Рішення
від 25.05.2020 по справі 365/33/20
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/33/20

Номер провадження: 2-о/365/6/20

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

25.05.2020 смт. Згурівка Київської області

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Денисенко Н.О.

секретар

судового засідання Матвієнко Н.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання цивільну справу за правилами окремого провадження за заявою Керівника Бориспільської місцевої прокуратури Київської області в інтересах Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області про визнання спадщини відумерлою,

за участі

прокурора Худякова М.Ю.

ВСТАНОВИВ:

31 січня 2020 року Керівник Бориспільської місцевої прокуратури Київської області звернувся до суду із зазначеною вище заявою, посилаючись на те, що ОСОБА_1 , який проживав в селі Войтове Згурівського району Київської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_1 . Після його смерті відкрилася спадщина на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,4790 га, кадастровий номер якої 3221981300:04:007:0023, яка розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, відповідно до Державного акту серії ЯБ № 514868. Спадщина ніким не прийнята. Спадкова справа не відкривалась. Внаслідок зволікання Войтівською сільською радою свого обов`язку щодо подання до суду заяви про визнання цієї спадщини відумерлою, прокурор на підставі ст. 23 Закону України Про прокуратуру звертається на захист інтересів держави та просить визнати спадщину, яка залишилась після померлого ОСОБА_1 та складається із зазначеної земельної ділянки, відумерлою та передати її територіальній громаді Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області.

В судовому засіданні прокурор заяву підтримала повністю, проте у судових дебатах не підтримала заявлені Керівником Бориспільської місцевої прокуратури Київської області вимоги, змінивши їх, Войтівська сільська рада Згурівського району Київської області в судове засідання повторно не з`явилася, про дату, час і місце судового розгляду була оповіщена у встановленому порядку, направила заяву з клопотанням про розгляд справи за відсутності її представника, заяву Керівника Бориспільської місцевої прокуратури Київської області підтримує повністю.

В судовому засіданні прокурор надала пояснення, які повністю відтворюють зміст заявлених вимог. Крім того, зазначила, що відповідно до інформації Відділу у Згурівському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області ОСОБА_1 за життя не реалізував своє право власності на земельну ділянку взамін Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КВ № 0109949 . У судових дебатах змінила заявлені вимоги та просила суд визнати спадщину, яка залишилась після померлого ОСОБА_1 та складається із права на земельну частку (пай) на підставі Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КВ в„– 0109949 , виданого на ім`я ОСОБА_1 , відумерлою та передати її територіальній громаді Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області.

Оцінюючи наведені у справі аргументи, ґрунтуючись на засадах верховенства права, на повно і всебічно з`ясованих обставин, об`єктивно та безпосередньо досліджених в судовому засіданні доказів, наявних у справі, суд дійшов висновку.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 , який проживав в АДРЕСА_1 , помер ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.8, 9 - копії актового запису про смерть та повного витягу із Державного реєстру).

Після його смерті відкрилася спадщина. Спадкова справа не заводилась, спадкоємців померлого як за законом, так і за заповітом, судом не встановлено (а.с.10, 11 - копії Інформаційних довідок зі Спадкового реєстру).

До спадкової маси не входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 3,4790 га, кадастровий номер якої 3221981300:04:007:0023, розташована на території Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, на підставі Державного акта серії ЯБ № 514868 (а.с.20 - копія Державного акта), оскільки цей Державний акт був виданий на ім`я ОСОБА_1 .

У цей акт було внесено виправлення у графі по батькові .

Відповідно до інформації Відділу у Згурівському районі Головного управління Держгеокадастру у Київській області від 22.05.2020 № 123/110-20 в Державному акті на право власності на земельну ділянку невірно зазначене ім`я власника земельної ділянки (а.с.64). Враховуючи те, що згідно з п. 2.9 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі, затвердженої наказом Державного комітету України по земельних ресурсах від 04.05.1999 № 43 (далі - Інструкція від 04.05.1999 № 43) виправлення у Державних актах на право власності на земельну ділянку не допускаються, громадянин ОСОБА_1 за життя не реалізував своє право власності на земельну ділянку взамін Сертифікатасерії КВ № 0109949.

Відповідно до п. 5.1 Інструкції від 04.05.1999 № 43 при псуванні державного акта на землю власнику видається відповідний дублікат. Проте зазначена Інструкція втратила чинність з 23.08.2013.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до змісту ст. 1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні сільська рада представляє інтереси територіальної громади і є органом місцевого самоврядування, якому надані повноваження органу місцевого самоврядування.

Відповідно до змісту ст. 131-1 Конституції України та ст. 23 Закону України Про прокуратуру на прокуратуру покладається представництво інтересів громадян або держави в суді у випадках, передбачених законом.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши письмові докази у справі, суд дійшов висновку, що в заяві необхідно відмовити, оскільки в судовому засіданні не доведено, що після смерті ОСОБА_1 відкрилась спадщина на земельну ділянку на підставіДержавного акта серії ЯБ № 514868 та прокурор не надав належних доказів належності цього Державного акта спадкодавцю.

Відповідно до довіреності від 16.01.2020, виданої Керівником Бориспільської місцевої прокуратури Київської області прокурору Худяковій М.Ю., їй не було надано право на зміну предмета позову.

Проте всупереч наданих їй повноважень у цій справі та з недотриманням відповідної стадії судового процесу прокурор у судових дебатах попросила визнати спадщину, яка залишилась після померлого ОСОБА_1 та складається із права на земельну частку (пай) на підставі Сертифіката на право на земельну частку (пай) серії КВ в„– 0109949 , виданого на ім`я ОСОБА_1 , відумерлою та передати її територіальній громаді Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області, хоча Керівник Бориспільської місцевої прокуратури Київської області не змінив предмет заявлених ним вимог.

Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду (ч. 3 ст. 294 ЦПК України).

На підставі викладеного, керуючись ст. 1 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , ст. 131-1 Конституції України, ст. 23 Закону України Про прокуратуру, ст.ст. 2, 4, 13, 19, 56, 62, 64, 81, 89, 141, 259, 263-265, 268, 273, 293, 334, 337 ЦПК України,-

У Х В АЛ И В:

В заяві Керівника Бориспільської місцевої прокуратури Київської області в інтересах Войтівської сільської ради Згурівського району Київської області про визнання спадщини відумерлою відмовити повністю.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне судове рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного судового рішення.

Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк апеляційного оскарження продовжується на строк дії такого карантину.

Бориспільська місцева прокуратура Київської області, вулиця Героїв Небесної Сотні, буд. 21 м. Бориспіль Київської області, 08300.

Заінтересована особа Войтівська сільська рада Згурівського району Київської області, вулиця Чкалова, 1 село Войтове Згурівськго району Київської області, ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 04362823.

Повне судове рішення складене 29 травня 2020 року.

Головуючий суддя Н.О. Денисенко

СудЗгурівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.05.2020
Оприлюднено01.06.2020
Номер документу89521192
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —365/33/20

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

Рішення від 25.05.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

Ухвала від 19.02.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Згурівський районний суд Київської області

Денисенко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні