Рішення
від 26.05.2020 по справі 187/478/20
ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ПЕТРИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 187/478/20

2-о/0187/20/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"26" травня 2020 р. смт Петриківка

Петриківський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Говорухи В.О., при секретарі судового засідання Дудки В.І. за участі прокурора Самойлюк Р.О. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою керівника Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області Данилова Д. в інтересах держави в особі: Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області, про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність територіальної громади, заінтересована особа: Петриківська районна державна адміністрація,-

Встановив:

08.04.2020 керівник Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області Данилова Д. звернувся до Петриківського районного суду Дніпропетровської області в інтересах держави в особі: Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області з заявою про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність територіальної громади, а саме: табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а, с. Чаплинка, вартістю 6 762 015 грн.

Свою заяву обґрунтовує тим, що рішенням Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області від 13.06.2016 вирішено взяти на облік як безхазяйний нерухомий об'єкт, який не має власника або власник невідомий, табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а, с. Чаплинка, вартістю 6 762 015 грн., площею 911,2 кв.м. та який складається з А-2 - житловий будинок; а - навіс;, а1 - навіс; а2 - навіс; а3 - вхід в підвал; ПД - підвал.

Протягом року, з моменту розміщення оголошення в газеті Петриківські вісті та взяття на облік нерухомого майна, до Чаплинської сільської ради звернень щодо права власності на безхазяйне майно не було.

Таким чином, єдиним органом, уповноваженим управляти вищезазначеним майном є Чаплинська сільська рада, а тому вказане майно може бути передане у комунальну власність даної сільської ради.

Разом з тим, Чаплинською сільською радою всупереч вимогам ст. 329 ЦК України, після спливу одного року з моменту взяття на облік нерухомого безхазяйного майна табору праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул. Дружби, 10-а, с. Чаплинка, жодних дій, направлених на його передачу у комунальну власність не здійснено, у зв'язку з чим з даною заявою в інтересах Чаплинської сільської ради звертається керівник Новомосковської місцевої прокуратури.

В судовому засіданні прокурор Петриківського відділу Новомосковської місцевої прокуратури Самойлюк Р.О. заяву про передачу безхазяйного майна підтримала та просила задовольнити.

Представник Петриківської районної державної адміністрації в судовому засіданні позов підтримала, а в подальшому надав заяву про розгляд справи без її участі.

Заперечень з приводу задоволення вимог суду не надано.

Суд, дослідивши заяву та додані до неї письмові докази, встановив наступне.

Згідно технічного паспорту на об'єкт нерухомості - табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а, с. Чаплинка має площу 911,2 кв.м. та складається з А-2 - житловий будинок; а - навіс;, а1 - навіс; а2 - навіс; а3 - вхід в підвал; ПД - підвал.

Згідно довідки ОКП Дніпродзержинське БТІ № 221 від 02.10.2018, відомості стосовно реєстрації права власності на об'єкт нерухомого майна, розташованого за адресою вул. Дружби, 10-а, с. Чаплинка на підприємстві відсутні.

Із інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо суб`єкта №209950955 від 22.05.2020 відсутні відомості про право власності, інші речові права, іпотеки, обтяження на нерухоме майно за адресою вул.. Дружби, 10-а, с. Чаплинка.

Рішенням Чаплинської сільської ради №175-9/7 від 13.06.2016 взято на облік безхазяйне майно: табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а с. Чаплинка.

Згідно копії з газети Петриківські вісті від 24.06.2016, Чаплинською сільською радою було розміщено оголошення про перебування на території сільської ради безхазяйного об'єкту нерухомості, а саме табору праці та відпочинку Юність , розташованого за адресою вул. Дружби с. Чаплинка.

Із Витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про взяття на облік безхазяйного нерухомого майна, встановлено, що Державним реєстратором Чаплинської сільської ради 23.10.2018 взято на облік табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а с. Чаплинка, про що до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відповідні відомості за №43638778.

Згідно листа Чаплинської сільської ради від 25.03.2020 за № 128, станом на 25.03.2020 до Чаплинської сільської ради з приводу підтвердження права власності на табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а с. Чаплинка жодна особа не зверталася, власника нерухомості не виявлено.

Згідно листа Чаплинської сільської ради від 25.03.2020 за № 130, у зв'язку з відсутністю бюджетних коштів для сплати судового збору та відсутністю юриста, Чаплинська сільська рада просить першого заступника керівника Новомосковської місцевої прокуратури Моташко М.К. здійснити представництво інтересів сільської ради, направлених на передачу нерухомого майна площею 911,2 кв.м. до комунальної власності територіальної громади.

Питання щодо предачі безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність врегульовані Цивільно процесуальним кодексом України - Главою 8 розділу IV Окреме провадження та Главою 24 Розділу І Книги Третьої Цивільного кодексу України.

Статтею 131-1 Конституції України на органи прокуратури покладено функцію представництва інтересів держави в суді у випадках, визначених законом.

Згідно з до ст. 23 Закону України Про прокуратуру , прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність.

Так відповідно до ч.1, ч.2 ст. 335 ЦК України, безхазяйною є річ, яка немає власника або власник якої невідомий. Безхазяйні нерухомі речі беруться на облік органом, що здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, за заявою органу місцевого самоврядування, на території якого вони розміщені. Про взяття безхазяйної нерухомої речі на облік робиться оголошення у друкованих засобах масової інформації. Після спливу одного року з дня взяття на облік безхазяйної нерухомої речі вона за заявою органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади, може бути передана за рішенням суду у комунальну власність.

Згідно ст. 329 ЦПК України, заява про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади за умов, визначених Цивільним кодексом України, подається до суду за місцезнаходженням цієї речі органом, уповноваженим управляти майном відповідної територіальної громади.

Судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що вказані вимоги дотримані уповноваженим органом у повному обсязі.

Приймаючи до уваги вищезазначені письмові докази, суд вважає доведеним, що табір праці та відпочинку Юність , розташований за адресою вул.. Дружби, 10-а с. Чаплинка, загальною площею 911,2 кв.м., є безхазяйним нерухомим майном, та існують правові підстави для його передачі у комунальну власність Чаплинської сільської ради, оскільки воно вже більше одного року назад взяте на облік органом, який здійснює державну реєстрацію прав на нерухоме майно, про що в друкованому засобі масової інформації зроблено відповідне оголошення, проте власник невідомий та до цього часу жодна особа не заявила про свої права на зазначене нерухоме майно.

На підставі п.7 ст.294 ЦПК України судові витрати не відшкодовуються.

На підставі викладеного та керуючись статтями 12, 13, 81, 89, 264, 280-283 ЦПК України, ст.335 ЦК України суд -

Ухвалив:

Заяву керівника Новомосковської місцевої прокуратури Дніпропетровської області Данилова Д. в інтересах держави в особі: Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області, про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність територіальної громади, заінтересована особа: Петриківська районна державна адміністрація - задовольнити.

Передати безхазяйну нерухому річ, а саме: табір праці та відпочину Юність , який складається з: А-2 житловий, будинок, а - навіс, а1 - навіс, а2 - навіс, а3 - вхід в підвал, ПД - підвал, загальною площею 911,2 кв.м., розташований за адресою: вул. Дружби, 10-а, с. Чаплинка - у власність територіальної громади села Чаплинка Петриківського району Дніпропетровської області, в особі Чаплинської сільської ради Петриківського району Дніпропетровської області (ЄДРПОУ: 04338173, адреса: провулок Тихий, 7, с. Чаплинка, Петриківський район, Дніпропетровська область).

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення з урахуванням особливостей, визначених пунктом 3 розділ XII "Прикінцеві положення" Цивільно процесуального кодексу України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: В. О. Говоруха

Дата ухвалення рішення26.05.2020
Оприлюднено01.06.2020
Номер документу89504791
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —187/478/20

Рішення від 26.05.2020

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

Ухвала від 10.04.2020

Цивільне

Петриківський районний суд Дніпропетровської області

Говоруха В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні