Ухвала
від 26.05.2020 по справі п/811/1030/15
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

26 травня 2020 року м. Кропивницький справа № П/811/1030/15

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Жука Р.В., розглянувши у порядку письмового провадження клопотання позивача про заміну первісного відповідача на його правонаступника та залучення співвідповідача в адміністративній справі

за позовомОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) доМіністерства доходів і зборів України (Львівська площа, 8, м. Київ-53, 04655, код ЄДРПОУ - 38516786 ) провизнання протиправним та скасування наказу, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку,-

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до Кіровоградського окружного адміністративного суду адміністративним позовом до Міністерства доходів і зборів України, у якому просить:

- визнати протиправним і скасувати наказ голови комісії з реорганізації Міністерства доходів і зборів України від 16 березня 2015 року №180-о про звільнення ОСОБА_1 з посади першого заступника начальника Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області з підстав передбачених Законом України "Про очищення влади";

- поновити ОСОБА_1 на посаді першого заступника начальника Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області;

- стягнути з відповідача на користь позивача середню заробітну плату за весь час вимушеного прогулу.

Ухвалою суду від 22 квітня 2015 року провадження у даній справі зупинено до вирішення Конституційним Судом України справи за конституційними поданнями Верховного Суду України щодо відповідності положенням частини третьої статті 22, частини першої статті 38, статті 58, частини другої статті 61, частини першої статті 62, частини першої статті 64 Конституції України (конституційності) частини третьої статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 розділу „Прикінцеві та перехідні положення" Закону України „Про очищення влади" та щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень пункту 6 частини першої, пунктів 2, 13 частини другої, частини третьої статті 3 Закону України „Про очищення влади", 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частин третьої, шостої статті 1, частин першої, другої, третьої, четвертої, восьмої статті 3, пункту 2 частини п`ятої статті 5, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України „Про очищення влади".

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 20.09.2016 року адміністративну справу прийнято до свого провадження суддею Жуком Р.В.

04.05.2020 року на адресу суду надійшло клопотання про поновлення провадження в адміністративній справі.

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 14.05.2020 року провадження у справі поновлено та призначено її розгляд за правилами загального позовного провадження у підготовчому судовому засіданні 26.05.2020 року.

26.05.2020 року позивачем до суду подано клопотання про здійснення процесуального правонаступництва шляхом заміни первісного відповідача - Міністерства доходів і зборів України на його правонаступника - Державну податкову службу України, а також, залучити до участі у справі в якості співвідповідача - Головне управління ДПС у Кіровоградській області (а.с.105-106).

В судове засідання представники сторін не прибули, про дату час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Фіксування судового засідання у відповідності до приписів статті 229 КАС України за допомогою технічного звукозаписувального засобу не здійснювались, що відображено у відповідному протоколі судового засідання.

Враховуючи неприбуття належним чином повідомлених про дату, час та місце розгляду справи позивача та відповідача, суд ухвалив розглянути клопотання позивача у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2014 року № 160 Про утворення Державної фіскальної служби утворено Державну фіскальну службу як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України, реорганізувавши Міністерство доходів і зборів шляхом перетворення.

На підставі постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 року №1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України" зареєстровано юридичну особу 17.05.2019 року, номер запису: 10741350000085321, Державну податкову службу України (код ЄДРПОУ 43005393).

Відповідно до абзацу 4 пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України від 18.12.2018 року №1200 "Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України" Державна податкова служба України та Державна митна служби України є правонаступниками прав та обов`язків реорганізованої Державної фіскальної служби у відповідних сферах діяльності.

Згідно з відомостями Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, Міністерство доходів і зборів України та Головне управління Державної фіскальної служби України перебувають у стані припинення.

Підпунктом 27 пункту 4 Положення про Державну податкову службу України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 06 березня 2019 року № 227 визначено, що ДПС здійснює повноваження безпосередньо та через утворені в установленому порядку її територіальні органи.

Абзацом 5 пункту 1 Положення про Головне управління ДПС у Кіровоградській області, затвердженого наказом ДПС України 12.07.2019 р. №14, ГУ ДПС є правонаступником усіх прав та обов`язків ГУ ДФС у Кіровоградській області.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 року №682-р "Питання Державної податкової служби" погоджено пропозицію Міністерства фінансів щодо можливості забезпечення здійснення Державною податковою службою покладених на неї постановою Кабінету Міністрів України від 6 березня 2019 р. №227 "Про затвердження положень про Державну податкову службу України та Державну митну службу України" функцій і повноважень Державної фіскальної служби, що припиняється, з реалізації державної податкової політики, державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування.

У зв`язку з цим розпорядженням, головою ДПС України видано наказ №36 від 28.08.2019 року "Про початок діяльності Державної податкової служби України", а в.о. начальника Головного управління ДПС у Кіровоградській області видано наказ №5 від 29.08.2019 року "Про початок діяльності Головного управління ДПС у Кіровоградській області".

Отже з 29.08.2019 року діяльність та адміністративна компетенція Головного управління ДФС у Кіровоградській області як суб`єкта владних повноважень припинилася, а його функції і зобов`язання у публічно-правових відносинах перейшли до іншого органу державної влади - Головного управління ДПС у Кіровоградській області.

Тобто діяльність та адміністративна компетенція ДФС України та ГУ ДФС у Кіровоградській області, як суб`єктів владних повноважень припинилася, а їх функції і зобов`язання у публічно-правових відносинах перейшли до інших органів державної влади - ДПС України та ГУ ДПС у Кіровоградській області відповідно.

Статтею 52 КАС України передбачено, що у разі вибуття або заміни сторони чи третьої особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд допускає на будь-якій стадії судового процесу заміну відповідної сторони чи третьої особи її правонаступником. Усі дії, вчинені в адміністративному процесі до вступу правонаступника, обов`язкові для нього в такій самій мірі, у якій вони були б обов`язкові для особи, яку він замінив.

У пункті 9 постанови Пленуму Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 року №2 "Про практику застосування адміністративними судами окремих положень Кодексу адміністративного судочинства України під час розгляду адміністративних справ" наголошено, що при визначенні процесуального правонаступництва судам слід виходити з того, хто є правонаступником у спірних правовідносинах, та враховувати, що якщо під час розгляду адміністративної справи буде встановлено, що орган державної влади, орган місцевого самоврядування, рішення, дії чи бездіяльність яких оскаржуються, припинили свою діяльність, то в такому випадку суду необхідно залучити до участі у справі їх правонаступників. У випадку ж відсутності правонаступників суду необхідно залучити до участі у справі орган, до компетенції якого належить вирішення питання про усунення порушень прав, свобод чи інтересів позивача. У разі зменшення обсягу компетенції суб`єкта владних повноважень, не пов`язаного з припиненням його діяльності, до участі у справі як другий відповідач судом залучається інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого передані або належать функції чи повноваження щодо вирішення питання про відновлення порушених прав, свобод чи інтересів позивача.

Подібна правова позиція щодо публічного правонаступництва органів державної влади викладена у постанові Верховного Суду у складі судової палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов`язкових платежів Касаційного адміністративного суду від 11.10.2019 року у справі №812/1408/16 .

Отже, суд на підставі статті 52 КАС України допускає ці органи до участі у справі як процесуальних правонаступників відповідачів, що припинили свою діяльність у зв`язку з припиненням повноважень як суб`єктів владних повноважень у публічно-правових відносинах.

Керуючись ст.ст.3, 48, 257, 258, 260, 262, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Клопотання позивача про заміну первісного відповідача на його правонаступника в адміністративній справі №П/811/1030/15 про заміну відповідача правонаступником та залучення співвідповідача - задовольнити.

Заміни первісного відповідача Міністерство доходів і зборів України (Львівська площа, 8, м. Київ-53, 04655, код ЄДРПОУ - 38516786 ) на правонаступника - Державну податкову службу України (Львівська площа, 8, м. Київ-53, 04655, код ЄДРПОУ - 43005393 ).

Залучити до участі у справі №П/811/1030/15 у якості співвідповідача Головне управління Державної податкової служби у Кіровоградській області (25006, Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55, код ЄДРПОУ - 43142606).

Розгляд адміністративної справи почати спочатку.

Призначити підготовче засідання на 16 червня 2020 року о 15:30 годині у залі судових засідань №7 (6 поверх адміністративної будівлі суду, що знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 40).

У судове засідання викликати учасників справи.

Зобов`язати Державну податкову службу України (Львівська площа, 8, м. Київ-53, 04655, код ЄДРПОУ - 43005393 ) до 16 червня 2020 року подати до суду:

- всі матеріали, що були або мали бути взяті до уваги при прийнятті оскаржуваного наказу;

- письмові пояснення з посиланням на норми чинного законодавства щодо обставин викладених у позовній заяві;

- належним чином засвідчені копії всіх матеріалів особової справи позивача;

- довідку про нарахування заробітної плати ОСОБА_1 із зазначенням кількості відпрацьованих днів за останні два місяці перед звільненням;

- належним чином засвідчену копію табеля відпрацьованого часу ОСОБА_1 за останні два місяці перед звільненням.

Запропонувати відповідачам до 16.06.2020 року подати до суду, відзив на позовну заяву, з дотриманням норм ст.162 КАС України та наявні докази у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України. Одночасно направити копії відзиву та письмових доказів учасникам справи. Разом з відзивом подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів учасникам справи.

Інформацію щодо стану розгляду даної справи учасники справи можуть отримати на офіційному порталі судової влади України у мережі Інтернет: http://adm.kr.court.gov.ua/sud1170/.

Копію ухвали невідкладно надіслати учасникам справи.

Попередити осіб, які беруть участь у справі, що кожен доказ має бути засвідчений відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07 квітня 2003 року №55.

Ухвала набирає законної сили відповідно до статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги у строки, встановлені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України та з урахуванням пункту 15.5 Перехідних положень цього кодексу.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 26 травня 2020 року.

Суддя

Кіровоградського окружного

адміністративного суду Р.В. Жук

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено27.05.2020
Номер документу89457739
СудочинствоАдміністративне
Сутьзаміну первісного відповідача на його правонаступника та залучення співвідповідача в адміністративній справі за позовомОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП - НОМЕР_1 ) доМіністерства доходів і зборів України (Львівська площа, 8, м. Київ-53, 04655, код ЄДРПОУ - 38516786 ) провизнання протиправним та скасування наказу, поновлення на посаді та стягнення середнього заробітку

Судовий реєстр по справі —п/811/1030/15

Ухвала від 09.05.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 04.04.2022

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чабаненко С.В.

Ухвала від 16.02.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 16.02.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 01.02.2022

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

Ухвала від 22.09.2021

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Губська О.А.

Постанова від 29.07.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 27.07.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 29.06.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

Ухвала від 18.06.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Чередниченко В.Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні