Ухвала
від 22.05.2020 по справі 991/890/20
ВИЩИЙ АНТИКОРУПЦІЙНИЙ СУД

Справа № 991/890/20

Номер провадження 1-кп/991/17/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2020 року Вищий антикорупційний суд у складі колегії суддів:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

за участі:

секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

в ході відкритого підготовчого судового засідання в залі суду в місті Києві у межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52019000000001208 від 26 грудня 2019 року, за обвинуваченням

ОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Луцьку, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 ,

у вчиненні злочинів, передбачених частиною п`ятою статті 191, частиною третьою статті 28, частиною другою статті 366, частиною третьою статті 209 Кримінального кодексу України,

В С Т А Н О В И В :

І. Історія судового провадження

1. 29 січня 2020 року до Вищого антикорупційного суду з Офісу Генерального прокурора надійшли матеріали зазначеного кримінального провадження, а ухвалою суду від 30 січня 2020 року в цьому провадженні було призначено підготовче судове засідання.

2. Підготовчі судові засідання призначались неодноразово на 11 та 17 лютого 2020 року, 02 березня 2020 року, 06 і 27 квітня 2020 року та 21 травня 2020 року.

Судові засідання, призначені на 18 та 25 березня, а також на 08 квітня 2020 року були відкладені за клопотаннями сторони захисту з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року.

Підготовчі судові засідання, призначені на 11 та 17 лютого 2020 року, було відкладено, зокрема, через перебування обвинуваченого ОСОБА_7 на стаціонарному лікуванні. Підготовче судове засідання, призначене 02 березня 2020 року, було відкладене у зв`язку із задоволенням клопотань прокурора і захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 . Підготовчі судові засідання, призначені на 06 та 27 квітня 2020 року, були відкладені за клопотаннями сторони захисту та прокурора з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 на виконання постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року.

3. 19 травня 2020 року від захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 до суду надійшло клопотання про відкладення судового засідання, призначеного на 21 травня 2020 року, в обґрунтування якого ОСОБА_8 посилався на карантинні обмеження у виді заборони регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському, внутрішньообласному та міжобласному сполученні, що позбавляє його підзахисного ОСОБА_7 можливості з`явитися до Залізничного районного суду міста Львова за адресою: місто Львів, вулиця Степана Бандери, 3, для участі у підготовчому судовому засіданні, призначеному на 21 травня 2020 року на 15 годину 30 хвилин, у режимі відеоконференцзв`язку з Вищим антикорупційним судом. Також у клопотанні захисник обвинуваченого ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_8 зазначив про встановлення його підзахисному ІІ групи інвалідності та наявність в останнього ряду хронічних захворювань, що підвищує ризик розвитку важкої інфекції у разі його інфікування.

4. З урахуванням положень пункту 20-5 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей розгляду окремих питань під час судового провадження на період дії карантину у зв`язку з неможливістю безпосередньої участі обвинуваченого ОСОБА_7 в судовому провадженні через тимчасову відсутність міжобласного транспортного сполучення в Україні суд з власної ініціативи поставив на обговорення учасників судового провадження питання щодо участі в підготовчому судовому засіданні обвинуваченого ОСОБА_7 в режимі відеоконференцзв`язку із Залізничним районним судом міста Львова.

ІІ. Позиція учасників судового провадження

5. Прокурор вважав за необхідне відкласти судове засідання у зв`язку з неявкою обвинуваченого ОСОБА_7 з огляду на положення частини першої статті 323 Кримінального процесуального кодексу України. Щодо організації дистанційного судового провадження з Залізничним районним судом міста Львова з метою забезпечення участі ОСОБА_7 в судовому провадженні не заперечував.

ІІІ. Оцінка та мотиви суду

6. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби Covid-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», на всій території України на період з 12 березня по 22 травня 2020 року установлено карантин, зокрема, до 22 травня 2020 року заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом в усіх видах внутрішнього сполучення, регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у міжобласному сполученні.

7. Враховуючи, що обвинувачений ОСОБА_7 постійно проживає в місті Львові або за іншими відомостями у Львівській області (том № 2 а.с. 83, 168), тоді як підготовче судове засідання у цьому кримінальному провадженні відбувається в місті Києві, то за наявності наведених вище карантинних обмежень колегія суддів визнає причину неявки ОСОБА_7 поважною та відповідно до частини першої статті 323 Кримінального процесуального кодексу України вважає за необхідне відкласти підготовче судове засідання на іншу дату.

8. На урядовому порталі www.kmu.gov.ua розміщене оголошення про те, що карантинні заходи, запровадженні в Україні через коронавірусну хворобу Covid-19, продовжено до 22 червня 2020 року. Відповідне рішення було прийняте на засіданні Кабінету Міністрів України 20 травня 2020 року за ініціативи Міністерства охорони здоров`я, однак на момент постановлення цієї ухвали ще не було оприлюднене. У вищевказаному оголошенні зазначається, що з 23 травня 2020 року діятиме адаптивний карантин, тобто обмежувальні заходи будуть поступово пом`якшуватися у залежності від епідемічної ситуації в кожному регіоні. Зокрема зазначено, що в тих регіонах, де епідеміологічні показники відповідають встановленим МОЗ критеріям щодо нових випадків захворювання на коронавірусну хворобу, дозволяється міський (окрім метрополітену) приміський та внутрішньообласний транспорт.

9. Разом з тим, абзацами сьомим, восьмим пункту 20-5 Кримінального процесуального кодексу України тимчасово, на період дії карантину, встановлено певні особливості розгляду окремих питань під час судового провадження, зокрема, надано суду повноваження за власною ініціативою приймати рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції з дотриманням правил, передбачених частинами третьою-дев`ятою статті 336 цього Кодексу.

10. Вирішуючи питання щодо участі обвинуваченого ОСОБА_7 у підготовчому судовому засіданні в режимі відеоконференції, колегія суддів бере до уваги, що останній вже звертався до Вищого антикорупційного суду з клопотанням про здійснення судового провадження в режимі відеоконференції з Залізничним районним судом міста Львова (том №2 а.с. 83).

11. Крім того, за вимогами частини першої статті 318 Кримінального процесуального кодексу України судовий розгляд з обов`язковою участю сторін кримінального провадження має бути проведений і завершений протягом розумного строку, тобто об`єктивно необхідного строку для виконання процесуальних дій та прийняття процесуальних рішень. Відповідно до частини другої статті 314 Кримінального процесуального кодексу України підготовче судове засідання відбувається згідно з правилами, передбаченими цим Кодексом для судового розгляду.

12. За таких обставин, суд вважає за необхідне в умовах послаблення карантинних заходів в Україні, що свідчить про покращення епідеміологічної ситуації, з метою дотримання розумних строків у кримінальному провадженні забезпечити участь ОСОБА_7 у судовому засіданні в режимі відеоконференції із Залізничним районним судом міста Львова.

13. Крім того, колегія суддів вважає за необхідне зобов`язати захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 надати докази поважності причин неприбуття у підготовче судове засідання 21 травня 2020 року для прийняття рішення щодо порушення питання про відповідальність адвоката перед органом, уповноваженим притягати до дисциплінарної відповідальності, а також зобов`язати представника потерпілого, цивільного позивача ОСОБА_9 надати аналогічні докази для вирішення питання про накладення на нього грошового стягнення з огляду на наступне.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 57 Кримінального процесуального кодексу України потерпілий зобов`язаний прибути за викликом до суду, а в разі неможливості своєчасного прибуття завчасно повідомити про це, а також про причини неможливості прибуття. Згідно з частиною третьою статті 61 цього ж Кодексу цивільний позивач має права та обов`язки, передбачені цим Кодексом для потерпілого.

Частина друга статті 47 Кримінального процесуального кодексу України покладає на захисника обов`язок захисника прибувати для участі у виконанні процесуальних дій за участю обвинуваченого. У разі неможливості прибути у призначений строк захисник зобов`язаний завчасно повідомити про таку неможливість та її причини суд.

Згідно зі статтею 138 Кримінального процесуального кодексу України поважні причини неприбуття особи на виклик, а саме:

1) затримання, тримання під вартою або відбування покарання;

2) обмеження свободи пересування внаслідок дії закону або судового рішення;

3) обставини непереборної сили (епідемії, військові події, стихійні лиха або інші подібні обставини);

4) відсутність особи у місці проживання протягом тривалого часу внаслідок відрядження, подорожі тощо;

5) тяжка хвороба або перебування в закладі охорони здоров`я у зв`язку з лікуванням або вагітністю за умови неможливості тимчасово залишити цей заклад;

6) смерть близьких родичів, членів сім`ї чи інших близьких осіб або серйозна загроза їхньому життю;

7) несвоєчасне одержання повістки про виклик;

8) інші обставини, які об`єктивно унеможливлюють з`явлення особи на виклик.

Суд звертає увагу, що захисник обвинуваченого ОСОБА_7 адвокат ОСОБА_8 та представник потерпілого, цивільного позивача ОСОБА_9 були належним чином повідомлені про час та місце проведення підготовчого судового засідання 21 травня 2020 року, про що свідчить телефонограма (том № 2 а.с. 173).

Проте, останні не з`явились у підготовче судове засідання 21 травня 2020 року, про причини свого неприбуття суд не повідомили. При цьому суд враховує, що відповідно до чинного кримінального процесуального законодавства обвинувачений і захисник є окремими процесуальними фігурами. Отже, клопотання захисника про відкладення підготовчого судового засідання, подане в інтересах обвинуваченого і обґрунтоване неможливістю прибуття у судове засідання саме обвинуваченого, не може свідчити про подання такого клопотання захисником, а доводи такого клопотання не можуть вважатися поважними причинами для неприбуття захисника у підготовче судове засідання.

Враховуючи вищенаведене колегія суддів вважає за необхідне зобов`язати захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 та представника потерпілого, цивільного позивача ОСОБА_9 надати докази поважності причин неприбуття у підготовче судове засідання 21 травня 2020 року.

На підставі викладеного, керуючись статтями 323, 336, 369,372,пунктом 20-5розділу XI«Перехідні положення»Кримінального процесуального кодексу України, колегія суддів

П О С Т А Н О В И Л А :

1. Клопотання захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 про відкладення підготовчого судового засідання задовольнити.

2. Відкласти підготовче судове засідання на 12 годину 00 хвилин 02 червня 2020 року.

3. Провести підготовче судове засідання у цьому кримінальному провадженні в приміщенні Вищого антикорупційного суду за адресою: місто Київ, проспект Перемоги, будинок 41, із урахуванням карантинних заходів, в режимі дистанційного судового провадження (відеоконференції) під час трансляції із Залізничним районним судом міста Львова 02 червня 2020 року о 12 годині 00 хвилин.

4. Доручити Залізничному районному суду міста Львова забезпечити проведення відеоконференції за участю обвинуваченого ОСОБА_7 .

5. Зобов`язати захисника обвинуваченого ОСОБА_7 адвоката ОСОБА_8 надати докази поважності причин неприбуття у підготовче судове засідання 21 травня 2020 року, для вирішення питання щодо застосування до нього дисциплінарної відповідальності.

Зобов`язати представника потерпілого, цивільного позивача ОСОБА_9 надати докази поважності причин неприбуття у підготовче судове засідання 21 травня 2020 року, для вирішення питання про накладення грошового стягнення.

6. Копію ухвали про розгляд справи у режимі відеоконференції негайно направити Залізничному районному суду міста Львова для організації її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення і окремому оскарженню не підлягає. Заперечення проти цієї ухвали можуть бути включені до апеляційної скарги на судове рішення, передбачене частиною першою статті 392 Кримінального процесуального кодексу України.

Головуючий суддя ОСОБА_1

Судді ОСОБА_2

ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення22.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89390970
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_6 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Луцьку, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 , у вчиненні злочинів, передбачених частиною п`ятою статті 191, частиною третьою статті 28, частиною другою статті 366, частиною третьою статті 209 Кримінального кодексу України

Судовий реєстр по справі —991/890/20

Ухвала від 07.08.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

Ухвала від 04.08.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

Ухвала від 15.07.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

Ухвала від 09.07.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

Ухвала від 25.05.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

Окрема думка від 11.03.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Стороженко Сергій Олександрович

Ухвала від 11.03.2020

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 03.03.2020

Кримінальне

Вищий антикорупційний суд

Сікора К. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні