Ухвала
від 28.05.2020 по справі 645/780/20
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/780/20

Провадження № 2-з/645/45/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 травня 2020 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова в складі:

головуючого - судді Бабкової Т.В.,

при секретарі судових засідань - Малій О.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Харкові заяву представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Лиска Павла Олександровича про забезпечення доказів до подання позовної заяви, -

ВСТАНОВИВ:

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Лиска П.О. звернувся до Фрунзенського районного суду м. Харкова із заявою, в якій просить витребувати з КНП Міська клінічна лікарня № 7 Харківської обласної ради медичні відомості про ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; належним чином засвідчені копії, які стосуються ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; витребувати з КНП Міська клінічна лікарня № 8 Харківської обласної ради медичні відомості про ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; належним чином засвідчені копії, які стосуються ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На обґрунтування заяви посилався на те, що ОСОБА_1 , маючи статус майбутнього позивача, має намір реалізувати власне право на судовий захист, заявляючи вимоги про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненої смертю матері - ОСОБА_2 , яка наступила в лікарні, коли пацієнт перебував під постійним медичним контролем. Таким чином, забезпечення доказів потребується задля реалізації права на суд, встановлюючи належного відповідача, вірно формулюючи позовні вимоги, та, доводячи заявлені вимоги належними та допустимими доказами, виконуючи обов`язок сторони судового провадження з доказування і подання доказів. Заявник вважає, що саме через некомпетентні дії лікуючого персоналу було втрачено можливість врятувати особу, а її родичів умисно вводиться в оману щодо дійсного стану здоров`я пацієнта. Станом на теперішній час у заявника відсутня інформація про обставини смерті матері, відсутня об`єктивна можливість перевірити причини смерті, правомірність дій лікуючого лікаря та інших осіб, що безпосередньо здійснювали лікувальні процедури, що є об`єктивною підставою для звернення до суду з дійсною заявою, в межах проведення процедури забезпечення доказів судом. Особисте отримання заявником медичних документів/медичної інформації унеможливлено, на чому наголошується розпорядником відомостей, спираючись на положення Закону України Про основи законодавства України про охорону здоров`я та Закону України Про інформацію . Зазначені документи затребувалися адвокатським запитом у розпорядників інформації, а саме КНП Міська клінічна лікарня № 7 Харківської міської ради та КНП Міська клінічна лікарня № 8 Харківської обласної ради. Змістом листів - відповідей вказано на тому, що не вбачається підстав для надання інформації, яка містить лікарську таємницю, відносячи затребувані відомості до інформації з обмеженим доступом, не враховуючи право родичів на отримання інформації, яка стосується причини смерті.

Представник заявника ОСОБА_1 - адвокат Лиска П.О. подав суду письмову заяву, в якій просив судове засідання з розгляду заяви про забезпечення доказів проводити за його відсутності, заяву підтримав та просив її задовольнити.

З підстав, передбачених ч.4 ст.118 ЦПК України, вирішення питання щодо забезпечення доказів здійснюється судом без повідомлення інших осіб, які можуть мати статус учасників справи, приймаючи до уваги, що не можливо встановити, хто є або стане такими особами, а також приймаючи до уваги посилання заявника на побоювання можливості знищення певних фактів, що містяться в історії хвороби ОСОБА_2 .

Суд, дослідивши доводи заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви, додані до неї письмові докази, дійшов до наступного висновку.

Відповідно до статей 55, 124 Конституції України та частини 1 статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності, які передбачають рівність прав сторін щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості та обов`язок кожної сторони довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (стаття 10 ЦПК України).

Матеріали справи свідчать про те, що ОСОБА_1 має намір звернутися до суду з позовом про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, спричиненою смертю його матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в лікарні. Для встановлення належного відповідача та витребування медичних документів з лікарні він звернувся до суду з заявою про забезпечення доказів, зазначаючи, що строк зберігання медичних документів обмежений. Розпорядником інформації про причини смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є Комунальне некомерційне підприємство Міська клінічна лікарня № 8 Харківської міської ради, до якої неодноразово з аналогічним запитом звертався представник ОСОБА_1 . Із відповіді головного лікаря Комунального некомерційного підприємства Міська клінічна лікарня № 8 Харківської міської ради вбачається, що викладена в запиті представника ОСОБА_1 інформація містить лікарську таємницю та відноситься до інформації з обмеженим доступом, право на отримання якої можливе за ухвалою суду.

Відповідно до частин 1-3 статті 116 ЦПК України суд за заявою учасника справи або особи, яка може набути статусу позивача, має забезпечити докази, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання або подання відповідних доказів стане згодом неможливим чи утрудненим.

Способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Згідно з частиною 1 статті 117 ЦПК України у заяві про забезпечення доказів зазначається: найменування суду, до якого подається заява; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, за наявності; повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) іншої сторони (сторін), якщо вона відома заявнику, а також якщо відомі відомості, що її ідентифікують: її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштові індекси, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта для фізичних осіб - громадян України, відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти; докази, забезпечення яких є необхідним, а також обставини, для доказування яких вони необхідні; обґрунтування необхідності забезпечення доказів; спосіб, у який заявник просить суд забезпечити докази, у разі необхідності - особу, у якої знаходяться докази; перелік документів, що додаються до заяви.

Матеріали справи свідчать про те, що заява про забезпечення доказів за формою і змістом відповідає вимогам статті 117 ЦПК, в тому числі, містить обґрунтування необхідності вчинення такої процесуальної дії.

Таким чином, враховуючи вищенаведене та з огляду на те, що забезпечення вказаних доказів, матиме істотне значення для подальшого забезпечення доступу до правосуддя заявника, суд приходить до висновку про доцільність забезпечення відповідних доказів.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, у відповідність до положень ч.2 ст. 247 ЦПК України , судом не здійснювалося.

Керуючись ст. ст. 81, 116, 117, 118 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву представника заявника ОСОБА_1 - адвоката Лиска Павла Олександровича про забезпечення доказів до подання позовної заяви - задовольнити.

1.Витребувати з Комунального некомерційного підприємства Міська клінічна лікарня №7 Харківської міської ради (адреса: 61176, м. Харків, Салтівське шосе, 266; код ЄДРПОУ: 22648032; телефон: НОМЕР_1 ; e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_4 ):

1.1. Медичні відомості про громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Харківським РВУМВС України в Харківській області, 30.03.2001 року; РНОКПП: НОМЕР_3 ; адреса реєстрації: АДРЕСА_1 (надалі за текстом - пацієнтка ), зазначаючи:

1.1.1.факт і привід звернення пацієнтки за медичною допомогою у період з червня по серпень 2019 року;

1.1.2.стан здоров`я та захворювання пацієнтки у період з червня по серпень 2019року;

1.1.3.діагноз пацієнтки у період з червня по серпень 2019 року;

1.1.4.факт медичного огляду пацієнтки та його результати з червня по серпень 2019року;

1.1.5. інші відомості, отримані під час обстеження і лікування пацієнтки у період червня по серпень 2019 року.

1.2 . належним чином засвідчені копії, які стосуються громадянки Україні ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорт серії НОМЕР_2 , виданні Харківським РВУМВС України в Харківській області, 30.03.2001 року; РНОКПП: НОМЕР_3 адреса реєстрації: АДРЕСА_1 (надалі за текстом - пацієнтка ), наступних медичних документів :

1.2.1.витягу з журналу обліку хворих з інформацією про пацієнтку;

1.2.2.медичної картки пацієнтки;

1.2.3.листків лікарських призначень, виписаних на ім`я пацієнтки;

1.2.4.всіх наданих пацієнтці консультативних висновків спеціаліста;

1.2.5.всіх виданих пацієнтці направлень;

1.2.6.витягу з журналу обліку процедур з інформацією про пацієнтку;

1.2.7.акту констатації смерті пацієнтки;

1.2.8.протоколу патолого-анатомічного дослідження трупа;

1.2.9.лікарського свідоцтва про смерть;

1.2.10.інших медичних документів, які наявні та стосуються здоров`я пацієнтки.

2. Витребувати з Комунального некомерційного підприємства Міська клінічна лікарня №8 Харківської міської ради (адреса: 61176, м. Харків, Салтівське шосе, 266-Г; код ЄДРПОУ: 03293853; телефон: НОМЕР_4 ; e-mail: ІНФОРМАЦІЯ_4 ):

2.1 . Медичні відомості про громадянку України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Харківським РВУМВС України в Харківській області, 30.03.2001 року; РНОКПП: НОМЕР_3 ; адреса реєстрації: АДРЕСА_1 (надалі за текстом - пацієнтка ), зазначаючи:

2.1.1 . факт і привід звернення пацієнтки за медичною допомогою у період з червня по серпень 2019 року;

2.1.2 . стан здоров`я та захворювання пацієнтки у період з червня по серпень 2019року;

2.1.3.діагноз пацієнтки у період з червня по серпень 2019 року;

2.1.4.факт медичного огляду пацієнтки та його результати з червня по серпень 2019року;

2.1.5.висновки щодо причин смерті пацієнтки.

2.2.Належним чином засвідчені копії , які стосуються громадянки України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ; паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Харківським РВУМВС України в Харківській області, 30.03.2001 року; РНОКПП: НОМЕР_3 ; адреса реєстрації: АДРЕСА_1 (надалі за текстом - пацієнтка ), наступних медичних документів:

2.2.1.витягу з журналу обліку хворих з інформацією про пацієнтку;

2.2.2.медичної картки пацієнтки;

2.2.3.листків лікарських призначень, виписаних на ім`я пацієнтки;

2.2.4.всіх наданих пацієнтці консультативних висновків спеціаліста;

2.2.5.всіх виданих пацієнтці направлень;

2.2.6.витягу з журналу обліку процедур з інформацією про пацієнтку;

2.2.7.акту констатації смерті пацієнтки;

2.2.8.протоколу патолого - анатомічного дослідження трупа;

2.2.9.лікарського свідоцтва про смерть;

2.2.10.інших медичних документів, які наявні та стосуються здоров`я пацієнтки та причин смерті.

Ухвала про забезпечення доказів (крім забезпечення доказів шляхом допиту свідків, призначення експертизи, огляду доказів) є виконавчим документом та виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 5 ст. 116 ЦПК України у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви він повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Відповідно до положень ч.6 ст.116 ЦПК України особа, яка подала заяву про забезпечення доказів, зобов`язана відшкодувати судові витрати, а також збитки, спричинені у зв`язку із забезпеченням доказів, у разі неподання позовної заяви у строк, зазначений в частині п`ятій цієї статті, а також у разі відмови у позові.

Якщо ухвала про забезпечення доказів на момент її скасування була виконана повністю або частково - отримані судом докази (показання свідків, висновки експертів тощо) не можуть бути використані в іншій справі.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала не були вручені у день його (її) проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через Фрунзенський районний суд м. Харкова.

З інформацією щодо тексту судового рішення учасники справи можуть ознайомитися за веб-адресою Єдиного державного реєстру судових рішень: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Ухвала набирає законної з моменту її підписання суддею.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 28.05.2020 року.

Суддя -

Дата ухвалення рішення28.05.2020
Оприлюднено01.06.2020
Номер документу89507263
СудочинствоЦивільне
Сутьзабезпечення доказів до подання позовної заяви

Судовий реєстр по справі —645/780/20

Постанова від 11.11.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Постанова від 11.11.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 20.10.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 12.10.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 09.09.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 17.08.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 03.07.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Яцина В. Б.

Ухвала від 28.05.2020

Цивільне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Бабкова Т. В.

Постанова від 12.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

Ухвала від 13.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Бурлака І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні