Ухвала
від 21.05.2020 по справі 924/320/20
ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВНІЧНО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

33001 , м. Рівне, вул. Яворницького, 59

УХВАЛА

про відкриття апеляційного провадження

"21" травня 2020 р. Справа № 924/320/20

Північно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

Головуючий суддя Мельник О.В.

суддя Розізнана І.В.

суддя Грязнов В.В.

за апеляційною скаргою приватного підприємства сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" на рішення господарського суду Хмельницької області від 27.04.2020р. у справі №924/320/20

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна-Країна"

до приватного підприємства сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я"

про стягнення грошей

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду Хмельницької області від 27.04.2020 р. у справі №924/320/20 позов товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна-Країна" задоволено частково. Стягнуто з приватного підприємства сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Аграрна-Країна" 32300 грн. основного боргу, 4845 грн. штрафу, 941,64 грн. пені та 2102 грн. судових витрат.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, відповідач звернувся з апеляційною скаргою до Північно-західного апеляційного господарського суду, в якій просив оскаржуване рішення скасувати та прийняти нове рішення, яким у задоволенні позову відмовити.

Перевіривши матеріали апеляційної скарги, їх відповідність вимогам щодо форми та змісту згідно ст. 258 ГПК України, враховуючи відсутність заперечень проти відкриття апеляційного провадження в порядку ч.2 ст. 262 ГПК України від учасників справи, колегія суддів Північно-західного апеляційного господарського суду вважає за можливе відкрити апеляційне провадження у справі №924/320/20.

Одночасно апелянтом було подано клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження у судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. Розглянувши подане клопотання суд зазначає наступне.

Відповідно до ч.ч.1,10 ст.270 ГПК України, у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі. Апеляційні скарги на рішення господарського суду у справах з ціною позову менше ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, крім тих, які не підлягають розгляду в порядку спрощеного позовного провадження, розглядаються судом апеляційної інстанції без повідомлення учасників справи. З урахуванням конкретних обставин справи суд апеляційної інстанції за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи може розглянути такі апеляційні скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Згідно частин 5, 6, 7 статті 252 ГПК України, суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд може відмовити в задоволенні клопотання сторони про розгляд справи в судовому засіданні з повідомленням сторін за одночасного існування таких умов:

1) предметом позову є стягнення грошової суми, розмір якої не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;

2) характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі не вимагають проведення судового засідання з повідомленням сторін для повного та всебічного встановлення обставин справи.

Відповідно до ч.1 ст.247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження розглядаються малозначні справи.

Частиною 5 статті 12 ГПК України врегульовано, що малозначними справами, зокрема, є: справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; справи незначної складності, визнані судом малозначними, крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до ч.2 ст.247 ГПК України, у порядку спрощеного позовного провадження може бути розглянута будь-яка інша справа, віднесена до юрисдикції господарського суду, за винятком справ, зазначених у частині четвертій цієї статті.

Частиною 3 статті 247 ГПК України передбачено, що при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує: ціну позову; значення справи для сторін; обраний позивачем спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі, в тому числі чи потрібно у справі призначити експертизу, викликати свідків тощо; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес; думку сторін щодо необхідності розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Враховуючи наведені приписи процесуального законодавства, зважаючи на категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, які входять до предмету доказування, час, необхідний для вчинення судом та учасниками процесуальних дій, кількість учасників справи, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що справа має незначну складність, для якої пріоритетним є швидке вирішення спору, тож справа є малозначною, розгляд якої підлягає здійсненню у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Разом з тим, судом не встановлено виняткових обставин, передбачених частиною 4 статті 247 Господарського процесуального кодексу України для розгляду справи у загальному позовному порядку.

На підставі вищевикладеного, з огляду на обставини справи, характер спірних правовідносин та предмет доказування, а також предмет та ціну позову колегія суддів Північного-західного апеляційного господарського суду не вбачає правових підстав для реалізації свого права на розгляд даної апеляційної скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

Також 12.05.2020 р. приватним підприємством сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" було подано до суду клопотання про витребування доказів та призначення судової-почеркознавчої експертизи. З метою його повного та всебічного розгляду колегія суддів вважає за необхідне запропонувати учасникам справи надати суду свої заперечення та (або) письмові пояснення щодо вищевказаного клопотання.

Керуючись ст. 234, 235, 256, 258, 262, 270 Господарського процесуального кодексу України, Північно-західний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою приватного підприємства сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" на рішення господарського суду Хмельницької області від 27.04.2020р. у справі №924/320/20.

2. Відмовити в задоволенні клопотання приватного підприємства сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" про розгляд апеляційної скарги у судовому засіданні з повідомленням (викликом) учасників справи.

3. Розглянути апеляційну скаргу приватного підприємства сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" на рішення господарського суду Хмельницької області від 27.04.2020р. у справі №924/320/20 без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами в порядку письмового провадження.

4. Запропонувати учасникам справи подати до суду апеляційної інстанції відзив на апеляційну скаргу в порядку ст.263 ГПК України протягом 10 днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

5. Запропонувати учасникам справи, протягом 10 днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надати суду свої заперечення щодо заявленого приватним підприємством сільськогосподарського виробництва "СІМ.Я" клопотання про витребування доказів та призначення судової-почеркознавчої експертизи, а також, у разі необхідності, надати суду додаткові письмові пояснення та докази.

6. Копію ухвали направити учасникам справи.

7. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та оскарженню не підлягає.

Головуючий суддя Мельник О.В.

Суддя Розізнана І.В.

Суддя Грязнов В.В.

СудПівнічно-західний апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено25.05.2020
Номер документу89393038
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/320/20

Ухвала від 16.09.2020

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Баранець О.М.

Постанова від 20.07.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Ухвала від 21.05.2020

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Мельник О.В.

Рішення від 27.04.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

Ухвала від 26.03.2020

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Гладюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні