Постанова
від 26.11.2008 по справі 2-а-4580/08
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-4580/08

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 листопада 2008 р. Чернігівсь кий окружний адміністративн ий суд у складі:

головуючого-судді - Д'яков а В.І.

при секретарі - Демченко О .А.

за участю представника поз ивача - Довгаль С.М. розгля нувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Черн ігові справу за адміністра тивним позовом Чернігівсь кої міжрайонної державної податкової інспекції до суб 'єкта підприємницької діяльн ості - фізичної особи ОСОБА _2 про стягнення податковог о боргу,

ВСТАНОВИВ:

У жовтні 2008 року позивач зве рнувся до суду з позовом до фі зичної особи -підприємця ОС ОБА_2 про стягнення податко вого боргу по орендній платі за земельні ділянки державн ої і комунальної власності в сумі 62, 64 грн.

В судовому засіданні позив ач позов підтримав та просив задовольнити його в повному обсязі, посилаючись на обста вини, зазначені в позові.

Відповідач до суду не з'явив ся, повідомлення про час та мі сце розгляду справи надсилал ося за його місцем реєстраці ї, причини неявки суду не пові домив. За таких обставин суд в важає за можливе розглянути спір по суті на підставі наяв них у справі доказів.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, дослідивш и матеріали справи, суд вважа є, що позов слід задовольнити в повному обсязі з таких підс тав.

Встановлено, що ОСОБА_2 з ареєстрований Чернігівсько ю районною державною адмініс трацією, як суб'єкт підприємн ицької діяльності - фізична о соба 19.06.2001 року. На податковому обліку в Чернігівській МДШ п еребуває з 19.06.2001 року.

Відповідно до п. 3 ч.1 ст. 9 Закон у України "Про систему оподат кування" платник податків зо бов'язаний сплачувати належн і суми податків і зборів (обов 'язкових платежів) у встановл ені законодавством терміни.

Згідно ст. 11 Закону України "П ро систему оподаткування" пл атник податку несе відповіда льність за правильність обчи слення, своєчасність сплати податків та додержання закон ів про оподаткування.

Стаття 14 Закону України «Пр о плату за землю» передбачає , що платники земельного пода тку, а також орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності (к рім громадян) самостійно обч ислюють суму земельного пода тку та орендної плати щороку за станом на 1 січня і до 1 лютог о поточного року подають в ідповідному органу держа вної податкової служби з а

місцезнаходженням земель ної ділянки податкову деклар ацію на поточний рік за формо ю, встановленою центральним податковим органом, з розбив кою річної суми рівними част ками за місяцями. Подання так ої декларації звільняє від о бов'язку подання щомісячних декларацій. Відповідно до ст атті 17 Закону України «Про пла ту за землю» податкове зобов 'язання по земельному податк у, а також по орендній платі за землі державної та комуналь ної власності, визначене у по датковій декларації на поточ ний рік, сплачується рівними частками власниками та земл екористувачами земельних ді лянок за місцезнаходженням з емельної ділянки за базовий податковий (звітний) період, я кий дорівнює календарному мі сяцю, щомісячно протягом 30 кал ендарних днів, наступних за о станнім календарним днем зві тного (податкового) місяця.

Відповідно поданої до Черн ігівської міжрайонної ДПІ по даткової декларації за 2008 рік орендної плати за земельні д ілянки державної і комунальн ої власності, відповідачем с амостійно визначено суму под аткового зобов'язання з вказ аного податку.

Згідно з п. 5.1 ст. 5 Закону Украї ни «Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами» податк ове зобов'язання, самостійно визначене платником податкі в у податковій декларації, вв ажається узгодженим з дня по дання такої податкової декла рації.

Відповідач несвоєчасно і н е в повному обсязі сплачував орендну плату за земельні ді лянки, внаслідок чого утвори вся податковий борг.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. ст. 6 Зак ону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондам и» у разі коли платник податк ів не сплачує узгоджену суму податкового зобов'язання в у становлені строки, податкови й орган надсилає такому плат нику податків податкові вимо ги.

На підставі ст.6 Закону Укра їни "Про порядок погашення зо бов'язань платників податків перед бюджетами та державни ми цільовими фондами", відпов ідачу направлено першу подат кову вимогу № 1/276 від 07.05.2008 року та другу податкову вимогу № 2/392 ві д 11.06.2008 року. Вказані вимоги не б ули отримані відповідачем, п ро що були складені відповід ні акти та податкові вимоги б ули розміщені на дошці подат кових оголошень, а отже подат кові зобов'язання є узгоджен ими.

Згідно розрахунку позивач а відповідач має заборговані сть по орендній платі за земе льні ділянки державної і ком унальної власності в розмірі 62, 64 грн.

Передбачені Законом Украї ни "Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами та державним и цільовими фондами" заходи н е привели до погашення подат кового боргу.

Відповідно до вимог статті 3 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платни ків податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами" активи платника податк ів можуть бути примусово стя гнені в рахунок погашення йо го податкового боргу виключн о за рішенням суду.

Пунктом 11 частини 1 статті 10 З акону України "Про державну п одаткову службу в Україні" пе редбачено право органів держ авної податкової служби стяг увати заборгованість перед б юджетом і державними цільови ми фондами за рахунок майна п латників податків.

За наведених обставин, позо вні вимоги підтверджені нале жними та допустимими доказам и і підлягають до задоволенн я повністю.

Судові витрати по справі зг ідно ч.4 ст.94 КАС України з відпо відача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Коде ксу адміністративного судоч инства України, , суд -

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Стягнути з суб'єкта підпри ємницької діяльності - фізич ної особи ОСОБА_2 податков ий борг в сумі 62, 64 грн. за рахуно к активів та перерахувати:

62, 64 грн. податкового боргу по орендній платі за земельну д ілянку на р/р 33212813700523, код 22826386, одерж увач: місцевий бюджет Гончар івської сільської ради, банк : ГУДК України в Чернігівські й області, МФО 853592.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, якщо таку зая ву не було подано. Якщо заяву п ро апеляційне оскарження бул о подано, але апеляційна скар га не була подана у встановле ний строк, постанова набирає законної сили після закінче ння цього строку. У разі подан ня апеляційної скарги постан ова, якщо її не скасовано, наби рає законної сили після закі нчення апеляційного розгляд у справи.

Постанова може бути оскарж ена до Київського апеляційно го адміністративного суду че рез суд першої інстанції, яки й ухвалив постанову. Заява пр о апеляційне оскарження пода ється протягом 10 днів з дня ск ладення постанови. Апеляційн а скарга на постанову суду пе ршої інстанції подається про тягом 20-ти днів після подання заяви про апеляційне оскарже ння. Апеляційна скарга може б ути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга пода ється у строк, встановлений д ля подання заяви про апеляці йне оскарження.

Постанову виготовлено в п овному обсязі 01.12.2008р.

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.11.2008
Оприлюднено05.11.2010
Номер документу8944551
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-4580/08

Постанова від 26.11.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Д'яков В.І.

Постанова від 20.11.2008

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Шарапа В.М.

Постанова від 29.09.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Турлакова Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні