено обов`язок здійснення заходів пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт. Тому, на переконання позивача, причиною невиготовлення правовстановлюючих документів на землю є виключно бездіяльність відповідача, яка виразилась у невжитті належних заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки навчальних закладів, що, у свою чергу, створює передумови для зловживань щодо розпорядження такими та може призвести до негативних наслідків. Крім того наголошує, що в ході перевірки встановлено, що відповідачем не внесено жодної пропозиції до районної ради щодо проекту районного бюджету про виділення коштів на проведення вищевказаних робіт, у тому числі і на 2018 - 2020 роки. Враховуючи наведене, просить суд позовні вимоги задовольнити повністю.

Ухвалою судді від 21.05.2020 позовну заяву було залишено без руху.

10.06.2020 на адресу суду від позивача на виконання ухвали суду надійшли додаткові пояснення (вх. 28745).

Ухвалою судді від 11.06.2020 відкрито провадження у справі, вирішено проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін.

03.07.2020 від відповідача надійшов відзив на позовну заяву (вх. №33178), у якому відповідач зазначив, що відповідно до п.4 ст. 47 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), відділ освіти Яворівської РДА визнає позов повністю.

У зв`язку з перебуванням судді Потабенко В.А. у щорічні основній відпустці в період з 25.07.2020 по 31.08.2020 включно, розгляд вказаноїсправи проводиться 01.09.2020.

Відповідно до ч.5 ст.262 КАС України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Оскільки відсутні клопотання будь-якої зі сторін про розгляд справи у судовому засіданні з викликом сторін, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін, за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі факти, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для вирішення спору по суті, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що 23.01.2020 заступником керівника Городоцької місцевої прокуратури скеровано на адресу начальника відділу освіти Яворівської РДА Байди В.П. запит про надання інформації та документів (в порядку ст. 23 Закону України "Про прокуратуру") №262-вих. - 20 (а. с. 7).

У вказаному запиті заступник керівника Городоцької місцевої прокуратури просив надати таку інформацію:

- яка площа земельних ділянок перебуває у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи?

- чи оформлені правовстановлюючі документи на дані земельні ділянки Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи.

- хто є засновником Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи, яка їх адреса?

- в кого на балансі перебувають дані навчальні заклади?

- за рахунок якого бюджету повинно було передбачено фінансування вищевказаних закладів щодо оформлення правовстановлюючих документів на зазначені земельні ділянки?

- чи було у 2017 - 2019 роках та на 2020 рік передбачено фінансування оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи?

У відповідь на вказаний запит, відділ освіти Яворівської РДА, листом від 24.02.2020 №06-20/120 надав відповідь, в якій повідомив, що відділ освіти Яворівської РДА немає інформації щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи (а.с. 20).

Водночас, у вказаному листі надав інформацію про наступне:

1) площа земельної ділянки, яка перебуває у користуванні Староярської ЗОШ І - ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці становить 0,65 га та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи становить 4,5 га;

2) правовстановлюючі документи на дані земельні ділянки не виготовлені;

3) засновниками вищевказаних загальноосвітніх навчальних закладів є Яворівська районна рада Львівської області;

4) навчальні заклади перебувають на балансі відділу освіти Яворівської райдержадміністрації. Адреса Староярської ЗОШ І - ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці: Львівська область, Яворівський район, село Старий Яр, вул. Незалежності, 131; адреса Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи: Львівська область, Яворівський район, село Дрогомишль, вул. Молодіжна, 3 ;

5) фінансування вищевказаних закладів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки здійснюється за рахунок районного бюджету;

6) впродовж 2017-2019 роках відділ освіти не звертався у Яворівську РДА про виділення коштів на виготовлення правовстановлюючих документів.

Враховуючи невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І - ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК "ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи, позивач звернувся з даним позовом до суду.

При вирішенні спору, суд виходить з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Земельного кодексу України (далі - ЗК України), земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно із ст. 14 Конституції України земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 92 ЗК України передбачено, що право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку.

Згідно з п. "а" ч. 2 ст. 92 ЗК України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Статтею 125 ЗК України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до ст. 126 ЗК України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Так, відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" державна реєстрація прав є обов`язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

Аналізуючи наведені норми законодавства, суд зазначає, що обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність правовстановлюючих документів на земельну ділянку, оформлених у відповідності до вимог закону. При цьому відсутність правовстановлюючих документів порушує передбачені державою принципи раціонального й ефективного використання та охорони земель та призводить до неефективного управління земельними ресурсами та землекористуванням.

Крім того, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 802-р "Про здійснення протягом 2012 і 2013 років заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади" на органи виконавчої влади покладено обов`язок здійснення протягом вказаного часу заходів пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Судом встановлено, що на території Яворівського району функціонують заклади освіти, зокрема, Староярська ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянський НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи, засновником яких є Яворівська районна рада Львівської області.

Як вбачається з інформації, наданої відділом освіти Яворівської РДА від 24.02.2020 №06/20/120, правовстановлюючі документи на земельні ділянки, які перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці площею 0,65 га та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи площею 4,5 га - відсутні.

Відповідно до п. 1 Положення про відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області, затвердженого розпорядженням Яворівської районної державної адміністрації від 14.11.2018 №1083/02-06 (далі - Положення), відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської областіутворюється головою районної державної адміністрації, входить до її складу і в межах Яворівського району забезпечує виконання покладених на відділ освіти завдань.

Згідно п. 4 Положення передбачено, що основними завданнями відділу є, зокрема, управління закладами освіти, що спільною власністю територіальних громад Яворівського району і перебувають у безпосередньому підпорядкуванні;внесення пропозицій щодо проекту місцевого бюджету; забезпечення ефективного і цільового використання бюджетних коштів; виконання інших передбачених законодавством завдань.

Таким чином, матеріалами справи підтверджується, що Староярська ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянський НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи перебувають у комунальній власності Яворівської районної ради Львівської області, яка є їх засновником. При цьому Староярська ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянський НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи перебувають на балансі відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області та фінансується за рахунок коштів районного бюджету.

Отже, відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області зобов`язаний вживати заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів, а районна рада на пленарних засідання розглянути внесені пропозиції до бюджету та прийняти відповідне рішення.

Проте, як видно із доданих до позовної заяви документів, відповідачем не внесено жодної пропозиції щодо проекту районного бюджету на виділення коштів на проведення вищевказаних робіт, відтак, заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів не вживалося.

Відповідачем не надано жодних доказів вжиття заходів, спрямованих на належне оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи.

Таким чином, внаслідок наведеної бездіяльності відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області правовстановлюючі документи на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи впродовж тривалого часу не оформлені, що є порушенням норм чинного законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 19 Конституції України та ч. 2 ст. 2 КАС України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно з вимогами ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Згідно ч. 4 ст. 189 КАС України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Суд звертає увагу, що відповідач відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації Львівської області позовні вимоги керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області у даній справі визнав.

Таким чином, виходячи з заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України, доказів поданих сторонами, а також беручи до уваги визнання позову відповідачем, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог та вважає їх такими, що підлягають задоволенню повністю.

Щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Прокурор звертаючись до суду з позовом, діяв як посадова особа органу державної влади, виступаючи в інтересах держави.

Відповідно до ч. 2 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб`єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб`єкта владних повноважень, пов`язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

З огляду на наведене, оскільки позивачем не надано суду доказів понесення інших судових витрат, ніж сплата судового збору, підстави для їх стягнення з відповідача відсутні.

Керуючись ст.ст. 19-20, 22, 72-77, 132, 134, 139, 241-246, 250, 255, 295, п.п. 15.5 п.15 Перехідних положень КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В :

адміністративний позов задовольнити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність відділу освіти Яворівської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 38502312, місцезнаходження: 81000, Львівська область, Яворівський район, м. Яворів, вул. Львівська, 23) щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи загальною площею 5,15 га.

Зобов`язати відділ освіти Яворівської районної державної адміністрації (код ЄДРПОУ 38502312, місцезнаходження: 81000, Львівська область, Яворівський район, м. Яворів, вул. Львівська, 23) вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, що перебувають у користуванні Староярської ЗОШ І-ІІ ст. імені Героя України Романа Варениці та Дрогомишлянського НВК ЗОШ І-ІІ ст. імені Петра Василихи загальною площею 5,15 га.

Судові витрати зі сторін стягненню не підлягають.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано протягом тридцяти днів з дня складення його повного тексту. Апеляційна скарга подається до суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який постановив рішення. Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено та підписано 01.09.2020

Суддя Потабенко В.А.

Дата ухвалення рішення01.09.2020
Оприлюднено04.09.2020
Номер документу91268915
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/3729/20

Рішення від 01.09.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 11.06.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

Ухвала від 21.05.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Потабенко Варвара Анатоліївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні