Ухвала
від 20.05.2020 по справі 234/11033/17
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер 234/11033/17

Номер провадження 11-сс/804/311/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 травня 2020 року м. Бахмут

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Донецького апеляційного суду у складі:

головуючого судді Акуленка В.В.,

суддів Ковалюмнус Е.Л., Стародуба О.Г.,

при секретарі Рябцевій Ю.С.,

за участю прокурора Оголя В.М.,

представника власника майна Бичковського Є.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в режимі відеоконференції, апеляційну скаргу представника ТОВ ДАНКО Бичковського Є.В. на ухвалу слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 6 березня 2020 року про арешт грошових коштів, які перебувають на рахунках ТОВ ДАНКО , відкритих у АТ УкрСиббанк , у кримінальному провадженні № 42017050000000083,

В СТ А Н О В И Л А:

Ухвалою слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 6 березня 2020 року накладено арешт на грошові кошти ТОВ ДАНКО , які розташовані на рахунках відкритих у АТ УкрСиббанк у розмірі 9 403 105,75 грн., в межах кримінального провадження за ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 272, ч. 2 ст. 382, ч. 1 ст. 172, ч. 2 ст. 209, ч. 2 ст. 366 КК України.

Мотивуючи вказане рішення, слідчий суддя зазначає, що матеріали клопотання містять достатні докази того, що дані грошові кошти набуті ТОВ ДАНКО внаслідок вчинення кримінального правопорушення, що в повному обсязі виправдовує їх арешт.

На вказане рішення представник ТОВ ДАНКО подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді та відмовити у задоволенні клопотання Вказує, що дане кримінальне провадження триває з січня 2017 року і наразі жодна службова особа підприємства не є фігурантом справи. Єдиним доказом у справі є висновки судово - будівельної експертизи, в яких зазначено, що ТОВ Данко неякісно виконало роботи на суму 9 403 105,75 грн., проте через відсутність процесуального статусу підприємство позбавлено можливості здійснити власне незалежне дослідження для спростування цих відомостей. Накладений арешт створює реальну загрозу діяльності підприємства, оскільки унеможливить сплату ним податків, заробітних плат та виконання договірних зобов`язань.

Крім того, від прокурора надійшли заперечення в яких він вказує на надуманість доводів апелянта щодо необізнаності з оскаржуваною ухвалою до 7 травня 2020 року, оскільки 30 березня 2020 року ним було подано та слідчим суддею розглянуто його клопотання про скасування накладеного арешту. Під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ Данко заволоділо державними коштами у розмірі 9 403 105,75 грн., які перебувають на рахунках даного підприємства та підлягають арешту з метою збереження речових доказів та подальшої конфіскації. Скасування арешту призведе до втрати цього майна.

Заслухавши суддю - доповідача, учасників процесу, дослідивши матеріали провадження, колегія суддів зазначає наступне.

Як встановлено з клопотання прокурора, в 2016 та 2017 році Служба автомобільних доріг в Донецькій області виступила замовником та розпорядником державних коштів (відповідно до розпорядження Донецької ОВЦА) на проведення закупівель щодо капітального ремонту автодоріг та тротуарів на ряді об`єктів у м. Краматорську, Лимані та Лиманському районі, переможцем по яких стало підприємство ТОВ Данко . Відповідно до договорів підряду по 7 об`єктах капітального ремонту у м. Краматорську, Лимані та Лиманському районі здійснено ремонтні роботи, які організовані службовими особами та засновниками ТОВ Данко .

Згідно висновків судових будівельно-технічних експертиз, вартість неякісно виконаних будівельних робіт, виконаних ТОВ Данко на об`єктах капітального ремонту складає 9 403 105, 75 грн., чим спричинено матеріальну шкоду державі в особливо великому розмірі, в зв`язку з чим, прокурор ставить питання про арешт грошових коштів ТОВ Данко , розміщених у АТ УкрСиббанк у вказаному розмірі.

Разом з тим, наразі, в провадженні апеляційного суду перебуває чотири аналогічних клопотання про арешт грошових коштів ТОВ Данко , що як було зазначено прокурором при зверненні до слідчого судді, розміщені у АТ ПроКредит Банк , АТ УкрСиббанк , ПАТ ПУМБ та АТ Комерційний індустріальний банк .

Також, відповідні клопотання були предметом розгляду апеляційного суду 5 травня 2020 року та 20 листопада 2018 року, де арешту на думку прокурора підлягали грошові кошти розміщені на рахунках відкритих АТ Альфа Банк , АТ КБ Глобус та АТ УкрСиббанк .

При цьому, 20 листопада 2018 року апеляційним судом вже було накладено арешт на грошові кошти ТОВ Данко , розміщені у АТ УкрСиббанк , у розмірі 9 403 105, 75 грн..

Разом з тим, жодних відомостей про те, чи був дієвим застосований захід забезпечення кримінального провадження прокурором не надано. Відсутні і дані про те, у якому обсязі було виконано вказану ухвалу суду та чи було накладено арешт на наявні там грошові кошти. Також жодним чином не розкрито і підстав повторного звернення прокурора з клопотанням про арешт рахунків ТОВ Данко наявних у цьому ж банку.

Крім того, в обґрунтування відповідних клопотань про арешт коштів розміщених на рахунках ТОВ Данко відкритих у вищевказаних банківських установах, органом досудового розслідування як у 2018 році, так і у 2020 році надано одні і ті самі докази, а саме висновки судово - будівельних експертиз, якими підтверджено розмір заподіяної державі шкоди та інформацію про рух коштів на рахунку ТОВ Данко відкритому у ПАТ Пумб за період часу з 1 січня 2016 року по 5 березня 2018 року, з єдиною відмінністю, що наразі цю інформацію зафіксовано протоколом огляду від 1 лютого 2020 року.

Тобто, протягом 2018 - 2020 року, органом досудового розслідування не здійснено жодних дієвих кроків на розслідування кримінального провадження та притягнення винних посадових осіб ТОВ Данко до відповідальності, що вказує на суто формальний підхід при ініціюванні арешту майна, зважаючи на тривалість обізнаності заявлених прокурором фігурантів справи з фактом здійснення даного кримінального провадження.

Також, під час розгляду в суді апеляційної інстанції, прокурор повідомив, що необхідні грошові кошти ТОВ Данко на рахунках у жодній з банківських установ, про які він ставить питання у клопотаннях про арешт майна відсутні, а позитивні рішення слідчого судді потрібні для арешту тих грошових коштів, що можливо будуть переведені підприємству в подальшому при здійсненні ним господарської діяльності.

Тобто, прокурор фактично просить про накладення арешту на майно, за відсутності самого предмета арешту. При цьому, дійсно матеріали провадження не містять жодних актуальних даних про розмір грошових коштів розміщених на рахунках у вищенаведених банках та взагалі самих відомостей про наявність цих рахунків, за виключенням інформації 2018 року по рахунку ПАТ ПУМБ , що наразі вже також потребує додаткової перевірки, враховуючи час її отримання та надані прокурором в суді пояснення.

За таких обставин, доводи прокурора про необхідність накладення арешту з метою збереження речових доказів є безпідставними, оскільки самих речових доказів органом досудового розслідування не відшукано та їх місцезнаходження не встановлено.

Всі інші правові підстави застосування арешту майна визначені у ч. 2 ст. 170 КПК України, можуть бути заявлені лише за наявності пред`явленої підозри чи обвинувачення, а також при здійсненні кримінального провадження щодо юридичної особи, проте протягом півтора року з часу отримання останніх ґрунтовних доказів у справі, жодна службова особа ТОВ Данко та саме підприємство відповідних статусів не мають.

Таким чином, при зверненні з клопотанням про арешт майна ТОВ Данко , прокурором не доведено мету, підстави та саму необхідність накладення арешту, зважаючи на відсутність документальних доказів наявності спірних грошових коштів та фактичне заперечення прокурором їх існування на тих рахунках, які він бажає арештувати.

Крім того, кількість поданих клопотань та заявлені вимоги щодо арешту грошових коштів з кожного рахунку у розмірі заподіяної державі шкоди свідчить, що такий арешт, у заявленому обсязі не відповідає вимогам співмірності, закріпленим у ч. 8 ст. 170 КПК України, оскільки вартість майна, що належить арештувати має бути рівною розміру заподіяної шкоди, а наданий час заявлена сума перевищує таку шкоду у чотири рази.

При цьому, самі по собі вимоги щодо арешту рахунків жодної дієвості кримінального провадження не утворюють та відшуканню речових доказів не сприяють, а фактично лише направлені на безпідставне обмеження правомірної підприємницької діяльності суб`єкта господарювання, що безумовно не виправдано потребами слідства та порушує право власності, гарантоване ст. 41 Конституції України.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що оскаржувану ухвалу слід скасувати, а у задоволенні клопотання прокурора відмовити, в зв`язку з його необґрунтованістю.

Вирішуючи питання щодо заявленої прокурором відсутності підстав для прийняття апеляційної скарги представника підприємства через надуманість його доводів щодо отримання копії оскаржуваних рішень лише 7 травня 2020 року та фактичну обізнаність з прийнятими рішеннями 27 березня 2020 року, колегія суддів зазначає, що вирішення питання про арешт майна було здійснено без виклику власника майна, а тому строк апеляційного оскарження для ТОВ Данко , згідно ч. 3 ст. 395 КПК України обчислюється з дня отримання ним копії судового рішення, що згідно доданих до апеляційної скарги матеріалів було здійснено лише 7 травня 2020 року, а тому, в зв`язку з відсутністю даних про вручення апелянту та отримання ним оскаржуваного рішення в іншу дату, підстав для констатації порушення строків оскарження не вбачається, не зважаючи на будь - які дії захисту вчинені до його звернення до апеляційного суду, оскільки як зазначено вище строк оскарження обчислюється саме з дня отримання апелянтом копії оскаржуваної ухвали.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 404 - 407, 422 КПК України, колегія суддів,

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу представника ТОВ ДАНКО ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 6 березня 2020 року про арешт грошових коштів у розмірі 9 403 105,75 грн., які перебувають на рахунках ТОВ ДАНКО , відкритих у АТ УкрСиббанк , у кримінальному провадженні № 42017050000000083 скасувати.

В задоволенні клопотання прокурора про арешт вказаного майна відмовити.

Ухвала є остаточною та оскарженню не підлягає.

Судді

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено22.05.2020
Номер документу89362744
СудочинствоКримінальне
Сутьвручення апелянту та отримання ним оскаржуваного рішення в іншу дату, підстав для констатації порушення строків оскарження не вбачається, не зважаючи на будь - які дії захисту вчинені до його звернення до апеляційного суду, оскільки як зазначено вище строк оскарження обчислюється саме з дня отримання апелянтом копії оскаржуваної ухвали. На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 404 - 407, 422 КПК України, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —234/11033/17

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Акуленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні