Рішення
від 26.05.2020 по справі 914/183/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.05.2020 Справа № 914/183/20

Суддя Господарського суду Львівської області Галамай О.З., за участю секретаря судового засідання Толочко І.І., розглянувши клопотання Фізичної особи-підприємця Копка Андрія Васильовича про розподіл судових витрат

у справі № 914/183/20

за позовом Фізичної особи-підприємця Копка Андрія Васильовича, с. Стоділки Львівської області

до відповідача: Приватного акціонерного товариства «Львів-Інтуртранс» , м. Львів

про стягнення 17 158, 11 грн

За участю представників:

від позивача: не з`явився;

від відповідача: Попович В.В. - голова правління

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду Львівської області перебувала справа за позовом ФОП Копка А.В. до ПрАТ «Львів-Інтуртранс» про стягнення 17 158, 11 грн.

Представником позивача 23.03.2020 подано заяву про подання доказів щодо витрат на правову допомогу після ухвалення рішення по суті.

23.03.2020 Господарським судом Львівської області ухвалено рішення у справі.

31.03.2020 на адресу суду від позивача надійшла заява про долучення доказів здійснення витрат на правову допомогу.

Ухвалою суду від 01.04.2010 призначено судове засідання для вирішення питання про розподіл судових витрат на 13.04.2020.

З підстав, викладених в ухвалі суду від 07.04.2020, внесено зміни в дату та час судового засідання з 13.04.2020 о 12 год 00 хв на 29.04.2020 о 11:15 год.

У зв`язку із перебуванням судді Галамай О.З. (з 28.04.2020 по 07.05.2020) на лікарняному, судове засідання 29.04.2020 не відбулось.

Ухвалою суду від 08.05.2020 призначено судове засідання для вирішення питання про розподіл судових витрат на 26.05.2020.

Розглянувши клопотання ФОП Копка А.В. про розподіл судових витрат у справі № 914/183/20, суд встановив таке.

Рішенням Господарського суду Львівської області від 23.03.2020 позовні вимоги задоволено частково. Присуджено до стягнення з відповідача на користь позивача 17 064, 35 грн, з яких: 15 626, 75 грн основної заборгованості, 1 306, 65 грн пені, 130, 95 грн 3% річних та 2 090, 51 грн на відшкодування витрат по сплаті судового збору. В задоволенні вимоги про стягнення 93, 76 грн інфляційних втрат відмовлено.

Відповідно до ч. 8 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Згідно з ст. 221 Господарського процесуального кодексу України якщо сторона з поважних причин не може до закінчення судових дебатів у справі подати докази, що підтверджують розмір понесених нею судових витрат, суд за заявою такої сторони, поданою до закінчення судових дебатів у справі, може вирішити питання про судові витрати після ухвалення рішення по суті позовних вимог. Для вирішення питання про судові витрати суд призначає судове засідання, яке проводиться не пізніше п`ятнадцяти днів з дня ухвалення рішення по суті позовних вимог. У випадку, визначеному частиною другою цієї статті, суд ухвалює додаткове рішення в порядку, передбаченому статтею 244 цього Кодексу.

31.03.2020 від позивача надійшла заява про долучення доказів здійснення витрат на правову допомогу, а саме: копії договору про надання правової допомоги № 19/4 від 27.12.2019, додаткової угоди № 1 від 27.12.2019 та акту приймання-передачі наданих послуг від 20.03.2020 на загальну суму 7 357, 00 грн.

Отже позивач просив стягнути з ПрАТ «Львів-Інтуртранс» на його користь судові витрати на професійну правничу допомогу на суму 7 357, 00 грн.

Відповідач в судовому засіданні 26.05.2020 заперечив щодо стягнення витрат на професійну правову допомогу. Звернув увагу, що ще 19.02.2020 та 20.02.2020 ним повністю сплачена заборгованість.

Надавши оцінку заяві позивача та доводам відповідача, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для часткового задоволення заяви та покладення на відповідача 3 153, 00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

Статтею 123 Господарського процесуального кодексу України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до положень частини 1 статті 126 Господарського процесуального кодексу України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на професійну правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу професійну правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката, визначається згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат (частина 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги (частина 3 статті 126 Господарського процесуального кодексу України).

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі "East/West Alliance Limited" проти України", заява N 19336/04).

У рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Лавентс проти Латвії" зазначено, що відшкодовуються лише витрати, які мають розумний розмір.

Відповідно до статті 30 Закону України "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

У позовній заяві позивач зазначив, що попередній (орієнтований) розрахунок суми судових витрат на правову допомогу становить 10 000 грн.

Відповідно до п. 1.1. договору про надання правової допомоги № 19/4 від 29.12.2019, укладеного Адвокатським об`єднанням ЛЮРЦ та ФОП Копком А.В. об`єднання зобов`язується надавати на підставі звернення клієнта, правову допомогу, а саме: представляти інтереси клієнта та вести від імені клієнта справи, в тому числі судові спори, у судах усіх інстанцій, передбачених законодавством України, зокрема але не виключно в місцевих (районні, районні у містах, міських, міськрайонних, господарських судах, адміністративних судах, а також інших судах) апеляційних (апеляційних судах областей, господарських судах АРК та областей, адміністративних апеляційних судах, а також інших судах), Верховному Суді, в усіх державних органах України, в т. ч. органах Державної податкової служби, органах Державної митної служби, прокуратури, поліції, інших правоохоронних органах, органах місцевого самоврядування, державної виконавчої служби, а також перед іншими підприємствами, установами і організаціями.

Клієнт оплачує послуги Адвокатського об`єднання, передбачені в розділі 1 цього договору у розмірі, визначеному окремою угодою або в актах наданих послуг (виконаних робіт) (п. 3.1 договору).

В додатковій угоді до договору сторони домовились про порядок оплати юридичних послуг (гонорару) Адвокатського об`єднання за дання правової допомоги у спорі про стягнення заборгованості з ПрАТ Львів-Інтуртранс .

Гонорар (вартість послуг) за підготовку документів та ведення справи у судових органах становить 10 000, 00 грн. Остаточний розмір гонорару (наданих послуг) за ведення справи визначається сторонами у акті виконаних робіт чи іншому аналогічному документі (п. 2 додаткової угоди).

Оплата гонорару (наданих послуг) здійснюється протягом 10-ти днів з дня підписання сторонами акту виконаних робіт чи іншого аналогічного документу. Клієнт може оплатити гонорар авансом (п. 3.1. додаткової угоди). Згідно з п. 4 додаткової угоди сплата узгодженої сторонами суми гонорару (послуг) здійснюється клієнтом в безготівковому порядку шляхом перерахування відповідної суми коштів на рахунок Адвокатського об`єднання чи інший не заборонений законодавством спосіб.

Відповідно до п. 6.1 додаткової угоди надана правова допомога фіксується в акті приймання-передачі наданої правової допомоги, чи іншому аналогічному документі, який підписується сторонами та скріплюється печатками (за наявності).

На виконання умов договору сторонами підписано та скріплено печатками акт приймання-передачі наданих послуг № 01 від 20.03.2020.

У п. 1 даного ату зазначено, що Адвокатське об`єднання з 27.12.2019 по 19.03.2020 надало клієнту правову допомогу відповідно до договору про надання правової допомоги № 19/4 від 27.12.2019 та додаткової угоди № 1 від 27.12.2019, а клієнт прийняв надані послуги, а саме: зібрання в клієнта документів та їх аналіз - 1 год; опрацювання законодавчої бази та аналіз судової практики зі спірного питання - 2 год; консультування клієнта щодо перспектив позасудового врегулювання спору та розгляду справи судом - 1 год; підготовка позовної заяви - 2 год; представництво в судовому засіданні 20.02.2020 - 1 год.

Вартість години роботи - 1 051 грн.

Згідно з п. 2 акту загальна вартість наданих послуг, вказаних у п. 1 цього акту, становить 7 357, 00 грн за надання правової допомоги клієнту.

Матеріалами справи підтверджено, що при розгляді позовної заяви ФОП Копка А.В. його інтереси в суді представляв адвокат Венглевський Б.Б. на підставі ордеру на надання правової допомоги від 20.02.2020 №1016563, виданого адвокатським об`єднанням Люрц на виконання договору про надання правової допомоги №19/4 від 27.12.2019.

Адвокат Венглевський Б.Б. від імені позивача подав позовну заяву, здійснював представництво інтересів позивача в судовому засіданні 20.02.2020 та в подальшому подав клопотання про розгляд справи без його участі.

Отже, позивачем доведено надання Адвокатським об`єднанням ЛЮРЦ відповідних послуг в Господарському суді Львівської області.

Однак суд не зобов`язаний присуджувати стороні, на користь якої відбулося рішення, всі його витрати на адвоката, якщо встановить, що розмір гонорару є завищеним щодо іншої сторони спору, зважаючи на складність справи, витрачений адвокатом час.

Проаналізувавши суть спірних правовідносин, враховуючи подану позивачем доказову базу, зокрема належним чином оформлені наряд-замовлення, акт здачі-прийняття робіт, виставлений рахунок, оплату відповідачем під час розгляду справи всієї заборгованості, суд дійшов висновку про типовість та незначну складність даної справи.

Тому, враховуючи викладене вище, суд дійшов висновку, що вказані в акті приймання-передачі від 20.03.2020 надані послуги з зібрання в клієнта документів та їх аналіз; опрацювання законодавчої бази та аналіз судової практики зі спірного питання; консультування клієнта щодо розгляду справи судом впродовж 4 годин загальною вартістю 4 204, 00 грн не співпадають ні з складністю справи, ні з реальним часом, витраченим адвокатом. Також за участь у судовому засіданні 20.02.2020 представника позивача, таким заявлено до стягнення з відповідача 1 051, 00 грн (1 година). Проте з протоколу судового засідання від 20.02.2020 вбачається, що таке тривало 11 хвилин. Поряд з цим, суд погоджується з співмірністю ціни - 2 102, 00 грн за складання позовної заяви.

З огляду на викладене, суд вважає співмірною у цій справі фактично понесену позивачем компенсацію вартості витрат на професійну правничу допомогу на суму 3 153, 00 грн.

В задоволенні решти адвокатських витрат слід відмовити.

Відповідно до частини 1 статті 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Керуючись ст.ст. 123, 126, 129, 221, 234, 235, 244 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Заяву Фізичної особи-підприємця Копка Андрія Васильовича про відшкодування витрат на надання професійної правничої допомоги, які пов`язані з розглядом судом справи №914/183/20, задоволити частково.

2. Стягнути з Приватного акціонерного підприємства «Львів-Інтуртранс» (місцезнаходження: 79041, місто Львів, вул. Кузневича, будинок 2, ідент. код: 13829036) на користь Фізичної особи-підприємця Копка Андрія Васильовича (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП: НОМЕР_1 ) 3 153, 00 грн витрат на професійну правничу допомогу.

3. В стягненні судових витрат на професійну правничу допомогу на суму 4 204, 00 грн відмовити.

4. Наказ видати в порядку ст. 327 ГПК України після набрання додатковим рішенням законної сили.

Додаткове рішення господарського суду набирає законної сили в строки, визначені ст. 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Галамай О. З.

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено28.05.2020
Номер документу89481598
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/183/20

Рішення від 26.05.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 07.04.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 01.04.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Рішення від 23.03.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 24.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 25.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 20.02.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

Ухвала від 29.01.2020

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О. З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні