Рішення
від 21.05.2020 по справі 453/191/20
СКОЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 453/191/20

№ провадження 2/453/161/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

21 травня 2020 року Сколівський районний суд Львівської області у складі: головуючого - судді Микитина В.Я. ,

секретаря судового засідання Корнута Т.Б. ,

з участю представника позивача - адвоката Демиденка Г.О. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду у місті Сколе Львівської області за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сколівської районної державної адміністрації Львівської області, Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області та Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за заповітом,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 в особі уповноваженого представника - адвоката Демиденка Г.О. (ордер серія КВ № 409567 від 31.12.2019 року) 05.02.2020 року звернувся до суду із позовом (надійшов до суду 06.02.2020 року, сформований у системі Електронний суд ), в якому просить визнати за ним право на середню земельну частку (пай) площею 0,69 га в умовних кадастрових гектарах, яка знаходиться на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області (сертифікат № 1550 від 18.04.1997 року), у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою судді від 07.02.2020 року вказаний позов прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі. Справу призначено до розгляду за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого засідання - 17.03.2020 року, 10.00 год..

Ухвалою суду від 17.03.2020 року підготовче провадження у справі закрито, а справу призначено до розгляду по суті. Визначено дату судового засідання щодо розгляду справи по суті - 14.04.2020 року, 14.00 год.. Витребувано від Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області належно засвідчену копію спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області . Витребувано від Відділу у Сколівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області примірник сертифіката № 1505 від 18.04.1997 року на право приватної власності на землю (середню земельну частку) площею 0,69 га на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, виданого на ім`я ОСОБА_2

01.04.2020 року від Відділу у Сколівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області на адресу суду надійшов лист вх. № 1674 (а. с. 51), у котрому зазначено причини невиконання ухвали суду про витребування доказів та неможливості її виконання у наведеній частині.

03.04.2020 року від Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області на адресу суду разом із супровідним листом за вх. № 1727 надійшла належно засвідчена копія спадкової справи після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області (а. с. 52, 53-81).

Ухвалою суду від 14.04.2020 року розгляд справи по суті відкладено у зв`язку із неявкою учасників та задоволенням клопотання уповноваженого представника позивача - адвоката Демиденка Г.О. про відкладення судового розгляду справи в силу проведення в Україні карантинних заходів та неможливості прибути у судове засідання. Визначено нову дату судового розгляду справи по суті - 21.05.2020 року, 10.00 год..

Розгляд справи по суті відбувся у судовому засіданні, котре було призначене на 21.05.2020 року, з участю уповноваженого представника позивача - адвоката Демиденка Г.О..

Позов обґрунтовано тим, що матері позивача за життя було видано Сертифікат на право приватної власності на землю (середню земельну частку) площею 0,69 га серії ЛВ № 1505, зареєстрований у Книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю під порядковим номером НОМЕР_1 , котра знаходиться на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області. ІНФОРМАЦІЯ_1 матір позивача померла, за життя склала заповіт, котрим усі свої майнові права заповіла позивачу як своєму синові. Позивач у встановленому порядку прийняв спадщину, про що 01.12.2011 року отримав відповідні свідоцтво про право на спадщину за заповітом. Проте, зазначеними свідоцтвами охоплено лише право на житловий будинок по АДРЕСА_1 та три земельні ділянки для обслуговування житлвоого будинку й для ведення особистого селянського господарства, а право на вищевказану земельну частку (пай) такими свідоцтвами про право на спадщину за заповітом не охоплене, так як спадкодавцем був втрачений оригінал правовстановлюючого документа на земельну частку (пай). З цього приводу державним нотаріусом Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області Батлюком В.І. 28.11.2019 року позивачеві роз`яснено про відмову у вчиненні нотаріальної дії щодо видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну частку (пай). Інших спадкоємців, які б претендували на обов`язкову частку у спадковій масі і таких, які прийняли спадщину та не відмовилися від неї у встановленому порядку, немає. Таким чином, на даний час позивач є єдиними спадкоємцями прав та обов`язків, котрі залишились після смерті матері, у тому числі і права на земельну частку (пай), однак оформити таке право за собою позивач не може у зв`язку із втратою правовстановлюючого документа. З огляду на вказане, отримавши відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, пов`язаної із видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельну частку (пай), позивач був змушений звертатися за захистом своїх спадкових прав до суду із даним позовом.

Позивач у судове засідання щодо розгляду справи по суті не з`явився, хоча був належно повідомленим про дату, час та місце судового засідання у справі. Разом з тим, позивач забезпечив явку свого уповноваженого представника - адвоката Демиденка Г.О., який у судовому засіданні позов підтримав повністю, просив такий задовольнити з наведених у ньому підстав.

Від відповідача Сколівської районної державної адміністрації Львівської області 16.03.2020 року під вх. № 1371 надійшло клопотання про проведення підготовчого судового засідання та судового розгляду справи по суті без участі уповноваженого представника (а. с. 34). У такому клопотанні зазначений відповідач також висловив позицію, згідно котрої не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Від уповноваженого представника відповідача Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області - сільського голови Сухроменда Т.П. 17.03.2020 року надійшла заява вх. № 1417 про проведення підготовчого судового засідання та судового розгляду справи по суті без її участі (а. с. 36). У такому клопотанні зазначена представник відповідача також висловила позицію, згідно котрої не заперечує проти задоволення позовних вимог.

Від відповідача Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області 19.02.2020 року під вх. № 853 надійшло клопотання про проведення підготовчого судового засідання та судового розгляду справи по суті без участі уповноваженого представника (а. с. 30). У такому клопотанні зазначений відповідач також висловив позицію, згідно котрої при вирішенні спору покладається на розсуд суду.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши уповноваженого представника позивача, давши належу оцінку письмовим доказам, зібраним у справі, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка є невід`ємною частиною національного законодавства, кожна людина при визначенні її громадянських прав і обов`язків має право на справедливий судовий розгляд. У пункті 35 рішення від 12 березня 2009 року у справі Плахтєєва та Плахтєєв проти України (заява № 20347/03; рішення від 12 березня 2009 року) Європейський суд з прав людини вкотре наголосив на гарантованому кожній особі праві на звернення до суду з позовом щодо її прав та обов`язків цивільного характеру.

Згідно з ч. 1 ст. 4, ч. 1 ст. 5 ЦПК України, кожна особа має право у порядку, встановленим цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, а суд, здійснюючи правосуддя, захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

В силу положень ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, у межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках. Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності. Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Пленум Верховного Суду України у пункті 11 постанови Про судове рішення у цивільній справі від 18 грудня 2009 року № 11 роз`яснив, що у мотивувальній частині рішення слід наводити дані про встановлені судом обставини, котрі мають значення для справи, їх юридичну оцінку та визначені відповідно до них правовідносини, а також оцінку усіх доказів.

Виходячи із наведених вище процесуальних норм та роз`яснень, суд встановив наступні обставини справи та відповідні їм правовідносини.

Так, ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області у віці 80 років померла ОСОБА_2 , що стверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_2 , виданим 13.10.2010 року Орівською сільською радою Сколівського району Львівської області (копія міститься у справі, а. с. 55).

Спадщина відкрилася у день смерті спадкодавця ОСОБА_2 , у відповідності до вимог ч. 2 ст. 1220 ЦК України.

За життя спадкодавець ОСОБА_2 за місцем свого проживання склала заповіт, котрий був у встановленому порядку 02.12.2005 року посвідчений уповноваженою посадовою особою органу місцевого самоврядування, номер у реєстрі 123 (а. с. 57), такий заповіт до дня смерті ОСОБА_2 ним не змінювався та не скасовувався. Відтак, спадкування після смерті спадкодавця ОСОБА_2 повинно відбуватись за заповітом.

Спадкоємцем прав та обов`язків за заповітом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 , який у встановленому порядку прийняв спадщину, є позивач. Так, на виконання вимог ст. ст. 1258 та 1261 ЦК України позивач 01.12.2011 року отримав свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті матері, посвідчені державним нотаріусом Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області Батлюком В.І. (спадкова справа № 35/2011) та зареєстровані у реєстрі за № 818 та за № 820 (а. с. 78, 79).

Зазначеними свідоцтвами про право на спадщину заповітом визначено право спадкодавця ОСОБА_2 на житловий будинок, розташований у АДРЕСА_1 , а також на три земельні ділянки для обслуговування цього житлового будинку й для ведення особистого селянського господарства, на підставі відповідних правовстановлюючих документів (в оригіналі). Незважаючи на охоплення заповітом усіх прав та обов`язків, котрі належали спадкодавцеві ОСОБА_2 і не припинилися у зв`язку із її смертю, право останньої на спірну земельну частку (пай) вищевказаними свідоцтвами про право на спадщину за заповітом не визначено.

Детально перевіряючи інші права та обов`язки, які належали спадкодавцеві ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок її смерті, а також входили до складу спадщини, зокрема прав на земельну частку (пай) площею 0,69 га в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, яка призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства та розташована на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, котра є предметом спору у межах заявлених позовних вимог, судом встановлено наступне.

Матері позивача належала земельна частка (пай) площею 0,69 га в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, яка призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства, розташована на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, що підтверджувалося Сертифікатом на право приватної власності на землю (середню земельну частку) серії НОМЕР_3 № 1505, зареєстрованим у Книзі записів сертифікатів на право приватної власності на землю під порядковим номером 18, що стверджується відповіддю Відділу у Сколівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області від 30.03.2020 року за вих. № 9-13-0.320-53/116-20 (а. с. 51).

Такий правовстановлюючий документ спадкодавцем ОСОБА_2 був втрачений.

Таким чином, на переконання суду, до прав та обов`язків спадкодавця ОСОБА_2 , які не припинилися у зв`язку із її смертю, належало, з-поміж іншого, право на земельну частку (пай) площею 0,69 га в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж на місцевості, яка призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства та розташована на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області, незважаючи на втрату спадкодавцем оригіналу правовстановлюючого документа на таку земельну частку (пай).

Як вбачається з письмової відповіді, наданої позивачеві державним нотаріусом Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області Батлюком В.І. 28.11.2019 року за вих. № 1070/01-16 (а. с. 120), відмова у вчиненні нотаріальної дії вмотивована відсутністю у позивача як спадкоємця за заповітом після смерті спадкодавця ОСОБА_2 оригіналу правовстановлюючого документа на земельну частку (пай).

У свою чергу, довідкою Відділу у Сколівському районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області від 28.11.2019 року за вих. № 0-13-0.320-259/116-19 (а. с. 119) стверджується, що спадкодавець ОСОБА_2 дійсно значиться у списках власників Сертифікатів на право приватної власності на землю (середню земельну частку, пай) площею 0,69 га під порядковим номером 18, серія Сертифікату ЛВ, номер Сертифікату 1505, котра знаходиться на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області.

Як уже йщлося вище, оригінал вищевказаного Сертифікату на право приватної власності на землю (середню земельну частку, пай) спадкодавцем ОСОБА_2 був втрачений.

Поряд цим, згідно офіційної інформації з сайту Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр), втрачені Сертифікати анулюються у встановленому порядку, а право особи на земельну частку (пай) може бути встановлено у судовому порядку, що відповідає положенням ч. 3 ст. 1 Закону України Про порядок виділення у натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) .

В силу ч. 2 ст. 2 Закону України Про порядок виділення у натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) документом, який посвідчує право на земельну частку (пай), також є рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

За таких встановлених судом обставини справи, обґрунтованими є твердження позивача про належність спадкодавцеві ОСОБА_2 права на земельну частку (пай), котре не припинилося у зв`язку із її смертю, як і наявність у позивача права на таку земельну частку (пай) у порядку спадкування після смерті останньої, котре підлягає захисту судом у порядку, визначеному чинним законодавством.

Таким чином, позовні вимоги підлягають до задоволення, а саме за позивачем слід визнати право на земельну частку (пай) площею 0,69 га в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж земельної ділянки на місцевості, яка призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства та розташована на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області (сертифікат ЛВ № 1550 від 18.04.1997 року), у порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області.

Судові витрати у справі, враховуючи позицію позивача з вказаного приводу, слід залишити за останнім.

Керуючись ст. ст. 4-5, 12-13, 81, 89-90, 95, 141, 258-259, 264-265, 268 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Сколівської районної державної адміністрації Львівської області, Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області та Сколівської державної нотаріальної контори Львівської області про визнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за заповітом, - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) площею 0,69 га в умовних кадастрових гектарах без контурного визначення зовнішніх меж земельної ділянки на місцевості, яка призначена для ведення селянського (фермерського) або колективного господарства та розташована на території Орівської сільської ради Сколівського району Львівської області (сертифікат ЛВ № 1550 від 18.04.1997 року), у порядку спадкування за заповітом після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Орів Сколівського району Львівської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги усіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Львівського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Сколівський районний суд Львівської області.

Повне найменування сторін у справі:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ; зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 ; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_4 .

Відповідач: Сколівська районна державна адміністрація Львівської області; місцезнаходження: 82600, Львівська область, м. Сколе, вул. Майдан Незалежності, буд. 1; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04056397.

Відповідач: Орівська сільська рада Сколівського району Львівської області; місцезнаходження: 82600, Львівська область, Сколівський район, с. Орів; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04370567.

Відповідач: Сколівська державна нотаріальна контора Львівської області; місцезнаходження: 82600, Львівська область, м. Сколе, вул. Чайківського, буд. 6; ідентифікаційний код у Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 02899523.

Суддя В.Я. Микитин

Рішення суду складене 21 травня 2020 року.

Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено22.05.2020
Номер документу89360752
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай) у порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —453/191/20

Рішення від 21.05.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Рішення від 21.05.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 14.04.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 17.03.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

Ухвала від 07.02.2020

Цивільне

Сколівський районний суд Львівської області

Микитин В. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні