Рішення
від 29.05.2020 по справі 826/16678/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 травня 2020 року м. Київ №826/16678/17

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Костенка Д.А., розглянув-ши за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом Головного управління Пенсій-ного фонду України в м. Києві до Товариства з обмеженою відповідальністю "Український інститут меблів" про стягнення заборгованості у розмірі 1281,65 грн.,

в с т а н о в и в:

Правобережне об`єднане управління Пенсійного фонду України в м. Києві, правонас-тупником якого є ГУ ПФУ в м. Києві, звернулося до суду з позовом, в якому просить стягнути з відповідача 1281,65 грн. заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату різниці між сумою пенсій, призначених відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законів, за вересень 2017р., обґрунтовуючи позов тим, що заявлена до стягнення сума боргу є узгодженою, однак залишається не сплаченою відповідачем.

Відповідач подав відзив, в якому просить відмовити в позові з тих підстав, що відпо-відач не є науковою установою; довідки ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про науковий стаж відповідачем не видавались; відсутнє документальне підтвердження належності посад ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до наукових; відсутнє повідомлення про загальний обсяг робіт у відсотках, які були виконані ОСОБА_1 , ОСОБА_2 ; у пенсійній справі ОСОБА_2 відсутнє будь-яке документальне підтвердження наукового стажу у відповідача.

Клопотання відповідача про витребування доказів залишено судом без задоволення, зважаючи на те, що позивачем були надані до суду копії документів, на підставі яких ОСОБА_1 , ОСОБА_2 виплачувалась наукова пенсія.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про наявність підстав для задово-лення позову, зважаючи на таке.

Згідно з ч. 6 ст. 37 Закону України від 26.11.2015 №848-XIІI "Про наукову і науково-технічну діяльність" різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообо-в`язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінан-сується:

для наукових (науково-педагогічних) працівників державних, комунальних наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів, а також інших наукових установ, які згідно із статтею 12 цього Закону включені до Державного реєстру наукових установ, яким надається підтримка держави, - за рахунок коштів державного бюджету з урахуванням надходжень від сплати єдиного внеску у розмірі, встановленому частиною дев`ятою статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування" для цієї категорії працівників;

для наукових (науково-педагогічних) працівників інших наукових установ, організацій, підприємств та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій, підприємств та закладів.

Згідно з ч. 9 ст. 37 цього Закону дія цієї статті поширюється також на пенсіонерів із числа наукових працівників, яким пенсія призначена до набрання чинності цим Законом.

Згідно з Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, органі-зацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 №372, різниця у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з пунктами 3-8 цього Порядку (п. 9).

Пунктом 5 цього Порядку визначено, що розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Пунктом 4 цього Порядку передбачено, що у разі ліквідації або зміни власника підприємства, установи, організації чи вищого навчального закладу III-IV рівнів акредитації різниця у розмірі пенсії фінансується за рахунок коштів їх правонаступників у порядку, що діяв стосовно цих підприємств, установ, організацій та закладів до моменту ліквідації або зміни власника.

Пунктом 8 цього Порядку передбачено, що у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Наявні у справі копії повідомлення від про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність", та сумою пенсій, обчислених відповідно до інших законів, за вересень 2017р. у розмірі 1281,65 грн., і супровідного листа від 07.09.2017 №48665/08 та поштового повідом-лення №0306707452848 про вручення відправлення 18.09.2017, а також картка особового рахунку відповідача за період з 01.09.2017 по 28.11.2017, підтверджують наявність у відповідача непогашеної заборгованості у розмірі 1281,65 грн. з фінансування вказаної різниці по пенсіонерам: ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_1 , ОСОБА_2 .

У справі наявна копія довідки Українського державного інституту по проектуванню меблів та столярних виробів "Укрдіпромеблі" від 13.11.2002 №492 про те, що ОСОБА_1 у період з 1984р. по 1987р. працювала у вказаному інституті, на займаній посаді займалась науково-технічною діяльністю в обсязі 70% від загального річного обсягу виконаних робіт. У довідці вказані посади, періоди роботи та первинні документи, на підставі яких її складено.

У справі наявна копія довідки Львівського філіалу Українського державного інституту по проектуванню меблів та столярних виробів "Укрдіпромеблі" від 24.04.2002 №37 про те, що ОСОБА_4 у період з 1980р. по 1993р. працював у вказаній філії на посадах головного інженера з основного напряму діяльності філії, директора філії.

Згідно з копією листа Міністерства промислової політики України від 08.11.2008 №01/3-4-1158 Український державний інститут по проектуванню меблів та столярних виро-бів "Укрдіпромеблі" у період до 1990р. повністю фінансувався за рахунок бюджету; підпадає під визначення ст. 1 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" як науково-технічна установа, науково-технічна діяльність якої є основною та становить 70% загального річного обсягу виконаних робіт та відповідає вимогам п. 2 постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2001 №1571 для проектно-конструкторських та проектно-технологічних організацій.

Згідно з копією довідки Закритого акціонерного товариства "Український інститут меблів" від 25.10.2005 №270 Український державний інститут по проектуванню меблів та столярних виробів "Укрдіпромеблі" був реорганізований шляхом приєднання до ТОВ "Український інститут меблів" відповідно до наказу Міністерства промислової політики України від 07.07.2003 №288 та договору оренди цілісного майнового комплексу від 01.07.2003 № 486. ТОВ "Український інститут меблів" є правонаступником Українського державного інституту по проектуванню меблів та столярних виробів "Укрдіпромеблі" по активах та пасивах, договірним та іншим фінансовим правам та зобов`язанням. Згідно із рішенням засновників загальних зборів від 26.11.2003 ТОВ "Український інститут меблів" реорганізовано в Закрите акціонерне товариство "Український інститут меблів", що зареєст-ровано за № 20231 від 26.11.2003.

Згідно з копією довідки ТОВ "Український інститут меблів" від 06.11.2017 №76 відпо-відач є правонаступником Українського державного інституту по проектуванню меблів та столярних виробів "Укрдіпромеблі".

У справі наявна копія довідки Українського інституту по проектуванню деревооброб-них і меблевих підприємств "Укрдіпродеревпром" від 13.11.2002 №124 про те, що ОСОБА_2 у період з 1977р. по 1994р. працювала у вказаному інституті, на займаній посаді займа-лась науково-технічною діяльністю в обсязі 70% від загального річного обсягу виконаних робіт. У довідці вказано посади, періоди роботи та первинні документи, на підставі яких її складено.

Згідно з копією листа Міністерства промислової політики України від 28.05.2002 №01/3-4-540 Українського інституту по проектуванню деревообробних і меблевих під-приємств "Укрдіпродеревпром" за період з 1965р. по 1997р. підпадає під визначення ст. 1 Закону України "Про наукову та науково-технічну діяльність" як науково-дослідна (науково-технічна) установа, науково-технічна діяльність якої є основною та становить 70% загаль-ного річного обсягу виконаних робіт та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2001 №1571 належить до підприємств, віднесених до п. 2 як проектно-конструк-торська та проектно-технологічна організація.

У справі наявна копія довідки Державного бюро науково-технічної інформації "Інформліспром" Міністерства промислової політики України (ДБНП "Інформліспром") від 03.02.2003 №28/4-6 про те, що ОСОБА_3 працювала у вказаному бюро, на займаній посаді проводила керівництво науковою тематикою, а також приймала участь у виконанні науково-технічної програми Кабінету Міністрів України; обсяг науково-технічних і науково-організаційних робіт, виконаних ОСОБА_3 складає понад 70% від загального річного обсягу виконаних нею робіт. У довідці вказані посади, періоди роботи та первинні документи, на підставі яких складена довідка.

Згідно з копією наказу Міністерства промислової політики України від 03.01.2003 №3 ДБНП "Інформліспром" реорганізовано шляхом приєднання до Українського державного інституту по проектуванню меблів та столярних виробів "Укрдіпромеблі", який є правонас-тупником всіх прав та обов`язків ДБНП "Інформліспром".

Враховуючи призначення і виплату названим особам наукової пенсії, правомірність чого не спростовано позивачем, зважаючи на те, що вищеназвані особи працювали в установах (організаціях), правонаступником яких є відповідач, суд дійшов висновку про наявність у останнього обов`язку з фінансування фактичних витрат на виплату різниці в розмірі пенсій у сумі 1281,65 грн. за вересень 2017р.

Водночас, доказів його виконання і сплати коштів у сумі 1281,65 грн. (погашення заборгованості) відповідач до суду не надав.

Враховуючи наявність у відповідача на час розгляду справи непогашеної заборгова-ності у сумі 1281,65 грн., зважаючи на відсутність доказів, які б свідчили про погашення вказаної заборгованості або ж спростовували її виникнення, та відповідно до ч. 6, ч. 9 ст. 37 Закону України від 26.11.2015 №848-XIІI "Про наукову і науково-технічну діяльність", Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогіч-ним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодав-чих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.03.2004 №372, заявлена до стягнення заборгованість підлягає стягненню з відповідача в судовому порядку.

Заперечення відповідача, наведені ним у відзиві, не спростовують обґрунтованість позову і наявність підстав для його задоволення.

Керуючись ст.ст. 90, 241-246, 250, 257-263 КАС України, суд

в и р і ш и в:

Задовольнити позов і стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Україн-ський інститут меблів" на користь Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві 1281,65 грн. (одна тисяча двісті вісімдесят одна гривня 65 копійок).

Позивач:

Головне управління Пенсійного фонду України в м. Києві;

04053, м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 16, код ЄДРПОУ 42098368.

Відповідач:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Український інститут меблів";

03056, м. Київ, вул. Польова, 21, код ЄДРПОУ 32344290.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження.

Рішення суду може бути оскаржено до Шостого апеляційного адміністративного суду в порядку, встановленому ст.ст. 293-297 КАС України. Апеляційна скарга подається протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Дата рішення є днем складення його у повному обсязі.

Суддя Д.А. Костенко

Дата ухвалення рішення29.05.2020
Оприлюднено01.06.2020

Судовий реєстр по справі —826/16678/17

Ухвала від 08.02.2021

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 23.11.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ключкович Василь Юрійович

Ухвала від 07.09.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Ухвала від 17.07.2020

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Пилипенко Олена Євгеніївна

Рішення від 29.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 29.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

Ухвала від 16.01.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Костенко Д.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні